^

Здраве

Кожен преглед

, Медицински редактор
Последно прегледани: 22.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Основната жалба на пациентите, която причинява да се обърне внимание на състоянието на кожата, е сърбеж. Най-често се случва едновременно с кожни промени, които се откриват по време на изследването (например при псориазис). Въпреки това, сърбежът може да бъде вторично проявление на заболяване на вътрешните органи, което се наблюдава, например, при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, лимфогрануломатоза. Сърбежът може да бъде и първият признак на непоносимост към лекарството, други алергични състояния (уртикария в отговор на определени храни и т.н.). Пруритусът може да бъде толкова непоносим, че пациентите, които са загубили съня, са прибягнали до най-крайните мерки, са възможни самоубийствени опити. При продължително тежко сърбеж обикновено се открива следи от надраскване.

trusted-source[1], [2], [3], [4],

Към кого да се свържете?

Визуална инспекция на кожата

Промените в цвета на кожата са локални или общи. Бланширането и зачервяването на кожата могат да се редуват поради колебания в кръвоснабдяването при хора с лабилна вегетативна нервна система. Постоянно и често увеличаващо се бледност се наблюдава с намаляване на съдържанието на хемоглобин в кръвта (анемия, анемия ), например при остра загуба на кръв или при различни кръвни заболявания. Избелване с усещане за изтръпване, например, на пръстите (симптом на "мъртвите пръсти") се наблюдава при вазоспазми - болест на Рейно. Кожата и лигавиците могат да придобият синкав оттенък (цианоза) при сърдечна недостатъчност с кръвообръщение в голямото кръвообращение и увеличаване на съдържанието на възстановен хемоглобин в кръвта. Особено бледо-кафе нюанс (цвят "кафе с мляко") придобива кожата с нелекуван подостра инфекциозен ендокардит, с уремия, кожата е бледо зеленикава (анемия със забавяне на кожата на урохромите).

Жлъчно оцветяване на кожата се наблюдава при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища в резултат на натрупването на билирубин в кръвта (хипербилирубинемия), което също може да се образува в големи количества по време на разграждането на червените кръвни клетки (хемолиза). На първо място, на склерата се появява жълтеност, след това се разпространява до лигавицата на устната кухина, кожата на дланите и други области. При продължителна тежка хипербилирубинемия, жълтеницата може да придобие зелен или тъмен ("земен") нюанс.

При надбъбречна недостатъчност кожата изглежда загоряла, което се наблюдава и при хемохроматоза (забавяне на желязото). Консумирането на големи количества определени храни (например моркови, домати) или приемането на определени лекарства също може да доведе до промени в цвета на кожата.

Загуба на пигмент в определени области на кожата се среща под формата на витилиго - депигментирани бели петна, често разположени на симетрични области.

Характерният вид се придобива от кожата на лицето при много пациенти, които злоупотребяват с алкохола: кожата на носа и бузите има пурпурно-цианотичен оттенък, има изразено разширение на съдовете на склерата.

Различни диагностични обриви придобиват голяма диагностична стойност . Така, в случай на редица инфекциозни заболявания, те често „отварят“ диагнозата, а в други случаи спомагат за диференциране на болестта. Кръвоизливи и малки хеморагични (петехиални) лезии се срещат при различни патологии и не само във връзка с нарушения на кръвосъсирването. Голямото зачервяване на кожата (еритема) има различен произход. Така наречената erythema nodosum на предната повърхност на пищяла с болезнено уплътняване на еритематозната област на кожата най-често се наблюдава при саркоидоза, както и при тумори, непоносимост към лекарства и туберкулоза. Например, за диагностика, хеморагичен обрив е от голямо значение като проявление на хеморагичен васкулит - първичен ( болест на Шьонлейн - Генух ) и вторичен (при хронични чернодробни заболявания, някои тумори).

При изследване на кожата е възможно да се открият трофични разстройства, залежаване в области, които са подложени на продължително налягане, както и молове, туморни образувания ( базално-клетъчен карцином, по-редки тумори, туморни метастази). Трябва да се обърне внимание на татуировката, по време на която е възможно вирусите на хепатит В и С да влязат в тялото, което помага да се разбере етиологията на откритите промени в черния дроб и другите органи. Следоперативни белези след отваряне на абсцеси, свистели пасажи също трябва да бъдат фиксирани. Следи от леки изгаряния по кожата често се срещат при хора, страдащи от алкохолизъм.

При системни заболявания на съединителната тъкан се наблюдават различни кожни промени. Когато системен лупус еритематозус се характеризира с появата на еритематозен обрив по бузите под формата на крила на пеперудата, мост на носа. При системна склеродермия, маскиране на лицето, изчезване на изражението на лицето се забелязва появата на гънки около устата под формата на торбичка.

Livedo (лат. Bruise) - специално състояние на кожата, характеризиращо се със синкав цвят, дължащ се на мрежата или дървесната структура на съдовете, полупрозрачни през кожата. Има следните видове (етапи) livedo:

  1. мрамор на кожата;
  2. сетчатое livedo - livedo reticularis;
  3. treelike livedo - livedo racimosa.

Най-често, livedo се наблюдава при системен лупус еритематозус, синдром на Sneddon, нодуларен периартерит, освен това може да се наблюдава и при други заболявания: дерматомиозит, системна склеродермия, инфекции (туберкулоза, дизентериална малария ); Отбелязва се връзка с хиперпродукция на антитела към фосфолипиди (кардиолипин, фосфатидилсерин), обсъжда се патогенетичното значение на последното в развитието на живота.,

Ксантомите под формата на белезникави петна, издигащи се над повърхността на кожата, са свързани с отлагането на холестерол.

При хронични чернодробни заболявания ( цироза на черния дроб ) се наблюдават особени дилатации на кожните съдове ( телеангиектазии ) под формата на "вени на паяка".

Кожните реакции на свръхчувствителност (алергии) към различни вещества, предимно към лекарства и хранителни продукти, могат да се проявят чрез различни обриви и сърбеж, например, така наречената уртикария.

Бърза загуба на коса се наблюдава, например, при системен лупус еритематозус. Хирзутизъм, т.е. Прекомерно нарастване на косата по лицето, тялото, краката, се наблюдава при млади жени в резултат на излишък от циркулиращи андрогени (мъжки полови хормони). Когато хипогонадизъм, т.е. Намаляване на функцията на половите жлези, както при мъжете, така и при жените, има недостатъчен растеж на косата в района на ямата на подмишниците, пубис

Ноктите могат да бъдат модифицирани за различни заболявания. Най-известни са промените в крайните фаланги на пръстите, които придобиват външния вид на така наречените пръчици, а ноктите са изпъкнали, като часовници (пръстите на Хипократ). Подобни промени се наблюдават при хронични гнойни заболявания ( бронхиектазии,, остеомиелит ), както и при инфекциозен ендокардит, хронични чернодробни заболявания и вродени сърдечни дефекти. При продължителен недостиг на желязо, ноктите могат да станат плоски и след това с форма на лъжица (койлония).

Кожа

Чувството на кожата обикновено се прави заедно с неговото изследване. В същото време е възможно да се открие повишена сухота или обратно, влагата на кожата. Излишното изпотяване се наблюдава при повишаване на телесната температура, хипертиреоидизъм, хипогликемия, при приливи и отливи при жените по време на менопаузата, някои нервни състояния, болка, страх. При туберкулоза, инфекциозен ендокардит се наблюдава прекомерно изпотяване. Понякога с повишено изпотяване се появява специален обрив ( бодлива топлина ) под формата на мехурчета с размер на маково семе, покриващи кожата като роса. Пот съдържа повечето от електролитите в кръвта, но с концентрация, която е значително по-малка от плазмата. Понякога изследването на състава на пот може да осигури ценна диагностична информация. Така при кистозна фиброза се забелязва характерно увеличение на концентрацията на натриев хлорид в пот, при захарен диабет съдържанието на глюкоза се увеличава в потта, което предразполага към кожни инфекции ( фурункулоза ).

При палпиране можете също да откриете локално повишаване или намаляване на температурата на кожата. Повишената температура може да бъде свързана с повишен кръвен поток по време на възпаление, например еризипела, с дълбоки венозни тромбофлебити на краката. Намаляване на температурата на крайниците се наблюдава в нарушение на артериалния кръвен поток.

Когато усещате кожата се определя от нейната еластичност или еластичност, която зависи от състоянието на колоидите и кръвоснабдяването. С напредването на стареенето и някои хронични заболявания със загуба на течност, еластичността на кожата намалява, лесно е да се приема в гънките. Особено рязко еластичността на кожата се намалява при болестта на Ehlers-Danlos.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Оценка на външния вид на кожата

Визуалният анализ на кожата е важен за първичната диагноза и за тестване на козметични препарати. Днес има няколко вида системи, които ви позволяват бързо и удобно да провеждате обективна оценка на външния вид на кожата. Оценката се основава на два основни параметъра: 

  • топография на повърхността и. \ t 
  • цвят на кожата.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Метод на импресията (метод на реплика)

Кожата се получава чрез нанасяне на тънък слой от специален състав (нитроцелулоза или силикон) върху него. Съставът, втвърдяващ се, образува филм, чиято вътрешна повърхност повтаря повърхността на кожата. След като се отпечатва, релефната повърхност се сканира, данните се цифровизират и анализират. Така се определя плътността на бръчките (броят на бръчките на единица повърхност), тяхната площ и дълбочина. Повърхността на отпечатъка се увеличава под микроскоп и се снима; Полученото сиво изображение се дигитализира и се изчисляват параметрите, характеризиращи структурата на кожата.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22]

Директно оптично сканиране на кожата

Преди няколко години методът за отливки е може би най-често срещаният начин за изследване на топографията на кожата. Въпреки това, той има редица неудобства, свързани главно с производството на самия отлив. Следователно търсенето на алтернативни методи не спира. Днес идва ново поколение технологии - безконтактни, бързи, безопасни и точни, извършващи директно оптично сканиране на повърхността на кожата.

Съвременните устройства са оборудвани с мощни компютри със специално разработен компютърен софтуер, който позволява, наред с други неща, да редактират обемни цветни изображения.

Като пример представяме PRIMOS, система за оптичен триизмерен анализ на кожата, разработена от немската фирма GFMessetechnik GmbH. PRIMOS скенерът е сложно оптично устройство, състоящо се от набор от микромирлари, които „четат” информация от сканирана повърхност под различни ъгли. Точността на измерване на скенера е впечатляваща: различава точките, които са един от друг на разстояние от няколко милиметра до няколко микрона! PRIMOS взема топографско изображение на повърхността на кожата и, въз основа на полученото изображение, оценява релефа, например определя степента на грапавост, „дигитализира” бръчките, белезите и т.н.

Друг пример за директна система за сканиране е SIAScope, който е съвременен дерматоскопичен метод   (Astron Clinica Ltd., UK). Въз основа на спектралния анализ на отразената от повърхността на кожата светлина SIAScope получава информация за своето състояние. За да направите това, SIAScope осветява кожата с невидима или близо до червена светлина, която е безопасна за тялото, и след това регистрира отразената светлина, като постоянно получава 8 изображения с дължина на вълната от 450 до 950 nm (от синьо до почти червено). Полученият комбиниран образ е кръг с диаметър 11 mm с разделителна способност повече от 900 точки / mm 2. След това изображението се анализира в съответствие с оптичния модел на кожата, според който цветът на кожата зависи от основните хромофори - пигментите меланин и хемоглобин; Извънклетъчното вещество на дермалния слой, състоящо се главно от колагенови влакна, също допринася за тонуса на кожата. Оригиналното изображение на дермоскопа се разлага по спектрални характеристики в няколко така наречени SIAgraphs (SIAgraphs), анализът на който позволява да се направят заключения за нивото на кожната пигментация, кръвоснабдяването и състоянието на дермалната матрица. Методът е силно чувствителен и е тестван в редица големи клиники, където се е доказал, по-специално, за бърза диагностика на меланома.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.