^

Здраве

Кожа

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Кожата (кутис), която образуват общото покриване на човешкото тяло (комуникационна комуна), пряко в контакт с външната среда, изпълнява редица функции. Той предпазва тялото от външни влияния, включително механични, участва в терморегулацията на тялото и в метаболитните процеси, излъчва пот, себум, изпълнява дихателна функция, съдържа енергийни запаси (подкожна мазнина). Кожата, заемаща площ от 1,5-2,0 м 2, в зависимост от размера на тялото, е огромно поле за различни типове чувствителност: тактилна, болезнена, температура. Дебелината на кожата в различните части на тялото е различна - от 0,5 до 5 мм. Кожата се излъчва от повърхностния слой - епидермиса, образуван от ектодерма и дълбокия слой - дермиса (всъщност кожата) от мезодерма.

Епидермиса (епидермис) е многопластов епител, чийто външен слой постепенно се отстранява. Епидермисът се подновява поради дълбокия си слой на растеж. Дебелината на епидермиса е различна. На бедрата, раменете, гърдите, шията и лицето е тънък (0.02-0.05 mm), на дланите и стъпалата, изпитват значително физическа активност, - 0,5-2,4 мм.

Епидермисът се състои от много слоеве клетки, обединени в пет основни слоя: възбудена, лъскава, гранулирана, бодлива и базална. Повърхностният възбуден слой се състои от голям брой възбудени везни, образувани в резултат на кератинизация на клетките на долните слоеве. Панираните люспи съдържат протеинов кератин и въздушни мехурчета. Този слой е гъст, еластичен, не преминава вода, микроорганизми и т.н. Панирани люспи постепенно slushchyvayutsya и заменени от нови, които идват на повърхността от дълбоките слоеве.

Под роговия слой има блестящ слой, образуван от 3-4 слоя плоски клетки, които са загубили ядра. Цитоплазмата на тези клетки се импрегнира с елелидин протеин, който отразява добре светлината. Под блестящия слой има гранулиран слой, състоящ се от няколко слоя плоски клетки. Тези клетки съдържат големи зърна от кератогиалин, които, когато клетките се придвижват към повърхността на епитела, се превръщат в кератин. В дълбочината на епителните слой има клетки от бодливи и базални слоеве, които се обединяват под името на слоя растеж. Сред клетките на основния слой има пигментни епителиоцити, съдържащи пигмент меланин, в количеството от които зависи цветът на кожата. Меланинът предпазва кожата от въздействието на ултравиолетовите лъчи. В някои части на тялото пигментацията е особено изразена (смучещата чаша на гърдата, скротума, около ануса).

Дермитът или самата кожа (дермис, с. Corium) се състои от съединителна тъкан с някои еластични влакна и гладкомускулни клетки. На предмишницата дебелината на дермата не надвишава 1 mm (при жените) и 1,5 mm (при мъжете), на някои места достига 2,5 mm (кожата на гърба е при мъжете). В самата кожа се изолират повърхностния папиларен слой (стратум папилар) и по-дълбокият мрежест слой (stratum reticulare). Папиларният слой се намира директно под епидермиса, се състои от хлабава фиброобразна несъобразена съединителна тъкан и образува издатини - папили, съдържащи кръвни и лимфни капиляри, нервни влакна. Съответно, разположението на папили на повърхността на кожата видими епидермални гофрираните (cristae Cutis) и между тях са продълговати ниши - кожа стрии (бразди Cutis). Мидите и жлебовете най-добре се изразяват на талията и палмите, където те образуват сложен индивидуален модел. Използва се в съдебната медицина и съдебната медицина за идентификация (снемане на пръстови отпечатъци). В папиларния слой има снопчета от гладкомускулни клетки, свързани с космените фоликули, а на някои места такива снопове лежат сами (кожа на лицето, зърно на гърдата, скротум).

Мрежовият слой се състои от плътна, неформена съединителна тъкан, съдържаща връзки от колаген и еластични влакна и малък брой мрежести влакна. Този слой без остра граница преминава на подкожна основа, или влакна (tela subcutanea), съдържащи повече или по-малко количеството мастни купчини (panniculi adiposi). Дебелината на мастните депозити не е еднаква на всички места. В челото и носа, мастният слой е слабо изразен, а на клепачите и кожата на скротума липсва. На бедрата и ходилата мастният слой е особено добре развит. Тук изпълнява механична функция, като еластична постелка. При жените мастният слой е по-добре развит, отколкото при мъжете. Степента на натрупване на мазнини зависи от вида на изграждането, мазнините. Мастните отлагания (мастна тъкан) са добър топлоизолатор.

Цветът на кожата зависи от наличието на пигмент, който се намира в клетките на основния слой на епидермиса и се появява и в дермата.

trusted-source[1]

Съдовете и нервите на кожата

Кожата прониква в клоните от повърхностните (кожни) и мускулни артерии, които в дебелината на кожата образуват дълбоки дермални и повърхностни артериални мрежи podsoskovuyu. Дълбока кожна мрежа се намира на самата граница на кожата и подкожната мастна основа. Тънките артерии, които излизат от него, кървят и осигуряват кръвта на мастните сегменти, самата кожа (дермис), потните жлези, космите, а също и образуват артериалната мрежа в основата на папилите.

От тази мрежа се извършва кръвоснабдяването на папилите, в което капилярите, които образуват вътрекапилярни капилярни бримки, достигат връхчетата на папилите. От повърхностната мрежа тънки съдове се появяват в мастните жлези и корените на косата. Венозна кръв от капилярите тече във вените, образувайки повърхностни подсосококови, а след това дълбок подосковски венозен плекс. От дълбокия подсозохикоге плеус венозна кръв се влива в дълбокия дермален венозен плексус и след това в подкожния венозен плекс.

Лимфните капиляри на кожата, за да образуват повърхност на мрежата в ретикуларни дермата, които се вливат в капилярите, лежащи в пъпки и дълбоко - близо до границата с подкожна мастна тъкан. Съставени от дълбоката мрежа от лимфни съдове, свързващи се с съдовете на фасцията на мускулите, се насочват към регионалните лимфни възли.

Инсервирането на кожата се извършва като клони на соматични сетивни нерви (черепни, спинални) и влакна на автономната нервна система. В епидермиса, папилата и ретикуларните слоеве има многобройни, различни структурни нервни окончания, които възприемат докосване, натиск, болка, температурно усещане (студ, топлина). Нервните окончания в кожата се разпределят неравномерно. Те са особено многобройни в кожата на лицето, дланите и пръстите на ръцете, външните гениталии. Инервация на жлези, мускулите, повдигане на косата, кръвта и лимфните съдове изпълняван постганглионарните симпатикови влакна влизат в кожата, като част от соматичните нерви, както и заедно с кръвоносните съдове. Нервните влакна образуват плъгини в подкожната мастна тъкан и в папиларния слой на дермата, както и около жлезите и корените на косата.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.