^

Здраве

Dermoscopy

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Дерматоскопията е модерен метод, който се използва за диагностициране на различни неоплазми върху кожата без необходимост от хирургическа интервенция. Благодарение на него специалистът е в състояние да установи промените, които се появяват в новообразуванията по време на ранните стадии на дегенерация. По този начин, дори преди появата на симптомите, лекарят може да види развитието на злокачествен тумор.

Предимства и недостатъци

Основните предимства на този метод могат да бъдат наречени:

 1. Възможността за изследване на къртиците и други неоплазми, независимо от най-малкия размер.
 2. Не е необходимо да се уврежда кожата или повърхността на невуса.
 3. Възможно е диагностицирането на меланома в началния етап.
 4. Дерматоскопията е много бърза процедура, рядко отнема повече от половин час.
 5. Специалистът незабавно получава резултата.

Поради факта, че този метод е напълно безопасен и бърз, е доста трудно да се открият недостатъци в него. Единственото, което е, че когато се открие меланома, лекарят може да бъде сигурен, че диагнозата е само с 80%, така че след това все още трябва да проведете хистологичен преглед.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Показания за процедурата

Дерматоскопията се използва за:

 1. Поява на пигментни неви или къртици.
 2. Провеждане на диагностика на рак на кожата.
 3. Провеждане на диагностика на кератома или слънчева кератоза.
 4. Появата на хемангиома или ангиома.
 5. Провеждане на диагноза папиломи, брадавици.

В какви ситуации специалистът може да препоръча дерматоскопия?

 1. Ако на тялото на пациента се появи нов знак за раждане, който се характеризира с бърз растеж или старият мол е започнал да се променя (сърбеж, лющене).
 2. Ако пациентът случайно нарани ненуса.
 3. Пациентът реши да премахне изпъкналата раждаемост на лицето или друга част на тялото и иска да се увери, че туморът е доброкачествен.
 4. Ако човек има много бенки и постоянно има нови нерви.
 5. Близките на пациента са имали рак на кожата / меланом.
 6. Вроденият невус е на място, където постоянно се разтрива с дрехи и от време на време се задушава.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Подготовка

Тъй като дерматоскопията е визуален диагностичен метод, пациентът не се нуждае от специално подготовка за него. Преди този метод не се използва нито анестезия, нито някакъв сериозен препарат. Единственото желание: не прилагайте кремове или други козметични продукти в деня на изследването до мястото на рождения маркер.

trusted-source[13], [14]

Към кого да се свържете?

Устройството за извършване на процедурата

Дерматоскопията се извършва с помощта на специален апарат на дерматоскопа, който позволява десетки пъти да се увеличат различни неоплазми върху кожата и напълно да се разгледа цялата структура. По правило най-често се използва по време на диагностицирането на меланома. Съвременните дерматоскопи не само увеличават рождествената марка, но и правят дигитални снимки на тумора, което им позволява да бъдат извадени по-късно на екрана и да бъдат изследвани по-задълбочено.

В допълнение, цифровият дерматоскоп блести през горните слоеве на епидермиса и помага да се види какво се случва с новообразуванията вътре. Апаратът съдържа набор от ахроматични лещи, които се характеризират с висока степен на разделителна способност.

Какви са цифровите дерматоскопи?

 1. Диагноза на всякакви промени на кожата, особено тези, които водят до развитието на къртици.
 2. Те помагат да се идентифицира злокачествена неоплазма на ранен етап.
 3. С тяхна помощ можете да оцените различните рождени дни.
 4. Те ви позволяват да оцените структурата на кожата.

Dermatoscope различен тази функционалност, с която експерт е свободен да направи правилна диагноза, да се оцени петното, симетрична или асиметрична новообразувание, проверете размера и цвета, на ръба на вълнолома и евентуалното наличие на точките в него.

Към днешна дата производителите произвеждат голямо разнообразие от дерматоскопи. Най-популярни сред тях са следните модели:

 1. HeineMini 3000 - джобен дерматоскоп, който работи на батерия (може да работи девет часа без презареждане).
 2. HeineDelta 20 plus - има LED осветление, благодарение на което експертът може по-ефективно да изследва повърхността на тумора.
 3. KaWePiccolightD - подходящ за ранна диагностика на меланома.
 4. AramoSG - дерматоскопът може да бъде свързан към компютър.

Техника dermoscopy

По време на дерматоскопия, дерматоскоп изследва цялата повърхност на тумора върху кожата и съседните покрития.

Преди процедурата пациентът трябва да легне или да седна, както и да изложи мястото, където се намира къртицата. В някои случаи малко количество гел или специално масло трябва да се нанася върху кожата. Те ще помогнат за намаляване на отражението върху кожата и ще увеличат ефективността на метода.

Цифрова и компютърна дерматоскопия

Към днешна дата дигиталната дерматоскопия е най-популярният и ефективен метод за диагностициране на меланома и други злокачествени тумори на кожата. Особено помага за идентифициране на меланома в ранен стадий на заболяването, когато други методи са безсилни. Благодарение на дигиталната дерматоскопия специалистът може незабавно да определи дали образуването е доброкачествено или не.

Процесът на изследване на кожата с цифров дерматоскоп е до известна степен като ултразвук. Дерматоскопът се притиска към повърхността на невуса, осветявайки го така, че да е възможно да се правят образи на вътрешната структура на мола. Това изображение може да се покаже на екрана на компютъра, което прави възможно по-доброто изследване на неоплазмата. Само за няколко минути специалистът може да обмисли всички промени, настъпили в мол, и да направи точна диагноза.

trusted-source[15], [16], [17]

Епилуминесцентна дерматоскопия

ECD или епилуминесцентната компютърна дерматоскопия е най-модерният метод за диагностициране на неоплазми върху кожата. Нейната основна разлика е използването на поляризирано осветление, което по-добре подчертава молеца отвътре и дава възможност на специалиста да разгледа по-внимателно всички свои характеристики. Благодарение на ECD е възможно да се диагностицира рак на кожата с точност до 95%.

Онкологът, след като е получил данните за епилуминисцентна дерматоскопия, може да определи дали е необходимо да се премахне невроза, колко важна е хирургическата интервенция. Освен това всички изображения се съхраняват в компютъра и ако пациентът отново се консултира с лекар, той може да съвпада със старите изображения с нови.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23]

Противопоказания за процедурата

Основното предимство на дерматоскопията, като основен метод за диагностициране на злокачествени неоплазми върху кожата, е фактът, че тя няма противопоказания. Това може да се направи без страх дори по време на бременност или при хранене на бебето с кърма. Факт е, че през този период в жените може да се появи много голям брой нови тумори и е важно да ги проверите възможно най-рано, за да избегнете рак на кожата.

trusted-source[24], [25], [26], [27]

Нормална работа

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32]

Дерматоскопия с меланом

С меланома, дерматоскопията е евтин и ефективен метод за диагностициране. Той е неинвазивен и в процеса на лекаря се използва специален инструмент, наречен "дерматоскоп". При новото образуване се поставя течността (алкохол или импулсно масло) благодарение на това, какви структури, които се намират в най-горния слой на дермата, могат лесно да бъдат визуализирани.

Лекарят оценява структурните компоненти и цветните нюанси на невуса, което ви позволява бързо да разграничите немеланоцитната или меланоцитната природа на молеца. Благодарение на този метод също е възможно да се открият някои структурни явления на неоплазмата. Така например, ако пациентът разкрие области без структура, това означава, че туморът (меланома) се регресира. Когато в структурата се появяват черни малки точки, това показва, че туморът е злокачествен.

С помощта на дерматоскопията могат да се избегнат сложни хирургични операции върху пигментирани образувания. Този метод позволява няколко пъти да се увеличи точността на оценката на диагностичната работа. Ако комбинирате дерматоскопия и клинична диагноза, можете да увеличите вероятността за своевременно откриване на меланом. При клиничната диагностика специалистите използват така нареченото "ABCD правило" (това означава асиметрия, граници, оттенък и размер). Ако лекарят види, че туморът отговаря на това правило, най-вероятно това е меланом.

Напоследък все повече лекари обръщат внимание на дигиталната дерматоскопия, която помага да се види пълната картина на невуса. Този метод е особено необходим при диагностицирането на меланома в ранните стадии на развитие.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38]

Базелна клетъчна дерматоскопия

Базално-клетъчният карцином или базо-клетъчният карцином е често срещан тип рак на кожата (76% от случаите). Основната разлика в тумора е неговият доброкачествен курс. Много е важно да се идентифицират балаломите в началния етап, тъй като по това време те все още не дават метастази и лесно се лекуват.

Дерматоскопията е един от най-точните методи за диагностициране на базално-клетъчен тумор. Тя се различава, тъй като не е травматична и помага бързо да се извърши необходимото изследване на кожата. Поради dermoscopy лекарят може да определи с точност, базалти, които, от клиничен преглед, често се бърка с някои други кожни заболявания: acanthoma adenoides cysticum, псориазис, фиброми, дерматит, сифилис, меланом.

Основните признаци на базова клетка, които специалистът открива по време на дерматоскопията, са:

 1. Добре маркирани хомогенни зони, които се отличават с ярък червен или бял цвят.
 2. Наличие на малки язви.
 3. Структурата е доминирана от капиляри с разклонена природа.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50], [51]

Дерматоскопия на невусите

Когато се появи нов знак за раждане или старият нев се промени бързо, е много важно да се консултирате веднага с специалист. Той ще проведе дерматоскопия, която ще помогне във времето за откриване на рак на кожата и провеждане на необходимото лечение. Основната характеристика на този метод при диагностицирането на невус може да се нарече фактът, че той помага да се видят дори най-малките промени. Благодарение на дерматоскопията, лекарят провежда най-задълбочения и точен анализ на невуса. Това е така, защото дерматоскопът ви позволява да увеличите растежа до десет пъти.

За какво се отнася лекар при внимателно изследване на пациента с дерматоскоп? На първо място се разглеждат размерът, симетрията, оттенъкът, границата и структурата на невуса. Ако той е добродетелен субект, тогава неговият вид винаги ще бъде симетричен. При появата на дори ненатрапчива асиметрия можем да говорим за развитието на рак на кожата.

Дерматоскопията на невуса е 80% точна и не изисква специалната подготовка на пациента за процедурата. Ако имате рождените белези, които ви притесняват, е важно да правите дерматоскопия най-малко веднъж годишно.

trusted-source[52], [53], [54], [55], [56], [57], [58], [59], [60], [61], [62], [63]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.