^

Здраве

Ултразвук на кожата и подкожната мазнина

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ултразвуковото изследване на кожата е един от "класическите" диагностични методи, които в продължение на много години се използват успешно в медицински и изследователски центрове. Принципът на ултразвук е същият като в оптичната томография на съгласуване, вместо светлинна вълна се използва само акустична вълна. Ултразвуковите колебания по време на размножаването се подчиняват на законите на геометричната оптика. В хомогенна среда те се разпространяват праволинейно и при постоянна скорост. На границата на различни среди с неравномерна акустична плътност, част от лъчите се отразяват, а част се пречупва, продължавайки праволинейно размножаване. Колкото по-голям е градиентът на разликата в акустичната плътност на граничната среда, толкова по-голяма част от ултразвуковата вибрация се отразява. В интерфейса на ултразвука от въздуха за кожата е отражение на 99,99% от промяната, така че преди ултразвуково сканиране върху кожата, нанесете специален гел, който действа като преход среда. Отразената звукова вълна зависи от ъгъла на падане (най-големият да бъдат отразени при нормална честота на вълната повърхност) и честотата на ултразвукови вибрации (по-висока честота, по-голяма отражение).

Днес ултразвуковата технология се използва активно за наблюдение на оток на кожата и заздравяването на рани, за изследване на структурата на кожата при заболявания като псориазис, склеродермия, паникулит. Важно приложение на ултразвуковия метод е откриването на туморни образувания (меланом, базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином).

Методи за изследване на ултразвук на кожата и подкожната мазнина

Изследването на кожата трябва да се извършва от RF сензори (15-20 MHz). За кожни изследвания се използват ултразвукови вълни с честота от 7,5 до 100 MHz. Разделителната способност се увеличава с нарастващата честота на ултразвуковата вълна, като същевременно се наблюдава силно отслабване на амплитудата на ехо в по-дълбоките слоеве на кожата, така че дълбочината на измерванията при висока честота е малка.

Ехокардиограмата на кожата е нормална

Кожата изглежда като хомеогенен слой на хиперехоида.

Дебелината на кожата варира в зависимост от местоположението, тя е по-голяма при мъжете, отколкото при жените.

Подкожният мастен слой като правило изглежда хипохиозен с редуващи се хиперехоични тънки влакна, отразяващи междинните слоеве на съединителната тъкан

trusted-source[1], [2], [3]

Патология на кожата и подкожната мастна тъкан

Подуване. При едем, подкожната мастна тъкан се уплътнява, а нейната ехогенност се увеличава.

Когато възникне оток, тъканите на съединителната тъкан на влакнестите лобове изглеждат хипоехични, докато мастните слоеве са хиперехови. Отокът обикновено се наблюдава при целулит, венозна недостатъчност, лимфад.

Чужди тела. Чуждите тела изглеждат като структури с повишена ехогенност, заобиколени от хипоеоичен ръб. Хипоечният ръб, който възниква около чуждо тяло, е следствие от възпалителна реакция.

Дървените и пластмасовите предмети изглеждат като хиперехоични структури с ефект на дистална акустична сянка.

Металните и стъклени предмети дават отзвук върху вида "опашката на кометата".

Липом. Липомите могат да изглеждат като формации в дебелината на подкожната мастна тъкан. Тяхната ехогенност може да бъде от хипер-хипоекоична. Те могат да бъдат затворени и затворени в тънка капсула или дифузни без ясна капсула.

Хематоми. Хематомите приличат на структури с анемогенна или хипохимична течност. Образуват се в резултат на травма. В зависимост от предписанието, вътрешната структура на хематома може да се промени.

Неви. На повърхността на кожата има пигментирана "глава" на невуса. Обаче основата на невуса се намира дълбоко в дебелината на подкожната мастна тъкан. Като правило, невусите имат овална форма, ясни очертания, са ограничени от околните тъкани с помощта на тънка капсула. Тяхната ехогенност е ниска. Има дистален ефект от усилването на ехото.

Фиброма и фибролипома. Фибромите изглеждат като хипоехични овални форми на образуване в дебелината на подкожната мастна тъкан. Като правило се разкри капсула, която ограничава образуването. Палпаторните фибромиди имат хрущялна плътност, ограничено са подвижни. Понякога е възможно да се визуализира един съд на периферията на образуването.

Осификация. Hyperechoic включване в дебелината на кожата и подкожната мазнина може да се образува след нараняване поради отлагане на калциеви соли в търбуха, в дифузни системни заболявания на кожата (склеродермия) .Inogda формира независимо сезамовидна кост тип. Често сусамоидните кости се разкриват пред пателата.

Ангиом. Това са съдови образувания, състоящи се от различни структурни елементи (хемангиоми, фибролипоангиоми, ангиомиолипома, лигангиоми и др.). Основната характеристика е наличието на съдове в основата на образованието.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.