^

Здраве

Очно изследване

, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

При външно (общо) изследване на пациента се забелязват признаци, които са пряко или непряко свързани с промени в зрителния орган. Така че наличието на белези, образувани след наранявания или операции, особено в клепачите, външните и вътрешните ъгли на окото, може да показва по-ранна повреда на очната ябълка.

Наличието на кожата на челото и времевата област на балонния обрив в комбинация с блефароспазъм най-често показва херпетична лезия на очната ябълка. Същата комбинация може да се наблюдава и при розацеа-кератит, при които освен тежка болка, дразнене на очната ябълка и увреждане на роговицата се забелязват кожни лезии - розацея.

С цел да се установи точната диагноза, с цялостното разглеждане също така е важно да се определят характерните външни промени в други области, в съчетание с патологията на органа на зрение, като асиметрията на лицето (невралгията троичния, в съчетание с neuroparalitical кератит), необичайни пропорции на тялото ( брахидактилия ), кула (oksitsefaliya) или ladeobrazny (scaphocephaly) череп exophthalmia ( хипертиреоидизъм ). След завършването на този етап се правят изпити, за да се изяснят оплакванията на пациента и да се събере анамнезата.

Стинг анализ и история

Анализът на оплакванията на пациента дава възможност да се установи естеството на болестта: дали тя се развива остро или се развива постепенно. В същото време сред оплакванията, характерни за много от често срещаните заболявания на тялото, е важно да се идентифицират оплаквания, които са характерни само за очните заболявания.

Някои жалби са толкова характерни за дадено заболяване на очите, че въз основа на тях вече е възможно да се установи с патентен диагноза. Например, чувство петна, пясък или чуждо тяло в окото и тежестта на възраст посочва роговицата патология или хроничен конюнктивит, и свързване клепачите сутринта, в комбинация с обилно освобождаване на конюнктивата кухина и зачервяване на окото без забележима загуба на зрителна острота показва наличието на остър конюнктивит , зачервяване и сърбеж на ръбовете на клепачите - присъствието на блефарит. В този случай, въз основа на определени оплаквания лесно да се определи процеса на локализация. Така че, фотофобия, блефароспазъм и прекомерно сълзене са характерни за наранявания и заболявания на роговицата и внезапна поява на слепота и безболезнено - за наранявания и заболявания svetovosprinimayuschego апарат. Въпреки това, в такива случаи, в исковата молба не определя характера на заболяването, то е само първоначалната база за сравнение.

Някои жалби, като замъглено зрение, поставяне на пациенти с катаракта, глаукома, заболявания на ретината и зрителния нерв, хипертонична болест, диабет, мозъчни тумори, и така нататък. D. В този случай, само целенасочена разпит (питат медицинска история и оплаквания) позволява на лекаря да зададете правилните диагноза. По този начин, постепенно намаляване или загуба на зрение характеристика на бавно развиващите патологични процеси (катаракта, глаукома с отворен ъгъл, хориоретинит, атрофия на зрителния нерв, пречупване грешки ), и внезапна загуба на зрителната функция, свързано с нарушение на кръвообращението в ретината (спазъм, емболия, тромбоза, кръвоизлив), остри възпалителни процеси (неврит на зрителния нерв, централно horioidity и хориоретинит), тежка травма, отлепяне на ретината, и др. Резкият спад на зрителната острота с тежка болка в Ch ZNOM ябълка характеристика на остра глаукома атака или остра иридоциклит.

Препоръчително е да се извършва събиране на анамнеза стъпка по стъпка. Първоначално е необходимо да се обърне внимание на появата на болестта, да се попита пациентът за причината за началото и за динамиката на заболяването, лечението и неговата ефективност. Необходимо е да се установи естеството на болестта: внезапно начало, остра или бавно развиваща се, хронична, възникваща под въздействието на неблагоприятни външни фактори. Например, остра атака на глаукома може да възникне на фона на емоционално претоварване, продължително пребиваване в тъмна стая, претрупване или хипотермия. Хроничните заболявания на съдовия тракт (ирити, иридоциклит, хориоретинит) могат да бъдат свързани с хипотермия и отслабен имунитет. Възпалителни инфилтрати и гнойни язви на роговицата се появяват на фона на предишни травматични наранявания, хипотермия след общите инфекциозни заболявания.

Ако имате намерение да вродени или наследствени патология, а след това да разберете историята на семейството, тя се отнася zonulyarnoy катаракта gidroftalma, сифилис кератит или, например, едно семейство от атрофия на зрителния нерв, семейство amavroticheskoy идиотщина.

Необходимо е да се поиска от пациента за условията на неговата работа и живот, тъй като някои заболявания на зрителната орган може да бъде свързана с излагане на професионалните рискове: бруцелоза в земеделски работници, прогресивно късогледство при пациенти с постоянен визуален натоварване при неблагоприятни условия на труд, elektrooftalmiya от заварчици и така нататък. Г.

Към кого да се свържете?

Външен преглед на окото

На първо място, обърнете внимание, очите с еднакъв размер ли са? Вижте, дали клепачите са симетрични и дали тяхното отдръпване е нормално при гледането нагоре. Птозис е спускането на горния клепач и отсъствието на нормално прибиране при издигане. Виж, не е ли конюнктивата възпалена? Проучете роговицата с лупа - има ли някакви драскотини върху нея? Ако подозирате, че имате драскотини, поставете в окото си разтвор на флуоресцеин, за да установите дефекти в епитела на роговицата.

Външна проверка се извършва по добра дневна светлина или изкуствена светлина оценка и да започне да се образува главата, лицето, очите държавни спомагателните органи. Първа оценка на състоянието на палпебралната фисура: той може да се стесни, когато фотофобия, компактност, оток на клепачите значително разширена съкратен в хоризонтална посока (blepharophimosis) напълно да запуши ( лагофталм ) имат неправилна форма (обръщане или инверсия век, дакриоаденит ) затворени в места на сливане на ръбовете на клепачите (анкилонефраон). След оценка на състоянието на клепачите, по този начин могат да бъдат идентифицирани частично или пълно бездействие на горния клепач (птоза), на дефект (coloboma) на свободния край на клепача, растеж на миглите към очната ябълка ( трихиазис ), присъствието на вертикалната кожна гънка под ъгъл век / ( epicanthus ) завъртете или завъртете цилиарния марж.

Когато се гледа конюнктивална хиперемия може да се определи без остър кръвоизлив ( бактериален конюктивит ), промиване с обилно кръвоизлив и подвижна ( вирусен конюнктивит ). При пациентите с патология на слъзните органи може да се отбележи сълзливостта. 

Когато възпаление на слъзната торбичка или каналчета проявяват мазен, мукопурулентна или освобождаване гноен, поява на гнойни секрети от слъзните точки при натискане на площта на слъзния сак ( dacryocystitis ). Възпалителното подуване на външната част на горната част на клепача и S-образната кривина на пролуката на окото показват наличието на дакриоаденит.

След оценка на състоянието на очната ябълка като цяло: отсъствието ( anophthalmos ), прибиране ( enophthalmos ) vystoyanie от орбита ( exophthalmos ), отклонението от точката на фиксиране ( страбизъм ), увеличение (buphthalmos) или намаляване (микрофталмия), зачервяване (възпалителното заболяване или очна), жълтеникаво ( хепатит ) или синкав (Ван дер синдром HUVE или синдром синьо склерата ) боя, и състоянието на орбитата: деформация на костите стени (на травма), и наличието на допълнителна тъкан подуване (тумор, киста, гем атом).

Трябва да се има предвид, че заболяванията на зрителния орган се характеризират с разнообразието и оригиналността на клиничните прояви. За признаването им е необходимо внимателно изследване както на здравото, така и на болното око. Изследването се извършва в определена последователност: първо се преценява състоянието на помощните органи на окото, след това се изследват неговите предни и задни части. В същото време те винаги започват с преглед и инструментално изследване на здраво око.

Изследването на орбитата и околните тъкани започва с преглед. Най-напред те изследват частите на лицето около орбитата. Особено внимание се обръща на позицията и мобилността на очната ябълка, чиято промяна може да служи като индиректен признак на патологичния процес в орбитата (тумор, киста, хематом, травматична деформация).

При определяне на позицията на очната ябълка след фактори оценени в орбита: степента vystoyaniya или вдлъбнатини (exophthalmometer) отклонение от средната линия (strabometry), размер и лекота на преместване в кухина под влиянието на орбита измерва налягане (orbitotonometriya).

Екзофталмометрия - оценка на степента на разтягане (затъмнение) на очната ябълка от кръговия орбитен пръстен. Проучването се извършва с използване на екзофтолмометър за огледала на Gertel, който е градуирана хоризонтална плоча в милиметри, с две огледала, кръстосани под ъгъл 45 ° от всяка страна. Устройството е плътно прикрепено към външните дъги на двете орбити. В този случай, горната част на роговицата се вижда в долното огледало, а в горното огледало има фигура, показваща разстоянието, до което образът на върха на роговицата е отделен от точката на прилагане. Не забравяйте да вземете предвид първоначалната основа - разстоянието между външните краища на орбитата, при които е направено измерването, което е необходимо за динамиката на екзофталометрията. Обикновено очната ябълка е на 14-19 мм от орбитата, а асиметрията в позицията на двойното око не трябва да надвишава 1-2 мм.

Една поява на необходимите измервания на очната ябълка може да се извърши с конвенционална мм владетел, който поставя точно перпендикулярна на външния край на окото гнездо, и главата на пациента се обърна в профил. Размерът на разстоянието се определя от делението, което е на нивото на върха на роговицата.

Orbitotonometriya - определяне степента на подвижността на очната ябълка в орбита или свиваемост ретробулбарни тъкани. Методът позволява диференциране на туморния и нетуморния екзофталмос. Изследването е проведено чрез специално устройство - пиезометър който се състои от бара с две опори (към външния ъгъл на орбитата и носови) и действителната динамометричен стенд с набор от сменяеми тежести, монтиран на окото, лещата на роговицата контакт с покритие. Orbitotonometriyu извършва в легнало положение след предварително анестезия разтвор отпадане очната ябълка dikaina. Създаване и определяне устройство, преминете към измерването последователно увеличаване на налягането на очната ябълка (50, 100, 150, 200 и 250 грама). Стойността на изместването на очната ябълка (в милиметри) се определя от формулата: V = E0 - Em

Където V е изместването на очната ябълка под препредаващата сила; E0 е началната позиция на очната ябълка; Ем - положението на очната ябълка след прилагане на повторената сила.

Нормална очна ябълка с повишаване на налягането на всеки 50 грама се ремонтира с приблизително 1,2 мм. При налягане 250 грама се измества с 5-7 мм.

Страброметрията е измерването на ъгъла на отклонение на окото на косене. Изследването се провежда с помощта на различни методи, както индикативни - според Hirschberg и Lawrence, така и достатъчно точни - според Головин.

Изследвания извършва от конвенционален на инспекция и палпиране, с обръща внимание на тяхната форма, положение и посоката на растеж на миглите, състоянието на цилиарния ръб, кожата и хрущяла, възраст и мобилността на ширината на клепачната цепка. Ширината на очната празнина е средно 12 mm. Неговата промяна може да се дължи на различния размер на очната ябълка и нейното изместване напред или назад, с наклон на горния клепач.

trusted-source[1], [2]

Изследване на съединителната мембрана (конюнктива)

Конюнктивата, облицоваща долния клепач, лесно се оказва, когато е изтеглена. По този начин пациентът трябва да гледа нагоре. Алтернативно издърпайте вътрешните и външните ръбове, проверете конюнктивата на века и долната преходна гънка.

За да завъртите горния клепач изисква определено умение. Той се върти с пръсти и за да прегледа горната преходна гънка, използвайте стъклена пръчка или очна линия. Когато пациентът гледа надолу, палецът на лявата ръка повдига горния клепач. С палеца и показалеца на дясната ръка вземете цилиарния ръб на горния клепач, го издърпайте надолу и назад. В този случай под кожата на клепача се очертава горният ръб на хрущялната плоча, който се притиска с палеца на лявата ръка или със стъклена пръчка. И пръстите на дясната ръка в този момент започват долния край на века и го прихващат с палеца на лявата ръка, закрепват го от миглите и я притискат към ръба на орбитата. Дясната ръка остава свободна за манипулация.

За да видите горния лабиален гънка, която често е локализиран на различни чужди тела, което води до остра болка и възпаление на очната ябълка, трябва да бъде през долния клепач леко притиснете очната ябълка нагоре. Още по-добре е възможно да се запознаят с горна преходен гънка използване vekopodemnika: ръба се поставя върху кожата на горния ръб на хрущяла Издърпайте обратно по-ти век и се превърне в него, дърпа в края на vekopodemnika. След инверсия на клепача цилиарният ръб се държи с палеца на лявата ръка в края на орбитата.

Нормалната конюнктива на клепачите е бледо розово, гладка, прозрачна, влажна. Чрез нея се виждат мебиомските жлези и техните канали, разположени в дебелината на хрущялната пластина, перпендикулярна на ръба на клепача. Обикновено тайната не се дефинира в тях. Изглежда, ако притиснеш края на века между пръста си и стъклената пръчка.

Съдовете са ясно видими в прозрачната конюнктива.

Изследване на слъзните органи

Изследването на слъзните органи се извършва чрез изследване и палпиране. При издърпване на горния клепач и бърз поглед на пациента отвътре, те изследват палпебралната част на слъзната жлеза. По този начин е възможно да се идентифицира пропускането на слъзната жлеза, нейния тумор или възпалителна инфилтрация. С палпиране може да се определи болка, оток и уплътняване на орбиталната част на жлезата в областта на горния външен ъгъл на орбитата.

Състоянието на слъзните канали се определя чрез изследване, което се извършва едновременно с изследването на положението на клепачите. Оценете пълненето на ларматичния поток и езерото, във вътрешния ъгъл на окото позицията и величината на лакрилните точки, състоянието на кожата в областта на слъзната торбичка. Наличието на гнойно съдържание в слъчевия плик се определя чрез натискане под вътрешната адхезия на клепачите отдолу нагоре с показалеца на дясната ръка. В същото време долният клепач се издърпва с лявата ръка, за да видите изливането на слъчевата торбичка. Обикновено слъчевата торбичка е празна. Съдържанието на слъзната торбичка се изцежда през слъзните канали и лакрилни точки. В случаите на разрушаване на продукта и изпускане на слъзгащи течности се извършват специални функционални тестове.

Ученици

Учениците трябва да имат еднакъв размер. Те трябва да се свиват, ако лъч светлина е насочен към окото, а също и при гледане на близко разположен обект ( настаняване ).

Екстраокулярни движения

Особено важно е да ги изследвате с диплопия. Помолете пациента да следва върха на молива, докато го премествате в хоризонталната и вертикалната равнина. Избягвайте екстремни и резки движения на очите, тъй като е невъзможно да се постигне фиксиране на зрението, което симулира нистагъм.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8]

Визуална острота

Тя отразява централната визия и не разкрива нарушения в областите на зрението.

Винаги проверявайте остротата на зрението, тъй като внезапната загуба на зрение е страшен симптом. Идеален за използване с графиката Snellen, но може да се използва един прост тест, като четенето на книги с дребен шрифт - в случай на болест, често страдат от близко виждане от бъдещето. Пациент, който не може да чете линия № 5 дори да носи очила или да използва стенопична дупка, изисква специализиран съвет. Масата Snellen се чете от разстояние 6 m с всяко око отделно. Пълно и правилно четене на последния ред в тази таблица показва зрителната острота в разстоянието за това око. Таблица Snellen разположени по такъв начин, че най-горния ред на писма може да чете човек с нормално зрение от разстояние от 60 м, а втора линия - 36 m, третият - 24 м, а четвърти - 12 m и пети -. 6 m острота се изразява, както следва по следния начин: 6/60, 6/36, 6/24, 6/12 или 6/6 (последното се посочва, че нормалното зрение на обекта), в зависимост от модела, прочетете за пациентите. Лицата, които обикновено носят очила, трябва да бъдат проверени в чашите си. Ако пациентът не е донесъл очила с него, след това проверете остротата на зрението му, като използвате стенопична дупка, за да намалите грешката при пречупване. Ако зрителна острота по-лошо от 6/60, пациентът може да се доближи до масата, на разстоянието, от което тя ще бъде в състояние да прочете няколко от най-големите букви (например, на разстояние от 4 м), а след това остротата на зрението му ще бъде изразено като 4/60. Има и други методи за определяне на зрителната острота, например чрез пръстите от разстояние 6 м, а ако визията е все по-слаба, единственото място, на светлината възприятието на пациента. Също така определете близко зрение, като използвате стандартен печат, който се чете от разстояние 30 см.

Зрителни полета

Помолете пациента да погледне до носа на лекаря и след това от различни страни да влезе в зрителното поле на пръста или върха на шапката с червена глава. Пациентът в този случай според лекаря, когато той започва да видите обекта (в този случай другото око е покрито с кърпа) Сравнявайки с полезрение полезрението на пациента на това е възможно, макар и грубо, за да видите какви дефекти в полетата на наблюдение на пациента от. Внимателно изтеглете зрителното поле на пациента на съответната карта. В този случай трябва да се маркира и размерът на сляпото петно.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Entoptoscopy

Този метод дава представа за частите на окото зад ириса. Застанете до пациента (страна от него). Пациентът поставя очите си върху обекта, удобен за него. Дясното око на лекаря изследва дясното око и лявото око изследва лявото око. Започнете изследването по такъв начин, че да разкриете мътността на лещата. Нормалното око дава червен блясък (червен рефлекс), докато ретината се фокусира. Червеният рефлекс липсва при плътни катаракта и кръвоизлив в окото. Когато успеете да фокусирате ретината, внимателно проверете диска на оптичния нерв (той трябва да има ясни ръбове с централна депресия). Забележете дали има бледност или подуване на оптичния диск. За да инспектирате радиално различаващите се съдове и макулата (макулата), разширете зеницата, като попитате пациента да погледне светлината.

Изследване с лампа с прореза

Обикновено се извършва в болници и ясно показва наличието на натрупвания (натрупвания на различни маси) в предната и задната камера на окото. Тонометричните устройства позволяват измерване на вътреочното налягане.

Условия за успешна офталмоскопия

  • Уверете се, че батериите са заредени.
  • Затъмнявайте помещението колкото е възможно повече.
  • Свалете очилата си и помолете пациента да отстрани очилата и да изберете подходящите лещи, за да коригирате рефракционните грешки (- лещите коригират миопията, + лещите коригират хиперметрията).
  • Ако пациентът има остра миопия или липсва леща, тогава се извършва офталмоскопия без да се премахват очилата от пациента. Дискът на оптичния нерв ще изглежда много малък по едно и също време.
  • Ако ви е трудно да провеждате офталмоскопия с невъобразимо око, опитайте се да доминирате окото в двете очи на пациента с господстващо око ; докато стоите зад седящия пациент, врата на пациента е напълно разколебана. Преди да проверите фонда, винаги проверявайте отново прозрачността на използваните лещи.
  • Винаги е възможно най-близо до пациента, въпреки че един от вас използваше чесън по време на обяда.
  • Помислете за използването на мидриатик с малък обсег за разширяване на ученика.
  • Не забравяйте, че най-често се появяват периферии в ретината и трудно се виждат без специално оборудване, независимо от разширеното зенитно.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Характеристики на изследването на зрителния орган при деца

При изучаване на зрителния орган при деца е необходимо да се вземат под внимание характеристиките на нервната система на детето, намаленото му внимание, невъзможността за дълъг фиксация на погледа на определен обект.

Така че, външен (външен) преглед, особено при деца под 3-годишна възраст, е по-добре да се изразходва заедно със сестра, която, ако е необходимо, фиксира и притиска ръцете и краката на детето.

Вдишването на клепачите се извършва чрез притискане, издърпване и преместване един към друг.

Изследването на предната част на очната ябълка се извършва с помощта на повдигачите на клепачите след предварителна капкова анестезия с разтвор на дикаин или новокаин. В същото време се наблюдава същата последователност на изследване, както при изследването на възрастни пациенти.

Изследване на задната очна ябълка при пациенти на най-малка възраст е удобно с електрически офталмоскоп.

Процесът на изучаване на тежестта и зрителното поле трябва да бъде съобразен с естеството на играта, особено при деца на възраст 3-4 години.

Ограниченията на зрителното поле в тази възраст се препоръчва да се определят с помощта на ориентиращ метод, но вместо пръстите на ръката на детето е по-добре да се показват играчки с различни цветове.

Изследването, използващо инструменти, стана доста надеждно от около 5 години, въпреки че във всеки конкретен случай е необходимо да се вземат предвид характеристиките на детето.

Извършвайки изследване на полето на зрение при деца, трябва да се помни, че вътрешните му граници са по-широки, отколкото при възрастните.

Тонометрията при малки и неспокойни деца се извършва под маска анестезия, като внимателно фиксира окото в желаната позиция с микрохирургични пинсети (зад сухожилието на горния ректус).

В същото време краищата на инструмента не трябва да деформират очната ябълка, в противен случай точността на разследването намалява. Във връзка с това офталмологът е принуден да наблюдава данните, получени чрез тонометрия, като извършва изследване на палпацията на тона на очната ябълка в екваториалния регион.

trusted-source[19], [20], [21]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.