^

Здраве

Оптична кохерентна томография

, Медицински редактор
Последно прегледани: 22.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Оптичната кохерентна томография (OCT) е метод на неинвазивни изследвания, който все повече се използва в медицината за диагностични цели. Оптичният кохерентен томограф (Humphrey Systems, Dublin, CA) изчислява параметрите на дебелината на SNV за напречни сканирания с рентгеново сканиране с висока разделителна способност.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Кога се използва оптичната томография на съгласуване?

Оптичната кохерентна томография е важна при откриването на глаукома и проследяването на неговата прогресия.

Предимства на оптичната кохерентна томография

Оптичната кохерентна томография е от интерес за клинична употреба поради редица причини. Разделителната способност на ОСТ е 10-15 микрона, което е с почти порядък по-висока от разделителната способност на други диагностични методи, включително ултразвук. Тази висока разделителна способност ви позволява да изучите архитектурата на тъканта. Информацията, получена с помощта на ОСТ, е интравитална и отразява не само структурата, но и характеристиките на функционалното състояние на тъканите. Оптичната кохерентна томография не е инвазивна, тъй като използва радиация в близката инфрачервена област с мощност от порядъка на 1 mW, която няма вредно въздействие върху тялото. Методът изключва травма и няма ограничения, присъщи на традиционната биопсия.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Към кого да се свържете?

Как работи оптичната кохерентна томография?

При оптична кохерентна томография се използва интерферометър с ниско ниво на коефициент на лъчение, за да се получат изображения с висока разделителна способност. Процедурата за извършване на оптична кохерентна томография е подобна на получаване на изображение с ултразвуково сканиране или на радар, в допълнение към използването на светлина повече като акустични, а не като радиовълни. Измерванията на разстоянието и микроструктурата в оптичната кохерентна томография се основават на измерването на времето на преминаване на светлината, отразена от различни микроструктурни елементи на окото. Последователни надлъжни измервания (A-сканирания) се използват за конструиране на спектрозонално топографско изображение на тъканни микросекци, чиято форма е много подобна на хистологичните раздели. Разделителната способност на надлъжната секция на оптичната кохерентна томография е около 10 μm, разделителната способност на напречното рязане е около 20 μm. При клиничната оценка на глаукома при сканиране на окръжност с диаметър 3.4 mm, където центърът е диск на оптичния нерв, в случая на оптична кохерентна томография се формират цилиндрични сечения на ретината. Цилиндърът се разгъва, представяйки се като образ на плоско напречно сечение. Оптичната кохерентна томография се използва за създаване на карта на дебелината на макулата в поредица от шест радиални образа, които минават по меридианите на часовника върху диска, центриран върху фувеята; дискът на оптичния нерв е описан по същия начин, като центърът на радиалните изображения на оптичния диск. Автоматизиран компютърен алгоритъм измерва дебелината на START без намеса на потребителя. За разлика от конфокалната сканираща лазерна офталмоскопия, оптичната кохерентна томография не изисква базална равнина. Дебелината на START е абсолютния параметър на напречното сечение. Рефракцията или аксиалната дължина на окото не влияе върху измерванията на оптичната кохерентна томография. Параметрите на оптичната кохерентна томография на дебелината на SNB не зависят от двойното снаждане на тъканта.

Как се извършва оптичната кохерентна томография?

OCT използва близка инфрачервена светлина, която осветява тествания участък от тъканта. Всяка биологична тъкан, включително кожата и лигавицата, се състои от структури с различна плътност и следователно оптически хетерогенни. Инфрачервената светлина, попадаща на границата на две среди с различна плътност, отчасти се отразява от нея и се разсейва. Анализирайки коефициента на отразяване на светлината, може да се получи информация за структурата на тъканите в тази секция.

Сканиране на тъканта с оптичен лъч се извършва серия от аксиални измервания в различни напречни сечения и посоки - както аксиални (дълбочини), така и странични (странични). Мощен компютър, вграден в системата OCT, обработва получените цифрови данни и изготвя двуизмерен образ (вид "морфологичен парче"), удобен за визуална оценка.

Ограничения

Оптичната кохерентна томография изисква номинален диаметър на зеницата от 5 мм, но на практика повечето оптични кохерентни томографии могат да се извършват без мидриаза. Възможностите за оптична кохерентна томография са ограничени в кортикалните и задните субкапсулни катаракта.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.