^

Здраве

Oftalmohromoskopiya

, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Офталмоскопията е изследователска техника, разработена от д-р Водовозов през втората половина на 20-ти век. Тази технология предвижда използването на специално устройство - електро-офталмоскоп, оборудван със светлинни филтри. Благодарение на този регион устройство може да се разглежда по различен разширяване на зениците светлина (синьо, лилаво, жълто, зелено, червено), като по този начин се увеличава възможността на конвенционалния метод, офталмоскопия, тъй като по-различна светлина може да видите по-добре засегнатата област на ретината.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Индикации за офталмоскопия

Офталмоскопията е важен диагностичен метод, който се използва за заболявания на зрителните органи. Също така методът служи като източник на необходимата информация за лекари от други тесни специалитети.

Процедурата за офталмоскопия се предписва в следните ситуации:

 • за диагностициране на ретинални заболявания ( разкъсвания, отделяне, дегенеративни процеси );
 • да се изясни диагнозата, за по-задълбочени очни изследвания;
 • пациенти с диабетна ретинопатия;
 • пациенти с хипертония;
 • при бременност (за оценка на възможност от естествени видове);
 • пациенти с мозъчна травма;
 • за диагностициране на ракови проблеми в ретината.

Също така, процедурата много помага да се предпише ефективно лечение на такива заболявания на ретикулярната мембрана, като запушване на артериите на ретината. Това е много важно, тъй като острата обструкция на централната артерия често се смята за предвестник на такива нежелани съдови патологии като инсулт и инфаркт - известни заболявания с висока степен на смъртност.

При заболявания на оптичния нерв, например, със застояли и псевдо-щапелни зърна, офталмоскопът може да открие паротиден рефлекс в ранните етапи. Това е от голямо значение за навременното разпознаване на застояли явления и дава възможност да се контролира динамиката на процеса, което предизвиква застояла зърното.

В допълнение, офталмоскопската хроматография в много случаи ни позволява да получим достатъчно ясен образ на визуални структури, които трудно се различават чрез визуализация, използвайки други методи на изследване.

Офталмоскопия при диагностициране на заболявания на централната нервна система

Клиничните симптоми на заболяванията на ЦНС са много разнообразни и такива патологии може да нямат нито една характеристика и специфична характеристика, която позволява незабавна идентификация на заболяването. Поради тази причина в около 7-30% от случаите се наблюдават диагностични грешки при разпознаването на заболявания на ЦНС.

Много е важно диагностиката да използва възможно най-много информативни процедури, като позволява да се разгледат подробно всички възможни места за поражение.

Нарушения на зрителните функции могат да се открият при повече от половината от пациентите с патологични състояния на нервната система. Най-често тези нарушения се проявяват под формата на оптичен неврит, понякога под формата на едностранно или двустранно зрително нарушение.

Разбира се, офталмоскопията не се предписва на всички пациенти с болести на ЦНС. Като правило, тази диагностичен метод се препоръчва за пациенти с намаляване на зрителната острота, промени в зрителното поле и цветно зрение, както и за откриване на бледност на зрителния нерв и атрофия, че стандартът не се определя от офталмоскопия.

Към кого да се свържете?

Метод за провеждане на офталмоскопия

При всяка специална подготовка за процедурата пациентът не се нуждае. Няколко минути преди офталмоскопията здравният работник вкарва в дясното и лявото око на изследваното лекарство, за да разшири зеницата. Това е необходимо за разширяване и подобряване на зрителното поле по време на проверката. Вярно е, че много ултрамодерни офталмоскопични устройства могат да се използват без да се използват такива лекарства.

Диагностичната манипулация се извършва в затъмнен офис. Докторът проверява фонда от окуляра на офталмоскопичното устройство. Изследването на едно око може да отнеме около пет до петнадесет минути, докато по време на изследването специалистът променя филтрите няколко пъти.

Този метод на диагностика е напълно безболезнен, но може да донесе някакъв дискомфорт на пациента.

Трябва да се има предвид, че офталмоскопията може да не се предписва на всички, има някои противопоказания на процедурата:

 • остри инфекциозни възпаления на предната част на окото и други патологични състояния на очите, които са придружени от фотофобия, контактна лакримация - симптоми, които усложняват изследването;
 • глаукома;
 • атрофия на кръговия мускул на ученика.

Обяснение на резултатите от офталмоскопа

Oftalmohromoskopii метод включва използването на някои филтри: червено, жълто и синьо, както и многоцветни нюанси - т.нар червено без (синьо-зелен), жълто-зелено и магента.

Интерпретацията на изследването се извършва, като се вземе предвид цветната трансформация. Например, ако използвате лилав оттенък, който преминава само от лъчите на червено и синьо, всеки елемент, който не е оцветен в цветни цветове, е отделен. Често такава информация е полезна: по-специално, бледността на оптичния диск в случая на атрофия става синкава.

Жълтият елемент под синята светлина става почти черен.

Жълто-зеленият лъч може абсолютно да се абсорбира от кръвта и да се отразява и от ретината на окото. В резултат на това кръвоизливите, капилярите и дори малките аневризми са ясно определени поради силното увеличение на контраста между изброените елементи и фонда.

Черните елементи на фона на жълто-зеленото платно се дефинират по-ясно от червените елементи на червеникавата плат.

Жълто-зелените лъчи увеличават контраста и правят детайлите по-ясни. Това се дължи на факта, че човешкото око е по-чувствително към жълто-зелената спектрална сянка.

Всички налични опции за светлинни филтри имат плюсове и минуси, така че всеки един от тях използва лекар с определена цел:

 • червен оттенък - помага за идентифицирането на пигментирани елементи и дефекти в черупката на съдовете;
 • жълт оттенък - определя кръвоизливи под окото на окото, които имат тъмно кафяв цвят;
 • синьо оттенък - дава възможност да се разгледат главните повърхностни елементи;
 • лилав цвят - дава информация за тежестта на дистрофичните промени в ретината;
 • синьо-зелен оттенък - показва матова непрозрачност на черупката или по-скоро нейната централна част.

Описвайки резултатите, лекарят изброява всички открити патологични елементи (ако има такива), като посочва техния размер, структура, параметри и дълбочина на проникване. Характерните промени в тези елементи в различни спектри се отбелязват безпроблемно. В крайното описание всички резултати се комбинират с резултатите от други изследвания, въз основа на които диагнозата се прави или рафинира.

Офталмоскопията се извършва от офталмолог, който директно ще диагностицира и предпише лечението. Такъв подход изключва появата на неточности и грешки, които могат да възникнат, когато информацията се прехвърля от един специалист към друг.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.