^

Здраве

Стероид-свързващ глобулин в кръвта

, Медицински редактор
Последно прегледани: 14.07.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Стероид-свързващият глобулин е протеин, който свързва и транспортира тестостерон и естрадиол.

Хормоните, свързани с протеин, не са биологично активни. В допълнение към транспортната функция, стероид-свързващият глобулин предпазва тестостерона и естрадиола от метаболитно инактивиране по протежение на пътя от отделянето на жлезата до целевия орган. По този начин възниква образуването на един вид депо от хормони в тялото.

Референтни стойности (норма) на концентрацията на стероид-свързващия глобулин в серума: мъже - 14,9-103 nmol / l (1-12 mg / l); жени - 18,6-117 nmol / l (3-15 mg / l), при бременност - 30-120 mg / l.

Този протеин е киселинен гликопротеин с молекулно тегло от 45 000 Нарушение неговия синтез води до прекъсване на доставка хормон на прицелните органи и изпълняват своите физиологични функции.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Показания за анализ на стероид-свързващия глобулин

Индикации за анализ на стероид-свързващия глобулин, открити от лекар, ендокринолог, гинеколог, репродуктивен специалист или уролог. По принцип всичко това се прави с клинични признаци на повишаване или намаляване на нивото на андрогените. Особено, ако концентрацията на тестостерон в кръвния серум е в нормални граници.

Да препоръчаме извършването на дадена процедура може и при плешивост и хирзутизъм. Обикновено при жените тази процедура се извършва, когато менструалният цикъл е нарушен. Що се отнася до мъжете, основно се прави анализ за нарушение на потенцията. Не е изключение при спада на либидото.

Всичко това ни позволява да определим причината за развитието на някои негативни последици. Въз основа на получените данни се изготвя становище и се третира лицето. Отново директно зависи от причината, поради която е възникнало това или онзи феномен. В края на краищата, стероид-свързващият глобулин може да надвишава нормата или обратно, да бъде по-нисък от този поради редица причини.

Подготовка за анализа

Подготовката за анализ на стероид-свързващия глобулин изисква определени действия. Кръвта трябва да бъде изтеглена за гладуване на празен стомах. Преди процедурата се препоръчва да се използва само вода. Това се прави така, че никакви допълнителни "компоненти" да не могат да коригират резултатите от анализа.

След последното хранене отнеме най-малко 8 часа. Трябва да се взема кръв преди да се приемат лекарства. Естествено, ако има такава възможност. Тъй като лекарствата не могат да се приемат 1-2 седмици преди теста. Ако това не е възможно, то в посока е необходимо да се уточни какви лекарства приема човекът и в какви дози.

Ден преди да вземете кръв, ограничавайте мазнините и пържените храни. Също така е необходимо да се изоставят лошите навици, включително и алкохолът. Желателно е да се изключи физическата активност.

Кръвта за изследване не трябва да се взема веднага след рентгенография, флуорография, ултразвук - изследване, ректално изследване или физиотерапевтични процедури. В противен случай глобулинът, свързващ стероид, ще бъде трудно да се определи.

Как се прави анализът?

Много хора се интересуват от анализа на стероид-свързващия глобулин. Всъщност това е обикновена процедура за вземане на кръв.

Едно лице е предварително записано за анализа и е обучено за него. Изключва от диета мазнини и пържени храни, един ден преди да посети болницата, а също и не консумира алкохол. В продължение на 1-2 седмици спира да приема лекарства. Ако това действие е невъзможно, лекуващият лекар ще бъде предупреден.

В деня на анализа човек идва в медицинска институция и просто дава кръв от пръст. Изследването се провежда за 3 дни. След това резултатите от анализа се дават и пациентът се изпраща на своя лекар с получените данни.

Няма нищо лошо в тази процедура. Всичко се извършва бързо и безболезнено. В много случаи е необходимо този анализ да бъде предаден. По този начин ще бъде възможно да се елиминират редица отрицателни причини, които са възникнали поради увеличаването или намаляването на нивото на стероид-свързващия глобулин.

Скоростта на стероид-свързващия глобулин

Скоростта на стероид-свързващия глобулин е фиксирана. Но за жените, мъжете и по време на бременността има няколко различни показателя. Така че за мъжете нормата е 14,9 - 103 nmol / l (1,0 - 12,0 mg / l). Това показва, че в лицето няма отклонения.

За жените цифрите са малко по-различни, те варират от 18,6 до 117 nmol / L (3,0 до 15,0 mg / L). Това също така показва, че няма проблеми с справедливия секс.

За бременните жени показателят е донякъде надценен и е 30 - 120 mg / l. Необходимо е да се има предвид, че данните варират в зависимост от възрастта на лицето и неговия пол. Ето защо е добре да знаете правилата за всички. В противен случай няма да можете да разберете за себе си какво не е наред.

Всяко отклонение от нормата показва, че тялото не е наред. Необходимо е да се идентифицира точната причина за това явление и да се справи с елиминирането му. Тъй като причините за промяната в скоростта на стероид-свързващия глобулин може да варират и отново, напълно зависи от пола на лицето.

Декодиране на индикаторите

Тълкуването на параметрите на стероид-свързващия глобулин за обикновен човек е сложно. Факт е, че според получените данни може да се установи само дали индикаторът е нормален или не. Независимо от това, защо е имало отклонение практически невъзможно.

Лекарят решава относно тълкуването на данните и изпраща човека на този анализ. Обикновено това е уролог, репродуктивен специалист, гинеколог или ендокринолог.

Според получените данни специалистът определя причината за това явление и възлага ефективни методи за елиминиране на този проблем. Отново, за жените и мъжете те са различни. Тъй като причините за отклонението от нормата могат, зависи от различните промени в тялото, включително промените, свързани с възрастта.

Трябва да се отбележи, че бременните жени попадат в отделна категория. Те имат ниво на стероид-свързващ глобулин се увеличава поради промени в тялото и преобладаването на някои хормони в него.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Причини за повишен стероид-свързващ глобулин

Причините за повишаване на стероид-свързващия глобулин зависят от много фактори. Така че е възможно да се наблюдава такъв феномен с цироза на черния дроб, хипертиреоидизъм и по време на бременност. Съдържанието на този "компонент" може да се увеличи поради употребата на естрогени. В този случай имаме предвид някои орални контрацептиви. Приемането на фентоин води до активиране на чернодробните ензими и до увеличаване на глобулина в кръвта. След лечение с дексаметазон при пациенти с хиперадрогенен статус се наблюдава повишаване на нивото на този "компонент".

В допълнение, отклонението от нормата може да засегне стреса, щитовидната жлеза, възрастта на човека и високата концентрация на въглехидрати. Така че не всички случаи причиняват сериозни. Достатъчно е просто да промените диетата си, да спазвате определен режим на деня и да отстраните отрицателните фактори, за да се върнете към нормалното ниво на глобулина отново. Всички препоръки ще бъдат "изписани" от лекаря. Във всеки случай, стероид-свързващият глобулин трябва отново да бъде в рамките на нормалния диапазон.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Причини за намаляване на стероид-свързващия глобулин

Причините за намаляване на стероид-свързващия глобулин може да се крият в много негативни фактори. Така че, обикновено това явление се наблюдава при хирзутизъм, акне и синдром на поликистозните яйчници.

В 30% от случаите, пациентите, страдащи от хирзутизъм, имат намалено ниво на глобулин. Леко понижение може да бъде причинено от акромегалия, хипотиреоидизъм, хиперпролактинемия и синдром на Кушинг.

Установено е, че намаляването на нивото на глобулина се наблюдава след приемането на андрогени (особено тестостерон) или лекарства (даназол). За да се намали концентрацията, може да причини соматотропен хормон и глюкокортикоиди.

Естествено, причината за проблема е затлъстяването, хормона на растежа, менопаузата при жените, прогестерона, пролактина и тестостерона. Ето защо, за да наблюдавате по-внимателно собствените си здравни потребности. Важно е тестовете да бъдат предадени навреме и да бъдат подложени на проверка. В този случай нормата на стероид-свързващия глобулин винаги ще бъде нормална.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.