^

Здраве

Уролог

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Уролог - лекар, специалист в лечението на заболявания на мъжките полови органи и органи на екскреция при мъже и жени.

Кой е уролог?

Урологът приема мъже с болести на репродуктивната система, както и жени и мъже с болести на органите за освобождаване от отговорност. Първо, урологът изследва кръста, корема, скротума. Клиничен анализ на кръвта и урината, буги, цистоскопия може да бъде определен. Урологът също така подготвя документация за всеки пациент.

Здравето на пикочно-половата система е много крехко, поне веднъж в живота с този лекар, с когото всеки е изправен. Най-често се препоръчва често, болезнено уриниране или сексуално разрушаване при мъжете. Профилактиката при урологията е много важна. Мъжете трябва да бъдат изследвани веднъж годишно, жените, ако няма патология - веднъж на всеки 1.5-2 години.

Урологът третира намаляването на потенцията, възпалението и аденом на простатата, цистит, пиелонефрит, уринарна инконтиненция. Жената трябва да бъде предупредена, когато уринирам и подувам. Това може да бъде пиелонефрит или цистит.

Какви тестове трябва да предприема, когато се свържа с уролог?

Урологът може да се нуждае от общ кръвен тест, клинична и биохимична урина, урина за Nechiporenko, за да изясни диагнозата и тактиката на лечението. Лекарят назначава тези или други анализи, опиращи се на характерни признаци, на които е възможно да се подозира, че това или че урологично заболяване. При простатит може да се препоръча секреция на простатата. Тя ви позволява да оценявате функцията на простатата. Секрецията на простатата се изследва под микроскоп, броийки броя на левкоцитите, лецитиновите зърна и амилоидните тела. Нормалната тайна на простатата е хомогенна вискозна млечна течност, броят на левкоцитите е до 15 в областта на зрението. Амилоидните тела обикновено не се откриват.

Какви диагностични методи използва урологът?

Диагнозата, извършена качествено и изцяло, определя причината за симптомите. Инспекцията може да се извърши докато лежите и стоите. Подуване на скротума, подуване, напрежение на коремните мускули. Изследването на простатата на пръста помага за идентифицирането на простатит, тумори. В мъжката урология това е най-старият метод, който все още е релевантен досега. Свръхчувствителността към изследването е един от признаците на простатит. Уролог визуално оценяване цвят, състояние на гениталиите, сонди на коремната стена, палпира мехур осезаем скротума тъкан свети. Може да се предпише цистоскопия, цистометрия, CT, MRI.

Какво прави урологът?

Урологът проучва болести на пикочно-половата система, вкл. Бъбреците и пикочния мехур той лекува не само при мъжете, но и при жените, така че греши, че го считаме само за мъж. По-правилно е да се обади на мъжко уролог андролог. Той третира простатит, пикочния мехур при мъжете и уролитиаза. Женският уролог третира само бъбреците и пикочния мехур при жените, а гениталиите третира гинеколога. Може да бъдете принудени да отидете до уролог, който гори с уриниране, болка в гърба (има бъбреци), мъжко безплодие и сексуални проблеми.

Какви заболявания лекува урологът?

Урологът се занимава с медикаментозно и оперативно лечение на уролитиаза, възпаление на бъбреците и бъбречния таз. Циститът е най-честата урологична болест при жените. То е придружено от уринарна инконтиненция. Също така, урологът третира патологията на надбъбречните жлези заедно с ендокринолога, мъжкото безплодие. Изгарянето с уриниране, кръвта в урината и коликите в корема и долната част на гърба са причина за аларма. На рецепцията лекарят се запознава с анамнезата, пита за характера на оплакванията, предписва допълнителни тестове, ултразвук и лечение според резултатите.

Съвети на уролог

Откажете от пушенето и алкохола. Спазвайте правилата за лична хигиена. Студената, вибрацията и компресията са много вредни за тазовите органи. Предотвратяваме полово предаваните болести. Най-добрият начин да предотвратите - редовен сексуален партньор. Неспазването на тези правила може да доведе до намаляване на мъжкия плодовитост. Това е тревожна тенденция през последните години.

Не пропускайте тревожните симптоми на възпаление на простатата: болка в долната част на корема, затруднено уриниране и проблеми в интимния живот. Адресирайте до уролог, вероятно бактериален или застоял простатит. Лекарят предписва антибиотици, мултивитамини и масаж. За да не загубите мъжката си сила, всичко, от което се нуждаете, е да се обличате топло в студа и да използвате презерватив, ако няма постоянна жена. За да простиш, че не е преодоляно, със заседнала работа, трябва да се затопляш редовно. Нормализиране на храненето и сексуалния живот. Обърнете се към лекаря и се занимавайте с практически спортове. Всяка година се консултирайте с уролог.

Хроничният и остър простатит води без лечение до развитието на преканцерозна състояние - простатна аденома.

Що се отнася до жените, те имат достатъчно урологични проблеми. Много често след 35 години, красивата половина на човечеството се оплаква от уринарна инконтиненция. Урината се отделя спонтанно по време на физическо натоварване, смях, интимност. Урологът разглежда гинекологичния стол. За да се изключат други патологии, може да се предпише ехография на бъбреците.

Урологът може да ви помогне да се справите с проблемите на пикочно-половата система, ако се свържете с него своевременно, но е по-добре да предприемете превантивни мерки и да се подлагате на годишен преглед.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.