^

Здраве

Специалист по репродукцията

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Специалист, който се занимава с проблеми в областта на репродукцията, се нарича специалист по репродукцията.

Той е компетентен по въпросите на невъзможността за зачеване на дете, неговия лагер и при необходимост може да използва асистирана репродуктивна технология (in vitro fertilization, ICSI, VMI). Този специалист решава проблемите на женския и мъжкия фактор на безплодието.

Всички дейности на репродуктивния път са насочени към постигането на единствената цел - началото на бременността и раждането на дългоочаквано и здраво бебе.

trusted-source[1], [2], [3]

Кой е възпроизводител?

Възможността за размножаване е една от най-важните и сложни характеристики на тялото. Неспособността да имаш дете, да придобиеш пълноправно семейство унищожава много бракове, унищожава съдбите на хората, защото децата са в основата на нашето бъдеще. Около 20% от женените двойки са изправени пред проблеми по отношение на концепцията за детето. Неефективните многократни опити за забременяване, "обичайните" спонтанни спонтанни аборти или замразената бременност - това са причините за търсенето на съвет от специалист по репродукцията.

Целта на адреса на специалист по репродуктивно здраве може да бъде да се открият причините за невъзможността за концепция и назначаването на подходящи терапевтични методи. Репродуктивният експерт извършва преглед на жената, като едновременно с това дава спермограма на човек, за да идентифицира източника на проблема и да го разреши ефективно.

Репродуктивен специалист е специалист с висше медицинско образование, притежаващ уменията и богат опит в изследванията и успешното лечение на двойки, страдащи от първично или вторично безплодие. Такъв лекар може да определи нуждата и да проведе сложни диагностични манипулации, които обикновено не правят специалисти - гинеколози с обща насоченост.

Кога трябва да се свържа с експерт по репродуктивното здраве?

В случаите, когато пациентът бележи устойчив менструален цикъл, овулацията настъпва по време, има редовен необезопасен секс за една година, но все пак да забременея не работи - това е време, за да премине на съвета на възпроизвеждане. Жените след 35-годишна възраст трябва да се обърнат към лекаря след шест месеца безплодни опити за зачеване на дете.

Посещението на специалист и преминаването на изпит са задължителни и за двамата съпрузи.

Първичното изследване на стерилна двойка започва с събирането на информация за здравето на съпрузите, техния начин на живот и сексуалните отношения.

Най-често двойките, които не успеят да забременеят или да вземат дете, се обърнат към този специалист. Безплодието може да бъде придружено от:

 • спонтанно прекъсване на предишна бременност;
 • диагностицирана с замразена бременност;
 • свързаните с възрастта промени в хормоналната система и половите органи на съпрузите;
 • патологии на репродуктивната сфера;
 • хормонални нарушения;
 • възпалителни и инфекциозни заболявания на репродуктивната система;
 • венерически патологии;
 • наследствен фактор или вродени аномалии.

Ако има подозрение за каквато и да е причина за безплодие, лекарят може да назначи няколко допълнителни изпити на брачната двойка, за да изясни факторите, които могат да повлияят на нормалната концепция за детето.

Какви тестове трябва да преминете на експерт по репродуктивното здраве?

Ако преди да отиде в репродуктивна пациент вече посетените други лекари, като гинеколог, андролог, ендокринолог, генетик, всички резултати от предишни проучвания и анализи трябва да бъдат посочени и съответния специалист. Репродуктивният експерт ще оцени резултатите и при необходимост ще определи допълнителни методи:

 • spermogrammu;
 • Ултразвук на репродуктивната система;
 • кръвен тест за съдържанието на хормоните на хипофизата;
 • кръвен тест за поддържане на хормони на щитовидната жлеза;
 • изследване на хормоналното състояние на надбъбречните жлези;
 • анализ на хормоналното състояние на яйчниците;
 • диагностициране на инфекция с факел;
 • хистероскопия;
 • наличие на антитеспермични антитела;
 • тестове след комари;
 • лапароскопия;
 • разширена имунограма;
 • консултация с генетик;
 • хистеросалпингография (проверка на кръстосаността на тръбите);
 • биопсия на лигавицата;
 • оценка на коагулацията на кръвта;
 • оценка на фоликулния резерв.

Въпросът за необходимостта от тези или други проучвания се определя от лекаря на индивидуална основа.

Какви диагностични методи използва възпроизводителят?

Ултразвукова диагноза на тазовите органи - осигурява уникална възможност да се изследват матката, яйчниците, тръбите, да се определи тяхната функционалност и структура. Този метод може да се извърши като коремна сензор (през коремната стена) и вагинално (вагинално), и двата метода имат своите собствени характеристики и са широко използвани от гинеколози и репродуктивна система на света.

Хистеросалпингография - процедурата включва въвеждането на контрастна среда за определяне на пропускливостта на тръбата, аномалии на развитието на матката, вътрематочен синтез, инфантилизъм.

Лапароскопия - диагностично изследване на коремната кухина чрез малки проби в коремната стена със специално устройство. Процедурата ви позволява да разгледате някои видове патологии, които не са достъпни за преглед чрез други инструменти и методи. Голям плюс на лапароскопията е, че ако се открият някои патологии, лекарят може едновременно да извърши определени хирургически манипулации, което помага да се избегне повторна хирургическа интервенция.

Цервикална и ендометриална биопсия - позволява да се открият промени в лигавицата на фона на хормони, образуване на тумори, кървене от матката.

Какво прави репродуктивният експерт?

Възпроизвеждането диагностицира лекар-специалист и лакомства различни видове безплодие, развитие на необходимите терапевтични методи и технологии с използване, наред с други неща, за криоконсервация на сперматозоиди и ембриони, ин витро оплождане техники, ICSI.

Специалното внимание на репродуктора заслужава проблема с безплодието при мъжете. Според научните изследвания жените все още са надарени с определен брой яйца от раждането; мъжете възпроизвеждат сперматозоиди на всеки 72 часа. От това следва, че процесите и възможностите за зачеване на дете от мъж и жена имат своите различия и някои нюанси, които са повлияни от много фактори - патологични състояния, включително асимптоматични заболявания на репродуктивните органи.

Огромна роля в процеса на зачеването се играе от хормоналната система, мъжка и женска.

Механизмът на зачеването е много сложен - това е изключително деликатен и не по-малко сериозен процес, включващ много стъпки по стъпка и фактори, които лекарят на съответното медицинско ръководство ще може да разбере - експерт по репродуктивното здраве.

Какви заболявания се лекуват от експерт по репродуктивното здраве?

Репродуктивният експерт разглежда и разследва нарушенията на органи и системи, които могат да повлияят на нормалния процес на зачеването. Това са нарушения на ендокринната сфера, наследственост, увреждане на възпалителни или други причини за репродуктивните органи.

Следните заболявания попадат в сферата на дейност на възпроизводителя:

 • менструални нередности;
 • кисти на гениталните органи;
 • нарушения на сперматогенезата, дефекти на сперматозоидите;
 • лепливост;
 • затруднено зачеване поради промени във възрастта;
 • безплодие на необяснима етиология;
 • ендометриоидна пролиферация;
 • хипо- и хипертиреоидизъм, като възможно възпрепятстване на бременността;
 • аномалии на матката;
 • инфекциозни заболявания на репродуктивната система;
 • гъбични лезии на генитални органи;
 • вирусни заболявания на гениталните органи;
 • нарушения на хормоналната сфера.

При търсене на причините за невъзможността да се зачене и ще роди едно дете може да се изследва влиянието на външни фактори върху репродуктивната способност на организма: диета, начин на живот, професионална дейност, минали заболявания, фамилна обремененост и др ..

Съвети на репродуктивен лекар

Научно доказано, че за да се подобри качеството на сперматозоидите, е полезно да се ядат витамини Е и D, които се срещат в големи количества в морски дарове. Също така за висококачествена сперматогенеза са необходими цинк, селен и аскорбинова киселина.

Най-високият шанс за забременяване с онези двойки, които правят секс всеки ден.

Значително влошава качеството на сперматозоидите, посещаващи баните, сауните, вземайки гореща вана, така че в етапа на планиране на тези процедури е по-добре да откажете.

Предотвратяване на нормалния процес на зачеване също пушене, пиене алкохол (включително бира), наднормено тегло или прекомерна крехкост.

При подготовката за зачеването е необходимо да се вземат комплексни препарати на витамин: това ще подсили тялото на бъдещата майка и ще намали риска от дефекти в бебето.

Изчислете датата на овулацията - това е най-благоприятният период за зачеване. Обикновено овулацията е в средата на менструалния цикъл, около 14 дни.

Препоръчва се по време на планирането на бременността да се избягва стрес, да се отпуснете повече, да изпитате положителни емоции. Страх, гняв, раздразнителност и гняв няма да са от полза нито за жената, нито за бъдещото й дете.

Трябва да се придържате към здравословна диета: пийте по-чиста вода, има повече зеленчуци, плодове и зеленчуци. Препоръчва се да посещавате по-често слънцето, да ходите на чист въздух и да се наслаждавате на очакванията за чудо - концепцията за нов живот, ново бъдеще, смисъла на живота за много семейства.

Какво може да направи експертът по репродуктивно здраве за вас? Проверка и диагностика на най-новото оборудване, изборът на метод на лечение, и в резултат на това, производителността на мечтите - бременност и раждането на малкия човек, който ще запълни живота си с нов смисъл и ще даде своя семейно щастие и радост от които са родители.

trusted-source[4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.