^

Здраве

Прогестерон в кръвта

, Медицински редактор
Последно прегледани: 14.07.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Прогестеронът промотира пролиферацията на лигавицата на матката, улеснява имплантирането на оплодено яйце. Прогестеронът се синтезира от жълто тяло, а по време на бременност плацентата се превръща в основен източник. Измерването на концентрацията на прогестерон в кръвта се извършва, за да се потвърди или изключи овулацията по време на менструалния цикъл.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Към кого да се свържете?

Концентрацията на прогестерон в серума

Възраст

Прогестерон, nmol / l

Жени:

 

Фоликуларна фаза

0.5-2.2

Овулация фаза

3,1-7,1

Лутеална фаза

6,4-79,5

Менопауза

0,06-1,3

Бременността:

 

9-16 седмици

32,6-139,9

16-18 седмици

62,0-262,4

28-30 седмици

206,7-728,2

Пренатален период

485,8-1104

Хора

0,4-3,1

Основният целеви орган на прогестерона е матката. Хормонът причинява секреторна трансформация на пролиферативно удебеления ендометриум, като по този начин се осигурява готовността му за имплантиране на оплодено яйце. Освен това прогестеронът има важна контролна функция в системата на гонадотропин-гонадалните стероиди и предизвиква стимулиране на топлинния център. Това води до повишаване на телесната температура с 0.5 ° C в лутеалната фаза на менструалния цикъл след овулация.

До края на LH пика, концентрацията на прогестерона остава изключително ниска. Независимо от това, едновременно с пика на LH в средата на цикъла има малко, но значително увеличение на концентрацията на прогестерон, последвано от намаляване. Паралелно с естрадиола, нивото на прогестерона започва да расте отново през втората половина на цикъла. Това означава, че лутеинизирането е завършено. До края на цикъла концентрацията на прогестерон отново пада и достига стойностите на първата, фоликуларна фаза, в която практически липсва ефектът на жълтото тяло. Този рязък спад в концентрацията на прогестерон причинява менструално кървене.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.