^

Здраве

Протеин А-свързан протеин А (PAPP-A)

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

При нормална бременност концентрацията на PAPP-A в серума се увеличава значително от седми седмица. Увеличаването на концентрацията на PAPP-A става експоненциално в началото на бременността, след това се забавя и продължава до раждането.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Към кого да се свържете?

Причините за спада в PAPP-A

Когато хромозомни аномалии на серумните нива на фетални PAPP-А до I и началото на II триместър (8-14 седмици), намалени от две трети от жените. Най-драматично намаляване на концентрацията на протеин в тризомия марка на хромозомите 21, 18 и 13. Хромозомни аномалии на половите в плода е също често се придружава от намаляване на PAPP-А в кръвния серум на бременни. Промяна на концентрацията на PAPP-А е на разположение с тризомия на хромозома 22. PAPP-A прогностична стойност за откриване на фетални аномалии е по-висока от промяната в нивата на тези маркери са широко известни като АФП, ЧХГ, трофобластна β 1 глобулини и неконюгиран естриол и инхибин А и е сравнима с тази за свободния β-CG. Намалените нива PAPP-А с хромозомни аномалии е най-силно изразени в 10-11 седмици от бременността.

Средни концентрации на серум PAPP-A за скрининг за вродени малформации

Бременност, не

Средните концентрации на PAPP-A, mg / L

8

1.86

9

3.07

10

5.56

11

9.86

12

14.5

13

23.4

14

29.1

Още по-драматично намаляване на концентрацията на PAPP-А в кръвния серум на бременни наблюдавана в присъствието на синдром на плода Корнелия де Ланге, в която, както в случая на тризомия за автозоми, гледане множествена дисплазия, малформации, забавено психомоторно и физическо развитие.

Друг независим патогномно симптом на плода анеуплоидия в края на I тримесечие на бременността е удебеляване на нухална гънка, която се открива с помощта на ултразвук, но тази форма на визуализация на локален оток на меките тъкани е доста сложно и субективно, дори и при използване на съвременни модели на скенери с висока разделителна способност. Трябва да се отбележи, че в началото след trisomies проверка на плода ултразвук или биохимичен скрининг и последващо кариотипиране бластоциста, получен чрез horionbiopsii позволява прекъсване на бременността още през I тримесечие. По време на Втората триместър фетален анеуплоидия проверката от кариотипиране фибробластни клетки от околоплодна течност.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.