^

Здраве

Анализ на RAPP

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

За предотвратяване на усложнения по време на бременност и за предотвратяване на генетични и вродени аномалии в бъдещо дете, бременните жени се подлагат на перинатален скрининг - специален набор от прегледи. Този набор включва определяне на алфа-фетопротеин, човешки хорион гонадотропин, свободен естриол, плацентен лактоген, инхибин А, и анализ на PAPP и няколко други изследвания.

В този материал ще говорим за анализа на RAPP-A - плазмения протеин, чието определяне по време на бременност няма никакво значение.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Показания за назначаване на тест за PAPP

 • Перинатален скрининг, който се провежда с цел оценка на риска от хромозомни аномалии на ембриона на 9-13 седмици.
 • Предишните наблюдавани комплексни бременности (спонтанни прекъсвания на бременността, ранен фетален фетус).
 • Възрастта на бременната жена е повече от 35 години.
 • Болести на хепатит, херпесни инфекции, цитомегаловирус, рубеола при бременни жени.
 • Ако семейството вече има дете с хромозомни аномалии или дефекти в развитието.
 • Генетична патология при родители, братя и сестри и бременни жени.
 • Влиянието на радиацията или други вредни въздействия върху един от родителите на бъдещо дете.

Анализът обикновено се извършва в рамките на 1-2 дни. Приемането на кръв се извършва сутрин, на празен стомах. Ден преди да не пиете алкохол, сладки и преяждане, както и да се занимавате с тежък физически труд.

Към кого да се свържете?

Какво означава RAPP-A?

RARP-A е специален протеин, който започва да се произвежда в големи количества по време на бременност. Обикновено има малко от този протеин - гликопротеин с високо молекулно тегло - във всеки: той се произвежда в кръвния серум. Въпреки това, при бременни жени тя започва да се синтезира от трофобласта - външния клетъчен слой на ембриона, през който се имплантира в стената на матката.

Анализът на плазмения протеин-А (RAPP-A) е предписан, за да се открият евентуални нарушения на развиващия се ембрион във времето, тъй като ултразвукът в този момент все още не може да оцени образуването и развитието на плода.

Специалистите са склонни да вярват, че промяната в плазмените протеини А често се свързва с риска от развитие на болест на Даун или други хромозомни аномалии при дете. Освен това промяната в показателите може да показва опасност от спонтанно прекъсване или спиране на развитието на бременността. Поради тази причина анализът на RAPP-A е задължителен в списъка на проучванията за перинатален скрининг.

RARP по време на бременност се счита за информативна, като се започне от 8-та седмица на бременността, но лекарите често предписват PAPR тест в комбинация с β-hCG, т.е. От 11 до 14 седмици. Тук трябва да се отбележи, че резултатите от PAPR анализа, който се проведе след 14 седмици, вече не могат да се считат за надеждни, тъй като от това време плазменият протеин А вече не служи като маркер на хромозомни аномалии.

В определена точност да се твърди за съществуването на риска от синдром и други аномалии на плода на Даун, лекарят трябва да обмисли не само пряк показател за PAPP-A, но корелацията си с резултат от бета-ЧХГ и ехографски четения.

Интервалът от време между ултразвук и вземане на кръв за биохимия (RAPP и hCG) не трябва да надвишава 3 дни, в противен случай показанията може да са неточни. Наред с индексите на PAPR, hCG се определя едновременно.

Резултати от RAPP-A

RAPP-A декодирането се извършва от специалист, който взема предвид съотношението на плазмените протеини А, β-hCG и ултразвуковото скриниране. Освен това е необходимо да се вземе предвид теглото на бъдещото тяло на майката, фактите при пушенето на бременни, концепцията за ин витро, приемането на определени лекарства, захарният диабет и наличието на многоплодна бременност.

Има различни показатели за честотата на RAPP за седмици от бременността. РАРР-А таблицата определя данните в зависимост от термина:

 Седмица на бременността

 RAPP-A, md / ml

 От 8 до 9 седмица

 0.17 - 1.54

 9 до 10 седмици

  0,32 - 2,42

 От 10 до 11 седмици

 0.46 - 3.73

 От 11 до 12 седмици

  0.79 - 4.76

 От 12-та до 13-та седмица

 1.3-6.1

 От 13-та до 14-та седмица

  1.47 - 8.54

Ако RAPP-A е под нормалното, това може да означава, че бъдещото дете има риск от следните заболявания:

 • Болестта на Едуардс е нарушение на хромозомата 18, която съчетава много аномалии на конституционно и психическо развитие;
 • Болестта на Даун е аномалия от 21 двойки хромозоми, характеризираща се с признаци на забавяне в умственото и физическото развитие;
 • синдром на "амстердамски джудже" (Cornelia de Lange) - болестта на мутацията на гените, която се проявява в забавяне на психомоторното развитие в различна степен;
 • други хромозомни аномалии (болест на Rubinstein-Teibi, умствено изоставане с хипертрихоза и др.).

За бременни жени намаляването на PAPP-A може да означава заплаха от прекъсване или понижаване на бременността.

Ако RAPP-A е повишен, това обикновено не е причина за безпокойство: може да е, че вашият период на бременност не е настроен правилно или че външният клетъчен слой на плода синтезира повече протеин от плазмата, отколкото обикновено.

Не забравяйте, че резултатът от анализа на RAPP-A не се разглежда отделно от β-hCG и ултразвуковия тест. Съмнителни хромозомни аномалии в плода е възможно само ако комбинацията значително намалява PAPP-A, повишена β-ЧХГ и типичен индикатор за ултразвук, когато дебелината на зародишен тилен е по-голямо от 3 mm.

Освен това, резултатът от анализа на RAPP-A не установява диагноза с 100%. Тя само прави възможно да се определи наличието на опасност от хромозомни аномалии, което определя необходимостта от по-внимателно проследяване на хода на тази бременност.

MOM RARP-A - какво е това?

За да се определи степента на риска от хромозомни аномалии, специалистите използват не толкова индексите на RAPP-A, колкото изчисляването на мама.

MoM служи като определен коефициент, показващ нивото на отклонение на перинаталния скринингов индикатор от средната за определена седмица на бременността.

Как да изчислим мама?

За целта RAPP-A трябва да бъде разделен на средната стойност, съответстваща на седмицата на бременността.

MOM RAPP-A се счита за индикатор, близък до единството, но може да се променя в диапазона от 0,5 до 2,5 и да се умножава до 3,5 ММ.

За да оцелееш преди време, по никакъв начин не си струва: резултатите да показват само ако бременната жена е изложена на риск, ако е възможно, да се развият хромозомни аномалии. Ако съществува такъв риск, те ще бъдат наблюдавани внимателно по време на бременността, като се извършват необходимите изследвания и тестове.

Разбира се, само вие имате правото да решите дали да преминете този или този анализ. В края на краищата, дори ако сте открили хромозомни аномалии в плода, лекарството не може да ги излекува или коригира. Потвърждаването на степента на риска само позволява на бъдещата майка да реши: да запази бременността и да бъде готова за всичко, или да я прекъсне. Разбира се, в някои случаи тестовете могат да бъдат фалшиво положителни, но за съжаление никой не може да гарантира резултата.

Съвет: Независимо дали сте съгласни да вземете RAPP теста или не, консултирайте се с добър генетик, който ще определи за вас необходимостта от по-нататъшни изследвания.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.