^

Здраве

Нарушение на менструалния цикъл

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Менструални нарушения, може за дълго време, за да намалят производителността на жените, придружено от влошаване на репродуктивната функция (спонтанен аборт, безплодие), тъй като на следващия (например кървене, анемия, астения) и далечното (рак на ендометриума, яйчниците, гърдата) последиците и усложненията.

Причини за менструални нередности

На менструалния цикъл е предимно вторичен характер, т.е.. Е. Вследствие на генитално (загуба на регулиране на системата и прицелните органи на репродуктивната система) и екстрагенитална патология, влиянието на различни неблагоприятни фактори в системата на неврохуморален регулиране на репродуктивната функция.

Водещите етиологични фактори на нарушенията на менструалния цикъл включват:

 • нарушения в преструктурирането на хипоталамо-хипофизната система по време на критични периоди на развитие на женското тяло, особено по време на пубертета;
 • заболявания на женските генитални органи (регулаторни, гнойни-възпалителни, тумори, травми, малформации);
 • ekstragenital'nye заболяване (ендокринопатии, хронична инфекция, туберкулоза, заболявания на сърдечно-съдовата система, кръвта, стомашно-чревния тракт и черния дроб, метаболитни заболявания, невропсихиатрични заболявания и стрес);
 • професионални опасности и екологични проблеми (излагане на химикали, микровълнова пещ, радиоактивно излъчване, интоксикация, внезапна промяна на климата и др.);
 • нарушаване на диетата и раждането (затлъстяване, глад, хиповитамоза, физическа преумора и т.н.);
 • генетични заболявания.

Нарушенията на менструалния цикъл могат да бъдат причинени от други причини:

 • Дисбаланс на хормоните. Намаляването на тялото на нивото на прогестерона често е причина за хормонален дисбаланс в тялото, което води до нарушаване на менструалния цикъл.
 • Силни ситуации. Нарушаването на менструалния цикъл, причинено от стреса, често е съпътствано от раздразнителност, главоболия, обща слабост.
 • Генетично предразположение. Ако баба или майката ви има проблеми от този род, възможно е да сте наследили такова разстройство.
 • Недостиг на тялото на витамини, минерали, изтощение на тялото, болезнена слабост.
 • Промяна на климата.
 • Приемането на каквито и да било лекарства може да има нежелано събитие под формата на менструален цикъл.
 • Инфекциозни заболявания на пикочно-половата система.
 • Злоупотреба с алкохол, пушене.

Трябва да се подчертае, че докато пациентът се обърне към лекаря. Ефектът на етиологичния фактор може да изчезне, но последиците от него ще остане.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Фази на менструалния цикъл

Фоликулярната фаза

Менструалната фаза включва незабавно периода на менструация, който общо може да бъде от два до шест дни. Първият ден от менструацията се счита за началото на цикъла. При настъпване на фоликуларната фаза на менструалния спира потока и да започне да активно синтезиран хормон система "хипоталамус-хипофиза." Отивате на растежа и развитието на фоликулите, яйчниците произвеждат естроген, стимулира подновяването на ендометриума и се подготвя матката за приемане на яйцето. Този период трае около четиринадесет дни и спира, когато кръвта се отделя в кръвта на хормоните, които инхибират активността на фолитропините.

Фаза на овулация

През този период, зряло яйце напуска фоликула. Това се дължи на бързото покачване на нивото на лутеотропин. След това тя прониква във фалопиевите тръби, където торенето се извършва директно. Ако няма торене, яйцето умира в рамките на двадесет и четири часа. Средно, периодът на овулация започва на 14-ия ден от МК (ако цикълът трае двадесет и осем дни). Малките отклонения се считат за норма.

Лутеинизираща фаза

Фазата на лутеинизиране е последната фаза на МК и обикновено трае около шестнадесет дни. През този период в фоликула се появява жълто тяло, което произвежда прогестерон, което помага да се прикрепи оплоденото яйце към стената на матката. Ако не настъпи бременност, жълтото тяло престава да функционира, количеството естроген и прогестерон намалява, което води до отхвърляне на епителния слой в резултат на повишен синтез на простагландини. Това слага край на менструалния цикъл.

Процесите в яйчника, които се случват по време на МК, са както следва: менструация → съзряване на фоликула → овулация → развитие на жълтото тяло → прекратяване на функционирането на жълтото тяло.

Регулиране на менструалния цикъл

При регулирането на менструалния цикъл участват мозъчната кора, хипоталамус-хипофиза-яйчникова система, матката, вагината, фалопиевите тръби. Преди да пристъпите към нормализиране на КМ, трябва да посетите гинеколога и да вземете всички необходими тестове. При съпътстващи възпалителни процеси и инфекциозни патологии, лечение с антибиотици, може да се предпише физиотерапия. За укрепване на имунната система се изисква прием на витамини-минерални комплекси, балансирана диета, отхвърляне на лоши навици.

Неизправност на менструалния цикъл

Неспазването на менструалния цикъл е най-често в юношеска възраст през първата година или две след появата на менструация, жените в следродовия период (до приключване на кърменето), а също така е един от основните симптоми на менопаузата и завършването на способността да се оплоди. Ако провал на менструалния цикъл не е свързана с някоя от тези причини такова нарушение може да бъде предизвикано от инфекциозни заболявания на женските полови органи, стрес, хормонални неизправности в организма.

Говорейки за неуспеха на менструалния цикъл, трябва също да вземете предвид продължителността и интензивността на менструалния поток. Така че, прекомерно изобилните секреции могат да сигнализират за развитието на неоплазмата в маточната кухина, може също да са резултат от негативното въздействие на вътрематочното устройство. Рязкото намаляване на количеството, освободено по време на месечното съдържание, както и промяната в цвета на изхвърлянето може да показват развитието на такова заболяване като ендометриозата. Всяко необичайно зацапване от гениталния тракт може да е признак за извънматочна бременност, така че ако има някакви нередности в месечния цикъл, препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар.

Забавяне в менструалния цикъл

Ако менструацията не се срещат в рамките на пет дни от датата на предполагаемото период, това се счита за да бъде забавено менструален цикъл. Една от причините за липсата на поява на менструация е бременност, така че тестът за определяне на бременността - това е първото нещо, което да се направи при забавяне на менструацията. Ако тестът е отрицателен, трябва да се търси причината на заболяването, които може да са допринесли за депутат и довели до закъснение му. Сред тях, тъй като заболяването гинекологични и ендокринната, сърдечно-съдови, неврологични нарушения, инфекциозни заболявания, хормонални промени, витамин недостатъци, травма, стрес, над напрежение и др .. По време на юношеството, менструални забавянето през първата година или две след появата менструация - много често срещано явление, тъй като хормоните на тази възраст все още не е достатъчно стабилна.

trusted-source[8], [9], [10]

Симптомите на менструалните нередности

Hypomenapurural синдром - нарушение на менструалния цикъл, което се характеризира с намаляване на обема и продължителността на менструацията до прекратяването им. Това се случва както със запазен, така и със счупен цикъл.

Има следните форми на хипоменструален синдром:

 • Hypomenorrhæa - оскъдни и кратки месеци.
 • Oligomenorea - забавени менструални периоди от 2 до 4 месеца.
 • Opsomenorrhea - забавено месечно от 4 до 6 месеца.
 • Аменореята е екстремната форма на хипоменструалния синдром, а липсата на менструация е 6 месеца. И повече в репродуктивния период.

Физиологичната аменорея се появява при момичета преди пубертета, при бременни жени и кърмачки и при жени в постменопауза.

Патологичната аменорея се разделя на първична, когато менструалната аменорея не се появява при жени на възраст над 16 години и вторична - когато МС не се възстановява в рамките на 6 месеца. В предшестваща менструация жена.

Различните видове аменорея се различават по техните причини и в нивото на увреждане в репродуктивната система.

Първична аменорея

Нарушение на менструалния цикъл, което е липсата на фактори и механизми, които гарантират началото на менструалната функция. В проучването 16-годишните (и вероятно 14-годишните) имат нужда от момичета, които не развиват млечни жлези на тази възраст. При момичета с нормална МС гръдната жлеза трябва да има непроменена структура, регулаторните механизми (ос хипоталамус-хипофиза) да не се нарушават.

Вторична аменорея

Диагнозата се прави при липса на менструация за повече от 6 месеца (с изключение на бременност). По правило това състояние се причинява от нарушения в активността на хипоталамово-хипофизната ос; яйчниците и ендометриума рядко страдат.

Олигоменорея

Това нарушение на менструалния цикъл се случва при жени с неправилен сексуален живот, когато няма редовна овулация. В репродуктивния период на живота най-често причината е синдром на поликистозните яйчници.

Меноррагия

Широка загуба на кръв.

Дисменорея

Болезнена менструация. 50% от жените в Обединеното кралство се оплакват от болезнена менструация, 12% от много болезнени.

Първична дисменорея - болезнена менструация при отсъствие на органична причина. Това нарушение на менструалния цикъл настъпва след появата на цикъла на яйчниците, скоро след менструацията; болките са стръмни в природата, облъчват се в долната част на гърба и слабините, максимална тежест през първите 1-2 дни от цикъла. Прекомерното производство на простагландини стимулира прекомерното свиване на матката, което се съпровожда от исхемична болка. За да се намали производството на простагландини и в резултат на болка води до прием на инхибитори на простагландини, например мефенамова киселина, в доза от 500 mg на всеки 8 часа вътре. Болката може да бъде премахната чрез потискане на овулацията чрез комбинирани контрацептиви (дисменореята може да бъде причина за назначаването на контрацептиви). Болката намалява до известна степен след раждането на цервикалния канал, но хирургичното разтягане може да причини цервикална недостатъчност и в момента не се използва като лечение.

Вторичната дисменорея се причинява от патологията на тазовите органи, например ендометриоза, хроничен сепсис; се появява на по-късна възраст. Тя е по-постоянна, наблюдавана през целия период и често се комбинира с дълбоко несъответствие. Най-добрият начин за лечение е лечението на основното заболяване. С използването на витримоматни контрацептиви (IUDs), дисменореята се влошава.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Интерменструално кървене

Разстройство в менструалния цикъл, което се случва в отговор на производството на естрогени в средата на цикъла. Други причини: цервикален полипик, ектопион, карцином; вагинит; хормонални контрацептиви (локално); ВМС; усложнения на бременността.

Кървене след коалиция

Причини: травма на шийката на матката, полипи, рак на шийката на матката; вагинит с различна етиология.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Кървене след менопаузата

Нарушение на менструалния цикъл, което се случва 6 месеца след последната менструация. Причината, до доказване на противното, се счита за карциномен ендометриум. Други причини: вагинит (често атрофичен); чужди тела, например песари; рак на шийката на матката или вулвата; полипи на ендометриума или шийката на матката; премахване на естрогени (с хормонозаместителна терапия за тумор на яйчниците). Пациентът може да обърка кървенето от влагалището и от ректума.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35]

Болков синдром със запазен цикъл

Болезнен синдром със запазения цикъл - цикличните болки, наблюдавани във времето на овулацията, лутеалната фаза на МС и в началото на менструацията, могат да бъдат причинени от редица патологични състояния.

Синдромът на овариална хиперстимулация е синдром на болката, който се получава при стимулиране на яйчниците с хормонален медикамент, което в някои случаи изисква спешна помощ.

Видове менструална дисфункция

Степента на нарушение на менструалния цикъл се определя от нивото и дълбочината на нарушенията на неврохормоналното регулиране на МК, както и от промените в целевите органи на репродуктивната система.

Има различни класификации на нарушенията на менструалния цикъл: нивото на лезията на репродуктивната система (ЦНС - хипоталамус - хипофиза - яйчници - прицелни органи), от етиологични фактори, по клинична картина.

Нарушенията на менструалния цикъл са разделени на следните групи:

 • Algodismenorea, или болезнени периоди, е по-често от други нарушения, може да се появи на всяка възраст и се появява при около половината от жените. При алгодизъм, болката при менструация се комбинира с главоболие, обща слабост, гадене и понякога повръщане. Синдромът на болката обикновено трае от няколко часа до два дни.
 • Дисменорея. Такова нарушение се характеризира с нестабилността на МС - месечният може значително да забави и да започне по-рано от очакваното време.
 • Олигонореята е нарушение на менструалния цикъл, което се характеризира с намаляване на продължителността на менструацията до два или по-малко дни. Менструалното освобождаване от отговорност е правилно, продължителността на интерменструалния период може да бъде повече от тридесет и пет дни.
 • Аменореята е липсата на менструация за няколко цикъла.

Към кого да се свържете?

Лечение на менструални нередности

Лечението на менструалните нередности е разнообразно. Тя може да бъде консервативна, хирургична или смесена. Често хирургическата фаза е последвана от лечение с полови хормони, което изпълнява вторична, коригираща роля. Това лечение може да се носи като радикал, инфлуенца характер, напълно възстановяване на менструалния и репродуктивната функция на тялото и играе палиативно, заместител роля, създавайки илюзията за изкуствени циклични промени в организма.

Корекцията на органичните нарушения на целевите органи на репродуктивната система се постига по правило чрез хирургически средства. Хормоналната терапия се използва тук само като помощно средство, например след отстраняване на синехията на маточната кухина. Тези пациенти най-често използват орални контрацептиви (OC) под формата на циклични курсове в продължение на 3-4 месеца.

Хирургичното отстраняване на гонадите, съдържащи мъжки зародишни клетки, е задължително при пациенти с гонадална дисгенеза с кариотип 46XY поради риск от злокачествено заболяване. Допълнителното лечение се извършва заедно с ендокринолога.

Хормонална заместителна терапия (HRT) на половите хормони се определя в края на растеж на пациента (костна затваряне на растеж зони) в първия етап само естроген етинил естрадиол (mikrofollin) 1 таблетка / ден - 20 дни с интервал от 10 дни или естрадиол дипропионат 0.1% разтвор на 1 ml интрамускулно - 1 път в 3 дни - 7 инжекции. След появата на утайка продължава да menstrualnopodobnoe комбинирано лечение естрогени и гестагени: mikrofotlin 1 таблетка / ден - 18 дни, последвани от норетистерон (norkolut) djufaston, Luyten 2-3 таблетки / ден - 7 дни. Тъй като тази терапия се провежда дълго време, от години се разрешават прекъсвания за 2-3 месеца. След 3-4 цикъла на лечение. Такова лечение може да се осъществи OK и с високо естрогенен компонент - 0.05 мг етинилестрадиол (не ovlon) или HRT препарати климактерични разстройства (femoston, tsikloproginova, Divina).

Тумори на хипофизата-хипоталамуса зона (Селър и suprasellar) предмет на хирургично отстраняване или радиация изложен (протонен) заместителна терапия с последващо хормонална терапия или сексуални допаминови аналози.

Хормонална заместителна терапия е показан за пациенти с хиперплазия на яйчниците и тумори, и повишени надбъбречните секс стероидни продукти с различен произход или самостоятелно, или като стъпка следоперативно лечение, както и при синдром postovarioektomicheskom.

Основната трудност при лечението на различни форми на аменорея е първичното яйчниково засягане (яйчникова аменорея). Лечението на генетичната форма (синдром на преждевременно изтощение на яйчниците) е изключително палиативно (циклична ХЗТ по полов хормони). Доскоро подобна схема беше предложена за аменорея на яйчниците при автоимунен генезис (синдром на овариална резистентност). Честотата на автоимунния оофорит е, според различни автори, от 18 до 70%. Така антитела към тъканта на яйчниците се определя не само когато hypergonadotrophic, но 30% от пациентите с аменорея normogonadotropic. Понастоящем отстраняване единица автоимунно препоръчва кортикостероид преднизолон 80-100 мг / ден (8-10 мг дексаметазон / ден) - 3 дни, след това 20 мг / ден (2 мг / г) - 2 месеца.

Същата роля може да бъде постигната от антигонадотропни лекарства (гонадотропин-освобождаващи хормонални агонисти), назначени за период до 8 месеца. В бъдеще, с интерес към бременността, се предписват овулационни стимуланти (клостилбегит). При пациенти с хипергонадотропична аменорея ефективността на такава терапия е изключително ниска. За предотвратяване на синдрома на естрогенния дефицит, той показа използването на ZGT препарати от климактерични разстройства (фемостон, циклопрогин, божествен, трисеквентен и т.н.).

Болестите на най-важните ендокринни жлези в организма, в резултат на нарушение на сексуалната функция, изискват лечение на първо място в ендокринолога. Терапията с полови хормони често не се изисква или има спомагателен характер. В същото време в редица случаи паралелното им назначаване позволява да се постигне по-бързо и по-стабилно компенсиране на основното заболяване (захарен диабет). От друга страна, използването на DTF в яйчниците позволява на подходящия етап от лечението да се избере оптималната доза за възстановяване на менструалната и репродуктивната функция и компенсацията за основната доза на болестта на лекарството за патогенетични ефекти.

Терапията е по-лека от аменорея, етапите на хипомененструалния синдром са тясно свързани със степента на хормонален дефицит на МС. За консервативната хормонална терапия на нарушения на менструалната функция се използват следните групи лекарства.

Нарушение на менструалния цикъл: лечение

Когато се нарушава менструалния цикъл, което се свързва с хормонален дисбаланс и недостатъчност на прогестерона, се използва циклодинин. Лекарството се приема веднъж дневно сутрин - една таблетка или четиридесет капки веднъж, без дъвчене и измиване с вода. Общият курс на лечение е 3 месеца. При лечението на различни заболявания на менструалния цикъл, като алгодисменорея, аменорея, дисменорея, както и при менопауза, се използва лекарството Remens. Той насърчава нормалното функциониране на системата "хипоталамус-хипофизария-яйчника" и изравнява хормоналния баланс. На първия и втория ден лекарството приема 10 капки или една таблетка осем пъти на ден, а от третия ден - 10 капки или една таблетка три пъти дневно. Продължителността на лечението е три месеца.

Съвременни препарати за лекарствена корекция на нарушения на менструалната функция

Наркотична група Наркотикът
прогестини Прогестеронът, 17-oksiprotesterona капронат (17-ЕТ), uterozhestan, djufaston, noretistron, norkolut, atsetomepregenol, orgametril
естрогени Естрадиол дипропионат, етинил естрадиол (микрофолин), естрадиол (естрадем-TTS, climara), естриол, конюгирани естрогени
Перорални контрацептиви Недълговидни, антетинови, триквиларни
Antiandrogenı Даназол, ципротерон ацетат (Diane-35)
антиестрогени Клостилбегит (кломифена цитрат), тамоксифен
Гонадотропины Pergone (PHG + L), монокуин (PHO), профили (LD)
Гонадотропин-освобождаващи хормонални агонисти Zoladex, Buserelin, Decapeptil, Decapeptal Depot
Агонисты дофамина Parlodel, norprolact, dostineks
Аналози на хормонални други ендокринни жлези

Тироидни и антитироидни лекарства, кортикостероиди, анаболитици, инсулини

При пациенти с безплодие при ендокринен генезис е показано допълнително приложение на овулационни стимуланти.

Като първи етап на лечение на пациенти със стерилитет, е възможно да се създадат комбинирани ОК (не-оволони, трицил и т.н.), за да се постигне ребаунд ефект (синдром на отнемане). ОК кандидатствайте за конвенционална контрацептивна схема 2-3 месеца. Ако няма ефект, продължете да насочвате стимуланти на овулацията.

 • Антиестрогени - AE механизъм на действие се основава на временно блокиране на LH-RH рецептори gonadotrofov, натрупване на LH и FSH от хипофизната жлеза, последвано от отделяне на по-голямо количество кръв в стимулирането на растежа на доминантен фоликул.

При отсъствието на ефекта от лечението с клостилбугит е възможна овулация с гонадотропини.

 • Гонадотропините имат директен стимулиращ ефект върху растежа на фоликулите, тяхното производство на естрогени и узряването на яйцеклетката.

Нарушението на менструалния цикъл не се лекува от гонадотропини в следните случаи:

 • свръхчувствителност към лекарството;
 • кисти на яйчниците;
 • маточна миома и аномалии на генитални органи, несъвместими с бременността;
 • нефункционално кървене;
 • онкологични заболявания;
 • тумори на хипофизната жлеза;
 • gipyerprolaktinyemiya.
 • Аналозите Gn-RG - золадекс, бусерелин и т.н. - се използват за симулиране на естествената импулсна секреция на LH-RG в организма.

Трябва да се помни, че при настъпване на изкуствено предизвикано, срещу употребата на стимуланти на овулация, бременност изисква задължително се назначава запазване на хормонална терапия на ранното си, doplatsentarnom фаза (прогестерон uterozhestan, djufaston, turinal).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.