^

Здраве

A
A
A

Ерективна дисфункция (импотентност)

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ерективна дисфункция (импотентност) - постоянна липса на способност за постигане и / или поддържане на ерекция, достатъчна за пълно сексуално сношение. Въпреки факта, че еректилната дисфункция (импотентност) не се прилага за сериозни нарушения на здравето, то е в състояние значително да повлияе на мъже в психичния статус, намаляване на качеството на живота си, за да се прекъсне силата на партньорството и семейство.

trusted-source[1], [2]

Епидемиология

Еректилната дисфункция (импотентност) с умерена до тежка тежест се наблюдава при 10-20% от мъжете и честотата му се увеличава с възрастта.

Развитието на ерекцията се осигурява от невроваскуларни механизми под контрола на умствени и хормонални влияния. Това води до дилатация на артериите на пениса, релаксация на трабекуларните гладки мускули и разширяване на клетките на кавернозните тела в комбинация с оклузия на органна вена. Очевидно е, че всички фактори, които водят до намаляване на артериалното притока на кавернозните тела (артериална недостатъчност на пениса), или до увеличаване на венозен отток (venookklyuzivnye нарушения), може да доведе до еректилна дисфункция (импотентност).

Еректилна дисфункция (импотентност) се дължи на същите фактори като болестта на сърдечно-съдовата система: възраст, депресия,  липса на физически упражнения, затлъстяване, тютюнопушене, употреба на наркотици, хиперлипидемия и метаболитен синдром.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Форми

Еректилната дисфункция (импотентност) се класифицира според тежестта: лека, умерена, тежка; и причините за неговото възникване: органични, психогенни и комбинирани, т.е. Комбинирайки умствени и органични фактори. Трябва да се има предвид, че психогенни ефекти присъстват във всички видове еректилна дисфункция (импотентност).

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Диагностика еректилна дисфункция (импотентност)

Енчитивната дисфункция (импотентност) е трудно да се диагностицира, тази диагноза има няколко цели:

  • потвърждават наличието на еректилна дисфункция (импотентност);
  • да се установи степента на изразяване на еректилната дисфункция (импотентност);
  • за да разберете причината за еректилна дисфункция (импотентност), т.е. Заболяване, което е причинило неговото развитие;
  • да определи дали пациентът страда само от еректилна дисфункция (импотентност) или се комбинира с други видове сексуална дисфункция.

Препоръчва се диагностиката да започне с подробен разговор с пациента, събирайки информация за състоянието на неговото здраве като цяло и психическото състояние. Анализирайте данните за общата и сексологична анамнеза, както и за състоянието на копулативната функция по-рано и понастоящем. Необходимо е да се получи информация за естеството на връзката със сексуалния партньор, предварителната консултация и лечението.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26]

Какво трябва да проучим?

Как да проучим?

Към кого да се свържете?

Лечение еректилна дисфункция (импотентност)

Еректилна дисфункция (импотентност) се третира с конкретна цел - е да се постигне качеството на ерекция, която е необходима за пълно полов акт. Пациентът трябва да бъде информиран за възможните методи, тяхната ефективност и отрицателни свойства.

Еректилна дисфункция (импотентност) се третира чрез прилагане на етиологичен и патогенетична подход. На първо място, тя се отнася до диабет, артериална хипертония,  метаболитен синдром. На постоянен лек еректилна дисфункция (импотентност) може да се очаква в случаите на психогенна еректилна дисфункция (импотентност) (рационална психотерапия), посттравматичен артериогенни еректилна дисфункция (импотентност) при млади мъже с хормонални нарушения (хипогонадизъм, хиперпролактинемия).

Медикаменти

Предотвратяване

Еректилна дисфункция (импотентност) могат да бъдат предотвратени при използване на следните методи: нормализиране на живот, достатъчно физическа активност, с изключение на пушене, ограничаване на консумацията на алкохол, наблюдение и корекция на телесно тегло, съдържанието на  глюкоза  и липиди в кръвта, както и редовен сексуална активност.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Прогноза

Индивидуално подбрани и поетапно прилагане на съвременните методи за лечение на еректилна дисфункция (импотентност) позволява по-голямата част от случаите да се постигне сексуална рехабилитация на пациентите.

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.