^

Здраве

Болка в долната част на корема: причини за болка при мъжете и жените

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ако имате болка в долната част на корема, това е по-скоро субективно възприятие, отколкото обективно усещане, следователно прегледът на пациенти с такова оплакване може да бъде труден.

Ако имате по-ниска коремна болка, трябва да разберете, че причините за болката в тази област на епигастриума са големи и могат да бъдат разделени условно, така да се каже, по пол - типични мъжки симптоми и признаци на болезнени усещания, характерни само за женското тяло. В допълнение, има общи симптоми, присъщи както на мъжете, така и на жените, както и на възрастните хора и децата.

trusted-source[1]

Болка в долната част на корема, причини за болка при мъжете

Представители на по-силния пол страдат и от болки в долната част на корема, но по-рядко от жените, за които понякога могат да бъдат месечни. Ако мъжът има много ниска болка в корема, най-често те смело страдат от болка в долната част на корема, въпреки възможните сериозни опасности, които стоят зад този симптом. А причините за долната коремна болка могат да бъдат както следва: 

 • Възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт, стомашна или дуоденална язва. Болката обикновено е болка при хронични заболявания и остри, спазми по време на обостряне на заболяването. 
 • Възпаление на апендикса - апендикса, който се локализира в долната дясна част на корема, близо до дебелото черво. Болката може да варира в природата, епигастриумът не винаги се проявява в правилната зона. Един от характерните признаци на апендицит е остра болка в долната част на корема, гадене, повръщане и повишена температура. 
 • Дивертикулит, при който болка в долната част на корема може да бъде локализирана в долната част на лявата част на корема. В допълнение към болката, възпалението на дивертикула е придружено от гадене, ниска температура. 
 • Ингвинална херния, която е доста сериозна патология, може да бъде нарушена и да причини силна болка в долната част на корема, гадене, повръщане и дори загуба на съзнание. Това състояние изисква спешна хирургична помощ. 
 • Възпалителният процес в бъбреците, пиелонефрит или камъни също е провокиращ фактор, причиняващ по-ниски коремни болки при мъжете. 
 • Възпалителният процес в тестисите (орхит) или придатъците може също да предизвика болезнени усещания в слабините. 

За щастие онкологичният процес в червата е рядка причина за болка в долната част на корема. Болката може да се прояви в късен стадий на заболяването, когато туморът достигне голям размер и оказва натиск върху близките органи.

Долната корема боли при мъжете и поради хронична, често асимптомна в началния стадий на развитие, заболявания на пикочно-половата система. Ако е хроничен цистит, тогава първият сигнал е нарушение на уринирането, което постепенно навлиза в острата фаза до задържане на урината. Преливащият възпален пикочен мехур в началото причинява тъпа, а след това и силна болка в долната част на корема. В допълнение към цистит, причината за болката в долната част на корема при мъжете може да бъде простатит. Възпалителният процес в простатната жлеза се развива, като правило, бавно, често без очевидни симптоми. Когато се появят клинични признаци, може да се каже, че простатитът преминава в етап на обостряне. Болката обикновено започва с усещане за дърпане, което човекът търси търпеливо. Ако простатитът не се лекува, болката в долната част на корема става по-изразена, дава слабините и тестисите, особено силната болка придружава уринирането. В допълнение към факта, че здравословното състояние на човека едва ли може да се нарече добро, той се измъчва от постоянна болка в долната част на корема и неговата сексуална активност също е нарушена. Простатит, който не е открит своевременно, може да влоши хода на друго сериозно заболяване, аденома на простатата. Характерна е болката в долната част на корема с аденом, тя се появява поради силно свиване и изстискване на уретрата, като правило болезнените усещания са постоянни и предизвикват желание за нощно и дневно уриниране. Аденомът е съпроводен със значително влошаване на състоянието на пациента, задържането на урина често води до бъбречни патологии и сексуалната функция намалява.

Всички състояния, които причиняват постоянна хронична болка или остра, остра болка, придружени от гадене, спад на налягането, изискват медицинска помощ, често спешна.

trusted-source[2]

Защо долната част на корема боли жените?

Общи физиологични причини за нежния пол са: предменструална болка, болезнен менструален цикъл, натиск от матката върху пикочния мехур, който също може да бъде препълнен. Долната част на корема често боли по време на менструация - това е най-честата жалба за болки в долната част на корема в гинекологичната практика. Семейни проблеми, физическо и сексуално насилие, алкохол, злоупотреба с наркотици и други стресови ефекти могат да бъдат реализирани и под формата на болезнени усещания. Сред факторите, които причиняват болка в долната част на корема, включват преливане на дебелото черво и дивертикулоза, спазми на гладен стомах, първите три месеца на носене на дете, когато мускулите и връзките на корема се разтягат. Също така, болката в долната част на корема при жените може да бъде причинена от причините за патологичен характер, сред които най-често са следните: 

Възпалителен процес, остър или хроничен, в женските полови органи - яйчниците, тялото на матката, вагината или фалопиевите тръби. Често жената има болка и дръпна долната част на корема поради киста на яйчниците, която е нараснала до голям размер или поради хроничен аднексит, болката може да причини колпити или сраствания, ендометриоза или доброкачествена форма на миометрия на матката - фиброиди. Най-често, с изключение на болката, тези заболявания са придружени от треска, секрети, слабост. Аналитичните изследвания на кръвния серум показват повишено ниво на белите кръвни клетки, което потвърждава възпалителния процес. 

Защо боли долната част на корема при жените, ако причината явно не е гинекологична по природа? Фактори, причиняващи болка в долната част на корема, могат да бъдат различни възпалителни процеси на пикочните органи, като цистит, пиелонефрит или камъни в бъбреците. Анализите на кръвта също показват повишаване на нивата на левкоцитите, а левкоцитите и червените кръвни клетки се откриват в урината, самата урина потъмнява, става мътна, често с петна от гнойни елементи. В допълнение към по-ниски болки в корема, горните заболявания могат да причинят треска, болка по време на уриниране, тежко подуване. 

Патологичните процеси в тазовите органи също могат да причинят по-ниски коремни болки при жените. Тя може да бъде с различен размер на херния, дивертикулоза на дебелото черво. Постоянният запек е функционално заболяване, наречено мегаколон, в което стените на дебелото черво са хипертрофирани и червата са постоянно удебелени. Освен факта, че долната част на корема е много болезнена, често заболяванията са придружени от лош апетит, обща умора, метеоризъм, хеморагична венозна тромбоза на ректалната част на храносмилателната система. 

Ако долната част на корема боли, причините могат да бъдат по-сериозни - това са ракови заболявания като тумори - рак на тялото на матката и яйчниците. 

Всички заболявания, които изискват спешна хирургична помощ, могат също да причинят болка в долната част на корема, въпреки че тези състояния най-често са придружени от характерни признаци, които в хирургичната практика се наричат "остър стомах". Това е апендицит, изпъкване на стената (дивертикул) на илеума - синдром на Мекел, който освен болка се проявява и с повръщане и кръв в фекалните маси. Често боли долната част на корема на жената и поради усукването на сигмоидния дебел, усукване на краката на кистата на яйчниците, разкъсване на кистата, перфорация на язвата и ектопията, тръбна бременност, усукване на подперитонеалните маточни фиброми. Всяко от тези сериозни заболявания може да завърши в неизправност, ако не бъде осигурена навременна медицинска помощ. В допълнение, температурата се повишава, има остра болка в корема, тези състояния се характеризират с рязък спад на кръвното налягане, гадене, тежка слабост преди загуба на съзнание. 

Сред причините могат да бъдат инфекциозни заболявания, включително интоксикация. В допълнение към болезнените усещания в епигастралната област, жените често имат диария, повръщане, треска.

Коремните болки могат да бъдат причинени от екстрагенитални фактори, но най-често болезнен симптом е признак на гинекологични нарушения, сред които са най-честите: 

 • Инсулт, руптура на яйчниците. Това може да е кървене в перитонеума или разкъсване на капсулата без кръвоизлив, но и двата вида апоплексия са придружени от силни болезнени усещания. 
 • Вродена патология, която пречи на нормалното развитие на гениталните органи и пречи на изтичането на кръв. 
 • Първична или вторична меналгия или алгодисменорея - силна болка по време на менструалния цикъл. 
 • Патологични възпалителни процеси в тазовите органи, преминаващи в острата фаза. 
 • Усукване на краката на различни видове кисти или придатъци на матката. 
 • Разкъсване на гнойна или проста киста.
 • Хиперстимулация на яйчниците, дължаща се на хормонални лекарства. 
 • Прекъсване на извънматочната, тръбна бременност е състояние, което изисква спешна хирургична помощ. 
 • Маточните фиброми, които се увеличават по размер. 
 • Възпаление на ендометриума, аднексит, параметрит. 
 • Некрозата на миомната тъкан или нейното усукване са свързани с миоми, нарастващи по посока на перитонеума (субсерозни образувания). 
 • Развитието на фиброми нараства в субмукозната тъкан в посока на матката - субмукозна формация. 
 • Заплахата от спонтанен аборт в ранни или късни срокове за носене на дете. 
 • Механични увреждания на перитонеума и стените на матката (удар, падане, инцидент и т.н.). 
 • Ятрогенно увреждане с малка хирургична намеса, включително перфорация на матката по време на аборт - аборт. 
 • Туберкулоза на тазовите органи. 
 • Сраствания. 
 • Акреция на цервикалния канал и нарушение на оттока на кръв по време на менструация - атрезия. 
 • Натрупването на секреция на течности в коремната кухина, киста - серозоцеле. 
 • Вътрематочното устройство, инсталирано неправилно, причинява болка. 
 • Разширени вени, патологично разширяване на тазовата венозна система.

Също така, долната част на корема на жената боли силно, когато има дивертикулит, перфорация на стомаха или чревна язва, и е наранена невъзможна херния. Освен това болката в долната част на корема може да бъде свързана с напреднал цистит, пиелонефрит в острия стадий, грануломатозен ентерит (болест на Crohn) и онкологичен процес.

Ако долната част на корема боли?

Независимо от това кой страда от болка, мъж или жена, има общи признаци на аварийни състояния и правила за поведение в такива случаи.

Боли долната част на корема, какво трябва да се направи и какво не може да се направи.

Състояние, което в клиничната практика се характеризира като “остър корем”, е сериозна заплаха не само за здравето, но и за живота, придружено от следните симптоми и признаци: 

 • Остра, непоносима болка, която трае един час. 
 • Значително увеличаване на болката при най-малко напрежение или кашлица, при преобръщане или при всяко движение. 
 • Болка в долната част на корема, която не променя интензивността му при промяна на позицията или положението на пациента. 
 • Ако преди появата на болка през деня не е имало движение на червата, коремът е напрегнат и подут, това може да означава остра чревна обструкция. 
 • Стомахът не само боли много, а е напрегнат. 
 • Долната болка в корема е съпроводена от повишена сърдечна честота, изпотяване, бледа кожа, намаляване на кръвното налягане и дори припадък, загуба на съзнание. 
 • Ако болката е придружена от движение на червата, в което има кръвни съсиреци в изпражненията (черни или нехарактерни изпражнения).

Във всеки случай е почти невъзможно да се диагностицира и диференцира самостоятелно едно сериозно, заплашително заболяване от други, които не изискват спешна помощ. Ето защо, с тежка болка, постоянен за един час, треска, слаб пулс, гадене и повръщане, трябва да се обадите на линейка.

Преди пристигането на специалисти са разрешени следните независими действия: 

 • Нуждата на пациента - пълна почивка, тишина, проветриво помещение и хоризонтална позиция. 
 • Можете да поставите нагревател за студена вода с лед, охладена бутилка вода, студен компрес в коремната област. Студът не може да се съхранява повече от 20-25 минути, студени компреси трябва да се сменят, за да се избегне затопляне на корема. 
 • От медикаментите нека приемем не-шпи, не повече от две таблетки. Всички други лекарства могат да се предписват само от лекар след преглед и предварителна диагноза. 
 • Ако има признаци на вътрешен кръвоизлив - припадък, синкав тен, увеличен пулс, и до него има здравен работник, можете да поставите интравенозно капе на разтвор на натриев хлорид.

Боли долната част на корема, следните действия са неприемливи: 

 • Вие не можете сами да избирате и да приемате болкоуспокояващи. Като минимум това „смазва“ клиничната картина и прави трудно поставянето на правилна диагноза, като максимално - провокира още по-голямо обостряне на основното заболяване. 
 • Не можете да загреете стомаха, за да избегнете развитието на екстензивен сепсис, да речем само студено. 
 • Не можете да приемате лекарства от редица лаксативи, клизмите са неприемливи. 
 • Не можете да приемате храна или напитки. При силна суха уста е приемливо да се намокри езика и устните.

Това е препоръка, която се отнася както за мъжете, така и за жените, особено ако трябва да внимавате за болезнените симптоми при деца, които все още не знаят как да опишат правилно чувствата си. При най-малките предупредителни признаци за неразположение на детето трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

trusted-source[3], [4]

Боли долната част на корема по време на менструация

Такава болка се среща най-често при млади жени, чиято хормонална система все още не е стабилизирана. Самата менструация не е болест, тя е естествено физиологично състояние, което осигурява плодовитостта на жената. Ако всички органи и системи на жената работят безупречно, тогава менструалният цикъл не трябва да причинява дискомфорт. Някои болки могат да се появят през първите два или три дни от цикъла и след това да преминат. Долната част на корема боли по време на менструация, обикновено поради дисонанс между различните видове полови хормони - простагландини и прогестерон. Матката произвежда вещества, които осигуряват неговата контрактилна функция - простагландини. Ако има прекалено много от тях, контракциите стават интензивни, болката нараства съответно. Също така, излишъкът от простагландини може да предизвика главоболие, гадене и дори повръщане. Повишени нива на контрактилни хормони са характерни за млади жени, които все още не са родили. Ако долната част на корема боли по време на менструация при жени, които са родили, това може да е доказателство за по-сериозни патологии - ендометриоза, маточни фиброиди, аднексит, възпаление на яйчниците, фалопиевите тръби и много други заболявания. Освен това лошо подбраното вътрематочно устройство може да предизвика и болезнени усещания по време на менструация. Коремната болка може да бъде придружена от други признаци, сред които най-често се срещат: 

 • Болка, излъчваща се в лумбалната област. 
 • Тежест и болка в краката. 
 • Гадене, повръщане. 
 • Нарушени движения на червата, диария или запек. 
 • Обща слабост. 
 • Раздразнителност, сълзене, често повишена агресивност.

Спешна медицинска помощ е необходима за болка по време на менструация, ако се появят следните симптоми: 

 • Болката става интензивна с увеличено кървене. Тестото е санитарна подложка, която прелива в един час. 
 • В допълнение към болката, жената чувства треска, треска, изпотяване. 
 • Болката е съпроводена с тежка болка в ставите. 
 • Коремна болка, придружена от замаяност и загуба на съзнание.

trusted-source[5], [6], [7]

След месечна болка в долната част на корема

Това е типично за състояния, причинени от прекомерни нива на простагландини, които са отговорни за контрактилната функция на матката. По време на цикъла матката трябва да се свие, за да премахне кръвните съсиреци, а след края на цикъла, контракциите стават по-малко активни. Въпреки това, ако хормоналната система на жената работи с разстройства, в нея има дисбаланс на хормони, може да има болка дори и след менструалния цикъл. Често при жени на възраст 30-35 години се наблюдава увеличаване на производството на естроген, което води до по-ниски коремни болки по време на цикъла, които също могат да се променят и отклоняват. Като компенсаторна реакция, матката започва интензивно да произвежда простагландини, които продължават да свиват органа дори след края на менструацията. Постменструалната болка в долната част на корема често е причинена от стрес или депресия. В резултат на това един твърд цикъл нарушава функционирането на щитовидната жлеза, която контролира хормоналния баланс. Оказва се, че е един порочен кръг, в който един патологичен фактор провокира друг. Освен това, след менструация, долната част на корема често боли поради вродена аномалия на матката - недоразвитие или неправилно положение. Всеки възпалителен процес - аднексит, салпингит може да причини дълги постменструални болки. Вътрематочното устройство, дразнещите стени, кухината на матката също могат да попречат на нормалното свиване на матката. В ситуации, когато болката след цикъла не спира за два или три дни, не се притеснявайте, най-вероятно е обичайният физиологичен хормонален "скок". Ако след менструация долната част на корема боли в продължение на четири или повече дни, особено ако има секреция и повишена телесна температура, трябва да се консултирате с лекар, за да изключите сериозен възпалителен процес в тазовите органи.

trusted-source[8]

След овулация болки в долната част на корема

Също така е често срещано явление в гинекологичната практика, жените често се оплакват от болки в долната част на корема по време на узряването на фоликулите и маточната контракция. Изненадващо, дори и жените, които раждат, понякога не знаят какво е овулация и как процесът на оплождане е свързан с него.

Овулацията е периодът, в който зрелият фоликул „освобождава” в коремната кухина една яйцеклетка, готова за оплождане. Този процес започва с първия менструален цикъл и постепенно изчезва по време на менопаузата. Ако двойка планира да попълни семейството, тогава дните за овулация са най-благоприятните дни за зачеване на бебето. Периодът на овулация за всяка жена е различен и зависи от продължителността на месечния цикъл. Границите на периода на овулация варират от 22 до 33-35 дни. Овулацията често е придружена от болезнени симптоми, като в този период плодовитостта (привличането) към противоположния пол се увеличава значително, което е доказателство за естественото предразположение на тези дни да зачене. Болката, както по време на овулацията, така и след нея, е най-често с умерена интензивност и е приемлива физиологична норма. Рядко болката става тежка, спазми, но като правило тя не трае дълго. Ако болката е разпръсната от лявата страна на дясната страна, това показва съзряване на фоликула в левия и десния яйчник. Болката след овулацията е много рядка, и ако се появят, тя може да показва следните състояния: 

 • Обостряне на хронично, латентно възпаление в яйчниците. 
 • Изпълнението на зачеването. 
 • Бременност, която може да бъде свързана с някои възпалителни процеси в яйчниците. 
 • Патологични процеси в тазовите органи, които не са свързани със съзряването на фоликулите и освобождаването на яйцеклетката.

trusted-source[9], [10], [11]

Възпаление на долната част на корема и отделяне

Това е признак на възпалителния процес, който преминава в етап на обостряне. Често болките в долната част на корема, придружени от млечни секрети, са симптом на често срещано заболяване - млечница или кандидоза. Всъщност това е и възпаление на влагалището, но обикновено се причинява от Candida albicans - специфични за дрожди организми, гъбички. Причините, поради които болките в долната част на корема и изхвърлянето става изобилно, характерни за консистенцията на изварата, са много разнообразни. Сред най-често срещаните са следните: 

 • Патология на ендокринната система - хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм. 
 • Захарен диабет, при който високите нива на кръвната захар, съответно, и вагиналните секрети. Киселинността на секрецията се намалява, което създава благоприятна и комфортна среда за възпроизвеждане на Candida albicans. 
 • Метаболитни нарушения, затлъстяване или анорексия. 
 • Дългосрочна употреба на лекарства - антибиотици, хормонални лекарства. 
 • Физиологични промени в организма - менопауза. 
 • Дългосрочна употреба на контрацептивни лекарства. 
 • Болести на венерическата етиология.
 • Инфекциозни заболявания на тазовите органи - микоплазмоза, хламидия, уреаплазмоза. 
 • Последица от хирургична интервенция, при която тялото преминава през процеса на адаптация. 
 • Промяната на климатичната зона, особено често провокира болки в долната част на корема и освобождаването на преместване в горещи страни. 
 • Общо намаляване на защитните функции на имунната система. 
 • Бери-бери.

Млечницата не е заплаха за здравето на заболяването, но хроничният й ход може да предизвика ерозивен процес в шийката на матката, който се счита за доста сериозна патология.

Това също е признак на възпалителния процес в придатъците. Възпалението на придатъците може да се прояви чрез болезнени усещания от лявата или от дясната страна, излъчващи се в бедрото или сакралната област на кръста. Екскрети в лигавицата на възпалението, често с гной. Температурата на тялото може да се повиши, да се появи трескаво състояние, което показва обостряне на процеса.

Също така, коремната болка може да бъде редовна, но не и изразена, разпределението на оскъдните, но тези симптоми също не могат да бъдат пренебрегнати, за да се предотвратят екзацербации и по-сериозни проблеми, които могат да изискват спешна хирургична помощ.

trusted-source[12], [13], [14]

Болки в долната част на корема след секс

Това е доказателство за патологични процеси, които могат да бъдат скрити в тялото, но често такива болки се провокират от психогенни фактори.

По-долната част на корема след сексуални болки - също е симптом на стандартни гинекологични проблеми, изискващи диагностика и лечение. Болка в долната част на корема след сексуален контакт може да е показател за руптури на киста на яйчниците, разкъсвания на самия яйчник или заплаха от спонтанен аборт в ранните етапи на носене на дете. В допълнение, причината за болката може да бъде чисто механична, когато сексуалният контакт е твърде груб, интензивен и провокира нараняване на вагиналната стена, уврежда лигавицата на шийката на матката. Ако долната част на корема боли след секс и отделяне с кръв, спешно потърсете медицинска помощ, особено ако кървенето е интензивно.

trusted-source[15], [16], [17]

Седмица боли долната част на корема

Тази постоянна коремна болка се нарича хронична коремна болка. Описанията на усещанията от страна на пациентите са много разнообразни - от усещане за парене до постоянно налягане и тежест. Често причината, поради която долната част на корема боли цяла седмица, е елементарно хранително разстройство, стомашно-чревният тракт просто не може да работи ритмично в нормален режим. Въпреки това, често хронична, персистираща болка в долната част на корема може да означава развитие на жлъчнокаменна болест, панкреатит, възпалителен процес в дебелото черво. Болката може да бъде наистина постоянна, но може да бъде и спазми. Като правило, ако човек страда от болка в долната част на корема за една седмица, болката е доста слаба и не се различава по интензивност. Важно е да се отбележи, че болката е свързана с приема на храна, независимо дали тя се появява преди или след хранене. Също така, хроничната коремна болка може да бъде симптом на психосоматично заболяване, по-свързано с неврологията, отколкото с гастроентерологията. В клиничната практика тези болки се наричат невротични.

Стомахът наистина боли, въпреки че няма обективни външни или вътрешни причини. Това се дължи на психо-емоционалния фактор, който може да бъде нелюбима работа, интензивно изучаване и страх от изпити, семейни проблеми. Също така причината за постоянна болка може да бъде вегетативно-съдовия синдром, който също е неврологично заболяване. Една от причините за хронична, повтаряща се болка е хелминтната инвазия. Хроничните болки се диагностицират чрез цялостно изследване, колкото по-пълно е то, толкова по-точно и ефективно ще бъде лечението. Стандартният диагностичен комплекс включва следните процедури: 

 • Събиране на анамнестична информация, включително информация за семейството. 
 • Палпация на коремната област. 
 • Фиброезофагогастродуоденоскопия - FGDs.
 • Цялостно клинично проучване на кръвта, включително левкоцитна формула. 
 • Биохимичен кръвен тест, който определя нивото на ензимната активност на черния дроб, панкреаса. 
 • Ултразвуково изследване на коремната кухина. 
 • Анализ за определяне на хелминтна инвазия, копрограма.

Ако болки в долната част на корема

Въпреки това, има условия, които изискват незабавна медицинска помощ, всичко е силна болка, постоянна за един час.

Тежките болки в долната част на корема са един от най-типичните симптоми, показани в гастроентерологичната и гинекологичната практика. Най-често болките в стомаха настъпват интензивно, тъй като в стомашно-чревния тракт има хиляди нервни окончания и рецептори за болка. Характерът на болката може да бъде различен: теглене, рязкост, болка, рязане и т.н. Симптомите на болка в коремната област не са специфични, тъй като много заболявания са придружени от болезнени усещания.

Жените имат по-ниски коремни болки по време на менструалния цикъл, а при мъжете болките в долната част на корема могат да бъдат признак на урологична патология.

Една от основните причини, които причиняват силна болка при жените при липса на признаци на бременност, са следните: 

 • Извънматочна бременност, при която яйцето не достига матката и започва да се имплантира в маточната тръба. Може да липсват признаци на бременност, но след три до четири седмици яйцеклетката започва да расте и да унищожи тъканта на фалопиевата тръба. Този процес е придружен от силна болка, гадене, замаяност преди да се загуби съзнание. Такова състояние изисква незабавна хирургична интервенция. 
 • Инсулт, руптура на яйчниците. Разкъсването може да бъде причинено от нараняване, интензивно физическо натоварване или сексуален контакт. Симптомите са много сходни с признаците на извънматочна, тръбна бременност. Болката може да излъчва в лумбалната област, придружена от повръщане, слабост и загуба на съзнание. Лечението е спешно, хирургично. 
 • Торсията и нарушаването на кръвния поток през вените в крака на киста на яйчниците. Кистата започва да расте бързо, оказва натиск върху близките органи, често се слива с тях. Коремната болка е болна, доста силна, но преходна и повтаряща се. Хирургично лечение. 
 • Възпаление на придатъците, което се случва доста често след аборт, след раждане. Болката е дифузна, силна, периодична. Ако не направите навременна диагноза, разпространението на инфекцията може да доведе до перитонит. В острата фаза, аднекситът предизвиква силна болка в долната част на корема с облъчване на слабините. Температурата е повишена, коремните мускули са много напрегнати. Лечение в началния стадий на развитие на аднексит медицински, консервативен, в острата фаза с опасност от перитонит, хирургическа намеса е възможна.

В допълнение, долната част на корема боли, когато ureaplasmosis, патологични заболявания на отделителната система. При мъжете острата болка в долната част на корема е типичен признак на възпаление на уретрата, острия стадий на простатит, херния.

Всички състояния, свързани с тежка болка, изискват незабавна медицинска помощ.

trusted-source[18]

Възпаление на гърба и долната част на корема

Това е описание на така наречените тазови болки. Тазовата болка се счита за цялата болка в долната част на корема, придружена от болка в сакрума, лумбалната област. Често такива болки при мъжете дават (облъчва) на ректума или вагина при жените. Боли в долната част на гърба и долната част на корема - това е неспецифичен симптом, който може да показва различни заболявания - гинекологични, проктологични и съдови или урологични. От естеството на болката също е различно, те могат да бъдат остри или хронични, продължителни.

Остра болка в гърба е внезапна болка, която трае два до три часа, комбинирана с треска, гадене, слабост и треска. Така че често се проявяват остри състояния, които изискват незабавна хирургическа помощ - възпаление на апендикса, остра обструкция на червата, пристъп на холецистит, руптура на киста на яйчниците, гнойно възпаление на уретрата, пиелонефрит и други заболявания.

Хронична, продължителна болка в таза е повтарящ се дискомфорт, който понякога продължава месеци. Тези болки показват развиваща се латентна патология, която все още не се проявява.

trusted-source[19], [20]

Възпаление на гърба и долната част на корема - причини и видове заболявания

Гинекологични причини:

 • Ендометриоза, която може да има различни форми: 
 • Дисбаланс на хормоналната система, нарушаване на нормалната анатомична структура на матката, уплътняване на стените и деформация на тъканите. 
 • Vulvodynia (вагинална болка), причинена от ендометриоза. 
 • Възпалителен процес в тазовите органи, причинен от ендометриоза. 
 • Неоплазми (матка, яйчници) - доброкачествени и злокачествени.
 • Пропускането на стените на вагината и матката или на ветеринарен лекар (пролапс на тазовите органи).

Урологични причини: 

 • Интерстициалният цистит е заболяване с неизвестна етиология, когато бактериалните изследвания не идентифицират патогена на възпалителния процес. 
 • Инфекциозно възпаление на пикочните пътища. 
 • Уролитиаза или уролитиаза. 
 • Рак на пикочния мехур.
 • Адхезивните причини, които често съпътстват операцията, както и адхезивната болест могат да се развият и да причинят болки в гърба в резултат на затворена травма.

Проктологични причини: 

 • Хемороиди, които се проявяват чрез хронична болка в таза. 
 • Възпаление на лигавицата на ректума - проктит. 
 • Чревен тумор.

Неврологични причини: 

 • IBS - синдром на раздразненото черво. 
 • Радикулопатия - възпаление на гръбначния мозък на гръбначния стълб или неговото нарушение (ишиас). 
 • Херния, остеохондроза или пролапс (пролапс) на междупрешленния диск.

Съдови причини: 

 • VRVMT - варикозна венозна система на малкия таз. 
 • Тазови разширени вени - увеличаване на дължината на тазовите вени, тяхното разширяване.

Мускулно-скелетни причини: 

 • Възпалителни процеси в ставите. 
 • Фибромиалгията е мускулен спазъм, който причинява болки в долната част на гърба.

Стомашно-чревни причини: 

 • Колит. 
 • Ретроперитонеален раков процес, тумори. 
 • Чревна обструкция.

Психогенни причини - депресивни разстройства, насилие, невротичен страх от сексуален контакт.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26]

Болки в долната част на корема наляво

Долната част на корема може да се раздели на квадранти - дясна страна, пъпна, лява, дясна и лява ингвинална област и публична част. Локализирането на болката в определена област е един от важните диагностични симптоми, които помагат да се идентифицира причината за болката.

Долната коремна болка отляво е сигнал за възможни проблеми в органите, разположени в тази коремна част: в лявата част на червата, в левия бъбрек, във вътрешните репродуктивни органи. Също така, болката в лявата част на корема може да бъде неспецифична и идентична в диагностичен смисъл с болка в десния коремен участък, с изключение на възпаление на апендикса. Ако долната част на корема е болезнена отляво, това може да означава, че сигмоидната колона е възпалена или се развиват уролитиаза, аднексит или дивертикулит. Във връзка с неспецифичността на левия симптом на болката, диагнозата включва пълен преглед на коремните органи, независимо от местоположението им, отдясно или отляво. Изчерпателно проучване позволява своевременно откриване на дивертикулит, който също се нарича апендицит отляво. Ако това заболяване не се диагностицира навреме, особено при пациенти в напреднала възраст, то може да доведе до перфорация на долната част на дебелото черво (сигмоид), което е индикация за спешна хирургична намеса. Също така, болката в левия квадрант на корема също може да прояви трудова бременност, освен това, проникването на ингвинална херния сигнализира по този начин за себе си. Една от причините за лявата болка може да бъде улцерозен колит, грануломатозен ентерит (болест на Крон или терминален илеит) и зараза с червей. Често бъбреците, които се намират в левия бъбрек, преминавайки пътя към пикочния мехур, също причиняват силна болка в лявата част на перитонеума.

trusted-source[27]

Болки в долния десен ъгъл

Изрично локализиране на болката, в известен смисъл, е плюс за диагностициране на болестта, докато дифузната (широко разпространена) болка в долната част на корема затруднява поставянето на диагноза поради неговата неспецифичност. Първото нещо, което идва на ум с дясната болка в корема е възпаление на апендикса. В действителност, десно-ориентираната локализация на болезнените усещания е специфична проява на апендицит, но долната част на корема боли по правилния начин с други заболявания. Например, възпален уретер или пристъп на холецистит, възпаление на черния дроб или остър стадий на пиелонефрит може също да бъде "реагиран" с десни болезнени усещания. Той може също да сигнализира за развитието му болестта на Крон - сложно възпалително заболяване с неизвестна етиология. Терминалният илеит, наричан още болест на Крон, е патологично увреждане на стените на целия храносмилателен тракт, започващо от илиачната област, където се появяват първите симптоми. Въпреки това, когато се развие илеит, симптомите могат да се преместят надолу по перитонеума. В допълнение, цистит или уролитиаза, десен улцерозен колит, херпесни поражения на чревните стени могат да сигнализират и проявяват болка, локализирана в долния десен корем.

Тъй като коремът е контейнер с различни органи и системи, дясната болка може да означава възпалителен процес, патология или хронично протичане на заболяването на следните органи, разположени точно в тази част на перитонеума: 

 • Червеобразна област на сляпото черво или апендикс, възпаление на което най-често се проявява с болка в дясната страна на корема - горния или долния квадрант. 
 • Възможни са и повечето от чревния тракт, зони от които често са подложени на възпаление, включително инфекциозна природа, обструкция и онкологичен процес в червата. 
 • В десния долен квадрант е десният уретер, който може да бъде възпален и да проявява дясната болка. 
 • Дясната фалопиева тръба, която по анатомичната структура е малко по-дълга от лявата. В тубата може да се развие възпаление - салпингит, ендометриален полип.

trusted-source[28]

Възпаление на долния стомах и треска

Това е сигнал, че патологичният процес в перитонеалните органи вече навлиза в остър стадий. Хипертермията е характерен симптом на остро възпалително заболяване, но този симптом често се проявява на етапа, когато е необходима спешна медицинска помощ. Дори и при гангренозен апендицит, пациентът може да има относително ниска телесна температура, а по време на перфорацията може дори да намалее. Също така, хипертермията сама по себе си не може да бъде специфичен симптом на вирусна или бактериална инфекция. Много тежки язвени процеси не винаги са придружени от значителни температурни колебания, например, перфорираната язва често е само болезнена през първите няколко часа.

Апендицит, възпаление на жлъчния мехур (холецистит), дивертикулит, дизентерия, аднексит и пиелонефрит, много други заболявания могат да бъдат придружени от болезнени усещания и лека хипертермия. Това се отнася за урологични патологии, гинекологични и проктологични заболявания и дори за венерически заболявания, тъй като, например, гонореята понякога се проявява и с коремна болка и хипертермия. Комбинацията от "ниска абдоминална болка и температура" в клиничната практика се счита за сериозен сигнал за острия период на заболяването, а висока температура, която надвишава 38-39С, е явно доказателство за септична лезия на тялото, която може да бъде причинена от апоплексия на кистата на яйчниците, скъсване на коремната аорта, инфаркт на далака., перитонит, разкъсване на фалопиевата тръба, инфекциозни заболявания на бъбреците или жлъчния мехур. Прекалено високите гранични температури и ниските температури - хипотермията - са лоши признаци в прогностичния смисъл. Всички състояния в симптомите, от които има болка в долната част на корема и температура изискват медицинска помощ, и ако термометърът показва 34-35 или 38-40C, трябва да се обадите на линейка, тъй като това е ясен признак за сепсис и вътрешно кървене.

trusted-source[29], [30], [31]

Хронична болка в долната част на корема

Хроничната болка в долната част на корема е постоянна болка, която остава основната жалба, която нарушава способността за работа в продължение на шест месеца или повече. Връзката между тежестта на болката и тежестта на абдоминалната патология обикновено е незначителна. Хроничната коремна болка често е придружена от психични разстройства като депресия и нарушения на съня. Хроничната болка в корема, която не е свързана с болести, най-често се среща при жени, които са били сексуално насилвани. Има и статистически данни, че една трета от жените, претърпели лапароскопия за хронична болка, не могат да открият причината за заболяването, което показва психогенната причина за остра болка. 10-20% от хистеректомията в САЩ ежегодно провежда за хронична болка в долната част на корема, предизвикана от чисто умствени фактори. Хистеректомията е много ефективна за намаляване на тежестта на болковите синдроми, свързани с подсъзнателен протест срещу сексуалния контакт. Това намалява сексуалната дисфункция, намалява нивото на психогения и подобрява качеството на живот на жената, дори ако няма патология от страна на матката. Няма данни за провеждане на хистеректомия за психогенни болки в нашите страни, очевидно е, че такива операции не са търсени и необходими за нашите жени досега. Болката може също да бъде резултат от латентен възпалителен процес, инфекциозни заболявания като хламидия или микоплазмоза. Всяко неудобство, свързано със сексуалните отношения, трябва да бъде премахнато, може би не по такъв радикален начин, какъвто се практикува в САЩ. Съвременната гинекология има по-ефективни средства за идентифициране на истинската причина за болката след секс и ефикасното й отстраняване.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36]

Хронична болка в долната част на корема поради гинекологични проблеми

Дисменореята е най-честата причина за хронична болка. Дисменорея е болка в матката, която е циклична в природата и възниква преди или по време на менструация. Счита се, че първичната дисменорея не е свързана с патология на тазовите органи, а с хиперпродукция на простагландини в матката. Вторичната дисменорея обикновено се свързва с наличието на придобита патология (например ендометриоза).

Ендометриоза. Тежестта на болката при това заболяване варира от дисменорея до интензивна неинхибирана хронична болка, водеща до увреждане. Интензивността на болката не корелира с тежестта на патологията.

Аденомиозата е често срещано състояние, повечето жени са безсимптомни. Аденомиозата се характеризира с увеличена, омекотена матка, леко болезнена при палпация. Въпреки това, аденомиозата се счита за патологично състояние.

Фибромиома е най-честият доброкачествен тумор на тазовата кухина при жените. Fibromyoma болка се причинява или от компресия на съседни органи, или от дегенеративни процеси, които се срещат в тумора.

Запазеният яйчников синдром се характеризира с повтарящи се болки в маточните придатъци след хистеректомия.

Пролапсът на гениталиите може да бъде придружен от усещане за тежест, налягане или тъпа болка.

Хроничните възпалителни заболявания на тазовите органи се характеризират с продължителна болка, обикновено поради наличието на хидросалпинкс, тубо-овариална киста или сраствания в тазовата кухина.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42]

Хронична болка в долната част на корема поради не-гинекологични заболявания

Прилепванията след инфекции или операции могат да причинят хронична коремна болка, която е трудна за лечение.

Патология на храносмилателния тракт, като възпалителни заболявания на дебелото черво ( болест на Крон,, улцерозен колит ), синдром на раздразненото черво, запек, фекални блокажи, може да бъде придружена от болезнени прояви. Коремната болка може да се влоши в перименструалния период.

Заболявания на опорно-двигателния апарат, като необичайна поза, мускулни навяхвания и хернии между гръбначни дискове, могат да причинят отразена болка.

trusted-source[43], [44]

Остра болка в долната част на корема

Ако имате остра болка в долната част на корема, е необходима активна тактика, тъй като е възможно животозастрашаващо състояние.

trusted-source[45], [46]

Коремна болка в резултат на гинекологични заболявания

Острата болка в долната част на корема е разделена на три категории: инфекции, сълзи и усукване.

Извънматочна бременност. Всички жени в репродуктивна възраст при изследване за остра болка в долната част на корема преди всичко е необходимо да се изключи прекъснатата извънматочна бременност

Остри възпалителни заболявания на тазовите органи - възходящи бактериални инфекции, които обикновено се придружават от следните симптоми: треска, болка в долната част на корема и болка по време на движенията на шийката на матката; по-често се срещат при жени, които са сексуално активни.

Разкъсване на кисти на яйчниците. Острата болка в долната част на корема най-често се появява при следните състояния: интраабдоминални сълзи на фоликуларна киста, жълто тяло или ендометриома. Болката в долната част на корема може да бъде толкова остра и интензивна, че понякога е съпроводена от загуба на съзнание. Състоянието обикновено е самоограничаващо се при спиране на кървенето.

придатъци обикновено се среща при юноши и жени в репродуктивна възраст. Завъртане върху съдовата педикула, всяко обемно образуване на придатъците на матката (дермоиден тумор на яйчниците, Morgagni hydatid) може да предизвика остра, силна болка в долната част на корема поради внезапно нарушение на кръвоснабдяването. Често при тези състояния болката в долната част на корема или се увеличава, или намалява и е придружена от гадене и повръщане.

Заплашващият, непълният аборт и абортът в хода на курса често са придружени от болезнени усещания по средната линия, обикновено спастични, с периодичен характер.

Дезинтегриращите фиброми или тумори на яйчниците могат да причинят пиърсинг, рязане или болка в болка.

trusted-source[47], [48]

Коремна болка в резултат на негинекологични заболявания

Апендицитът е най-честата остра хирургична патология на коремните органи, която се среща във всички възрастови групи. В класически случаи дифузната болка се появява първо с епицентъра в областта на пъпната връв, но след няколко часа болката се локализира в дясната илиачна област (точка McBarny). Апендицитът често е придружен от ниска температура, анорексия и левкоцитоза.

Дивертикулозата често се развива при по-възрастните жени. Заболяването се характеризира с болка в долната част на корема, кървава диария, треска и левкоцитоза.

Заболявания на отделителната система (цистит, пиелонефрит, уролитиаза) могат да причинят остра или облъчваща болка над пубиса, чувство на натиск и / или дизурия.

Месаденитът често се среща при момичета след остра респираторна инфекция. Коремната болка обикновено е по-дифузна и по-малко остра, отколкото апендицит.

trusted-source[49], [50], [51], [52]

Боли долната част на корема: какво да правя?

Когато събирате история, разберете естеството, интензивността и разпространението на болката в долната част на корема. Въпреки това, за абнормни интраабдоминални процеси се характеризира с неопределена локализация на болката

Физическият преглед трябва да включва пълен гинекологичен преглед. В този случай трябва да се обърне специално внимание на възпроизвеждането на болковите симптоми.

Може да се посочат бактериологични изследвания, биохимичен анализ на кръвта, определяне на концентрацията на електролита, ултразвук или други образни изследвания.

Провеждат се специализирани диагностични прегледи, като се вземе предвид предполагаемата диагноза, и други специалисти (анестезиолог, ортопед, невролог или гастроентеролог).

Алгоритъмът на действие за болезнени усещания зависи от органичното или физиологичното разнообразие на причините. Физиологичен фактор, като менструалния цикъл, включва приемане на спазмолитици и наблюдение от лекар, за да се намерят подходящи начини, които намаляват болката колкото е възможно повече. Причините за органичната природа предполагат или амбулаторно консервативно лечение или спешна операция, ако заболяването е отишло твърде далеч. Ориентация към възможните причини и действия, когато стомаха боли, тази таблица ще помогне:

Описание на болки в долната част на корема

Списък на възможните причини

Мерки

Остра, остра болка, гадене при повръщане.

Чревна инфекция,
интоксикация,
възпаление на червеявата част на сляпото черво - апендикс,
чревна обструкция.

Спешно повикване.

Остра болка в дясната страна, излъчваща се нагоре

Атака на холецистит,
припадък на жлъчна колика.

Обадете се на лекар, ако температурата се повиши до 38-39 ° C, повикайте линейка.

Остра болка, излъчваща се в слабините, влагалището.

Бъбречна колика.

Обадете се на линейка.

Увеличаване на болката в десния или горния десен квадрант.

Остро възпаление на апендикса.

Обадете се на лекар или спешно отделение.

Силни болки в долната част на корема, преходни и потискащи след уриниране.

Възпаление на уретера.

Обадете се на лекар или посетете уролог самостоятелно. Строга диета, изключването на физическата активност.

Остра обща болка, спадаща след изпражненията (често след диария).

IBS - синдром на раздразненото черво.

Независимо посещение на гастроентеролог. Диета, изключване на физическа активност.

Болка от дясно или от ляво, придружена от диария с кръвни съсиреци.

Колит (улцерозен),
болест на Crohn.

Почивка, диета, обадете се на лекар вкъщи.

Тежка болка в долната част на корема, увеличаване или намаляване на телесната температура, спад в кръвното налягане.

Възможна е тромбоемболия (сърдечен удар) на далака,
разкъсване на капсулата на далака,
пристъп на бъбречна колика.

Рецепция No-shpy. Спешно спешно повикване.

Болест, хронична болка от дясно или от ляво.

Холецистит,
праволинейно възпаление на бъбречната таза,
левостранен пиелонефрит,
конкременти, пясък в бъбреците.

Независимо посещение на лекар.

Издърпване в долната част на болката, тъпа дясна или лява болка.

Салпингит,
възпаление на фалопиевите тръби,
възпалителен процес в яйчниците - салпинго-орфит,
възпалителен процес в пикочния мехур - цистит,
уретрит (при мъжете),
простатит (при мъжете),
везикулит - възпалителен процес в семенните мехурчета.

Независимо посещение при лекар, пълен преглед.

Хронична болка в долната част на корема и долната част на гърба.

Възпаление на таза, бъбречна тъкан (пиелонефрит), включително гнойни,
Oncoprocess в бъбреците,
Concrements в бъбреците,
разширени вени на тазовите органи,
тумори на тазовите органи,
Adenoma (при мъжете).

Самонасочване към лекар, пълен диагностичен комплекс, изследване на тялото.

Болката в долната част на корема е най-лесна за отстраняване в първите часове на неговото проявление, но няма твърде много индикации за самостоятелно действие. Коремните органи са много уязвими и чувствителни към различни влияния, както термични, така и медикаментозни. Една нестабилна стъпка, като бутилка с гореща вода върху корема, може да предизвика перитонит и сепсис, така че първото правило за коремна болка е наблюдение за един час. Ако болката не отшумява, но се увеличава, появяват се повишавания на температурата, появяват се гадене, повръщане, слабост, не бива да се колебаете, а да се обадите на линейка.

trusted-source[53]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.