^

Здраве

Гинеколог-ендокринолог

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Гинеколог-ендокринолог е женски лекар, който третира различни хормонални нарушения в организма. Нека да разгледаме по-отблизо кой е гинеколог-ендокринолог, какво прави лекарят и в какви случаи трябва да се лекува.

Цялата работа на гинеколог-ендокринолог се основава на изучаването на женските хормони и тяхното въздействие върху тялото. Хормоните са вещества в ендокринните жлези, които упражняват специфично влияние върху организма, работейки чрез кръвоносната система. Има много видове хормони, които присъстват във всяка жлеза.

Гинеколог-ендокринолог се занимава с изследване на хормоните на яйчниците, т.е. Прогестерони, естроген и тестостерон. Естрогените или женските хормони се произвеждат от половите жлези, по-специално от яйчниците. В женското тяло има също мъжки хормони, андрогени, които също се произвеждат от яйчниците, мастната тъкан и надбъбречните жлези. За гинеколог, ендокринолог, важно е да се изследват както мъжките, така и женските хормони. Между другото, женски хормони се формират от мъжки хормони. Ако яйчниците са в ред и те функционират перфектно, тогава всеки месец, в продължение на две седмици в яйчниците, желязо произвежда продуктивно, което се нарича "жълто тяло". Това е тази жлеза, която произвежда прогестерон - хормон, който е необходим за определяне на бременността в ранните етапи и за предупреждаване на тялото за наближаващата менструация.

Гинеколог-ендокринолог - лекар, който се занимава с диагностика, профилактика и лечение на гинекологични заболявания, като папилома, цистит, на шийката на матката ерозия, както и други coleitis. Гинекологът-ендокринолог също помага при болезнена менструация, което показва излишък на мъжки хормони в женското тяло.

Сферата на професионалните интереси на гинеколог-ендокринолог е гинекологични ендокринологични заболявания, които са пряко свързани с нарушения във функционирането на ендокринните органи. Гинеколог-ендокринолог се занимава с индивидуален избор на хормонална контрацепция. Гинекологът-ендокринолог може да ви каже как да избегнете проблеми с нежното здраве на жените.

trusted-source[1], [2]

Кой е гинеколог-ендокринолог?

Един гинеколог-ендокринолог е лекар, който изучава и третира здравето на жените. Лекарят изучава хормоналните функции на женското тяло, се занимава с диагностицирането и лечението на заболявания, свързани с липса или излишък на хормони в определени органи. Професионалният гинеколог-ендокринолог се приближава или подхожда за лечение на женски организъм. Кой е гинеколог-ендокринолог е лекар, който ще ви помогне да настроите хормоналния фон на дадена жена.

Обърнете внимание, че ако тялото има хормонални нарушения и всеки хормон е в излишък, тогава има нарушения на метаболизма. В резултат на това такива хормонални неуспехи могат да доведат до наднормено тегло и стрии на тялото, от които е невъзможно да се отървем. Това е извинение за консултация с гинеколог-ендокринолог.

Кога трябва да отида при гинеколог-ендокринолог?

За да се обърне към гинеколог-ендокринолог следва в случай, че по време на пубертета, и това е 15 години момичето все още не е имало мензис.

 • Също така, консултация с лекар е необходима за продължителни, обилни и болезнени менструални цикли.
 • Ако по време на полов акт има болка в долната част на корема, а също и неприятна миризма, разтоварване, сърбеж. Когато уринирате, има усещане за парене и има забавяне на менструацията.
 • В гениталната област се появяват неоплазми, в гръдната жлеза има кондензации.
 • При планиране на бременност и начало на сексуална активност, с дисфункция на яйчниците, менопауза и ендометриоза.

Консултацията с гинеколог-ендокринолог се различава значително от конвенционалната гинекологична консултация. Първата разлика е продължителността на приемането, обикновено от 30 минути до един час. По време на разговора с пациентите, лекарят научава за всички подробности за живота на една жена и нейните роднини. Такъв разговор прави възможно разкриването на предразположение към патологии и хормонални разстройства.

Гинеколог-ендокринолог се занимава с изготвянето на менструален календар, точно определящ датите на овулацията. Това важи особено за жените, които имат кървене и дисфункция на яйчниците. Съставянето на менструалния календар е основна помощ за гинеколог-ендокринолог, което прави възможно диагностицирането. Менструалният календар трябва да се прилага при жени с неправилна месечна и овариална дисфункция.

По време на прегледа на пациента, гинекологът-ендокринологът обръща специално внимание на растежа, теглото, параметрите на фигурата, състоянието на косата и кожата на пациента. Често изследването се придружава от ултразвуково изследване на тазовите органи и състоянието на костите.

Какви тестове трябва да премина на гинеколог-ендокринолог?

При позоваване на гинеколог-ендокринолог трябва да премине серия от тестове, които ще идентифицират причините за нарушенията в женския организъм, точна диагноза и подходящо лечение.

Какви тестове трябва да преминете до гинеколог-ендокринолог?

Анализи, които ще определят репродуктивния статус на дамата. Анализ на пролактин, естрадиол, фоликулостимулиращ хормон, тестостерон и свързване на протеини за този хормон.

 • Проверка на захарен диабет: диагностика на диабет тип 1 и тип 2.
 • Факелна диагностика: токсоплазмоза, цитомегаловирусна инфекция, херпесна инфекция, рубеола
 • Диагностика на щитовидната жлеза: антитела срещу тироидна пероксидаза, тироид-стимулиращ хормон, тест за абсорбция на тироиден хормон, тиреоглобулин.
 • Вагинални, цервикални, уретрални петна върху дефиницията на флората (оцветяване според Romanovsky). 
 • Бактериалната вагиноза, качествено определяне: Lactobacillus SPP, Mobiluncus curtissi, Gardnerella Vaginalis, Bacteroides SPP.
 • Mycoplasma DUO.

Всички тези тестове ще разкрият болестта, нарушенията или усложненията от нормалното функциониране на женското тяло. За гинеколог-ендокринолог тези тестове са уникално описание на работата на вашето тяло, което ви позволява да намерите причината за проблема и да го премахнете.

Какви диагностични методи използва гинекологът-ендокринолог?

В работата си гинекологът-ендокринолог използва различни диагностични методи, за да постави точна диагноза и да идентифицира болестта. Науката не стои неподвижна и често се откриват нови химикали, хормони и гени. Подробности за всичко това можете да научите чрез анализа на кръвта. Така че благодарение на анализа на кръвта е възможно лесно да се идентифицират хормоналните нарушения, без да се правят тестове за хормони.

Методите за диагностика, които гинекологът-ендокринолог използва в своята работа, са тясно свързани с работата на други специалисти в областта на гинекологията, по-специално гинеколог-хирург. Безплодието, кистата на яйчниците, майчината миома или ендометриозата се диагностицират и лекуват чрез съвместни усилия на гинеколог-ендокринолог и гинеколог-хирург.

Какви диагностични методи използва гинекологът-ендокринолог?

 • Torch-диагноза.
 • Ултразвуков преглед.
 • Диагностика на щитовидната жлеза.
 • Диагностика на хормоналното ниво.
 • Диагностика на захарен диабет.

Гинеколог-ендокринолог се занимава с диагностицирането на хормоналното състояние на организма, диагностицира болести, свързани с производството на определени хормони. Гинекологът-ендокринолог използва сложна диагностика, тъй като позволява да се определи състоянието на пациента възможно най-точно.

За всички процеси в човешкото тяло е изцяло отговорен за ендокринната система. Хормоните са отговорни за полагането и развитието на органите на репродуктивната система, пълното развитие и растеж на женското тяло. Благодарение на диагностичните методи, използвани от гинеколо-ендокринолога, е възможно да се идентифицира и лекува всяка болест, която е свързана с хормонален дисбаланс.

Какво прави един гинеколог ендокринолог?

Гинеколог-ендокринолог се занимава с диагностицирането и лечението на заболявания, които са свързани с хормонални нарушения и изследва хормоналните функции на женското тяло. Всичко, което се случва в човешкото тяло, е пряко свързано и зависи от ендокринната система. Това се дължи на влиянието на хормоните върху женското тяло и органите на репродуктивната система. Ендокринната система засяга физическото здраве и психоемоционалното състояние, както и метаболитните процеси в тялото и, най-важното, способността за зачеване и носене на детето.

Основната част от работата на гинеколо-ендокринолога е насочена към изследването на естрогена. Естрогенът е женски хормон, който ви позволява да поддържате младост, здраве и красота. Ако този хормон в тялото отговаря на нормата, тогава здравето на жените на най-високо ниво. Жената се чувства добре и изглежда много млада, понякога по-млада от връстниците си. Ако има недостиг на естроген в женското тяло, тогава здравето и външният вид на жената са подходящи. Дефицитът на естроген обикновено се причинява от изчезването на яйчниковата функция, което може да доведе до вегетативни разстройства, тоест, високо кръвно налягане, изпотяване, внезапни промени в телесната температура. Задачата на гинеколог-ендокринолог е да открие такива хормонални неуспехи и да ги премахне.

Друг проблем, пред който е изправен гинеколог-ендокринолог, е излишъкът от естроген в женското тяло. Превишението на този хормон е причина за тумори на женските полови органи, нарушения на менструалната функция и цикъл, безплодие. В допълнение към естроген, в женското тяло има и друг толкова важен хормон - прогестерон. Този хормон е отговорен за настроението, особено по време на менструалния цикъл. Ако прогестеронът е нормален, тогава жената не изпитва болка по време на менструацията. Но ако нивото на хормона се понижи или покачи, жената чака болки в млечните жлези и болезнени периоди. Това е нарушението на прогестерона, отговорно за раздразнението и депресивното състояние на жената.

А гинеколог-ендокринолог трябва да направи тестове за естроген и прогестерон, тъй като тези хормони са отговорни за нормална бременност. Това е липсата на прогестерон - това е причината за неуспешните опити за забременяване и аборти. Еднакво важен хормон в женското тяло е тестостеронът. Този хормон е отговорен за физическото представяне и сексуалното желание. Ако количеството на тестостерона в дадена жена се увеличи, тялото и тялото получават промени под формата на: увеличена коса, тесен таз и широки рамене, мазна кожа и много повече.

Изследването на хормоналния фон на женското тяло и влиянието на хормоните върху нормалната жизненоважна дейност се извършва от гинеколог-ендокринолог.

Какви заболявания се лекуват от гинеколог-ендокринолог?

Гинеколог-ендокринолог се занимава с лечението на нарушения в женското тяло, които са пряко свързани с ендокринната система и също така третира гинекологичните заболявания.

Какви заболявания третира гинекологът-ендокринолог:

 • Преждевременно и ранно пубертета и причините за него.
 • Появата на мъжки сексуални характеристики в женското тяло.
 • Младежко кървене при майки и юноши.
 • По-късен пубертет и липса на пубертет.
 • Пред-синдром и нарушения на менструалния цикъл.
 • Проблеми с метаболизма и нефункциониращо маточно кървене, което може да доведе до анемия.
 • Ендометриоза, хиперандрогенни нарушения, безплодие.
 • Салпингофит, синдром на постореактомия, хроничен ендометрит.
 • Индивидуален подбор на контрацептиви, включително хормонални лекарства.
 • Управление и контрол на бременността, което се случва при ендокринни разстройства.

В допълнение, гинеколог-ендокринолог третира заболяване на щитовидната жлеза, яйчниците и придатъци, вагината, маточните тръби, матката, малки и големи срамни устни.

Съвети гинеколог ендокринолог

Всеки лекар има редица препоръки и инструкции, които помагат да се поддържа тялото в добро състояние. Предлагаме Ви съвет от гинеколог-ендокринолог.

 • Спазвайте правилата за хранене и упражнения. Стремете се да се уверите, че теглото и височината ви съответстват на вашата възраст и стандарт.
 • Яжте колкото е възможно повече зеленчуци, зърнени храни, плодове, зеленчуци. Яжте редовно, но на малки порции.
 • Направете го редовно. За жените най-добрите възможности са плуване, аеробика, тенис и бягане. Упражнението не само допринася за красивата фигура, но също така намалява тревожността, предотвратява задържането на течности в тялото и подобрява настроението и подобрява благосъстоянието.
 • Носете дрехи и естествени тъкани, които не стискат стомаха и не ограничават гръдния кош, обърнете специално внимание на качеството на бельото. Преди началото на менструацията, намалете консумацията на алкохол, мастни, пържени, сладки, солени, опитайте се да се откажете от пушенето.
 • Използвайте различни ръчни техники. Например, висцерална или черепна остеопатия, акупресура. Ръчните техники са насочени към нормализиране на работата на мозъка, производството на хормони, облекчаване на стреса и стреса, нормализиране на активността на нервната и сърдечно-съдовата система.

Един гинеколог-ендокринолог е лекар, който отговаря за нормалното, здравословно функциониране на женското тяло. Не забравяйте да посетите гинеколог-ендокринолог, тъй като това е гаранция, че всички нарушения или заболявания ще бъдат своевременно идентифицирани и елиминирани.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.