^

Здраве

Urogynaecologist

, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Урогинекологът е лекар, който се занимава с профилактиката и лечението на заболяванията на пикочната система на жените.

Урогинекологът може да помогне на жени с енуреза, цистит, уретрит, урогенитални инфекции.

Кой е урогинеколог?

Урогинекологът извършва цистоскопия, колпоскопия, насочва пациентите към рентгеново и ултразвуково изследване на тазовите органи.

urogynaecologist

Цитостопцията в урологията и гинекологията определя естеството на много заболявания на женските генитални органи и органите на екскреция. От особена важност от гледна точка на диагностиката, методът е за откриване на вродени аномалии на пикочната система, например уретроцеле. Цитоскопията помага за установяване на етапа на злокачествен туморен процес.

Уретроскопията спомага за разпознаването и лечението на възпалението на уретрата.

Урогинекологът третира такова общо женско урологично заболяване като цистит. Честият цистит често се случва след инфекция или като алергична реакция. Признаци на цистит: болка в долната част на корема, кръв и гной в урината.

Също така урогинекологът може да помогне на жена да се справи с пиелонефрит. Пиелонефрит - възпаление на бъбреците, което се случва в остра или хронична, развива като резултат от нетретираните остра или срещу други заболявания: тонзилит, някои стомашно-чревни заболявания, диабет, грип. Може да се диагностицира случайно, чрез анализ на урината. Симптоми на пиелонефрит: умора, липса на апетит, нестабилни изпражнения, тъпи болки в долната част на гърба, повишено налягане, бледа кожа. Пиелонефритът се лекува успешно с лекарства за подобряване на имунитета и антибиотиците.

Когато кихане и физическо натоварване след 35 години жените често изпитват уринарна инконтиненция, те търсят помощ от урогинеколог. Много жени не вярват, че са болни, така че не потърсете помощ. Въпреки това, това неприятно състояние на съвременната медицина успешно се отнася както консервативно, така и хирургично.

Кога трябва да отида при урогинеколога?

Ако имате уретрит, бартолинит, хроничен цистит, хроничен пиелонефрит или сексуална дисфункция, свържете се с специалист-урогинеколог.

За да се справи с симптоми на цистит - проблем, който най-често се причинява на жените да се стремят uroginekologii, пикантен, пържени, солени задължително трябва да се пие, не пия кафе и сода, по-добре е просто вода, без газ, за лечение на възпаление на сливиците, кариес, а не да седят на студената земя или бордюра , топли дрехи. Избягвайте смущения в изпражненията и измийте, след като сте посетили тоалетната.

Какви тестове трябва да направя, когато отида при урогинеколога?

Урогинекологът може да ви помоли да направите общ тест за кръв, тест за урина и разресване на флората.

Общият кръвен тест е първият метод за изследване на лекари от почти всички специалитети. И не напразно - с цялата си простота, тя може да бъде доста информативна. За общ анализ кръвта се взема от пръста на празен стомах. Броят на червените кръвни клетки, в хемоглобина, броя на белите кръвни клетки и левкоцитите, брой тромбоцити, еритроцити скоростта на утаяване на реакция - всичко това помага да се изясни АОК. Кръвта се събира в съд с пипета след пробождането на пръстена на пръстена.

Броят на еритроцитите показва способността на тъканите да се хранят с кислород и да се изчистят от въглероден диоксид. Хемоглобинът се съдържа в червените кръвни клетки, а намаляването на неговото ниво също води до гладуване на кислорода. Високият хемоглобин се случва при дехидратация.

Тромбоцитите помагат на кръвта да се съсирва, когато съдовете са повредени. Повишеният брой на тромбоцитите се получава след операция и с вродена тенденция за образуване на кръвни съсиреци. Нивото на тромбоцитите е под клиничната норма - с вродени заболявания на кръвта и пурпура, при които се получава автоимунно увреждане на тромбоцитите.

Левкоцитите са нашата защита от вируси, бактерии, паразити. Тяхното високо ниво се случва с инфекции, а ниското ниво говори за болестта на кръвта. Лимфоцитите са вид бели кръвни клетки. Високите нива на лимфоцитите в кръвта се наблюдават при грипния вирус, хепатита и ниско в СПИН.

Скоростта на седиментация на еритроцитите се увеличава с възпаление и рак.

Анализът на урината може да бъде предписан от урогинеколога за откриване на урологична патология. Специфичното тегло е обикновено 1020-1024 и отразява способността на бъбреците да се концентрират. При здрави хора урината е прозрачна. Наличието на слуз в урината показва възпаление на пикочната система. Урината обикновено е слабо кисела или неутрална. Алкализирането на урината се случва при захарен диабет и хронична бъбречна недостатъчност. Протеинът в урината не трябва да бъде повече от 0.033 g / l. Увеличаването на количеството протеин показва възпаление на бъбреците. Когато се открие глюкоза, възможно е да се подозира за захарен диабет.

Какви диагностични методи използва urogynecologist?

Урогинекологът използва такива диагностични методи като уретероскопия, колпоскопия, цистоскопия, CT, бактериологична култура.

Уретроскопия - изследване на уретрата, която се извършва при локална анестезия след изпразване на пикочния мехур. Процедурата е предписана за хроничен уретрит и уринарна инконтиненция. По време на уретероскопия, лекарят оценява лигавицата на уретрата. Проучването трае само няколко минути. Рискът от инфекция в болницата е сведен до минимум.

Колпоскопия - преглед на шийката на матката с колпоскоп. Колпоскопията е безболезнена, тъй като тя е без контакт. Това трябва да се направи идеално 1 път за шест месеца.

Цитостопцията - преглед на оценката на състоянието на пикочния мехур, също може да бъде предписана от урогинеколог за диагностициране на цистит. По време на процедурата лекарят вмъква гъвкава или негъвкава тръба в отвора на уретрата. Продължителността на процедурата е 20-25 минути. Уретрата може да бъде болезнена след цистоскопия в продължение на 2-3 дни. Ако сте взели тъкан за биопсия, може да има леко кратко кървене от този сайт.

CT на уринарния тракт може да преминава със или без контрастно средство. CT помага при диагностицирането на тумори, вродени аномалии, кисти и камъни. CT е особено полезно за уролитиаза, кисти и аномалии на развитието.

Какво прави урогинекологът?

Uroginekologii - рядка специалност в Украйна, занимаващи се с лечението на тазовите органи при жените: незадържане на урина, пролапс на матката и пикочния мехур, заболявания на бъбреците, пикочния фистула. Не otklydyvaya посетете uroginekologa офис, ако ви боли, когато отида до тоалетната в малко, или ако имате затруднения с изпразване на пикочния мехур, продължителна болка в таза, чувството на матката пролапс, бъбречни колики, неразположение и болки в гърба. Uroginekologii помага на жените с бъбречни заболявания: хидронефроза, пиелонефрит, незадържане на урина.

Съвети на уролог

Може да се нуждаете от лечението на урогинеколог, ако страдате от жажда и подуване, уриниране. Ако усетите болка при уриниране или е много болезнено, препоръчваме Ви да преминете общ тест за урина, кошница с урина, бъбречна ултразвук и цистоскопия. Попитайте къде приема урогинекологът във вашия град и се свържете с него, може би си струва да се консултирате с приятели. При консултации трябва да обърнете внимание на това дали лекарят е внимателен към Вас, на първата среща добър лекар няма да Ви предпише лечение, само след пълен преглед.

Урогинекологът е комбиниран специалист с добро познаване на физиологията на женските генитални и пикочни системи, като взема предвид техните близки взаимоотношения.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.