^

Здраве

Изследване на урината

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Общият тест за урина е изследване, проведено в специална лаборатория и предназначено за пациент в процеса на диагностициране на заболяване. Анализът на урината се състои от следните етапи:

 • Органолептично проучване - включва анализ на количеството урина, цвета, миризмата, пяната и прозрачността.
 • Физико-химичният анализ на урината позволява да се определи нивото на специфичната тежест и киселинност на урината.
 • Биохимичният анализ на урината се извършва, за да се открие протеин в урината.
 • Микроскопският анализ на урината ви позволява да определите степента на наличие на червени кръвни клетки и левкоцити.

А именно данни, получени от анализа на урината, използван за откриване на хронична нефропатия, особено срещащи латентни, и също така позволяват да се оцени активността и при провеждането на динамиката, степента на прогресия на бъбречно увреждане и отговор на терапията.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Събиране на урина

Проучете средната част от сутрешната урина. Микроскопията трябва да се извърши не по-късно от 2 часа след събирането на урината. Ако не е възможно незабавна микроскопия, урината трябва да се съхранява при ниски температури, за да се предотврати развитието на бактерии и лизирането на клетъчните елементи (еритроцити, бели кръвни клетки, цилиндри). За да се поддържа целостта на червените кръвни клетки и левкоцитите, съзнателно алкалната урина се подкислява. Ако е невъзможно да се спазват правилата за събиране на урина, например при пациенти с нарушено съзнание, се препоръчва да се направи катетеризация на пикочния мехур.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Как мога да взема тест за урината?

Сутрин урината обикновено се взима за анализ. Преди да изпразните пикочния мехур, трябва задължително да извършите интимна хигиена с помощта на сапун. Урината трябва да се изпразни в пластмасов контейнер, който се продава в аптека. Урината обикновено се провежда не по-късно от час и половина след събирането на урината. Преди да направите анализ на урината, е забранено да приемате лекарства, тъй като това може да повлияе на резултатите и урината не трябва да се оставя на по-ниска температура.

Анализ на урината от Nechiporenko

Урината разкрива nechyporenko на възпалителни процеси, протичащи в пикочните пътища и за определяне на нивата на левкоцити, еритроцити и цилиндри. Обикновено се допускат следните показатели: левкоцити - до 2000 ml при мъже и до 4000 ml при жените; еритроцити - до 1000 ml; цилиндри - до 20 мл. Преди подаване на урина, първо трябва да се подготви сух пластмасов контейнер, който след това трябва да се съберат около 200 мл сутрин урина (най-малко сто и петдесет мл). Урината се осъществява както следва: събира урината се разклаща, след това се оттегля малко в епруветка, която е на няколко минути се центрофугират, след това горната част на урината се събира, и ин витро напусне един милилитър от урина с утайка, която се размесва и се поставя в специална клетка, след това се преброят левкоцити, еритроцити и цилиндри.

Анализ на урината по време на бременност

В началото на бременността жените трябва да приемат тестове за урината почти всяка седмица. Урогениталния система на една бременна жена е изложена на два пъти на натоварването, както по време на бременност, не само увеличава утробата, но компресия на бъбреците, пикочния мехур, свързано с растежа и позицията на плода. Следователно, доставката на урина по време на бременност е задължителна редовна процедура. За бременни жени може да бъде нормално малко количество протеин в урината, въпреки че в урината няма протеин в обичайното състояние. Ако урината на бременни открили повече от триста мг протеин, той може да е сигнал за бъбречни патологии, включително хронична и че може да се влоши по време на бременност. В такива случаи се предписва стационарно лечение. Протеинурия (протеин в урината), който се появява в 32-та седмица от бременността, може да сигнализира на развитието на нефропатия, придружен от повишено налягане, нарушена функция на плацентата. В урината на бременните жени често се срещат различни бактерии. Бактериурията може да причини развитието на пиелонефрит, който може да предизвика заплаха от преждевременно раждане. От особено значение е анализът на урината с асимптоматична бактериурия, тъй като само по този начин може да се разкрият скрити патологии. В урината на бременни жени не трябва да бъде левкоцитите заболявания на пикочно-половата система и може да показва по-високо ниво на съдържание на сол. Ако в урината на бременна жена са били открити кетони, това може да означава развитие на токсикоза. С липсата на калий, както и с токсикозата в урината, нивото на киселинност може да се понижи. Анализ на урината по време на бременност включва проучване оцветяване и прозрачност, плътността, епител, билирубин, еритроцити и цилиндри. В случай на неблагоприятни последствия са възложени допълнителни урина - nechyporenko на метода, както и урина и други bakposev.

Микроскопия на уринарна утайка

Изследването на съставните елементи на утайката в урината е от голямо практическо значение, включително за определяне на нивото на локализиране на патологичния процес в пикочната система. Елементите на седимента на урината са разделени на органични (клетъчни елементи, цилиндри) и неорганични (кристали от различни соли).

Сред органичните елементи на седимента на урината се изследват епителни клетки, еритроцити, левкоцити и цилиндри.

Епителни клетки

Епителните клетки се диференцират според вида на епитела. Клетките от плосък епител произхождат от долните части на пикочните пътища; увеличавайки съдържанието им повече от 1-2 в областта на зрението, особено голям брой от тях показват възпалителни процеси в пикочния мехур или уретрата. Източникът на клетките на цилиндричния епител е бъбречният таз и уретера; увеличение на броя им се наблюдава при пиелонефрит и уретрит. Клетките на бъбречния тубуларен епител са закръглени, тяхното откриване в комплекси с цилиндрите или в големи групи свидетелства за техния бъбречен произход. Този вид клетки се среща при различни бъбречни заболявания (тубулоинтерстициален нефрит, хроничен гломерулонефрит, включително лупус).

trusted-source[12], [13]

Еритроцити

Еритроцитите се намират в седимента на урина на здрави индивиди в количество 0-1 в областта на зрението.

Наличието на макроемурия при пациент се оценява чрез характерна промяна в цвета на урината; за да го различим с миоглобинурия и хемоглобинурия, има специални тестове ("хематурия").

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Левкоцити

Левкоцитурия - повишено съдържание на левкоцити в урината седимент (норма - 0-1 в зрителното поле на микроскопа на мъжете и 5-6 за жени). За да се определи точно източник левкоцитурия използва диференциално диагностични тестове за установяване на състава на населението на уринарна утайка на левкоцити.

Избягвайте инфекциозна левкоцитурия, характерна за много инфекциозни и възпалителни заболявания на пикочната система (включително пиелонефрит). На левкоцитурия инфекциозен характер може да бъде приблизително съди по откриване на пикочните седиментни бактерии - бактериурия (повече от 1x10 5 / мл урина). По време на сеитбата урината често води до фалшиви отрицателни резултати поради факта, че дори незначителните нарушения на правилата за вземане на проби и съхранение на пробите оказват влияние върху точността на този метод. Асептична левкоцитурия, характерна за много форми на хроничен гломерулонефрит, аналгетична нефропатия; понякога наблюдавани при амилоидоза.

Цилиндри

Бутилките се образуват при свързване uromukoida Tamm-Horsfall (протеин, секретиран от епителен възходящ крайник на линия OK Хенле), плазмените протеини, които са преминали мембраната на гломерулите и специфични компоненти (клетки, мастни частици).

 • Хилярните цилиндри се състоят само от протеинови молекули, те се срещат при различни бъбречни заболявания и нормални (не повече от 100 в 1 ml урина).
 • Восъчните цилиндри се състоят от плазмени протеини и действат като знак за хронична нефропатия.
 • Клетъчните цилиндри (еритроцити, левкоцити) винаги имат бъбречен произход и показват лезия на бъбречния паренхим.
 • Мастни цилиндри се откриват със значима протеинурия, включително нефротичен синдром.
 • Зърнените цилиндри са признак на бъбречно заболяване.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26]

Неорганичните елементи на утайката от урина се състоят от кристали с различни соли

Откриване на пикочните кристали пикочна киселина, калциев оксалат, уратни и аморфни фосфати и tripelfosfatov себе си не е признак на бъбречно увреждане, трябва да се считат за урина и клинични данни.

Наличието в урината на кристали на холестерол, цистин, тирозин и левцин винаги показва поражение на бъбреците. При пациенти с нефротичен синдром се наблюдава холестеролна кристалурия; кристалите на тирозин и левцин показват прогресивно неблагоприятно увреждане на черния дроб.

В уринарната утайка се откриват и бактерии, гъби, протозои и паразити. Бактериурията е най-значима в комбинация с левкоцитурия; за изясняване на неговия генезис, препоръчително е да се проведе бактериологично изследване на урината. От гъбичките в уринарната седимент най-често се срещат представители на род Candida, особено при пациенти със захарен диабет или получаващи имуносупресивна терапия. Понякога се намират амеби; При наличие на дисурия, това показва генито-уринарна амеобия. Откриване на яйца Schistosoma haematobium показва инвазия в пикочните пътища.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Общо изследване на урина: нормално

Нормалният цвят на урината варира от светло жълто до тъмно жълто. Твърде интензивен жълт цвят обикновено показва повишена плътност на урината, която обикновено се наблюдава по време на дехидратация, твърде лека урина, напротив, показва, че плътността е ниска. Това означава, че има шанс за бъбречна недостатъчност. Всяка промяна в цвета на урината от бледорозов до тъмнокафяв цвят може да бъде показател за сериозни патологични процеси. В същото време някои лекарства, както и изобилната консумация на цвекло и моркови, могат да повлияят на оцветяването на урината. Ако по време на анализа, беше установено, че урината не е прозрачен, това може да бъде обяснено с наличието в него на бактерии, червени кръвни клетки, соли, мазнини, слуз, и др. Разклаща Ако урина, пяната се появява върху него. Ако пяната е мътна, обилна и устойчива, това може да означава, че има протеин в урината. Обикновено пяната е бистра и бързо разтворима. Ако нивото на протеините в урината е повече от 0.033 g / l, това се счита за отклонение от нормалните показатели.

Тълкуване на урината

Анализът на урината включва оценка на следните параметри.

 • Цвят, прозрачност.
 • Относителна плътност.
 • Химични тестове:
  • рН;
  • протеин;
  • глюкоза;
  • кетони;
  • хемоглобин (определено като правило със съответна промяна в цвета на урината);
  • уробилиноген;
  • Миоглобин (определен, като правило, със съответна промяна в цвета на урината).
 • Микроскопия:
  • кристали - урат, фосфат, оксалат или калциев карбонат, триполфосфат, цистин, медицински;
  • клетки - левкоцити, еритроцити, тубуларни епителни клетки, уринарен тракт, атипични клетки;
  • цилиндри - хиалинова, гранулирана, еритроцитна, левкоцитна, епителна, восъчна, гранулирана, липидна;
  • инфекциозни агенти - бактерии, гъби, паразити.

Анализът на урината предполага задължително определяне на протеиновото съдържание, клетъчните елементи (еритроцити, левкоцити), бактериите и някои други показатели. Освен това, с допълнителни методи за изследване за откриване на пикочните левкоцити активни форми, както и съдържанието на хемокини, растежни фактори и вазоактивни молекули.

За диагностициране на микроалбуминурия се използва стандартен бърз тест, който позволява наблюдение на неговата величина, включително в амбулаторни условия.

Цвят и яснота на урината

Прясно подбраната урина обикновено е ясна. Причината за мътност на урината се установява с помощта на допълнителни тестове.

 • Изчезването на мътността след загряването на урината до 60 ° C показва прекомерно съдържание на урат и пикочна киселина в нея.
 • Ако урината стане прозрачна след добавянето на 10% оцетна киселина, тогава има излишък от фосфати.
 • При излишък от оксалати, мътността изчезва след добавянето на разредена солна киселина.
 • Ако в урината или в слуз има голям брой елементи, то става прозрачно само след филтриране и центрофугиране.
 • Устойчива на всички качествени тестове и центрофугиране, мътността показва бактериурия.
 • На повърхността на урината, съдържаща голямо количество протеин, се образува устойчива пяна.

Урината на здравия човек е сламено жълта, интензивността на цвета зависи от степента на разреждането му. Урината на пациент с хронична бъбречна недостатъчност е почти безцветна. Промяната в цвета на урината се дължи и на наличието в нея на различни химикали, включително лекарства и техните метаболити, както и гной, кръв и лимфа.

trusted-source[38]

Причини за промяна в цвета на урината

Цвят

Причина

Бял

Червен / Розов / Кафяв

Жълто / оранжево

Кафяво / Черно

Зелено, синьо

Лимфа, гной, кристали от фосфат

Еритроцити, хемоглобин, миоглобин, порфирини, леводопа metiddopa, метронидазол, фенацетин, фенолфталеин, хранителни оцветители

Билирубин, уковил, препарати от желязо, нитрофурантоин, рибофлавин, сулфасалазин, рифампицин, фенитоин

Метамоглобин, хомогензитинова киселина (с алкапонурия), меланин (при пациенти с меланом)

Биливердин, багрила (метиленово синьо и индиго кармин), триамтерен, витамини В, индиан, фенол, хлорофил, инфекция с Pseudomonas aeruginosa

Млечният бял цвят на урината се дължи на навлизането на голямо количество лимфа или мазнини в нея. Масивната екскреция на соли на пикочната киселина предизвиква оранжево (тухла) или кафяв цвят на урината. Когато порфириите урина потъмне, когато стоят във въздуха.

Необходима е правилна интерпретация на червения цвят на урината. Пресни петна кръв в урината в червено, хематурия на бъбречната произход дава урината характерна форма на "месните помия" - една от glomerulonefrtia признаци, включително остра, миоглобин - червено-кафяв цвят. В допълнение, червеният цвят на урината се отбелязва с използването на метилопа, фенотиазинови производни.

trusted-source[39], [40], [41], [42]

Миризмата на урина

Урината има характерна миризма. Промяната се проявява при различни заболявания, включително метаболитни заболявания.

Причини за промяна в миризмата на урина

Миризма

Причина

Сладки, гниещи плодове

Кетонни тела

Амонячен

Инфекция на пикочните пътища с бактерии, разграждащи уреята

Plesnevyj

Фенилкетонурия

Пот

Наличието на изовалерични или глутарова киселини в кръвта

Ранична мазнина

Хиперметионинемия, тирозинемия

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Киселинност на урината

Реакцията на урината варира значително (рН 4.5-8.5). Реалкалната реакция на урината свидетелства за възможността от инфекция на пикочните пътища или бъбречна тубулна ацидоза.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56]

Относителна плътност на урината

Относителната плътност на урината при здрави лица варира от 1.002 до 1.030. Този индикатор зависи от режима на хранене и режима на приемане на течности. Депресията на относителната плътност на урината е ранен признак на тубулоинтерстициален нефрит и хронична бъбречна недостатъчност. За да определите точно този показател, е необходимо да извършите процеса "Зимницки". При повишаване на съдържанието на протеини в урината с 4 g / l или на глюкоза с 2,7 g / l този индекс се увеличава с 0,001.

Анализ на урината при деца: транскрипт

При изследване на урината при деца отчитат показатели като оцветяване, мирис, прозрачност, специфично тегло, степен на еритроцити и левкоцити, присъствието на протеин, захари, кетони, соли, бактерии, слуз. Нормалните индикатори са липсата на атипична миризма в урината и непрозрачността. Ако урината има мирис на амоняк, тя може да сигнализира за неизправност с пикочния мехур. Нивото на киселинност в урината на бебето варира от 4,8 до 7,5. При диария, повръщане и разпространение на растителна храна и физическо натоварване в диетата протича алкална реакция. Повишената киселинност на урината се наблюдава при температура, диабет или прекомерна консумация на протеин в храната. Нормалните показатели за плътността на урината са в зависимост от възрастта от 1.003-1.025. Протеини, захар, еритроцити, цилиндри, бактерии, соли и кетони в урината на детето не трябва да бъдат. Такива компоненти могат да се появят с метаболитни нарушения, бъбрек, пикочен мехур, ендокринна система, повръщане, повишена температура, диария, запек, нервно свръхчувствителност, анемия. Повишен брой бели кръвни клетки може да възникне при възпалителни процеси на пикочната система.

Общ анализ на урина: транскрипт

Нормални показатели за здравословен човек:

 • Цвят - умерено жълт, не твърде наситен, но не прекалено блед.
 • Прозрачността е норма.
 • Миризмата е неравна.
 • Киселинност - рН по-малко от 7.
 • Плътността е от 1.018.
 • Протеинът не е такъв.
 • Кетонните тела не са.
 • Билирубин - не.
 • Уролилиноген - пет до десет mg / l.
 • Хемоглобин - не.
 • Еритроцити - от нула до три в зрителното поле за жените, от нула до една в полето на видимост при мъжете.
 • Левкоцити - от нула до шест в зрителното поле при жените, от нула до три в областта на зрението при мъжете.
 • Епител - от нула до десет в зрителното поле.
 • Цилиндри - не.
 • Сол - не.
 • Бактерии - не.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.