^

Здраве

Тестът на Адис-Каковски

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Примерен Адис Kakovskogo - това е много стара, но ефективен начин за преброяване на броя на червените кръвни клетки - червени кръвни клетки, левкоцити и цилиндър ( "залепени" протеин образува елементи) в урината.

Каква е целта на такова проучване като теста на Адис-Каковски?

Много заболявания имат латентна форма и човек често не забележи опасните симптоми, изпитвайки само леко неразположение. Всяко латентно заболяване, свързано с бъбреците и пикочните пътища, изисква внимателна диагноза, която рутинно включва методите за броене на протеинови съединения, формиращи елементи в урината. Тестът на Адис-Каковски е много подобен на друг анализ - тестът на Нечипоренко, но цифрите се изчисляват от събраните материали на ден. През този период можете да видите динамиката и по-точно да определите какво е повече в седимента на урината - еритроцити или левкоцити.

Историята на развитието на метода е интересна, защото през 1910 г. Известният лекар от онова време, Kakovsky Anton Fomich, предложи ефективен метод за диагностициране на нефрита.

Каковски през цялата си професионална кариера се стреми да намери наистина ефективни методи за лечение на нефропатология. Като опитен клиник той предполага, че броят на формираните елементи в събраната урина е необходим през целия ден, започвайки рано сутринта.

Такова частично броене всъщност дава по-подробна и точна информация за утаяването на клетките. Както често се случва, около същото време от другата страна на планетата, американската Addis също експериментира с анализ на урината. И през 1925 г., като основава Каковски метод, той го подобри малко. Оттогава лабораторията започва да изследва събраните материали не за деня, а за деня. Колегите не започнаха битката за палмовото дърво, защото това беше ефективно диагностично събитие. И оттогава методът се нарича двойно име, а именно теста Адис-Каковски. Очевидно е, че Адис е била поставена за първи път в съответствие с азбуката, а не след хронологията на разработването на методологията.

Как се прави теста на Адис-Каковски?

Урината трябва да се събере в рамките на един ден, по-рядко се прави в рамките на десет часа. Не се препоръчва обилна напитка, употребата на течност остава нормална. Единственото условие, което се поставя пред пациента, е, ако е възможно, да не се уринира през нощта. Тестът на Адис-Каковски предполага частично изследване на материала, т.е. Да се отдели урината в рамките на 10-15 минути. Обикновено на ден в урината трябва да престои в продължение на около 4 милиона бели кръвни клетъчни защитни - левкоцити, по-малко от 2 милиона червени - червени кръвни клетки и около 20 000 съединения - цилиндри. Ако нормалните стойности са превишени за една от категориите на еднакви клетки, това показва, бъбречни заболявания или инфекции на пикочните пътища.

Тестът на Адис-Каковски също помага да се установи наличието на еритроцити или левкоцити в утайката. Ако белите клетки превишат нормалните граници, най-вероятно това е доказателство за пиелонефрит. Левкоцитите понякога достигат шест милиона и това вече е сериозна форма на бактериална инфекция. Еритроцитите, които "пресичат" границите на нормалното, говорят за гломерулонефрит, в такива случаи червените кръвни клетки могат да достигнат 5 милиона.

Тестът на Адис-Каковски е метод, който е тестван от цял век и никога не е бил оставян от лекарите, този метод е помогнал преди и продължава да помага при формулирането на точна диагноза.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.