^

Здраве

Педиатър

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Педиатър е лекар, който придружава деца под 15-годишна възраст, които следват развитието си до юношеството.

trusted-source[1], [2]

Кой е педиатър?

Педиатърът е основният съветник на детето и майката. Той може да научи майка си да идентифицира обезпокоителни сигнали. Педиатърът оценява развитието на детето и последващата му готовност да влезе в училище.

Той дава препоръки за кърменето и отглеждането на деца. Педиатърът идентифицира и провежда терапия на детски болести: магарешка кашлица, рубеола, варицела, грип, ARVI и отравяне. Освен това, педиатърът определя (без да назначава лечението) бъбречно заболяване, сърдечно-съдова и нервна система и насочва детето към подходящите тесни специалисти.

Кога трябва да отида при педиатър?

 1. Ако видите на кожата на детето червени петна, разположени извън главата. 
 2. Детето е неспокойно, газовете са разпределени изобилно, температурата се е повишила. 
 3. Детето има лош апетит. 
 4. Зъбите са нарязани. 
 5. Детето има хлабав стол. 
 6. В рамките на един месец след освобождаване от болницата. 
 7. До една година - всеки месец. 
 8. За инокулацията

Какви тестове трябва да правя, когато отида при педиатър?

Обикновено самият лекар назначава необходимите тестове и изследвания и те започват с общ анализ на кръвта и урината.

Какви диагностични методи използва педиатърът?

Какви диагностични методи използва педиатърът в работата си? Обикновено това е визуална инспекция, слушане на фонеендоскоп, палпация, перкусия, термометрия, измерване на височината и теглото на бебето и диагностицирането на кръвта, урината и изпражненията в лабораторията.

Какво прави педиатърът?

Педиатърът се занимава с профилактика и лечение на заболявания при деца под 15-годишна възраст. Предотвратяването е да се ваксинират и клиникират децата, да се предотврати увреждането на детската възраст. Социалната педиатрия се занимава с медицинското образование на родителите.

Какви заболявания педиатърът лекува?

Интересувате ли се от какви заболявания педиатърът лекува? Тук не е пълен списък на болестите: 

 1. Детски болести (морбили, магарешка кашлица, варицела, рубеола). 
 2. Остра респираторна болест, грип. 
 3. Отравяне. 
 4. Болести на сърцето (в сътрудничество с кардиолог). 
 5. Бъбречна недостатъчност - с уролог. 
 6. Болести на централната нервна система - заедно с невролог.

Препоръки за педиатър

Полезен съвет на педиатър за родители.

Как да въведем допълнителни храни? Започнете с въвеждането на нискомаслено извара, зеленчукови пюрета и сокове. Като цяло реакцията на тялото към храната може да бъде много индивидуална. Ако детето развие хранителна алергия, ограничете индустриалните продукти с консерванти и багрила. По-добре е да се избягват червени зеленчуци. Лишено месо може да се даде от 9 месеца. Тя трябва да бъде задължителна без сол.

Колко зъба са нормални и как можете да помогнете на детето си? Купете детски гел за венците Kamistad. 5 мм от гела се прилагат 3 пъти на ден върху смолата.

Какво ще стане, ако детето има силно потене на главата? Тя може да рахит и индивидуалните характеристики на детето. Ако откриете тези симптоми, незабавно се обърнете към своя педиатър.

По време на бременността, може би си представите как рока бебето си и пейте на него приспивни песни. Детето се роди и сънищата с реалния живот се различават.

Какво ще стане, ако бебето плаче? Дайте на бебето гърдата и разклатете. Проверете дали е мокра? Може би е горещ или студен? Ако това е ден, разходка през чистия въздух. Опитайте се да изолирате детето от шума.

Нека вашият педиатър да стане приятел на семейството и надежден, професионален съветник, да обърне специално внимание на квалификацията си и да бъде здрав!

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.