^

Здраве

A
A
A

Дисменорея от юношески период

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

С модерната неврофизиологични позиции Терминът "дисменорея" означават широк спектър от невровегетативните, метаболитни и ендокринни, психиатрични и емоционални отклонения водещи проява който стърчи болка поради патологично натрупване на ендометриума ден преди разпадни продукти менструация арахидонова киселина (простагландини, тромбоксани, левкотриени и monoaminokislot) усилване afferentation импулси дразнещи болка центрове в ЦНС.

Дисменорея - болезнени периоди. Първичната дисменорея започва през пубертетния период и не е свързана с анатомични нарушения на тазовите органи. Обикновено вторичната дисменорея започва в по-напреднала възраст и възниква от заболявания на тазовите органи. Диагнозата на първичната дисменорея се установява въз основа на клинични данни, като се използва тазова ехография, за да се изключат анатомичните промени, както и други клинични причини. Болката се спира с нестероидни противовъзпалителни средства и понякога с ниски дози естроген-прогестин контрацептиви. При вторична дисменорея се лекува основната патология.

Кодове на ICD-10

  • N94.4 Първична дисменорея.
  • N94.5 Вторична дисменорея.
  • N94.6 Дисменорея неуточнённая.

Епидемиология

Честотата на дисменореята варира от 43 до 90%. 45% от момичетата страдат от тежка форма на дисменорея, 35% имат симптоми с умерена тежест и само 20% от пациентите имат лека степен на заболяване.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Какво причинява дисменорея?

Най-често срещаната първична дисменорея. Това състояние започва през пубертетния период и има тенденция да намалява с възрастта и след раждането. Болката се предполага да бъде резултат от маточни контракции и исхемия, свързани с производството на простагландини в секреторния ендометриум. Комбинацията от фактори може да доведе до нарушаване на изтичането на менструалната кръв през цервикса, тесен цервикален канал, чрез неправилно разположена матка.

Чести причини за вторична дисменорея - ендометриоза, аденомиоза, миома, както и при някои жени неперфориран цервикалния канал (което води до conization или cryocautery termokauterizatsii), които водят до болезнена менструация. Болката понякога е резултат от раждане на субмукозен фиброзен възел или ендометриален полип през шийката на матката.

Патогенеза на пубертетна дисменорея

Първичната дисменорея е цикличен процес на заболяване, произтичащо от първа менструация или след 1,5-2 години след създаването на овулация цикли. Задължително атрибут на функционален дисменорея е липсата на органична патология на половите органи. Вторична дисменорея - един от най-светлите клиничните симптоми на органично заболяване на тазовите органи. Възможни причини за вторична дисменорея - външна и вътрешна ендометриоза, малформации на матката и вагината, салпингит и ендометрит, миома на матката, придатъци туморни сраствания в таза, цервикална стеноза, ендометриална патология (полипи, субмукозно миома, синехии), чуждо тяло в матка, нарушена съдово развитие и яйчниците мезентериална тъкан.

Симптоми на пубертетна дисменорея

Болката в таза може да възникне с появата на менструация или 1-3 дни преди менструацията. Болката може да достигне пик 24 часа след началото на менструацията и да спре след 2-3 дни. Болката обикновено е остра, но може да е болезнена, да излъчва в долната част на гърба и краката. Може да има главоболие, гадене, понякога повръщане, запек или диария, нарушения на уринирането. Симптомите на предменструален синдром могат да се появят в началото или през целия период. Първичната дисменорея се подозира, ако симптомите се появят скоро след менструацията или по време на пубертета. Наличието на вторична дисменорея се подозира, ако се появят симптоми след пубертета.

Какво те притеснява?

Диагностика дисменореи пубертатного периода

Диагнозата се основава на анамнеза и клинични симптоми на заболяването. За диференциална диагноза на първична и вторична дисменорея, анатомичните промени в тазовите органи се изключват чрез клинични изследвания, тазовата ултразвукова диагностика и изследване на други заболявания.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Какво трябва да проучим?

Към кого да се свържете?

Лечение на дисменорея на пубертета

Симптоматичното лечение на дисменореята започва с адекватна почивка и сън и редовна гимнастика. Жените с първична дисменорея се изследват, за да се изключат анатомичните промени в тазовите органи. Устойчивата болка в резултат на първична или вторична дисменорея изисква лекарствена терапия; назначаването на нестероидни противовъзпалителни средства започва 24-48 часа преди менструацията и продължава 12 дни след началото на менструацията. Ако това лечение е неефективно, се препоръчва подтискане на овулацията с употребата на ниски дози естроген-прогестин само за орални контрацептиви. Понякога хипнозата е полезна. При силна болка от неизвестен произход, прекъсването на маточната инервация чрез прескална неоверектомия и дисекцията на заклетелителните връзки може да помогне.

Медикаменти

Каква прогноза е дисменореята?

При определяне на етиологията на дисменореята и своевременното лечение на нарушения на дисменореята по отношение на по-нататъшната репродуктивна функция е направена благоприятна прогноза.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.