^

Здраве

Ултразвук на тазовите органи и матката

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Където е възможно да се направи ултразвук на матката и какви други изследвания са включени в диагностичния комплекс на тазовите органи, помислете за това. Ултразвуковото изследване на матката включва изследване на яйчниците и фалопиевите тръби.

Ултразвукът (ехографията) на тазовите органи принадлежи на водеща роля в комплекс от диагностични методи. Това се дължи на неинвазивност, относителна простота и висока информираност на метода.

Многобройни проучвания през последните години показват, че в САЩ - ценен метод за диагностициране на хиперплазия на ендометриума, аденомиоза, миома на матката и други трансабдоминален и трансвагинална ехография трябва да се допълват взаимно, че е необходимо да се вземат предвид предимствата и недостатъците на всеки метод .. Според няколко автори, трансвагинален ултразвук е рутинна процедура в гинекологичната практика, допълваща двуминутно изследване. Употребата на трансвагинален ултразвук е ограничена при деца и пациенти, които не живеят сексуално.

Като усъвършенстван метод за диагностициране на вътрематочната патология, през последните години трансвагинален ултразвук се разпознава с помощта на контрастен агент - хидротонография, ултрасоногетерография. Хидроунографията позволява диференциална диагноза на полипи и хиперплазия на ендометриума, полипите и субмукозните възли, както и ясно идентифициране на локализацията и изясняване на размера на вътрематочните образувания.

Обещаващи посоки, които осигуряват по-точна диагноза на патологията на матката, са вътрематочната ултрасонография и триизмерната ехография. През последните години, в допълнение към ултразвуковата диагностика на патологични процеси, придружени от анатомични промени във вътрешните генитални органи, ултразвуковият Doppler ултразвук се използва широко за определяне на тяхното функционално състояние. Доплерография ви позволява обективно да оцените степента на хемодинамичните разстройства в артериите, кръвоснабдяването на матката с различни гинекологични заболявания. С появата на цветно доплерово картографиране, което позволява едновременно да се прецени посоката, скоростта и природата на кръвния поток, възможностите за диагностика на периферните нарушения на кръвообращението значително се разшириха.

Основната индикация за процедурата е по-ниска абдоминална болка, необичайно кървене от влагалището, безплодие, липса на менструация, мониториране на вътрематочна болест, подозрения за различни тумори и много други.

Към днешна дата има няколко метода за ултразвук на матката:

 • Transvaginal - се извършва с помощта на сензор, който се вкарва във влагалището и най-близо до матката. Позволява ви да извършите най-надеждната диагностика на репродуктивната система.
 • Трансбидоминен преглед се извършва през коремната стена с напълнен пикочен мехур. Тази процедура се разглежда като преглед, след което се извършва трансвагинална диагноза.
 • Трансректално - диагнозата се извършва чрез ректума, се използва за изследване на пациенти, които не живеят сексуално. За изследването се използва същият датчик, както при вагинален ултразвук.
 • Transperineal - ултразвуковата диагноза се извършва чрез перинеума, при пациенти, които не живеят в сексуален живот, както и при деца и жени с атрезия, т.е. Вагинално инвазия.

С помощта на ултразвук на матката е възможно да се идентифицират доброкачествени и злокачествени тумори, да се определи наличието на нормална или патологична бременност и други патологии.

Към кого да се свържете?

Къде мога да направя ултразвук на матката?

Киев:

 • Мрежата на медицинските клиники "Вива" - ул. Лавручина, 6, тел. (044) 238-20-20.
 • Клиника "Хармония на здравето" - ст. О. Пчилки, 2, тел. (044) 227-94-32.
 • Медицинска клиника "Столичная" - ст. Lepse, 4A, тел. (044) 599-00-03.
 • Медицинска клиника Оксфорд Медицински - ул. Павловская, 26/41, тел. (044) 204-40-40.
 • Медицински център "Евроклинич" - ст. Мелникова, 16, тел. (044) 483-48-34.

Москва:

 • Център за ендохирургия и литотрипсия - Магистрала на ентусиастите, 62, тел. (495) 788-33-88.
 • Клиника «Експертни клиники» - ст. Болшая Полянка, 43, тел. (495) 649-92-26.
 • Медицински център "Амрита" - булевард "Ноинстик" 8, тел. (495) 287-02-20.
 • Изследователският институт по превантивна медицина - Петрувигски, 10, тел. (495) 790-71-72.
 • Поликлиника на Министерството на икономическото развитие на Русия № 2 - булевард "Ломоносовски", 43, тел. (499) 783-03-03.

Санкт Петербург:

 • Център за фетална медицина - ст. Сикейро, 10
 • Клиника MedLab - магистрала Fermskoe, 23.
 • Болница на св. Велик мъченик Джордж (първият хирургически отдел) - Северни перспективи, 1, (812) 511-09-64.
 • Център за семейно планиране и репродукция - ул. Жуковски-Волин, 4, ph. (812) 414-57-09.
 • Медицински център МедСуис - ул. 21-годишният Гакилевская, тел. (812) 318-03-03.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.