^

Здраве

Ултразвук на малкия таз при не-бременни жени

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Къде да се направи ултразвук на малкия таз, като правило този въпрос възниква при хора, страдащи от заболявания на вътрешните органи в тази област или от болезнени усещания с неизвестен произход.

 • Ако ултразвукът на тазовите органи се предписва на жени, то се използва за оценка на състоянието на фалопиевите тръби, яйчниците, пикочния мехур, шийката на матката. Процедурата се провежда и по време на бременност, за да се наблюдава развитието на плода. USD помага да се установят причините за болката в долната част на корема, менструалните нередности и патологичното кървене. Използвайки вагиналния сензор, е възможно да се оцени състоянието на ендометриума и мускулните стени на матката.
 • Злокачествени пациенти с ултразвук се предписват за оценка на състоянието на простатната жлеза, пикочния мехур или семенните везикули. В допълнение, по време на проучването може да се намери патология на пикочните пътища и тумор на пикочния мехур, камъни в бъбреците.
 • Децата изследват тазовите органи за диагностициране на болка в долната част на корема, с преждевременно сексуално развитие или забавяне на момичетата. Изследването е необходимо за откриване на неоплазми в тазовата кухина, както и за изследване и откриване на аномалии в структурата и функционирането на органите и системите.

Сканирането ви позволява да оценявате движението, кръвоснабдяването и структурата на вътрешните органи, т.е. Да идентифицирате нарушенията в тяхното функциониране. Към днешна дата има няколко вида ултразвукови изследвания на тазовите органи:

 • трансабдоминален

С тази диагноза пациентът се поставя на специален диван, който може да бъде наклонен. На кожата се прилага специален гел за плътно свързване на сензора към кожата. Лекарят плътно притиска сензора към различни точки от областта на изследваното тяло. Поради това ултразвукови вълни проникват в тъкани от различни ъгли и ни позволяват да разгледаме необходимия орган. По правило няма неприятни или болезнени усещания по време на разследването. Ако сензорът докосне болезнената област, може да има лек дискомфорт.

 • Трансвагинальное

По нейния начин ултразвукът е подобен на гинекологичен преглед, тъй като предполага въвеждането на датчик във влагалището при състояние на изпразнен пикочен мехур. Сензорът е по-малък от стандартните гинекологични огледала, затова не предизвиква неприятни усещания. На сензора се поставя презерватив и се нанася гел, след което се инжектира във влагалището за 4-5 см. Това ни позволява да оценим структурата на яйчниците и матката. Най-често това проучване се извършва поради болка в долната част на корема с неизвестен произход.

 • трансректален

Това проучване е подобно на ректалното изследване и се провежда при мъжете. Сензорът се поставя върху презерватив, поставя се гелът и се инжектира в ректума. По време на процедурата пациентът лежи на своята страна с леко наведени крака в ставите на коляното. Продължителността на узи отнема от 20 до 40 минути.

Към кого да се свържете?

Къде да направим узи малък таз?

Киев:

 • Диагностичен център "Омега Киев" - ст. Владимирска, 81А, тел. (044) 287-33-17.
 • Поликлиника "Здраво семейство" - ул. Round-the-university, 3/5,
 • АКМД-МЕДОКС - ул. Петропавловская, 14Д, тел. (044) 393-09-33.
 • Клиника "Олдърд" - бул. Акад. Вернадски, 36, тел. (044) 422-95-05.
 • Медицински център "Хармония на здравето" - ул. О. Пчилки, 2, тел. (044) 227-94-32.

За диагностика в Москва можете да се свържете с следните адреси:

 • Национален медицински и диагностичен център - ул. Skotoprogonnaya, 31, тел. (495) 989-26-94.
 • Клиниката "АВС Медицина" - ул. Ул. Голубинска 16, тел. (495) 255-24-39.
 • Медицински и диагностичен център "Кутузовски" - ст. Давидковская, 5, тел. (495) 255-01-54.
 • Медицински център "Достъпно здраве" - ул. Зелендолская, 41 г., тел. (495) 984-34-39. •
 • Многоцентровият медицински център "Столица" - Болшая Власиевска лента, 9, тел. (495) 255-12-74.

Санкт Петербург:

 • "Профиклиник" - бул. "Енгелс", 50, тел. (812) 553-23-97.
 • Медицински център "Традиции" - ст. 11-та линия на VO, 36, тел. (812) 323-07-49.
 • Клиниката "Медилайн" - ул. Заицева, 23а, тел. (812) 784-62-00.
 • "Labtest" - ул. "Кондратиевски", 62/6, тел. (812) 385-11-94.
 • Клинична болница № 122, назована от LG Sokol - Prospect Kultury, 4, тел. (812) 363-11-22.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.