^

Здраве

Оксалат в урината

, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.06.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Оксалатите в урината са оксалат калций или амоний, т.е. Соли на органичната оксалова киселина, принадлежащи към класа на дикарбоксилните киселини.

Тези соли присъстват в повече от една и половина стотин химически вещества, които съставляват състава на урината.

В нефрология практика ясни симптоми, които пациентът твърде много оксалат в урината, счита полакиурия (често уриниране), полиурия (увеличен обем урина), умора, коремна болка и бъбречна колика.

Но в много случаи подобни клинични прояви не се наблюдават, а метаболизмът междувременно продължава напред ... Неговият почти неизбежен резултат е образуването в бъбреците или пикочния мехур на камъни (камъни). 76% от тези камъни са неразтворими в биологичните течности неорганично съединение калциев оксалат в урината.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Към кого да се свържете?

Оксалати в урината по време на бременност

Съдържанието на соли, включително калциев оксалат в урината, по правило намалява по време на раждане.

И ако оксалатите в урината по време на бременност надхвърлят нормата, причините могат да бъдат в същите проблеми с бъбреците, както и възникващи или влошени възпалителни заболявания на пикочните пътища. Симптомите на оксалурията са еднакви: полакиурия и полиурия, повишена умора и болезнени усещания в долната част на коремната кухина.

Освен това, оксалати в урината по време на бременност може да възникне от желание да "наситен" витамини тялото (за използване плода), и прекомерната консумация на зеленчуци и плодове, богати на оксалова киселина. Друга причина е, че бременните жени често намаляват приема на течности - за да се борят с подуване. Това намалява образуването на урина, но помага да се увеличи концентрацията му. Какво да правим с оксалат в урината на бременни жени? Намерете разумен компромис по въпроса за "пиенето или не пиене" и не забравяйте да установите правилното хранене с оксалат в урината (което ще бъде разгледано по-долу).

Оксалати в урината на детето

В малки количества може да има оксалати в урината на дете (както при възрастни). Но нарушенията на метаболизма на бъбреците при деца, за съжаление, се диагностицират по-често.

За да се започне с по-скоро редки, но много сериозни случаи на високо съдържание на оксалат в урината на новородено - вродена аномалия метаболизъм соли на оксалова киселина, т.е. Генетично определена биохимични нарушения трансформация в глицин и глиоксилова киселина. Това е т.нар. Оксалоза или първична хипероксалурия. Заболяването прогресира и води до образуването на калциев оксалат камъни в пикочния мехур, както и да дифундира отлагане на калциеви соли в бъбречната тъкан, тежка хронична бъбречна недостатъчност, мозъчно-съдова недостатъчност (се разширява подкожната капиляри и кръв застой там), патологични чупливост на костите и др.

Оксалати в урината на бебе могат да бъдат свързани с патологии, такива като смущения в усвояването (малабсорбция) в тънките черва, нарушено усвояване на жлъчни киселини от храносмилателния тракт, вродена кратко тънките черва или неговия частичен атрезия.

Оксалат в урината на дете след шест години, а в юношеството - оскалурия - са следствие от наличието в диетата на голям брой продукти с високо съдържание на оксалова киселина. Или по същите причини, както при възрастни (вж. Причини за появата на оксалати в урината).

Какво означава оксалат в урината?

Допустима дневна ставка на оксалат в урината на възрастни (т.е. Обемът на отстраняването им от организма) е 40 мг, първата година от живота - 1-1.3 мг. За идентифициране на оксалати в дневно урината (екстрахира в продължение на 24 часа) се извършва лабораторни изследвания своите физико-химични и биохимични състав за определяне на плътността и киселинност (рН), присъствие протеин, епителни частици, еритроцити и левкоцити, всички микроорганизми и, накрая, кристали на соли - оксалати, урати, фосфати и соли на хипуровата киселина.

Уролозите отбележи, че при нормална киселинност на урината (рН> 5 и <7, средно около 6) соли в урината оксалати не се образуват, но в кисела или алкална урина и внезапна промяна в киселинността кристали на соли на оксалова киселина, за да се утаи , И ако кристалите на оксалат в урината се съдържат в количества, които значително надвишават приетите в медицината физиологични норми, тогава става дума за оксалурия.

Между другото, на нивото на киселинност на урината при здрави лица могат да се променят за момент - от рН 4.5 до рН 8. Това показва, че бъбреците справят добре с отделянето на кисели метаболитни продукти и по този начин помагат да се поддържа оптимално ниво на киселинност кръвни - рН 7 , 35-7.4.

Декодиране на оксалатите в анализа на урината

Нека да видим какво може да се покаже, препис на оксалат в пробата от урина и че предоставя основа по урология и нефрология направят изводи по отношение на тези или други смущения в обмяната на веществата и наличието или отсъствието на заболяване на бъбреците и пикочните пътища.

Така че в нормата на урината трябва да бъде прозрачна, и когато се обработва в центрофуга, се получава утайка, която се изследва под микроскоп.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16],

Урат и оксалат в урината

В допълнение към оксалатите уратът може да съдържа урат, натриевата сол на пикочната киселина. Това става най-често на фон хиперкиселинност урината, използван при повишени протеинови храни и храни, съдържащи големи количества пурини (млад месо, черен дроб и други странични продукти, бира дрожди, СЕР, какао и шоколад). Urata и оксалати в урината може да се появи по време на дехидратация (след тежко повръщане или диария), както и редица заболявания, включително хронична бъбречна недостатъчност, пиелонефрит, уролитиаза, подагра, образуване на тумор, левкемия.

Протеин и оксалат в урината

Ако анализът открива протеин и оксалат в урината, на протеинурия (белтък в урината), може да се дължи на прекомерен физически натоварвания или значителна свръхохлаждане че предхожда депозиране анализ, както и висока температура или присъствието на пациент на скарлатина, инфекциозен хепатит, остеомиелит. Протеин и оксалат в урината на бременни жени са възможни с нефропатия.

Оксалати и фосфати в урината

Лайм фосфат, калциев фосфат, или магнезий, фосфати, т.е. Появява в урината при понижено ниво на киселинност, подпомогната от диета, богата на фосфор: соленоводни риби и морски продукти, мляко и млечни продукти, елда и овесена каша. В допълнение, такъв резултат от анализа е възможен при хиперпаратиреоидизъм, диабет, с определени психични заболявания, както и с левкемия. И сред деца под 5 годишна оксалати и фосфати в урината не само говори за проблемите с отделянето на соли, оксалова киселина, но също така и от липсата на витамин D (рахит).

Оксалати и бели кръвни клетки в урината

Ако по време на изследването на микроскоп от една до пет бели кръвни клетки се намират в полето на зрението, това се счита за напълно нормален показател. Но ако оксалати и левкоцити в урината повишени, това показва, или хроничен пиелонефрит (възпаление на бъбреците), или на такива възпалителни заболявания на пикочните пътища, като цистит или уретрит. Между другото, при същите заболявания, както и при възпалителни процеси в уретрата или вагината, може да бъде открит в урината оксалат и слуз освобождават техните лигавиците.

Причините за появата на оксалат в урината

И сега ще разгледаме по-внимателно причините за появата на оксалати в урината.

В повечето случаи увеличението на пикочния оксалат виновни на прекомерна консумация на храни, съдържащи оксалова киселина и съединението (киселец, спанак, домати, цвекло, аспержи, цитрусови плодове и т.н.). Или свържете оксалати в урината с възрастен пациент с пиелонефрит, диабет, болест на Crohn или отравяне с етилен гликол.

Това означава, че в последния случай човек трябва да пие автомобилен антифриз или спирачна течност, чийто компонент е етилен гликол. Наистина, когато се поглъща, тя се разлага с освобождаването на оксалова киселина, следователно оксалат в урината на възрастен. Сега става ясно, че оксалатните камъни в мъжките бъбреци се откриват от лекарите два пъти по-често, отколкото при жените ...

Но за да обясни причината за появата на оксалати в урината и такава сериозна патология като нарушаването на метаболизма на оксалат, не може да се направи без физиология и биохимия. Така че има връзка между повишеното съдържание на калциев оксалат в урината и заболявания на тънките черва. В редица патологии разбити процес абсорбция калциев оксалат в тънките черва (илеума) и след това системата урината трябва да работи с повишено натоварване, т.е. Има увеличение на оксалат в урината.

Това се случва, когато промените задължат интралуминални чревната микрофлора - липса на анаеробни бактерии, които необратимо разцепва оксалова киселина в червата, - Oxalobacter formigenes. Когато присъствието й е нормално, оксалатите практически не достигат до бъбреците и пикочния мехур. Но защо в тялото населението на тази симбиотична бактерия намалява - може само да се досетите.

Що се отнася до злоупотребата с продукти с високо съдържание на оксалова киселина, не може да има възражения. Въпреки това, не трябва да се забравя, че оксаловата киселина се образува в човешкото тяло - в тънките черва: в процеса на окисление на глиоксилова киселина по време на разцепване oxaluric киселина (monoureida оксалова киселина), както и чрез окисление на витамин С (което е набор от производни на L глюконова киселина).

Чудите се защо е необходима оксалова киселина за тялото ни? И генерирани от тялото и повече от 5% екзогенна оксалова киселина (т.е., да влизат в тялото с храна) циркулира в кръвния поток и въведете биохимични реакции и различни метаболитни процеси, предоставяща калциев абсорбция, стабилност на биологични мембрани, контрактилната функция на мускулната тъкан и т.н.

Други причини за появата на оксалати в урината са:

  • в повече от производството на жлъчни киселини или нарушена абсорбция на техните соли в храносмилателния тракт;
  • в намаляването на активността на някои ензими;
  • при бъбречна тубулна ацидоза;
  • в нарушение на калциевия метаболизъм и идиопатична хиперкалциурия;
  • в дефицита на магнезий или витамин В6 в организма;
  • повече от консумацията на витамин С (повече от 5 mg на ден).

Лечение на оксалат в урината

Как да премахнете оксалат от урината? Към днешна дата най-ефективното лечение на оксалати в урината е витамин В6, магнезий, правилният режим на пиене и, най-важното, правилното хранене.

Уролозите препоръчват да пиете най-малко два или половина литра вода през деня, както и да намалите приема на маса сол (която задържа течността в тялото).

В допълнение, намиране на оксалати в урината на възрастен или оксалати в урината на дете, лекари предписват витамин В6 (пиридоксин хидрохлорид) и магнезиеви препарати, които помагат да се установи нормална екскреция на оксалатни соли. Например лекарството Magne-B6 съдържа витамин В6 и магнезий. Възрастни трябва да приемат 2 таблетки три пъти дневно (докато ядат, пият чаша вода); деца след 6 години - на таблетка три пъти дневно. Магне B6-предписва с повишено внимание с недостиг на калций в организма, диабет, язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника. В допълнение, трябва да се има предвид, че магнезият намалява абсорбцията на желязо, така че трябва да наблюдавате нивото на хемоглобина в кръвта.

За да се избегне кристализация на калциев оксалат в урината се определя калиев цитрат (калиев цитрат) - 10-20 милиеквивалента калиев 3 пъти дневно (по време на хранене), максималната дневна доза е 100 милиеквивалента калий. Също така Asparkam (калий и магнезий) може да се препоръчва в таблетки от 0,35 g - два пъти дневно (след хранене).

Как да премахнете оксалат от урината чрез увеличаване на диурезата? Обикновено се използва диуретици трева докато оксалати в урината - царевица коприна, хвощ, пача трева (пача трева), мента, ягода, и поле брана боровинка листа, цветя, бъз - прилага като водни инфузии. Спомнете си, че 200 ml вряла вода, която трябва да вземе една супена лъжица от билки и настояват в затворен контейнер за 20 минути. Това количество се изчислява за един ден и се пие в две или три дози.

Хранене с оксалат в урината

Правилното хранене с оксалат в урината е да се изключи или максимизира намаляването на хранителните продукти с високо съдържание на оксалова киселина и нейните соли.

Такива продукти включват: картофи, домати и патладжан; боб и соя; цвекло, череша и целина; зелени чушки и люти чушки; магданоз и праз; спанак и киселец, както и аспержи, ревен, пащърнак.

Соли оксалова киселина също са богати на портокали, ябълки, сливи, грозде, цариградско грозде, малини, къпини, червени боровинки, касис, киви, сливи, смокини и дати. Сред другите продукти в тази категория диетолози казват, кафе, чай, какао, шоколад, орехи и кедрови ядки, кашу, фъстъци, бадеми, сусам и слънчогледови семки, обичани от всички. Не използвайте незрели плодове, защото съдържат глиоксилова киселина.

Диета с оксалат в урината осигурява пълен прием на калории и включва използването на достатъчен брой протеини, мазнини и въглехидрати. Така че можете да ядете почти всичко, с изключение на продуктите, които току-що са изброени.

Какво да правим с оксалат в урината? Не забравяйте да видите нефролог! Повишените оксалати в урината представляват реална заплаха за развитието на оксалат-калциеви кристалурия, а след нея - образуване на камъни в бъбреците или пикочния мехур.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.