^

Здраве

Болка в корема

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Коремна болка е симптом на много заболявания, които имат широк спектър от клинично значение: от функционални разстройства до състояния, които застрашават живота на пациента. Като често срещан симптом в амбулаторната практика, коремната болка изисква рационална диагностична стратегия, предимно от позицията на общопрактикуващ лекар, който често е първият, който се натъква на такива пациенти.

Болка импулси, възникващи в коремната кухина, се предават чрез нервните влакна на автономната нервна система, както и чрез предните и странични спин-таламична пътища на. Вегетативните болки най-често не могат да бъдат окончателно локализирани от пациента, те често са дифузни, локализирани в средната част на корема. Болките, предавани през предните и страничните спино-таламични участъци, се характеризират с ясна локализация, възникват, когато параитното перитонеално листче е раздразнено. В този случай пациентите ясно посочват болезнените точки с един, рядко два пръста. Тази болка се свързва по правило с интраабдоминален възпалителен процес, който се разпространява в перитонеалния перитонеум.

Трябва да се отбележи, че при диагностиката, диференциалната диагноза, локализирането на синдрома на болката е много важен фактор. Как да стигнем до разглеждането на пациента, лекарят трябва незабавно психически разделят стомаха в три основни подразделения: епигастрични в горната третина, mesogastric или пъпна и подчревния представена част от пубиса и тазовата област.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Причини за коремна болка

Причините за коремна болка могат да бъдат хирургични, гинекологични, психични заболявания и много други вътрешни болести. Болката в корема е тревожен симптом. На практика е важно да се разграничи острата и хроничната болка в корема и тяхната интензивност. Острата интензивна коремна болка може да покаже опасно заболяване, при което бърза оценка на ситуацията гарантира провеждането на животоспасяващи спешни медицински интервенции.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Диагностика на коремна болка

При наличие на остра интензивна болка в корема, общопрактикуващият лекар е изправен пред задачата не само да установи нозологична диагноза, но и незабавна оценка на неотложността на заболяването и нуждата от спешна хирургична намеса. Решаването на този въпрос е прерогатив на хирурга, но предварителното заключение се прави от общопрактикуващ лекар. Ако спешността на ситуацията не е очевидна, е необходимо да се установи предполагаема диагноза, да се помогне и очертае план за допълнителни диагностични мерки, възможно в извънболнична среда или в болница, като се прецени състоянието на пациента.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Лечение на коремна болка

Терапевтичната задача на общопрактикуващ лекар в коремни болки са сведени до: отстраняване на причината за болката, облекчаване на болката, промени в начина на живот, определението на клинични случаи, когато имате нужда от насочване към специалист за по-нататъшна оценка, изисканост, ако няма връзка между приемате някакви лекарства и симптоми на стомашно разстройство , контрол на кръвното ниво на хемоглобина.

Non-наркотици лечение на болки в корема : спрете да пушите, да промените начина си на живот, да се ограничи приема на алкохол, сплит ястия, здравно образование за пациента за работата на стомашно-чревния тракт (включително на нормалното движение на червата).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.