^

Здраве

Бъбречна биопсия

, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Биопсия - морфологично изследване на тъканта in vivo.

Биопсия на бъбреците се използва за диагностициране на бъбречно заболяване и определяне на тактиката на терапията. Диагностично бъбречна биопсия се използва след като сте изчерпали възможностите на други, по-малко инвазивни инструментални методи, включително и биопсия на ректалната мукоза, носа, гърлото, кожата и лимфните възли.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Показания за бъбречна биопсия

Необходимо е да се изясни причините за масивните органични протеинурия, особено - нефротичен синдром, бъбречна хематурия, хипертония, тубулопатия. Биопсия позволява да се разграничат основната (Bright) нефрит и нефропатия в системните и метаболитни заболявания, васкулит, амилоидоза, амилоид набор тип, което е важно във връзка с диференцирано лечение на първична и вторична амилоидоза. Когато бъбречно заболяване (microhematuria, нефротичен, синдром ostronefritichesky ), съединени в първите години на болестта на инсулин зависим захарен диабет обикновено трябва да провежда бъбречна биопсия. Прогноза хипертония постоянни след тежка нефропатия бременна в много отношения зависи от морфологичен вариант нефропатия: endotheliosis, фокална сегментна гломерулосклероза, склероза на interlobular артериите.

А бъбречна биопсия е показан за бъбречна остра бъбречна недостатъчност с неизвестна етиология. Така радикално променя диагностиката и терапевтичната стратегия на повече от половината от пациенти с бъбречна остра бъбречна недостатъчност откриване изисква имуносупресивна терапия, бързо прогресиращ гломерулонефрит (14%), алергичен остра тубулоинтерстициален нефрит (11%), некротизиращ васкулит (20%). От голямо практическо значение е разграничението между наркотици остър тубулоинтерстициален нефрит, изискващи лечение с глюкокортикоиди, и лекарството предбъбречната остра бъбречна недостатъчност, остра тубуларна наркотици и кортикална некроза, vnutrikanaltsevoy блокада.

Бъбречната биопсия до голяма степен определя цялостната стратегия на бъбречната терапия. В исхемична болест на бъбреците и други реноваскуларна хипертония води на бъбречна биопсия ви позволи да изберете тактиката на хирургично лечение - ангиопластика на бъбречната артерия или нефректомия. Nefrobiopsiya може да открие относително противопоказание за трансплантация на бъбрек, то се извършва при пациенти с хронична бъбречна nedostatochnosttyu на HD в процес на подготовка за трансплантация на бъбрек. Често се повтори и ранно увреждане присадка антитяло хроничен гломерулонефрит, хемолитично-уремичен синдром, фокална сегментна гломерулосклероза, гломерулонефрит мезангиокапилярен. Когато чернодробно-бъбречна недостатъчност, чернодробна трансплантация е ефективен, когато в бъбречната биопсия потвърди диагнозата на хепаторенален синдром или остра тубуларна некроза (CACH). В този случай, когато на фона на хроничен активен хепатит В HBV репликацията (HCV) показват признаци на дифузно fibroplastic нефрит, чернодробна трансплантация е необходимо заедно с бъбреците.

Диагностични индикации за бъбречна биопсия

Болест

Показания за бъбречна биопсия

Нефропатия

Бъбречна остра бъбречна недостатъчност

Болести на бъбречни трансплантации

Органична протеинурия, нефротичен синдром, гломерулна хематурия, бъбречна хипертония с неизвестен произход, тубулопатия с неизвестен произход

Неясна етиология, със системно проявление, симптоми на гломерулонефрит и васкулит, анурия повече от 3 седмици

Остър прекъсване и бързо намаляване на функцията, повишаване на протеинурията и хипертония

Диагностично биопсия на бъбречна трансплантация разпространените причини за нарушения на различни неговите функции. Гънките остра бъбречна отхвърляне различава от острата лекарство нефротоксичност, индуцирана от инхибитори на калциневрин, антибиотици, НСПВС, синдром на пост-трансплантационни лимфопролиферативни, вирусен tubullointerstitsialnym остър нефрит ( цитомегаловирус ), повтаряне на гломерулонефрит в трансплантацията. В 30% от случаите се развива изпълнение субклинична остро отхвърляне криза, диагностицирани главно чрез бъбречна биопсия и морфологичен вариант криза (интерстициален, съдова) до голяма степен определя прогноза и лечение стратегия.

Бъбречна биопсия, за да изберете лечение и мониторинг на ефективността на лечението трябва да се извършва в първите 2 години на заболяване от хроничен гломерулонефрит задължително immunolyuminestsentnogo приложение и електрон микроскопски анализ. Създаване на морфологично вариант на хроничен гломерулонефрит, бъбречни активност с процеса на оценка и тежестта fibroplastic трансформацията да избере оптимален метод на имуносупресивна терапия и предскаже неговата ефикасност ( "гломерулонефрит"). Многократното биопсия, мониторинг на ефективността на лечението, проведено при пациенти с активен хроничен гломерулонефрит (бързо прогресиращ гломерулонефрит) и в пациенти с бъбречна трансплантация; се извършват от един до 4-6 пъти годишно, в зависимост от тежестта на протичането на бъбречния процес и характеристиките на лечението. С ефективното лечение на отхвърлящата криза положителните морфологични промени в биопсията за няколко дни надхвърлят развитието на биохимичната динамика.

Подготовка за бъбречна биопсия

Преди биопсията е необходимо:

 • да оцени състоянието на коагулиращата система на кръвта (време на кървене, брой на тромбоцитите в кръвта, коагулограма );
 • определя кръвната група и Rh фактора;
 • определя общия и отделен функционален капацитет на бъбреците, тяхното местоположение, мобилност (интравенозна урография).

Провеждайте интравенозна урофафия в позицията на пациента, който лежи и стои.

При наличие на противопоказания за интравенозно урофации, динамична реноцитифафия, както и ехофафия. Ултразвукът може да определи дълбочината на местонахождението на бъбреците и да диагностицира такива противопоказания за нефробиопсия, като поликистозно заболяване, нефрокалциноза, рогенгенни бъбречни конкрети.

Преди биопсия, анемията (Ht по-голяма от 35%) и кръвното налягане трябва да бъдат коригирани. В тежка хипертония по време на биопсия и в продължение на 2-3 дни след контролирано хипотония се използва посредством интравенозна капкова диазоксид, нитропрусид или trimetofana камсилат. При пациент на диализа трябва да се направи бъбречна биопсия най-малко 6 часа след следващото HD; следващата сесия на GD може да се извърши не по-рано от ден след биопсията.

Техника за извършване на бъбречна биопсия

Бъбречна биопсия се извършва с затворен (перкутанна пункция) или оперативна (отворена, полуоткрита биопсия) метод.

От началото на 80-те години на миналия век се използва техниката на затворена бъбречна биопсия, която използва мониторинг на секторното ултразвуково сканиране в реално време. При бъбречна биопсия при пациенти с наднормено тегло, ултразвуковото контролиране е по-ефективно от компютърната томография.

Ако не може да се постигне пълна корекция на хипертонията, хеморагичния синдром и хипокоагулацията, се използва трансглуларна ендоскопска бъбречна биопсия или отворена бъбречна биопсия. Методът за получаване на образец за биопсия зависи от структурата на иглата за пробиване. Заедно с традиционния ръчен метод, все по-често се използват автоматични игли за биопсия.

Ултразвуковото проследяване на състоянието на пунктирания бъбрек се извършва веднага след биопсия. За предотвратяване на усложненията на пациента в продължение на 3 часа след пункцията лежи върху ледения мехур, през следващите 2 дни - строга почивка на леглото. Прилагане на хемостатични лекарства (менадион натриев бисулфит, калциев хлорид) и антибиотици (макролиди или полусинтетични пеницилини).

Противопоказания за бъбречна биопсия

Абсолютните противопоказания на бъбречната биопсия и методите за диагностицирането им са отразени в таблицата.

Относителни противопоказания:

Абсолютни противопоказания за бъбречна биопсия и методи за тяхната диагноза

Protivopokazapiya

Диагностични методи

Единственият функциониращ бъбрек

Хидронефроза, полицистоза

Тумор на бъбреците, подуване на таза

Аневризъм на бъбречната артерия

Тромбоза на бъбречните вени

Хронична сърдечна недостатъчност

Новочайна непоносимост

Психическа неадекватност

Хромоцистоскопия, динамична сцинтиграфия, интравенозна урография

Ултразвук, интравенозна урография, компютърна томография

Ултразвук, интравенозна урография, компютърна томография

Ултразвукова доплерография, бъбречна ангиография

US-доплерография, бъбречна венография

Ехокардиография (Ехокардиография), измерване на централното венозно налягане, скорост на кръвния поток

Алергична анамнеза

Консултация с психоневролог

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Усложнения на бъбречната биопсия

Честотата на сериозни усложнения след бъбречна биопсия е 3,6%, честотата на нефректомия е 0,06%, смъртността е 0,1%.

 • В 20-30% от случаите се наблюдава микрохематура, която продължава за първите 2 дни след биопсия.
 • Макрогематурията се наблюдава в 5-7% от случаите. Обикновено това е краткосрочно, асимптоматично. Дългосрочна брутния хематурия, обикновено поради бъбречна миокарда, често придружени от бъбречни колики, пикочните тампонада мехур кръвни съсиреци, които изискват урологични грижи.
 • За масивно кървене при бъбречната капсула или перинефронна тъкан за образуване надбъбречната хематом постоянна характеристика интензивна болка, намаляване на кръвното налягане и нивата на кръвната хемоглобина. Може би преходно прекратяване на бъбречната функция, притиснато от хематом. Хематомът се диагностицира с ултразвук и СТ. Изборът на метод за лечение на периреален хематом (хирургична или консервативна хемостатична терапия) се извършва съвместно с уролог.
 • До редките, изключително трудни усложнения на биопсия на бъбреците се носят:
  • инфекция на хематома с развитието на гноен пост-биопсичен паранефрит;
  • бъбречна руптура;
  • наранявания на други органи (черен дроб, далак, панкреас);
  • увреждане на големи съдове (аорта, долна куха вена).

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.