^

Здраве

Ултразвук на бъбреците и уретера

, Медицински редактор
Последно прегледани: 22.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Къде да направим ултразвук на бъбреците и как да се подготвим правилно за това проучване, нека разгледаме тези въпроси по-подробно. Ултразвуковото изследване на бъбреците се отнася до комплекса за диагностика на пикочната система и се счита за ефективен и безопасен метод за откриване на патологии. Самата процедура е минимално инвазивна и предоставя пълна информация за размера, формата и местоположението на бъбреците. Ултразвуковите вълни визуализират бъбреците, за да се оцени кръвоснабдяването и органната структура.

За процедурата пациентът лежи на дивана на неговата страна, върху кожата се нанася специален гел и се извършва проверка с помощта на сензора. Основните индикации за ултразвук на бъбреците са: инфекциозни и възпалителни заболявания, превантивни изследвания и мониторинг на органите след трансферираните заболявания или хирургическа интервенция. Болестите на ендокринната система, промените във функционирането на бъбреците, необичайните тестове на урината, лумбалната болка и много други симптоми са признак за ултразвук.

Показания за ултразвук на бъбреците и уретерите

 1. Болка в бъбреците или в хода на уретерите.
 2. Подозрение за бъбречен тумор (голям бъбрек).
 3. Нефункциониращ, според урография, бъбрек.
 4. Гематурия.

Показания за ултразвук на бъбреците и уретерите

Подготовка за ултразвук на бъбреците и уретера

 1. Подготовка на пациента. Не се изисква подготовка. Ако е необходим пикочен мехур, пациентът трябва да пие вода.
 2. Позиция на пациента. Започнете изследването в позицията на пациента на гърба. Прилагане на гела произволно в горния десен корем.
 3. Изберете сензора. Използвайте сензорен датчик 3,5 MHz за възрастни, 5 MHz сензор за деца и тънки възрастни.
 4. Задайте нивото на необходимата чувствителност. Започнете проучването, като поставите сензора в горната дясна част на корема. Наклонете сензора и регулирайте чувствителността, така че да се получи оптимално изображение на бъбречния паренхим.

Подготовка за ултразвук на бъбреците и уретера

Ултразвукът на всеки орган трябва да бъде полипозиционен, т.е. Сканирането трябва да се извършва от всички налични повърхности за ултразвуково изображение.

Изследването на бъбреците започва с лумбалния регион, като ги сканира отзад в надлъжната посока. След това сензорът се премества в страничната и предната повърхност на коремната стена. След това се извършват поредица от напречни и наклонени участъци в тези секции, определящи топографията, размера, състоянието на паренхима, синусите на бъбреците и калиево-тазовата система.

Когато се обръща внимание на тази верига бъбречна паренхим, неговата дебелина, еднаквост, наличието или липсата на визуализация pyelocaliceal система и патологични образувания, размера на бъбречната синусите, както и бъбреците мобилност по време на дишане.

Десният бъбрек се визуализира в позицията на пациента на гърба, докато черният дроб се използва като акустичен прозорец.

Сканирането винаги се извършва, докато дишането се провежда дълбоко вдъхновение: помолете пациента да поеме дълбоко въздух и да задържи дъха си. Не забравяйте да кажете на пациента да се отпусне и да диша нормално след това.

Методи за ултразвук на бъбреците и уретерите

Нормален бъбрек в надлъжни разрези - образуването на боб форма с гладка външна ясно контур генерирани фиброзна капсула, под формата на тънък (1.5 mm) hyperechoic тъкан между междинния слой и перинефронна паренхим. Паренхимът на бъбреците е тъкан с хомогенна ехоструктура и обикновено е с ниска ехо плътност (хипоекоична). Обикновено дебелината му е около 1.5-2.0 см. Вътрешната му част е обградена от синусите на бъбреците и има донякъде неравномерен контур, дължащ се на папилата, изпъкнали в синусите. Понякога, особено сред младите хора, в бъбречната паренхим видим пирамида на триъгълна форма, основата се превръща външния контур на бъбреците, а върхът в синусите, образувайки пъпки. Пирамидите имат дори по-ниска ехо плътност от паренхима. Ехогенността на бъбречния синус е подобна на тази на паранефричните влакна. Той се намира в центъра на бъбрека и с надлъжна ехосанизация е заобиколен от паренхим. При нормалната бъбречна ехография в него могат да се визуализират само няколко съдови връзки. Системата за таза и таза не е определена по принцип. При изследването на пациенти с натоварване с вода или с напълнен пикочен мехур таза се визуализира като анемогенна формация. Неговият аноресъстоятелен размер не трябва да надвишава 1,0-1,5 см. Съдовете на бъбреците като правило се виждат с напречно или наклонено сканиране отстрани на предната коремна стена.

При нормално дишане, мобилността на бъбреците е 2-3 см. Parainal влакна има единна ehostruktura. Повишена ехогенност в сравнение с бъбречната тъкан; няма патологични образувания.

Ултразвукът е важен при диференциалната диагноза обемно образуване на бъбреците. В този случай туморът, произхождащ от бъбречния паренхим, се определя като закръглена или овална форма, различна в ехомоларността. На тази основа всички тумори могат да бъдат разделени на две големи групи: твърди (плътни) и течни. Ехоструктура може да бъде хомогенна и хетерогенна. В зависимост от формата на растеж и локализация, туморът може да бъде извънреден (променя размера и контура на бъбреците), интралегнал (разположен в синусите, деформира го) или смесен. Когато туморът е голям. Заемайки целия бъбрек, бъбречният синус не може да бъде определен. С изместването и компресирането на системата на чаша и таза, нейната дилатация е възможна.

Диагностичната надеждност на ултразвука за новообразувание на бъбреците достига 97.3%.

Когато се установи обемно обучение в бъбреците по време на проучването, то най-напред се определя от неговия характер (гъст или течен).

Извършените измервания по време на ултразвуковото изследване обикновено са с по-ниски стойности от същите параметри, получени чрез рентгенова дифракция: те са по-точни.

И двата бъбрека трябва да имат приблизително еднакъв размер при възрастни, разликата в дължината на бъбреците с повече от 2 см е патологична.

Ултразвукови признаци на нормален бъбрек и уретер

Ако някой бъбрек не се визуализира, повторете теста. Регулирайте чувствителността за ясна визуализация на паренхима на черния дроб и далака и сканирайте в различни проекции. Определете размера на бъбрека, който да бъде визуализиран. Настъпва хипертрофия на бъбреците (на всяка възраст) няколко месеца след отстраняването на друг бъбрек или спирането му. Ако има само един голям бъбрек, а вторият не се открива дори при най-внимателно изследване, възможно е пациентът да има само един бъбрек.

От всички плътни (ехопозитивни) неоплазми, бъбрекът е най-честият рак на бъбреците (според различни автори, от 85 до 96%). От 5 до 9% са доброкачествени тумори (онкоцитом, ангиомиолипом, аденом, лейомиом и т.н.).

Трябва да се подчертае, че не може да се прецени морфологичната структура на тумора въз основа на неморфологични методи на изследване, които включват ултразвук.

Ако се открие твърда (твърда) бъбречна формация, чиято ехогенност може да бъде по-ниска, по-висока или по-близка до тази, обръща внимание на нейните контури и еднородност. И така при рак на бъбреците се наблюдава образуване на нехомогенна ехоструктура с редуващи се области с ниска и висока ехолокация. Често такива форми включват ехо-отрицателни (течни) включвания, дължащи се на кръвоизливи и некроза. Ехограмите определят липсата на ефекта от амплификацията на отразените ултразвукови вълни (за разлика от течните образувания) или отслабването им на дисталната граница на тумора и тъканите на основата. Външният контур на мултииндуларното образуване обикновено е неравномерен и когато нахлува в съседните тъкани, той е размит. Трябва обаче да се има предвид, че аналогична естоструктура се определя с ксантогрануломатозен пиелонефрит, доброкачествени бъбречни тумори и туберкулоза на фибро-каверни.

От всички твърдо вещество бъбречни доброкачествени тумори най Типичният ултразвуков картини имат angiomyolipoma липома и които приличат на echograms повишени хомогенна образуване ехогенност, подобен на този знак с надбъбречната (мастна) влакна. Въпреки това, по-точни методи, използвани за диференциална диагноза на бъбречна твърди образувания открити чрез ултразвук, -, компютърна томография (СТ) и ЯМР.

При констатиране anehogennoe формация в бъбреците също се обърне внимание на еднообразието на нейната ehostruktury. За кисти се характеризират с еднакво съдържание на anehogennoe, плавни контури, липсата на вътрешни структури, укрепване на отразените ултразвуковите вълни в дисталния граница. Вътрешната структура на течната среда може да показва образуването на злокачествени процес (саркома изпълнение кистозна рак на бъбреците, тумор в киста) или патологични състояния като хематом, ехинококоза, бъбречна абсцес, туберкулозен кухина.

В случай на съмнение в плътния или течен характер на образуването, CT с контраст, MRI или пункция под ултразвуков контрол с последващо цитологично изследване на получения флуид и цистография се извършва, за да се изясни диагнозата. Ако не се получи течност по време на пробиването, тогава може да се приеме солидна структура на формата и да се извърши биопсията.

Много често, особено в малък размер, туморът в неговите акустични свойства почти не се различава от нормалния паренхим. Ето защо най-голямо внимание в САЩ трябва да се обърне нередности бъбрек контура деформация на бъбречната синусите, удебелени паренхим. Минималният размер на тумора бъбречната паренхима, която може да бъде надеждно открити, когато ултразвук см 2. Когато образуването на малки размери често изискват диференциална диагноза с допълнително парче бъбречната паренхима (особено когато "гърбица" бъбрек). Ако ехография е заподозрян за такава формация, тя се използва за диагностициране Муртиспиралова CT (MSCT) с разлика от това, което е много по-високо съдържание на информация (по-специално за малките предприятия) и близо до 100%.

Заедно с откриването на тумора, ултразвук осигурява ценна информация за разпространението на този процес. Освен това характеристиките на покълване в съседни органи могат да бъдат диагностицирани тумор тромбоза, бъбречна и долната вена кава, уголемени регионалните лимфни възли, които са разположени пара-аортна и parakavalno artokavalnom интервал, но повече информация за методите за определяне на стадия на заболяването се счита КТ и МРТ.

С въвеждането на ултразвук в медицината, честотата на откриване на рак на бъбреците (особено асимптоматични форми) се е увеличила значително. Това се дължи на използването на този метод като скринингов тест за превантивни прегледи на населението. Асимптоматичният курс на рак на бъбреците и неговото случайно откриване с ултразвук се отбелязва при повече от 54% от пациентите.

Ултразвуковата диагноза на папиларните тумори на ВМП е изключително трудна. С малко количество папиларен тумор на таза, който не нарушава изтичането на урина от системата на чашата и таза, ехографската картина на бъбреците не може да се различава от нормалното. Туморите на системата на чашата и таза изглеждат като хипоехични образувания с неправилна форма в синусите на бъбреците. Лесно могат да се приемат за увеличен каиш или киста на бъбречния синус.

Понякога е възможно да се открие и разграничи такъв тумор само на фона на разширяването на системата на чашата и таза (в случай на нарушение на изтичането на урина) или с помощта на изкуствено създадена полиурия.

Ако тумор pyelocaliceal бъбречната система прониква в крака или телесна тъкан расте, откриването му в конвенционална ехография е опростена, но в тази ситуация е необходимо да се направи разграничение на тумора от бъбречна паренхим.

Уретер с нормален ултразвук не е определен. Само при значително разширяване е възможна неговата частична визуализация в горната и долната трета. Следователно, диагнозата с помощта на обичайния неинвазивен ултразвук на папиларния уретер е невъзможна. Разработен през последните години, нов неинвазивен метод - ендолуминален ултразвук - осигурява високо качество на изображението ВМП през цялото време и с висока точност за диагностика на всякакви нарушения на тяхната структура (включително тумори). Същността на метода се състои в извършването на миниатюрен ултразвуков сензор, монтиран в гъвкава сонда, ретрограден по уринарния тракт. В допълнение към откриването на тумора и определянето на естеството на неговия растеж, този метод позволява да се определи разпространението и степента на инвазия на тумора в стената на уринарния тракт и в околните тъкани, което е от голямо значение при определяне на стадия на заболяването.

Ултразвукът играе важна роля в сложната диагноза на възпалителните процеси на пикочните пътища. По този начин, от символи, пиелонефрит (обструктивно или не-обструктивна) с остър пиелонефрит от присъствието или отсъствието на визуализация pyelocaliceal система. Блокада също може да открие оток надбъбречната тъкан, която се проявява не само ограничаване на дихателната подвижност на засегнатия бъбрек, но също така и един вид ореол около нея вакуум. Карбанк на бъбреците - образуването на ниска ехомоларност с ясни и не винаги дори контури. Вътрешната му структура може да бъде хетерогенна, понякога с малки ехопотозивни включвания. С гнойно съдържание образованието ще бъде почти безконечно. На мястото на карбукал контурът на бъбреците може да е неравен и изпъкнал. Ехографският му модел трябва да бъде диференциран от този на туберкулозната пещера. Последният има гъста ехопозитивна капсула и по-плътни вътрешни включвания - калцификации (до петрификация), които приличат на хиперехоидни образувания с ясен акустичен път.

В началните етапи на хроничния пиелонефрит ултразвукът не открива никакви надеждни признаци на заболяването. С далечно изчезнал възпалителен процес с изчерпване на набръчкването на бъбреците се наблюдава значително намаляване на неговия размер при относително увеличение на площта на структурите на бъбречните синуси спрямо паренхима. Последният придобива хетерогенна структура, неравномерни контури и сгъстена капсула.

През последните етапи на възпаление (pyonephrosis) може да открива увеличаване на бъбреци, удебеляване своята капсула печат заобикалящата надбъбречната мазнини, често - ограничена подвижност на засегнатия бъбрек, разширяване намаляване дебелината паренхим и неправилни контури на чашките и таза, стените на които, поради образуване на белези, придобиват се увеличили ехогенетичността. В своите лумен може да се визуализира хетерогенна суспензия (гной и некротична тъкан) и образуването с акустичен ехо-позитивни сянка (против зъбен камък).

Ултразвукът осигурява значителна помощ при диагностицирането на параневропейски абсцеси и гнойни промени в целулозата на ретроперитонеалното пространство. Обикновено абсцесът се намира в непосредствена близост до бъбреците и прилича на ехонегативна овална формация, почти напълно лишена от вътрешни структури. Обикновено той има ясен външен и вътрешен контур. Гнойните промени в целулозата на ретроперитонеалното пространство са по-рядко отпечатъци и по-често напомнят на флегмона. В този ултразвук ви позволява да видите размити контури на мускулите и хетерогенно хипохогенен съдържание между тях и в ретроперитонеалното пространство.

При ултразвук визуализирането на смятане в бъбрек, по-голямо от 0,5 cm, не създава значителни затруднения. Единичен камък на ехограмата се дефинира като ясно дефинирана, ехопозитивна (хиперехоична) формация в синусите с акустичен път (сянка), дистален спрямо смятането. Неговото присъствие е свързано с пълното отразяване на ултразвукови лъчи от плътни каменни структури на медийния интерфейс. Възникват някои трудности, когато са заобиколени от малки и плоски камъни. При експерименталните условия минималната дебелина на камъка, намиращ се в бъбреците и открита по време на ехографията, е около 1,5 мм. Най-ясните конкрети се визуализират чрез разширяване на системата на чашата и таза. Малките хиперечови участъци на синусите на бъбреците без акустичен ефект могат погрешно да се интерпретират като камъни (причина за наддиагниза).

С помощта на ултразвук можете да откриете всякакви конкрети, независимо от техния химичен състав. Ето защо metol използва за диференциална диагноза на урати litiaza и папиларни тумори, когато това е необходимо, за да се изключи наличието на камък rentgenonegativiogo бъбрек, когато открие дефекта при попълване pyelocaliceal система в urograms.

Неинвазивните методи на ултразвук могат да определят калциите в каликса. Lohanka, горната трета (с дилатацията му) и интрамуралната част на уретера с достатъчно напълнен пикочен мехур. Камъните в средната и долната трета на уретера не могат да бъдат открити чрез неинвазивен метод на ехография. Това се дължи на наличието на газ в червата, което предотвратява преминаването на ултразвукови вълни. Само в редки случаи, когато няма газ в червата и значително разширен уретер, човек може да го визуализира фрагментарно във всички отдели. Откриването на камъните във всяка част на пикочните пътища е възможно с помощта на ендолуминална ехография, ако има метод за носене на ултразвукова сонда между камъка и стената на уретера.

Ултразвукови признаци на патология на бъбреците и уретера

Прилагане на ултразвук значително опростена проблема за диференциална диагноза на остра бъбречна колика и процеси в коремната кухина, както и неврологични и гинекологични заболявания. По този начин, преди въвеждането на широка практика на техниките за диагностика ултразвукови в приемния отдел на болницата проверка се извършва в съответствие със следната схема: обикновена рентгенография и отделителната урография, cystochromoscopy често - блокада на матката кръг сухожилие или семенната връв. Понастоящем за откриване на нарушение на изтичане на урина от бъбреците прилага ултразвук. Ако по време на проучването на бъбречно дилатация на системата за бъбречно легенче са идентифицирани, болка в лумбалната област на пациента не е свързано с нарушение на изтичане на урина от горния уринарен тракт. Но ние не трябва да забравяме, че в отсъствието на разширяване не може да изключи напълно бъбречна генезис на болката и наличието на урологични заболявания. Болка, бъбречни колики, подобна на тази, наблюдавана при бъбречно-съдова тромбоза, остра не-обструктивни и възпалителни заболявания на бъбреците и други пикочните пътища.

Съвременната ултразвукова диагностика има функционален акцент. Методът, който позволява да се оцени функционалното състояние на ВМП, се счита за фармакоехрофия. За да се направи това след първоначално изследване на бъбреците и определяне на началния размер на калигата и таза, 10 mg фуроземид се прилага интравенозно. След това на всеки 5 минути, повторете изследването и измерването на калиги и таз. Полиурията може да доведе до дилатация на системата на чашата и таза. Степента на която се оценява чрез измервания. Проучването се повтаря, докато нейните размери се върнат към оригинала. При нормални условия дилатацията не се проявява рязко и не присъства повече от 10 минути. През дълъг период от нейното съхранение (след въвеждането на салуретик време farmakoehografii) показва наличието на пречки за потока от урина и / или функционална недостатъчност на проксималната пикочните пътища.

Къде мога да направя бъбречен ултразвук?

Киев:

 • Медицински център "Вемар" - улица "Бажана", 1Б, тел. (044) 502-59-74.
 • Клиника "Insight Medical" - Проспект Петра Григоренко, 13Б, тел. (044) 592-77-60.
 • Диагностичен център "Медбуд" - проспект Краснозаведен, 17.
 • Мрежата на медицинските клиники "Вива" - ул. Лавручина, 6, тел. (044) 238-20-20.
 • Диагностичен център "Омега Киев" - ст. Владимирска, 81А, тел. (044) 287-33-17.

Москва:

 • Мултидисциплинарна клиника "Чудотворец" - ст. Училище, 49, ph. (495) 255-03-15.
 • Клиника по медицински иновации Мединова - ул. Гиляровски, 50 г., тел. (495) 255-04-49.
 • Клиничен и диагностичен център "Клиника по здравеопазване" - алея Климентовски, 6, тел. (495) 255-10-22.
 • Медицински център "Прима Медика" - улица "Академик Хеломей", 10Б, тел. (495) 966-38-13.
 • Медицински център "Добромед" - ст. 14-годишният Лиапидевски, тел. (495) 236-73-16.

Санкт Петербург:

 • "Профиклиник" - бул. "Енгелс", 50, тел. (812) 553-23-97.
 • Център за клинична неврология ЦМРТ - ул. Lenskaya, 19A, тел. (812) 600-70-17.
 • "Нашата клиника" - ул. Нов Девакински, 101, тел. (812) 610-77-00.
 • Клиника "Доктор Сан" - ст. Марата, 78, тел. (812) 490-74-43.
 • Мултидисциплинарен медицински център "РосМедМорма" - ст. Радишчева, 17 г., тел. (812) 272-07-02.

Можете да направите бъбречни ултразвук в почти всяка медицинска институция, която има ултразвуково диагностично устройство. Често процедурата се извършва по лекарско предписание с подозрения за патология и нарушена бъбречна функция.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.