^

Здраве

Биопсия в гинекологията

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Биопсия - вземане на малък обем тъкан за микроскопско изследване през целия живот.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Диагностика и диференциална диагностика на заболявания на вулвата, вагината, шийката на матката, ендометриума. Този диагностичен метод играе решаваща роля за откриването на фона, предракови състояния и злокачествени неоплазми.

В гинекологични практика използване инцизия биопсия (ексцизия на тъканни срезове) с цел (контролирано или удължено колпоскопия хистероскопия) и аспирация (материала получен за изследване чрез аспириране).

Възможно е да се акцизират парциално патологично образувание или пълна биопсия - изрязване на целия патологично променен обект, който се намира повърхностно в малка степен.

Инцизионна биопсия се извършва с помощта на скалпел.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Биопсия на шийката на матката

При наличие на подозрение за рак и други заболявания се извършва цервикална биопсия .

Изрязването на цервикалната тъкан се извършва след колпоскопично изследване, тъй като позволява точното определяне на цервикалния участък за биопсия.

При биопсия на нож със скалпел се изрязва клиновидна тъканна площадка. За това матката на матката е изложена с огледала, фиксирана с винтови клещи и издърпана до зоната на входа на влагалището. Скалпелът обвива областта на шийката с подлежащата тъкан. На раната, ако е необходимо, се прилагат 1-2 котви. Биопсията може да се направи и с електрическа верига или електрически вериги. Изрязаното парче тъкан се изпраща за хистологично изследване.

trusted-source[16], [17], [18]

Техника на цервикалната биопсия на ножовете

След дезинфекция на вулвата, перинеума кожата и влагалището йоден разтвор на шийката на матката е изложено от огледала, то се третира с алкохол, форцепс схванат и разграждат куршума. Скалпел дисекция получаване на конусния плат база навън (по-голям от 1 cm) дебелина и горната тъканта по такъв начин, че да включва патологично променени (ерозия, левкоплакия и др.), И здрава тъкан. Не хванейте епителната обвивка на изрязаното парче с пинсети, за да не го повредите. Кървенето от раната се спира с тампонада на влагалището или чрез поставяне на 1-2 хирургически конци върху раната. Изборът на сайта за вземане на проби се извършва най-добре с помощта на колпоскоп. Ако това не е възможно, можете да използвате смазването на шията с разтвора на Lugol. Биопсия се прави от сайт, който не абсорбира боята.

За аспирационна биопсия аспирация, взета от матката на 25-26-ия ден на менструалния цикъл при жени в менопауза, липса на редовни интервали от време в периода на менопауза - след 25 до 30 дни след кръвоизлива. Аспирацията може да се извърши с помощта на кафява спринцовка с вътрематочна канюла. Аспирираните съдържания се поставят върху слайд и се подготвя тънка мазилка. Методът може да се използва като скрининг метод.

За нея вагината е изложена от огледала. Маточната шийка на матката (предната устна) е захваната с куршума. След като сондира матката, върхът от спринцовката се довежда до дъното на матката. След това, докато едновременно напипва буталото на спринцовката върху себе си, върхът се изтегля алтернативно настрани, като по този начин изсмуква съдържанието от различни части на ендометриума. Често това също така произвежда парчета тъкан, достатъчни за хистологично изследване.

Ендометриална биопсия

Извършва се на амбулаторна база с помощта на специален инструмент (кутрет от фирма "Пипел"), който позволява да се получи ендометриален участък чрез аспирация.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.