^

Здраве

A
A
A

Рак на черния дроб

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ракът на черния дроб, според СЗО, е сред десетте най-често срещани злокачествени тумори в света.

В Русия ракът на черния дроб е сравнително рядък и представлява 3 - 5% от всички злокачествени новообразувания, което грубо съответства на този показател за Европа и Америка. Стандартизираната честота на разпространение в Русия е била 4,9 случая на 100 хиляди души. Тревожността намалява. По този начин намалението на стандартизирания показател за 10 години е било 14,6%, докато в някои страни ракът на черния дроб заема водещо място в структурата на онкологичните заболявания. Например в Югоизточна Азия нейният дял е 40%, а в страните от Южна Африка - повече от 50% в структурата на всички ракови заболявания.

В Русия най-висок процент е регистриран в Тоболск и във Владивосток. Най-високата честота на рак на черния дроб е регистрирана в Република Саха (Якутия) - 11 случая на 100 хиляди души.

Най-високата честота на заболяването намалява на 50-60 години. Мъжете страдат от тази патология 3 пъти по-често от жените.

trusted-source[1], [2], [3]

Причини за рак на черния дроб

Сред рисковите фактори, допринасящи за развитието на такова заболяване като първичен рак на черния дроб, има четири групи:

 • фактори, свързани с храненето;
 • хелминтови инвазии;
 • инфекциозно заболяване;
 • цироза.

В допълнение, травма, заболяване на жлъчните пътища, хемохроматоза, наследствено предразположение може да са важни.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9]

Фактори, свързани с храненето

Един от важните етиологични фактори е kwashiorkor. В литературата тази болест има няколко имена: детски пелагра, злокачествено недохранване, мастна дегенерация. Kwashiorkor обикновено се наблюдава при деца и в ранна юношеска възраст, ако хранителната дажба съдържа недостатъчен брой протеини с преобладаване на въглехидрати. Налице е мазнина и белтъчна дистрофия, атрофия на чернодробната тъкан, в по-късни етапи - некроза.

Алкохолните напитки с постоянна употреба могат да допринесат за развитието на болестта.

През последните години се появи голям брой изследвания, които показват ролята на афлатоксина при развитието на злокачествен тумор. Афлатоксинът е метаболит на повсеместната сапрофитна гъбичка Aspergellus flavus. Афлатоксинът влиза в човешкото тяло с храна, увредена от гъби-сапрофит, която произвежда този токсин. Изследванията показват високо съдържание на афлатоксин в сухи стриди, соя, фъстъци и др.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15]

Glistular инвазия

Най-често развитието на злокачествен тумор се улеснява от паразитизиращите червеи Opistorhus felineus, Schistosomiasis, Clonorchis sinensis и други в човешкото тяло.

Onistorhoz разпространени в речните басейни на Днепър, Кама, Волга, Дон, Северното Двина, Pechora, Нева и Сибир - на Об, Иртиш и на Корейския полуостров, Япония и Китай. Заразени с този хелминт, когато се използва термично необработена, сурова размразена или замразена риба.

Шистозомията се наблюдава в Египет, Екваториална Африка, както и в Бразилия, някои места в КНР, Венецуела, Япония.

Клонорозата засяга освен хепатобилиарната система и панкреаса. Паразитът се разпространява в Китай, страните от Корейския полуостров, Япония и Далечния Изток.

От другите хелминтични лезии трябва да се спомене ехинококозата.

Инфекциозни лезии

Рискът от злокачествен тумор се увеличава от такива заболявания като вирусен хепатит, малария, сифилис.

Симптоми на рак на черния дроб

Многобройни варианти на клиничния курс са обобщени в три основни форми.

Hepatomegalic, "тумор" форма, която се основава на nodular, по-често - масивен рак. Този вариант е относително често се открива в виво от хепатомегалия и особено осезаеми туморни сайтове и се придружава от болка в горната част на квадрантните, жълтеница, бързо растящи възли, деформиране на купола на диафрагмата. Спленомегалия, признаци на портална хипертония, асцит са редки.

Cirrhotic форма с преобладаването на клиниката на цироза, срещу която ракът остава неразпознат. По честота тази форма е на второ място и по аналогия с цирозата е разделена на два варианта надолу по веригата.

Формата на хроничната многогодишна цироза с появата на клинични симптоми на рак в късния стадий на заболяването. По този начин ракът има остър ход и не се проявява чрез хепатомегалия, а по-скоро се свързва с усложнения.

Форма остра цироза цироза без история характеризира с малък начало и бързо протичане на заболяването, присъствието на синдром оточна асцитна, понижено или леко повишена чернодробна, диспепсия, лека жълтеница, треска. Всичко това създава клинична картина, подобна на опция оток-асцит епидемия на хепатит или цироза подостър тече. В тези случаи, рак на черния дроб може да показва симптоми, които са необичайни цироза в чистата си форма: персистираща болка в горния десен квадрант и гръдния кош, бързо повишаване на кахексия, хеморагичен характер на асцит, деформацията на купола на диафрагмата, рентгенографски установени белодробни метастази, постоянно повтарящи плеврален излив.

Латентната или маскираната форма има редица варианти на потока.

 • Sharp, перфорирана, ostrogemoperitonsalnaya форма, която е по-често в цироза рак - хепатом и поради внезапното разкъсване на мястото на рак, последвано от кръвоизлив в коремната кухина с признаци на перитонеална дразнене и анемия.
 • Форма с преобладаване на по-редки симптоми:
  • Фебрилна форма, наподобяваща чернодробен абсцес;
  • сърдечно-съдова форма с оток на долните крайници, сърдечна недостатъчност, портален стазис;
  • церебрална, белодробна, сърдечна и други форми с преобладаване на съответните метастази, които симулират енцефаломиелит, рак на белите дробове и др .;
  • механична жълтеница;
  • ендокринни маски.

Етапи на рак на черния дроб

Хистологична класификация

 1. Хепатоцелуларен карцином (хепатоцелуларен карцином).
 2. Холангиокарцином (рак на интрахепаталните жлъчни пътища).
 3. Cystadenocarcinoma на жлъчните пътища.
 4. Смесен хепатохолангиоклетъчен рак.
 5. Хепатобластома.
 6. Недиференциран рак.

Етапи на рак на черния дроб от TNM (IUCN, 2003)

Тази класификация е приложима само за първичен хепатоцелуларен рак и холангиокарцином.

 • Т - първичен тумор:
 • Tx - недостатъчни данни за оценка на първичния тумор;
 • T0 - не е открит първичен тумор;
 • T1 - самотен тумор без съдова инвазия;
 • Т2 - самотен тумор със съдова инвазия или множество тумори по-малки от 5 см в най-голямото измерение;
 • Т3 - множествени тумори с диаметър над 5 cm или тумор, включващ голям клон на портала или чернодробната вена;
 • Т4 - тумор с директно разпространение до съседните органи (не жлъчния мехур) или с перфорация на висцералния перитонеум. N - регионални метастази
 • Nx - недостатъчни данни за оценка на регионалните лимфни възли;
 • NO - няма признаци на метастатично засягане на регионалните лимфни възли;
 • N1 - в регионалните лимфни възли има метастази. M - отдалечени метастази:
 • Mx - недостатъчни данни за дефинирането на отдалечени метастази;
 • M0 - няма признаци на отдалечени метастази;
 • M1 - има далечни метастази.

Групиране на етапи:

 • Етап I - T1 N0 M0
 • Етап II - T2 N0 M0
 • Етап III A-T3 N0 M0
 • Етап III B - T4 N0 M0
 • Етап II 1C - Всеки T N1 M0
 • Етап IV - Всеки T Any NM

Макроскопични форми

Първичният рак на черния дроб е представен от три форми: нодуларен (нодуларен), масивен, дифузен.

Nodular форма

Органът обикновено съдържа два или повече туморни възли със същата големина, разположени главно в дясната част на лоб. Около основните 2-3 възли може да са малки, на цялата повърхност, метастатични възли. Понякога в черния дроб, няколко малки, равномерно оразмерени туморни възли са разпръснати из тялото.

Масивна форма

Тази форма има две опции: първата - един голям възел с метастази в периферията; вторият е единичен туморен голям възел без метастази. Първият вариант е по-често срещан. Главният възел обикновено се намира в дясната част на черния дроб или в портала, има закръглена форма, понякога с остри ръбове.

Дифузна форма

Тази форма е по-рядка от предходните форми и в повечето случаи се наблюдава при цироза на черния дроб. Тумори със същия размер като остатъците от паренхим, консервирани при цироза, което представлява значителни затруднения при диагностициране без микроскопско потвърждение.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Метастази на рак на черния дроб

Разпространението на първичния злокачествен тумор, подобно на други тумори, се проявява по два начина: лимфогенно и хематогенно. Условно метастазите за рак на черния дроб се разделят на интра- и екстрахепатични. Интрахепаталните метастази са по-чести. Извънхепатичните ракови метастази се намират предимно в лимфните възли на портите и белите дробове. Понякога имаше метастази в костите. Рядко - в кожата, тестисите, пениса, далака.

Диагностика на рак на черния дроб

Диагнозата представлява големи трудности.

Лабораторната диагноза се състои в откриването на ембрионален протеин алфа-фетопротеин в кръвния серум.

Положителна реакция към алфа-фетопротеин се наблюдава при 70-90% от пациентите с хепатоцелуларен чернодробен рак. От особено значение е откриването на алфа-фетопротеин в прогнозата на заболяването - повишаването на концентрацията на алфа-фетопротеин е лош прогностичен признак.

Клиничният анализ на кръвта на пациент с първичен рак на черния дроб е с ниска специфичност: повишен ESR, неутрофилна левкоцитоза, рядко еритроцитоза.

Радиоизотопното сканиране с I-131, Au-198 разкрива "студени фокуси", съответстващи на локализирането на тумора. Методът е безопасен, диагностичната ефективност е 98%.

Ултразвукът позволява визуализиране на туморния фокус, уголемени лимфни възли, асцит и метастатично увреждане на черния дроб. Този метод е безвреден, не изисква специална подготовка. В същото време се откриват фокални образувания с диаметър по-голям от 2 см.

Компютърната томография е един от методите за локална диагноза на неоплазмите. Разделителната способност на този метод е визуализирането на формации от 5 mm или повече. Компютърна томография поради високата разделителна способност дава възможност не само да се определят централния болестта, но също така и да се установи характера му, се определят intraorganic място, да получите информация за съседните органи, които могат да бъдат разположени основно поражение, ако рак на черния дроб е vtorichnіm.

Съдовата природа на тумора може да бъде открита чрез компютърна томография с емисия чрез използване на белязани еритроцити.

При диагностицирането на първичен рак на черния дроб се използва магнитно резонансно изображение (ЯМР). Това изследване дава възможност за получаване на изображение на органа в различни сектори, което увеличава информативната стойност на метода при определяне на локализацията на тумора и неговия вътрешно- и екстрахепатичен разпространение.

Селективните цели са специален изследователски метод, който позволява да се установи точното местоположение на тумора. На снимката туморът се появява като херпес на хиперваскуларизация.

Морфологичната проверка се извършва по метода на фината перфорирана биопсия на иглата , която се извършва под наблюдение на ултразвук или лапароскопия. Най-важното в това отношение е лапароскопията с туморна биопсия.

Диагностичната лапаротомия се извършва в сложни диагностични случаи, за да се потвърди процесът и да се определи обхватът и обхватът на хирургическата интервенция.

trusted-source[28], [29], [30], [31]

Какво трябва да проучим?

Към кого да се свържете?

Лечение на рак на черния дроб

Основният метод за лечение на първичен рак на черния дроб е хирургичен. Въпреки високия регенеративен капацитет на органа, трудностите при резекция се дължат на необходимостта от внимателна хемостаза, дължаща се на богатото кръвоснабдяване на тъканите. В този случай трябва да се спазва принципът на радикализма и апластиката: резекция трябва да се извършва в здрави тъкани.

За да се извърши резекция на съвременно ниво, са необходими редица технически средства, които позволяват да се определят функционалните резерви на органа, да се изясни разпространението на туморния процес и да се намали рискът от усложнения в рамките на и след операцията. Такива средства включват:

 • радиоизотопно изследване на чернодробната функция посредством радиофармацевтика Brom MESIDA;
 • интраоперативно ултразвуково изследване на органа, което позволява да се изясни преобладаването на туморния процес и да се определят границите на туморния възел, необходими за решаване на въпроса за обхвата на хирургическата интервенция;
 • Ултразвуков Хирургично Аспиратор, което дава възможност да се унищожи и премахване на чернодробна паренхим без това да повлияе на тръбната структура, което води до значително намаляване на интраоперативна кръвозагуба, премахва необходимостта от наслагване на хемостаза шевове на чернодробна паренхим. Това намалява зоната на некроза и в крайна сметка намалява травматичния характер на операцията;
 • воден струен скалпел за дисекция на паренхима;
 • Argon coagulator company «Valleylab» (САЩ), използван за спиране на капилярното кървене от резектираната повърхност на органа;
 • адхезивни препарати "Tachokomb" и "Tissukol" за спиране на капилярното кървене и намаляване на риска от образуване на жлъчна фистула.

Разширените резекции са неподходящи за извършване на пациенти с чернодробна цироза, груби функционални нарушения от бъбреците и сърцето.

Радиационната терапия на първичния рак на черния дроб не се използва.

Полихемотерапията се използва за адювантни цели. Независимата стойност при лечението на първичен рак на черния дроб няма този метод.

Много е важно да следвате диета за рак на черния дроб.

Лечение на метастазирал рак на черния дроб

Вторичният рак на черния дроб се наблюдава 60 пъти по-често от първичния и е 90% от всички злокачествени тумори.

Чрез локализация на метастазирания рак черният дроб се нарежда на първо място сред всички органи. Метастазата на черния дроб се появява върху чернодробната артерия и порталната вена. Най-често метастазира на рак на черния дроб на панкреаса (50%), колоректален рак (20 до 50% от случаите), рак на стомаха (35% от случаите), рак на гърдата (30%), езофагеален рак (25%).

Клиничната картина на вторичния рак на черния дроб се дължи на симптомите на първичния фокус и степента на метастазите на лезията на чернодробния паренхим.

Диагнозата на раковите метастази в черния дроб не е много трудна. В този случай използвайте ултразвук, компютърна томография, лапароскопия с биопсия.

Лечението е трудно. Наличието на чернодробни метастази е индикатор за инокулиране на туморния процес. Ако има единичен маргинален метастазиращ фокус, той може да бъде отстранен хирургически.

Перспектива

Прогнозата за рак на черния дроб е неблагоприятна. Според различни данни, петгодишната честота на преживяемост след хирургично лечение не надвишава 10-30%.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.