^

Здраве

Черният дроб

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Черният дроб (хепарит) е най-голямата жлеза, има мека консистенция, червеникаво-кафяв цвят. Дължината на черния дроб при възрастни 20-30 см, широчина - 10-21 см, височина варира от 7 до 15 см, теглото на черния дроб, черния дроб е равна 1400-1800 участва в метаболизма на протеини, въглехидрати, мазнини, витамини ;. Изпълнява защитни, дезинфекционни и други функции. В периода на матката, черният дроб също е хематопоетичен орган.

Черният дроб отличава диафрагмата и висцералните повърхности. Дифрагматичната повърхност (fdcies diaphragmatica) е изпъкнала, насочена нагоре и назад. Висцерната повърхност (facies visceralis) е сплескана, насочена надолу и назад, облекчаването й е неравномерно поради вътрешните органи, съседни на черния дроб.

Предни, дясно и ляво, двете чернодробни повърхности се сливат.

По-ниският (предния) марж на черния дроб (марго по-нисък) е остър, задният марж на черния дроб е закръглен.

Черният дроб се намира в правилния хипохондриум (преобладаващо) и в областта на епигастриума. В скелетните кости (ребра и на гръбначния стълб) Черният дроб се очаква, така че правото и предната част на средната линия на ключицата, най-високата точка на черния дроб (вдясно лоб) се определя на нивото на петото междуребрие. Долният край на черния дроб вдясно под аксиларната линия се определя на нивото на десетото интеркостално пространство. Освен това долната граница преминава напред по десния крайбрежен дъга. На нивото на дясната линия на средната ключица, долната граница на черния дроб е на нивото на крайбрежната арка, след това преминава от дясно на ляво и нагоре, пресичайки епигастриума. На ниво VI на левия костлен хрущял долната граница (дясната дясна част на черния дроб) пресича крайбрежната дъга и отляво на гръдната кост се свързва с горната граница на черния дроб. Зад и надясно (по скакателната линия) границата на черния дроб е на нивото между седмото междукостосто пространство в горната и горната част на XI ребро отдолу.

Отгоре повърхността на диафрагмата е отдясно и отчасти до левия купол на диафрагмата. Отпред, черният дроб в горната част се прилепва към крайната част на диафрагмата и под нея към предната коремна стена. Зад чернодробна граничи Х-XI гръдни прешлени, краката на диафрагмата, коремната хранопровода, на аортата, дясната надбъбречната жлеза. Под черния дроб в контакт с част от сърдечна, тялото и пилора част на стомаха, горната част на дванадесетопръстника, и десния бъбрек, полето надбъбречната жлеза, завой надясно и дясната страна на напречната дебелото черво.

Чернодробна повърхност гладка, лъскава, обхванати от перитонеума с изключение на малка част на задната повърхност. Перитонеума, преминаване от диафрагмата на черния дроб, образува т.нар снопчета. Извит сухожилие (lig.falciforme) на черния дроб, разположен в сагитална равнина, се простира от диафрагмата и на предната коремна стена на диафрагмата повърхността на черния дроб. Разположен в челната равнина коронарна лигамент (lig.coronarium), който се свързва със задния край на сухожилие на полумесец. От всяка страна на короната образува куп разширение, наречен наляво и надясно триъгълна лигамент на черния дроб (lig.triangulare dextrum et lig.triangulare sinistrum). Долната свободния край е разположен извит лигамент чернодробна кръг сухожилие (lig.teres hepatis), като формата на гъста верига. То е обрасло пъпната вена, която свързва пъпа на черния дроб портата. Цел на черния дроб с малка кривина на стомаха и двата листа на перитонеума насочено към първата част на дванадесетопръстника, генераторите (вляво) hepatogastric сноп (lig.hepatogastricum) и (вдясно) hepatoduodenal сноп (lig.hepatoduodenale).

На диафрагмата на левия дял има сърдечна депресия - следи от придържане към черния дроб на сърцето (през диафрагмата).

Анатомично в черния дроб изолира две основна част от дясно и ляво (Lobus hepatis Dexter et Lobus hepatis зловещ). Границата между по-големите и по-малките десния леви чернодробни лобове на свое диафрагмална повърхност на черния дроб е извит сухожилие. В висцерална гранична повърхност между тези листа е предната бразда чернодробна кръг лигамент и отзад - прорез венозна връзка се намира в венозна сухожилие, което е обрасъл венозен канал, който е свързан на плода от пъпна вена на долната вена кава.

На висцералната повърхност на черния дроб, вдясно от жлеба на кръговия лигамент и прореза на венозните връзки, има правилен сагитален жлеб. Приоритетно този канал се разширява и образува жлъчния мехур ямка (ямка vesicae biliaris, s.felleae), задна бразда формира долната куха вена (бразда venae cavae). Между десния и левия сагитален канал има дълбока напречна бразда, наречена портите на черния дроб. Портата на черния дроб (porta hepatis) е на нивото на задния край на ямата на жлъчния мехур и прореза на кръговите връзки. Портата на черния дроб включва порталната вена, собствената му чернодробна артерия, нервите; излиза общ чернодробен канал (понякога дясната и лявата черен дроб) и лимфните съдове.

На висцералната повърхност на черния дроб, в дясната му част, се разграничават две малки участъци: квадрат и каудатен лоб. Квадратната квадратура (lobus quadratus) е ограничена отляво от прореза на кръглия лигамент, отдясно - от ямата на жлъчния мехур, отзад - от портите на черния дроб. Опашката (lobus caudatus) се намира между гърлото на венозния лигамент вляво, браздата на долната вена кава вдясно и порталните врати отпред. Частта от hvostataya има два процеса. Процесът на опашката (processus caudatus) се намира между вратите на черния дроб и браздата на долната вена кава. Кокоцефалният процес (processus papillaris) е насочен и в предната част на тялото, който лежи върху вратите на черния дроб до лигамента на венозните връзки.

На висцералната повърхност на черния дроб има впечатления от допир с вътрешните органи. На висцералната ляв участък има стомашно впечатление (impressio gastrica). На гърба на левия лоб има езофагеална отстъп (impressio oesophagea). На квадратен лоб и част съседен на ямка на жлъчния мехур, е впечатление дванадесетопръстника (impressio Duodenalis). От дясната му страна, в правилната пропорция се разпределя бъбречна впечатление {impressio renalis). Левия бъбрек депресиите до жлеба на долната вена кава, надбъбречна намира вдлъбнатина (impressio надбъбречна) на висцерална повърхност по протежение на долния ръб на черния дроб ориентирани дебелото вдлъбнатина (impressio colica).

В черния дроб са изолирани 5 сектора и 8 сегмента. Под сектор разбере дроб част доставяне на втория клон на порталната вена и реда на собствен клон на чернодробната артерия, също втори ред. От сектора произлиза секторен жлъчен канал. Сегментът на черния дроб е област на черния дроб, съответстваща на клона на порталната вена от третия ред, от който се появява сегментният жлъчен канал. Номерирането на сегментите на висцералната повърхност се извършва в посока от жлеба на долната вена кава по посока на часовниковата стрелка. В левия лоб има 1-4 сегмента, в десния сегмент има 5-8 сегмента.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Акции, сектори и сегменти на черния дроб

Дял на

Сектор

Сегмент

Ляв дял Ляво гръбначно
I (CI)
Отляво отстрани
II (CII)
Ляв парамедиан
W (CII) IV (CIV)
Десният дял Правен парамедиан
V(CV), VIII (CVIII)
Отдясно отстрани
VI (CVI), VII (CVII)

Лявото дорзално сечение, съответстващо на първия (CI) чернодробен сегмент, включва каудатния лоб и се вижда само на висцералната повърхност и задната част на черния дроб.

Лявният страничен сектор (сегмент II-CII) обхваща задния регион на левия дял на черния дроб.

Левият paramedian сектор заема предната част на левия лоб на черния дроб (III сегмент - CIII) и квадратен фракция (IV сегмент - CIV) с част на паренхимни органи диафрагмен повърхност на лентата, изтъняваща отзад (към жлеб долната вена кава на).

Седящият парамедиен сектор е чернодробният паренхим, граничещ с левия дял на черния дроб. Този сегмент включва V сегмента (CV), заемащ задната средна част на дясната част на черния дроб на повърхността на диафрагмата.

Сегменти на черния дроб

Десният страничен сектор, съответстващ на най-страничната част на дясната част на черния дроб, включва VI-CVI (лежи в предната част) и VII-CVII сегменти. Последният се намира зад предходния и заема полосата от дясната страна на диафрагмата на дясната част на черния дроб.

От влакнести капсули дълбоко в черния дроб са слоевете на съединителната тъкан, които отделят паренхима от лобулите, които са структурните и функционални единици на черния дроб.

Лобът на черния дроб (lobulus hepatis) има призматична форма, диаметърът му е 1.0-1.5 mm. Общият брой на лобули е около 500,000 парче изработена от radiarno приближава от периферията към центъра клетъчни редове -. Чернодробни греди. Всеки лъч се състои от два реда хепатитни клетки - хепатоцити. Между двете редици от клетки в рамките на чернодробните греди са началните части на жлъчните пътища (жлъчни жлебове, ductulus bilifer). Кръвни капиляри (хармоници) radiarno разположени между гредите, които се събират от периферията към центъра клинове вена (v.centralis), разположен в центъра срезове. Между стената на капилярите и sinusoiliogo хепатоцитите има перисинусоидална пространство (Disse). Между филийки има малък размер на съединителната тъкан във вътрешността на който са разположени interlobular жлъчните канали, артерии и вени. Междуосни протоколи, артерии и вени са следващи, формирайки т. Нар. Чернодробна триада. Чрез тази конструкция, хепатоцити секретират в две направления: в отвора на жлъчна - жлъчка, кръвни капиляри в - глюкоза, урея, мазнини, витамини и т.н., получени от чернодробните клетки от кръвния поток или оформен в тези клетки ..

Вътрешнопатични съдове и канали

Хепатоцитите имат полигонална форма, диаметърът им е 20-25 микрона. Повечето хепатоцити имат едно ядро, по-малка част - две или повече ядра. Цитоплазмата на хепатоцитите изглежда голяма или фино око в зависимост от тежестта и състава на включенията (липиди, пигменти). Хепатоцитите имат много митохондрии, ендоплазмения ретикулум и изразена Golgi комплекс, голям брой рибозоми, лизозоми, и microbodies с продукти от метаболизма на мастни киселини. В цитоплазмата много зърна от гликоген. Цитолемата на хепатоцитите има множество microvilli, изправени пред perisinusoidal пространство, към кръвните капиляри.

От вътрехепаталните лобове произлиза жлъчният тракт.

В черния дроб има жлъчни тръби или тубули. Клирънсът (диаметърът) на жлъчните пътища е 0,5-1 μm. Те нямат свои стени, тъй като те са разширени зони на междуклетъчни пространства между редиците от хепатоцити, които образуват чернодробната структура. Жлъчните канали имат къси слепи клонове (междинни тубули на Гьоринг), които влизат между съседни хепатоцити, образуващи стените на жлъчните пътища. Жлъчните жлеб (тубули) започне сляпо в близост до централната вена и ще периферията на резени, където отвор в interlobular (vokrugdolkovye) жлъчна отвор (ductuli interlobulares). Междублоковите жлебове се свързват помежду си, увеличават диаметъра си, формират дясната и лявата чернодробни канала (ductus hepaticus dexter et sinister). Вратата на черния дроб, тези две тръби са свързани към обща чернодробна дължината канал на 4-6 см. Между листове hepatoduodenal лигамент обща чернодробна канал с кистозна свързва канал (канал на жлъчния мехур) и представлява общата жлъчния канал.

Общия жлъчен канал на (дуктус choledochus, s.biliaris), разположен между чаршафите hepatoduodenal сухожилие, предно на порталната вена и правото на самостоятелно чернодробна артерия. След това общата жлъчна тръба преминава зад горната част на дванадесетопръстника, след това между неговата низходяща част и главата на панкреаса. В дванадесетопръстника стена на общия жлъчен канал е свързан с панкреаса канал, и заедно с него образува разширение - Vater на ампула (ампула hepatopancreatica). Ампулата се отваря в дванадесетопръстника на върха на голямата си папила. В стените на устата на ампула Vater има удебеляване на кръглите греди миоцити образуващи сфинктер черния дроб и панкреаса ампули или сфинктер на Оди. Разпределението на снопчета кръгови гладки мускули на този сфинктер е неравномерно. Пакетите гладки мускули са най-концентрирани в основата на голямата папила и имат дебелина до 75 μm, с дебелина на зърното - 40 μm. Дължината на сфинктера е 15-20 микрона.

В периода между процесите на храносмилане, сфинктера на Оди е затворен, жлъчката се натрупва в жлъчния мехур, където е концентрирана. По време на храносмилателния процес се открива сфинктера на Одди и жлъчката навлиза в дванадесетопръстника

В стените на крайната част на общия жлъчен канал, преди сливането му с канал на панкреаса, също има сфинктер. Този сфинктер на общия жлъчен канал, със свиването му, блокира потока жлъчка от жлъчния тракт в чернодробната ампула на панкреаса и по-нататък в дванадесетопръстника.

Стените на междуплодните жлъчни канали се образуват от еднопластов кубичен епител. Стените на чернодробния, везикуларния и жлъчния канал имат три мембрани. Слизестата мембрана е облицована с еднослоен високовизматичен епител. В епитела има и чашки. Пропията на лигавицата е добре развита, съдържа много надлъжни и кръгови еластични влакна, няколко многоклетъчни лигавични жлези. Подмукозата е слабо развита. Мускулната мембрана е тънка, състояща се предимно от спираловидни греди от гладки миоцити, между които има съединителна тъкан.

Храносмилане на черния дроб

Черният дроб се инервира от клоните на нервите на влагалището и от чернодробния (симпатиковия) плексус.

Кръвоснабдяване на черния дроб

Хепатичната артерия и порталната вена влизат в портите на черния дроб. Артерията носи артериална кръв, порталната вена - венозна кръв от стомаха, панкреаса, червата, далака. Вътре в черния дроб, артерията и порталната вена се разклоняват на интерблакуларните артерии и интербуларните вени, които се намират заедно с жлъчните интербуларни канали между лобулите на черния дроб. От интерболуларните вени в лобулите се простират широките кръвни капиляри (синусоиди), които се вливат в централната вена. В началните сечения на синусоидните артериални капиляри, които текат от интербулните артерии. Централните вени на чернодробните лобули са свързани помежду си, образувайки поддушни (колективни) вени. Сублобуларните вени се сливат помежду си, стават по-големи и в крайна сметка формират 2-3 чернодробни вени. Излизат от черния дроб в областта на браздата на долната вена кава и се вливат в тази вена.

Изтичане на лимфата: в черния дроб, колаията, дясната лумбална, горната диафрагмена, перигрудиналните лимфни възли.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Възрастови характеристики на черния дроб

Новороденото има голям черен дроб и заема повече от половината от обема на коремната кухина. Теглото на черния дроб при новороденото е 135 g, което е 4.0-4.5% от телесното тегло (при възрастни 2-3%). Дифрагматичната повърхност на черния дроб е изпъкнала, а лявата лява част на черния дроб е равна на размера на дясната или по-голямата от нея. Долният край на черния дроб е изпъкнал, а под неговия ляв лоб е дебелото черво. Горната граница на десния дроб midclavicular линия е най-V ръбове, и по протежение на ляво - на реброто на ниво VI. Лявата лява част на черния дроб пресича крайбрежната арка по линията на лявата sredneklyuchichnoy. Напречният размера на черния дроб при новороденото е 11 см, надлъжни - 7 см, вертикални - 8 см на бебето на 3-4 месеца пресичане на крайморската арката на левия лоб на черния дроб се дължи на намаляване на размера му вече е okologrudinnoy линия .. В новородено чернодробна долния ръб на полето midclavicular линия стърчи от крайбрежната арката 4,0 до 2,5 см, а предната разреза - при 3,5-4,0 см под мечовидния израстък.

Понякога долният край на черния дроб достига до дясната ilium кост. При деца 3-7 години долният край на черния дроб е под арка на планетата с 1.5-2.0 cm (по средната ключикуларна линия). На 7-годишно дете теглото на черния дроб достига 700. След 7 години долният ръб на черния дроб от подводна арка не излиза; под черния дроб е само стомаха. От този момент нататък скелетопията на черния дроб на детето е почти същата като тази на възрастен човешки скелет. При децата черният дроб е много мобилен и позицията му лесно се променя, когато се промени мястото на тялото. Крайният размер на черния дроб достига след 20-29 години. След 60-70 години теглото на черния дроб намалява, съединителната му тъкан нараства. В хепатоцитите с възраст, количеството на липофусцин се увеличава, броят на разделящите се хепатоцити намалява рязко, размерите на техните ядра нарастват.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.