^

Здраве

Онколог-хирург

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Онколог-хирург - лекар, който извършва злокачествени тумори.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Кой е онколог / хирург?

Онколог-хирургът изследва хирургическите методи за лечение на рак. Днес почти всички видове рак се лекуват. Онкологията обръща голямо внимание на радиационните методи за откриване на злокачествени тумори, както и на ултразвук.

Онколог-хирургът е много сложна медицинска специалност, защото ракът е многостранен и се съпротивлява на терапията, наистина е много трудно да се излекува, то бързо дава метастази. Хората продължават да умират от трудно лечими форми на рак, а някои не могат да бъдат спасени само защото се отказват рано.

Онколог-хирург може да работи решителен човек със златни ръце, състрадателен и чувствителен. Той провежда диагностика, самата операция и рехабилитация на пациенти с рак. Места за работа на онколози-хирурзи - научни институти по онкология и частни онкологични центрове. Онколозите-хирурзи подкрепят своите умения, въвеждат нови технологии в практиката, например радио-нож, лапароскопски операции, емболизация на туморни съдове, перфузия на туморни съдове, хипертермия.

Скръбта на рака - в бързото му разпространение. Ако намерите анормален освобождаване от белите дробове (например, кръв в слюнката), вагинално, чревна обструкция или не е ясно от присаден жълтеница незабавно се консултира с онколог. Ако се консултирате с лекар на първия етап от рака, в 85% от случаите можете да живеете още 15 години. Ако сте отдавна лечение на възпаление на белите дробове или колит, трябва да помолите окръжния лекар или специалист да отидете при онколог. Заболяването е важно за бързо диагностициране и умело съчетаване на хирургични методи на лечение с хормонална терапия, химиотерапия и лъчева терапия. Хормонотерапията е особено ефективна при рак на гърдата. Радиационната терапия се извършва, когато ракът започва да се развива.

Фактори за развитие на рака: 

  • Наследственост. 
  • Лайфстайл, пушене, алкохолизъм. 
  • Радиоактивно облъчване. 
  • Ефекти на лекарствата.

При лечението на рак има често усложнения, свързани с намаляване на имунитета. Те включват вирусни инфекции, гъбички и интоксикация: гадене, повръщане, диария, косопад, депресия. С всичко това онколозите се бият.

Какви тестове трябва да предприема, когато отида при онколог / хирург?

Онколог-хирургът първо провежда първичен преглед на пациента, събира анамнеза, изяснява оплакванията, палпира органи и околните лимфни възли. Допълнителни изследвания са възложени: рентгенови, ултразвукови, кръвни тестове за oncomarkers, общ кръвен тест. Дори общ анализ на кръв вече може да бъде подозиран за нещо нередно. Броят на левкоцитите рязко се увеличава, реакцията на седиментацията на еритроцитите и нивото на хемоглобина намалява. Ако резултатите са предупредили лекаря, той моли пациента да направи биохимичен кръвен тест.

За етапа на развитие и размера на тумора може да се каже кръв тест за oncomarkers - специфични протеини, нивото на което се увеличава при пациенти с рак. Тези протеини са в определен брой за всички. Стойността на кръвния тест за онкомаркерите е в динамиката на растежа на тези протеини.

Какви диагностични методи използва онколог-хирургът?

Онколог-хирургът може да Ви присвои КТ, ЯМР, ултразвук, биопсия на тъканите, мамография. Жените с определен генетичен маркер рискуват рак на гърдата повече от тези, които нямат такъв маркер.

Двама мъже от седем имат рак на простатата през целия живот. За да се диагностицира това най-често сред мъжката популация от рак, трансректалната биопсия се използва при ултразвуков контрол.

Какво прави онколог-хирургът?

Онколог хирург участва хирургични методи за лечение на тумори, доброкачествени или злокачествени: левкемии, меланоми, миеломи, саркоми, медиастинални тумори на централната нервна система, женските репродуктивни органи, млечните жлези, стомашно-чревния тракт, костни и други органи и части на тялото. Той третира пациент в сътрудничество с химиотерапевт и психотерапевт. Помогнете на последното да е необходимо по време на заболяването, не само за пациента с най-голям рак, но и за околностите му. Онкологът не лекува - той бори за всяка година от живота си с пациента. Той се опитва да поддържа функциите на органа, засегнат от тумора.

В допълнение към хирургичния метод за борба с туморите, в последните 10-15 лекари по света и особено в развитите страни: САЩ, Израел, Германия, използват алтернативни методи за лечение на рак. Моля, не ги обърквайте с изцеление и болка. Всички тези методи се основават на принципите на базираната на доказателства медицина. Тук те са: 

  1. Радио-нож - с помощта на електрически ток безопасен за честотата на тялото се изрязва тумор, метастазите се унищожават. Ножът работи при заваръчни, коагулационни или режещи режими. Уникалността на метода се състои в безкръвната работа на операцията. Не се използват шевове и скоби. Лечението на рани става много бързо и туморът може да бъде отстранен по този метод за по-малко от час. Радио ножицата се използва в урологията, офталмологията, операциите по корема и червата. Развитият интерес към САЩ и Русия. 
  2. Успешните опити за използване на стволови клетки при лечението на някои видове рак продължават. Те са в състояние да възстановят структурата на увредените тъкани. Стволовите клетки са тези, от които в бъдеще се формират всички органи в утробата. 
  3. Трансплантация на костен мозък. 
  4. Изгаряне на тумора с ултразвук.

В европейските клиники, разбира се, по-модерно оборудване и по-добро обслужване. Кой може - е лекуван там. Но в Украйна в Института по ракови заболявания можете да получите съвет на онколог, да претърпите химиотерапия, успешно да премахнете тумора и след това да живеете в продължение на няколко десетилетия. Имаме добри специалисти. Частните онкологични клиники също са отворени.

Първо, лекарят провежда клиничен преглед. Той трябва да има чувствителни пръсти, за да открие тумор при първия преглед. Тогава онкологът прави остъргване или биопсия.

Ако имате време да се лекува рани и пукнатини в кожата, имаше петна по кожата, които не са съществували преди, затъмнена петното, дълго време минава кашлица, може да се окаже трудно за преглъщане на храна, имате запек или диария, бърза загуба на тегло, болки в гърба, посетете онколог , За да предотвратите рака не е изненада, преминете през редовни прегледи: мамография, ултразвук, гастроскопия.

Онкологът има специалност: например, има лекари-онкогениколози, онкуролози, онкодерматолози, онколофонолози, онкологични проктолози, онкогастролози.

Онкологичните заболявания заемат водещо място сред причините за смъртта на хората. Всеки четвърти човек може да развие рак. Доброкачественият тумор е различен от злокачествения бавен растеж и никога не дава метастази. С растежа на доброкачествен тумор, околните здрави тъкани не се унищожават. Когато тялото засяга злокачествения процес, всичко се случва обратно. Има няколкостотин вида рак! Най-често срещан е рак на белите дробове, червата и женските полови органи.

Какви заболявания лекува онколог-хирургът?

Онколог-хирург третира тумори чрез хирургическа операция. Съвременният живот е пълен с вредни фактори, които водят до факта, че ракът се среща малко по-рядко от ARVI.

Онколог-хирургът има познания по обща медицина, познава законите, чрез които се осъществява неконтролирано разделение на клетките в организма.

Защо се появяват тумори? Най-често причината е постоянна травма на тялото, изтръгване или ефект на йонизиращото лъчение. Доброкачествените тумори не са опасни, могат да бъдат излекувани на всеки етап от развитието чрез просто отстраняване. Най-честите сред тях - миома на матката, аденома и липома.

Злокачественият тумор, за разлика от доброкачествения, винаги е придружен от мутационни процеси в клетките. Известно е, че мутациите са промени в ДНК, което води до нарушаване на клетъчното делене. Ракът на гърдата, тестисите и ректума може да бъде открит от самия пациент. Трябва да обърнете внимание и на "лошите" родилски знаци, които най-често се излагат на светли очи със сини и сиви очи. В "подозрителни" къртици хетерогенни цветове. Този знак на кърмене кърви и сърбежи. Ракът на кожата в структурата на онкологията представлява 5% от случаите. Мол може лесно да се отстрани с електрически коагулатор, като се избягва развитието на страшни усложнения. Грижете се за себе си от най-ранна възраст. Капки вода действат като лещи, така че се задръжте за правило - излезте от водата - избършете. Избягвайте слънчево изгаряне по обяд. Също така е вредно да посетите солариума.

Доброкачествени тумори съществуват от години, заобиколени от черупки. Злокачествените тумори проникват в кръвта в други органи, което води до смърт. Те просто спрат да работят. На етапа на образуването на метастази е, че големият изпитва силна слабост, губи тегло. Туморът расте и в крайна сметка се срива, докато токсични продукти на разлагане се хвърлят в кръвта.

90% от рака е резултат от лоши навици: тютюнопушене, недохранване. Повечето тумори започват да се развиват до 20-годишна възраст. Загуба на тегло, умора, болка, пожълтяване на кожата, сърбеж, хроничен запек, кръв в урината, кървене от гениталния тракт, уплътнение в гърдите, задух, кашлица - са основните симптоми на съответните органи на рак.

Всяка жена се сблъска с дискомфорт и подуване на млечните жлези в определени дни от менструалния цикъл. Мастопатията засяга 9 от 10 жени. Това е провокиращ фактор за рака на гърдата.

Съвети на лекар, онколог-хирург

Основите на превенцията на рака са много прости: не злоупотребявайте с тютюнопушенето, играйте спортове, посещавайте редовно за превантивни прегледи на гинеколог и уролог. Необходимо е да се намали количеството мазнини, консумирани с храната. Пресните зеленчуци и плодове съдържат анти-канцерогени. Яжте ги възможно най-много, за да не станете жертва на коварна болест. Дай алкохол. По-добре изобщо. От него няма полза. За един организъм алкохолът е отрова! Особено увеличава риска от рак на стомаха и черния дроб.

Вегетарианците страдат по-малко от рак, тъй като те не изпържват месото (в пържени храни, много канцерогени) и не ядат наденички, колбаси и други пушени продукти.

Слабостта, загубата на апетит и теглото показват, че е необходимо спешно да се подложи на цялостен преглед. Ако имате бенка с неправилни ръбове, те сърбят и кора, те не растат косми, има възпаление, или от тях е кървене, след като къртица да бъде отстранен след проверка на онколог.

Липсата на апетит, гадене и бледа кожа са характерни за рака на стомаха. Кървавото освобождаване по време на дефекация и запек се случва с рак на ректума. Не губете нито един ден, свържете се с специалист, ако сте открили един или повече от тези симптоми. Но не се предавайте на паника - 80% от туморите са доброкачествени. Да, и злокачествени тумори днес - далеч от изречение. Онколог-хирургът ще помогне да идентифицира рака на ранен етап и да избере оптималния метод за лечение.

trusted-source[5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.