^

Здраве

Oncourologist

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Oncourologist е високо специализиран лекар, който идентифицира и лекува злокачествени и доброкачествени тумори на пикочната система на човека, както и на мъжките полови органи.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Кой е онкурологът?

Онкурологът решава сложната задача за лечение на тумори на пикочната система (бъбреците, пикочния мехур, уретрата) и мъжките полови органи. Прилагат се минимално инвазивни ендоскопски операции, където е възможно, химиотерапия, хормонална терапия, целенасочена лъчева терапия.

Онкохирургията е много травматична. Но благодарение на минимално инвазивните операции този проблем постепенно започна да отстъпва в миналото.

Какви хирургични интервенции провеждат онкуролозите? 

  1. Премахва тестисите (orhfunkullectomy). 
  2. Премахва простатата. 
  3. Премахва пикочния мехур. 
  4. Премахва засегнатия от тумора бъбрек. 
  5. Премахва надбъбречната жлеза, засегната както от доброкачествен, така и от злокачествен тумор. 
  6. Извършва инсталирането на пациенти с уровента след отстраняване на простатата, което им позволява да извършат свое уриниране. 
  7. Лекува страничния ефект от лъчевата терапия - радиационен цистит.

Квалифицираният онкуролог притежава пълен арсенал от медицински методи, приети по международни стандарти.

Основният медицински проблем, с който се сблъскват онкуролозите, е ракът на простатата. Всяка година в страните от ЕС се откриват 90 000 нови случая на тази болест. В нашата страна повечето пациенти умират в рамките на една година. Рисковият фактор за неговото развитие е старост. Наследствеността също има определено значение. Препоръчва се за профилактика да се ограничи диетата на животинските мазнини. Също така се увеличава риска от развитие на рак на простатата при хора, работещи в опасни отрасли, които имат контакт с кадмий.

Нито ракът на простатата, нито пък преди това се смяташе за много тежък, ракът на пикочния мехур не е присъда днес. Можете да предотвратите рака, напълно изоставяйки лошите навици. Кръвта в урината, или по-често от обикновено, уриниране или болка при уриниране, не трябва да се изключва. Не винаги това е признаци на цистит, понякога се проявява и ракът.

Кога трябва да отида при онколог?

Специалността на онкуролозата днес е много актуална. Злокачествените тумори на пикочно-половата система са широко разпространени дори в развитите европейски страни и САЩ. Положението ни не е много добро поради неблагоприятната екологична ситуация.

Рискът от заразяване с рак на простатата се увеличава след 60 години. Те са по-често засегнати от чернокожи, по-рядко от представители на монголидната раса. Обезпокояващи симптоми на рак на простатата: често уриниране, болка при уриниране, честа нужда да ставате през нощта, за да уринирате, болка по време на еякулацията и загуба на тегло.

За да подозирате рак на простатата рак онколог може чрез ректален преглед. Потвърждаването на диагнозата може да се получи чрез ултразвук или ЯМР.

Знак за друга коварна болест - ракът на пикочния мехур е кръвта в урината. Диагнозата се потвърждава от цистоскопия или ултразвук на пикочния мехур в напълнено състояние. Възможно е също така да се диагностицира рак на пикочния мехур чрез анализ на урината. След отстраняване на тумора или целия орган се прилага BCG ваксина, стимулиращ имунитет, за предотвратяване на рецидивите. Имунните клетки атакуват останалите ракови заболявания и ги убиват. Ракът вече не се връща. При мъжете, заедно с пикочния мехур, простатата се отстранява, при жените - матката. Пикочния мехур се образува от червата. Операцията е доста сложна от техническа гледна точка, така че има и друга опция - уретерът се екскретира в ректума.

Какви тестове трябва да преминете на онкуролог?

Oncourologist индивидуално направи своя план за проучване: наложат кръвни изследвания за туморни маркери, пункция на тестисите или на простатата, цистоскопия, ултразвук, CT, рентгенов на пикочно-половата система, като се използва контрастно вещество. Огромна диагностична стойност има дигитален ректален преглед на простатата, задължителен веднъж годишно за всички мъже над 50 години. За да се изясни диагнозата рак на простатата помага за специален кръвен тест от вена - PSA. В деня преди извършването на този тест, трябва да изключите алкохол от кафе. Резултатът от анализа може да бъде изкривен при простатит, аденом на простатата след скорошна цистоскопия или масаж на простатата. Повишените параметри на анализа на PSA не винаги показват, че имате рак, но трябва да бъдете предупредени. Ракът може да бъде потвърден само след ултразвук или ЯМР.

Какво прави онкологът?

Oncurologist - лекар, който проучва как туморите на пикочно-половата система протичат и лекува, предотвратява тези заболявания. Onкурологията третира рака както с медикаменти, така и с хирургически методи и с помощта на облъчване.

Онкурологията не е урология, а отделна наука. Пирогов също посвети няколко от творбите си в тази област на медицината. Също така е разработена онкология и други известни учени: Косински, Федоров, Кадян.

Специални постижения са постигнати от учените при лечението на рак на бъбреците. Не винаги се нуждаете от пълното му премахване. Лекарите се опитват да извършват операции за спестяване на органи, премахват само тумора. Разбира се, в по-късните етапи на бъбреците трябва да бъдат премахнати, но ако заболяването е идентифициран по-рано, през лапароскопска операция се изрязват тумора и някои околните тъкани. И в бъдеще такъв бъбрек все още служи на пациента в продължение на много години. Задължителен дългосрочен мониторинг на пациентските и диспансеровите досиета. С навременното откриване на 15-годишна процент на преживяване - 85%. Особено изложени на риск от пушачите, хипертонична, затлъстяване и диабет лица, чиито роднини са претърпели рак на бъбрека, хора с хронична бъбречна недостатъчност и не-ракови заболявания на бъбреците, дълго време приемате диуретици, работа с бои, торове. С нарастването на тумора може да бъде оплаквания от болка в корема или долната част на гърба, на туморни метастази в белите дробове произвеждат задух и кашлица кръв. При метастазите в мозъка се появяват неврологични симптоми. Възможна загуба на апетит, тегло или хемоглобин в кръвта. Започнете диагностицирането на рак на бъбреците винаги с ултразвук. Ако има подозрение за рак, се препоръчва MRI на бъбреците.

При рак на бъбреците, хирургичното лечение се допълва с имунотерапия. В бъдеще пациентът се наблюдава в онкуролог от няколко години. Всяка година трябва да вземете кръвни и уринови тестове и да направите ултразвук. Тежката бъбречна недостатъчност след отстраняването на един бъбрек е много рядко. Не можете да приемате дългосрочни лекарства с един бъбрек, особено аспирин, парацетамол, трябва да гледате за цял живот теглото, налягането и нивото на кръвната захар.

Повечето от раковите заболявания не се проявяват отначало! За художници, работници в химическата промишленост, рак на бъбреците и пикочния мехур представлява реална заплаха. Пиковото откриване на рак на бъбреците и пикочния мехур се появява на възраст 50 години. Може да се подозира от наличието на кръв в урината. За съжаление ракът на пикочния мехур дава чести пристъпи.

Съвсем различна ситуация при рак на тестисите. Той се разкрива вече от 25-30 години. Ракът на тестиса е добре лекуван с химиотерапия, така че често можете да правите без хирургия.

Те се справят добре с рак на генитално-чревния тракт в Израел, където цените са по-ниски, отколкото в САЩ, а качеството е същото. Но имаме и добри специалисти, например в Института за ракови заболявания в Киев.

Onкурологът също така се занимава с лечение на рак на простатата. Симптомите му са болка в перинеума и половите органи. За да потвърдите диагнозата, се нуждаете от кръвен тест за следене и пункция, ултразвук, ЯМР.

Какви заболявания се лекуват от онкуролозите?

Онкуролог изследва хода на туморите на пикочо-половата област. Органите на урината включват бъбреците, уретерите и пикочния мехур. Мъжките генитални органи също са в компетенцията на този лекар - тестисите и техните придатъци, семенните везикули, простатата и пениса.

Тютюнопушенето, затлъстяването, приемането на естроген, работата с тежки метали повишава риска от рак на бъбреците.

Ракът на тестисите често се наблюдава при безплодие и вродени малформации на тестисите. Онколог трябва да се преглежда редовно след 55 години. Мъжете трябва редовно да се подлагат на редовно ректално изследване на простатната жлеза.

Onкурологът също така се занимава с пластиката на пикочния мехур след неговото премахване, радиочестотната аблация на бъбречните тумори, химиотерапията и лъчетерапията на всички ракови заболявания в урологията.

Съвети на онкурологичния лекар

В ранните етапи злокачествените тумори винаги могат да бъдат напълно излекувани. Няма един анализ, който веднага може да установи диагноза рак. Да, някои форми на рак могат да се приемат от наличието на специфични протеини в кръвта. Те се наричат на събеседници. Проблемът е, че ракът, особено в ранните стадии, няма симптоми, според които пациентът може точно да каже, че има рак. Следователно превантивните прегледи са толкова важни.

Използването на витамини в онкологичния процес е доста противоречив аспект. Например, антиоксидантите могат да предотвратят увреждането на раковите клетки чрез лъчева терапия. Ентерално хранене може да се препоръча, ако състоянието е много тежко.

Умерената физическа активност на пациентите с рак е безопасна, намалява състоянието на астения и слабост. Ако сте били заседнал преди заболяването си, започнете с минимална активност. Разходката е полезна.

След лечение в продължение на много месеци, слабостта, невропатията и промяната на вкуса може да продължат. Хората със затлъстяване имат повишен риск от повторно поява на рак.

В тази статия се занимавахме с проблемите на такава сложна медицинска специализация, като онкурологията. Онкурологът е специалист, който може да ви даде професионално мнение за разработване на тактики за лечение на тумори на генитални тумори.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.