^

Здраве

Пункционная биопсия печени

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

За да се проучи хистологичните характеристики на чернодробна тъкан, както и откриване на инфекциозни агенти в хепатоцитите (PCR, имунохистохимия (IHC), хибридизация на място, и т.н.) Използва чернодробна биопсия.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Показания за чернодробна биопсия

Към биопсия е необходимо да се прибегне главно подозира хроничен хепатит или цироза, а в някои случаи - за диференциална диагноза на заболявания, при които патологичния процес включва черния дроб (lipoidozy, стеатоза, glycogenoses и др.), Жълтеница и хепатомегалия неизвестна етиология ,

Показания за чернодробна биопсия са, както следва:

 • идентифициране на патологията, която е причинила промени във функционалните чернодробни тестове;
 • необходимостта от изясняване на диагнозата и определяне на прогнозата за хроничен хепатит;
 • потвърждаване на наличието и прогнозата за хода на алкохолното чернодробно заболяване;
 • Диагностика на системни заболявания, при които черният дроб участва в патологичния процес;
 • оценка на тежестта и естеството (вида) на увреждане на черния дроб, предизвикано от лекарството;
 • потвърждаване на многоорганична инфилтративна туморна патология (лимфом, левкемия);
 • скрининг на роднини на пациенти със системни заболявания;
 • получаване на тъкан за култура;
 • диагностика на болестта на Уилсън-Ковалов, хемохроматоза, автоимунен хепатит, хроничен вирусен хепатит и оценка на ефективността на терапията;
 • Изключване на реакцията на отхвърляне на присадката;
 • Изключване на реинфекция или исхемия на органа след чернодробна трансплантация.

За да се избегнат тежки последици, причинени от паренхимни кръвоизливи, е препоръчително да прекарат една пункция биопсия в хирургично отделение. След чернодробна биопсия описано поява жлъчна перитонит, септични усложнения (абсцес, флегмон), а дори и пневмоторакс. Ние описваме развитието на плеврит, perigepatita, образуване на интрахепаталните хематом, hematobilia, образуване на артериовенозна фистула пункция случаен бъбреците или дебелото черво, както и инфекциозните усложнения, които възникват като преходно бактеремия рядко - сепсис. По принцип усложненията на биопсията при деца са по-чести, отколкото при възрастните, достигайки 4,5%. Смъртността с биопсия на пункцията е от 0.009 до 0.17%.

Към кого да се свържете?

Как се извършва пункцията на чернодробната биопсия?

Има перкутанна пункция на черния дроб и се цели, под контрола на лапароскоп или ултразвук. Пункцията на черния дроб под контрола на лапароскоп или ултразвук е най-ефективна при фокални лезии на черния дроб. В дифузни промени в тъканта на тялото може да се използва "сляп" биопсия, и въпреки, че на мястото на получаване на чернодробната тъкан в същото време не може да се определи, висок процент на положителни резултати, и лекота на изпълнението я прави достъпна за всеки отдел Hepatology.

Когато съсирване разстройство, масивни асцит, чернодробна малък размер или липса на контакт с пациента, както и в остра чернодробна недостатъчност използване transyugulyarnaya чернодробна биопсия използване Trucut игла поставя в катетъра въведена през югуларната вена в чернодробната вена.

Сред системите за пробиване на иглата най-широко се използва иглата Mengini и иглата Trucut (модификацията на иглата Silverman). Използват се и други системи.

На мястото на пациента на гърба се извършва биопсия на черния дроб. Кожата в мястото на пробиване (обикновено деветото и десетото междукостосто пространство отдясно между предната и средната аксиларна линия) се третира с антисептичен разтвор. След това 2% разтвор на новокаин се извършва чрез локална анестезия на кожата, подкожни мазнини и чернодробни капсули.

Пробиване да сонда, че въвеждането на дълбочина от 2-4 мм, след това се Menghini игла пункция (използва се педиатрична кратък игла) се добавя чрез сонда свързан с 10 грама спринцовката, съдържаща 4.6 мл изотоничен разтвор на натриев хлорид. Иглата се извършва на капсулата черния дроб и освобождаване на 2 мл изотоничен разтвор на натриев хлорид, за да се покаже от иглата парчета от мастната тъкан. Иглата се инжектира в паренхима на черния дроб и части от органна тъкан се аспирират с бутало на спринцовка. След края на манипулацията се поставя стерилен стикер и вместо пункцията се поставя балонче с лед. В рамките на 24 часа пациентът поддържа почивка в леглото.

Не е препоръчително да се извърши пункция на черния дроб с конгестивна жълтеница, пустуларен обрив по кожата (особено на мястото на предполагаемото пробиване). Не извършвайте перфораторна чернодробна биопсия на фона на остри респираторни заболявания, ангина, други остри инфекции.

Чрез тъкан стълб, в резултат на чернодробна биопсия може да се съди за промените в цялото тяло, особено в дифузни процеси (вирусен хепатит, стеатоза, ретикулоза, цироза, и др.). Но биопсията не винаги позволява диагностицирането на фокални лезии на черния дроб (гранулом, тумор, абсцес и др.). Причината за неинформативната биопсия може да бъде и липсата в биопсията на порталните пътища и малките размери на тъканната проба.

Височината на колоната от тъкани е 1-4 cm и нейната маса е 10-50 mg. Тъканната проба обикновено се фиксира в 10% разтвор на формалин в изотоничен разтвор на натриев хлорид. Препаратите се оцветяват с хематоксилин и еозин, реакцията на Schick се извършва за наличието на съединителна тъкан и т.н. Освен това, тъканните колони, получени от парафинови блокове, могат да бъдат изследвани ретроспективно. За адекватно тълкуване на резултатите, тъканната проба трябва да е с дължина поне 2 см и да съдържа четири портала.

Противопоказания за чернодробна биопсия

При адекватна техника на пробиване на чернодробната биопсия и строго отчитане на всички противопоказания, броят на усложненията по време на тази манипулация е относително малък. Най-опасните от тях са: кървене, развитие на плеврален шок, увреждане на съседни органи, инфекция на плевралната или коремна кухина. Трябва да се има предвид, че често след претърпяване на чернодробна биопсия, пациентите изпитват болка в мястото на пункцията, в епигастричния регион, дясното рамо и в дясната свръхчувствителна област. Като правило тези симптоми не са опасни и след известно време те преминават сами.

Противопоказанията за чернодробна биопсия са, както следва.

Абсолютната:

 • тежко коагулопагично-протромбиново време по-голямо от 3 s или индекс на протромбин 70% или по-малко;
 • броя на тромбоцитите в периферната кръв 60h10 9 / L или по-малко;
 • повишено време на кървене;
 • очакваната ехинококоза на черния дроб;
 • очакван чернодробен хемангиом;
 • отказът на пациента да извърши тази манипулация.

Относителният:

 • маркиран асцит;
 • десен плейт;
 • kholangit;
 • жлъчна обструкция на всяка етиология.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.