^

Здраве

Биопсия на гърдата

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Биопсията на гърдата като медицински изследователски метод е процедура за вземане на проба от клетки от млечната жлеза на пациента за последващо микроскопско изследване на клетъчно ниво - т.нар. "Патоморфологичен анализ".

Необходима е биопсия, за да се потвърди точната диагноза, когато жена има подозрение, че има рак на гърдата. От методите на биопсия могат да бъдат идентифицирани оперативни и не-оперативни. В някои случаи процедурата за вземане на проби от тъкан от гърдата изисква анестезия.

Биопсията се извършва само в избрани случаи, когато други съвременни методи на изследване, като например ултразвук или мамография, не дават пълна представа за естеството на промените, настъпващи в тъканите на гърдата. За да се определи видът на тумора (доброкачествен или злокачествен), е необходима диагностична процедура като биопсия, чиято цел е точно да се разкрие естеството на туморната патология в млечната жлеза.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Показания за биопсия на гърдата

Биопсията на гърдата се предписва от лекуващия лекар в строго дефинирани случаи. Обикновено преди процедурата по биопсия се провеждат и други диагностични методи, чиято цел е да се определи степента и местоположението на патологичните промени в гърдата. Такива изследвания включват ултразвук на гърдата и мамография, други методи могат да се използват по-рядко. При тумори с дълбоки седалки се извършва биопсия под контрола на рентгеново или ултразвуково изследване.

Показания за биопсия на гърдата:

 • неразгадаем разряд (по-специално кърваво) от зърната;
 • наличие на плътно образуване в млечната жлеза;
 • промени в областта на зърното (смокинг, появяване на корички и пилинг, промяна на цвета);
 • язви с неизвестна етиология върху епитела на гърдата;
 • петна от светли или тъмни цветове на рентгеновия път в областта на гръдния кош;
 • откриване на мамография или ултразвук на подозрителни области на гърдата;
 • промяна в цвета на кожата и пилинг на областите на гръдния кош.

Причините за тези патологии трябва да се установят чрез биопсия, за да се изключи или потвърди наличието на туморен процес в млечната жлеза.

Психологическият аспект е много важен, когато пациентът получава биопсия на гърдата. Лекарят е задължен да обясни правилно на жената за целите на тази процедура, тъй като пациентът почти винаги изпитва голям стрес поради това, че е в невежество и преждевременно, разочароващи заключения. Задачата на медицинския специалист е да информира пациента, че в по-голямата част от случаите (около 80%) резултатът от биопсията е отрицателен, което е много добър показател.

Подготовка за биопсия на гърдата

Биопсията на гърдата е диагностична процедура, която изисква пациентът да предприеме определени действия, насочени към успешна манипулация.

Подготовка за биопсия на гърдата е редица забранени действия:

 • Не вземайте алкохол и лекарства, които инхибират кръвосъсирването и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци (например антикоагуланти, като аспирин и неговите аналози).
 • Процедурата за биопсия с помощта на ЯМР не се препоръчва за бременни жени и ако има съмнение за бременност.
 • Забранено е да се използва магнитно-резонансно изображение за биопсия, ако пациентът има имплантиран пейсмейкър.
 • Без да се провалят, жената трябва първо да информира лекаря за реакциите на имунната система на тялото си за определени вещества (проява на алергии).

Непосредствено преди процедурата жената трябва да спазва всички инструкции и препоръки на лекуващия лекар. В ден на биопсия пациентът трябва да се въздържа от използването на козметични лосиони, дезодоранти или антиперспиранти. Преди процедурата ще трябва да премахнете бижута, очила, протези (ако има такива).

Желателно е жената да пристигне в медицинска институция, придружена от близък човек, който да я подкрепи както психологически, така и в случай на лоша толерантност към болкоуспокояващи и да помогне да се прибере вкъщи. По принцип няма сериозни причини за безпокойство при назначаването на тази диагностична процедура. Важно е просто да слушате препоръките на лекар, който предварително ще информира пациента за вида на биопсията и ще обясни каква е процедурата.

Към кого да се свържете?

Игла за биопсия на гърдата

Биопсията на гърдата (аспирация) се извършва чрез специална тънка игла, за да се провери наличието и извличането на течност от засегнатата зона. След тази процедура, получената течност е изпратена в изследването за цитолог - обучен специалист, който диагностицира, въз основа на малък брой клетки.

В присъствието на солиден тумор се използва игла с по-дебел диаметър за отстраняване на малка част от тъканта от тумора.

Иглата за биопсия на гърдата обикновено е многокомпонентна и се използва за получаване на биопсични проби (органотични материали) в процеса на цитологично, както и на хистологично изследване. Контролът върху местоположението на иглата за биопсия позволява използването на специални ултразвукови тагове. Атраватичното инжектиране на иглата за биопсия се осигурява от ръбовете на раната. Многостранността на диаметрите на иглата за биопсия позволява вземането на проби от цитологичния материал в зависимост от характеристиките на тумора. По този начин диагнозата е възможна въз основа на минимален брой клетки.

За съжаление, злокачествените тумори често показват своята хетерогенност. Това означава, че те могат да се състоят както от ракови, така и от доброкачествени области. Когато иглата за биопсия прониква в доброкачествената област на туморния тумор, резултатът от процедурата ще покаже "фалшиво отрицателна" диагноза. Поради тази причина често лекарите избират оперативен метод за извличане на засегнатата област. След това патоморфолозите изследват няколко тъканни участъка наведнъж, за да установят наличието или отсъствието на ракови клетки. По този начин точната диагноза се потвърждава от хирургическата биопсия.

Как се прави биопсия на гърдата?

Биопсия на гърдата се извършва от опитен извънболник мамолог, хирург или рентгенолог. Съществуват разновидности на тази процедура, изборът на които зависи от конкретната ситуация. Лекуващия лекар, въз основа на проверка на определени анализи на рак на гърдата и резултатите ще препоръча на пациента оптималния метод на биопсия, като се има предвид големината на тумора, неговото местоположение, както и други параметри на поражението на женските гърди.

Разбира се, преди процедурата, всички пациенти, които се интересуват от въпроса: "Как е биопсия на гърдата" Безспорно е, че лекарят е длъжен да отговори на всички въпроси, представляващи интерес за пациента, и внимателно да ги подготви за провеждане на диагностична манипулация.

Веднага по време на биопсията, пациентът се поставя на дивана в легнало положение на гърба или на нейната страна, като се обърне към лекаря. По време на изследването е необходимо да лежите без да бъркате. След това се извършва локална анестезия, позицията на увредената тъкан се определя чрез ултразвуков трансдюсер. След това иглата се въвежда и нейният напредък към патологичното място. Когато се постави игла за биопсия, може да се забележи усещане за леко натиск. Цялата снимка се следи на монитора на специалния апарат. За вземане на проби от патологична тъкан може да се използва следното:

 • тънка игла,
 • tolstoigolnaya,
 • вакуум,
 • хирургическа биопсия.

След приключване на процедурата се предприемат необходимите мерки за спиране на кървенето (по-специално се използва студена опаковка под формата на леден пакет), върху раната се полага превръзка. Процедурата не изисква зашиване. Докато цялата манипулация отнема около час. Не се препоръчва да участвате в активна физическа активност в рамките на 24 часа след биопсията.

С цел така наречените. Използват се специални игли "перфорирана биопсия", чрез които се извършва пробиване на определена част от засегнатата гърда, придружено от такива методи за контрол като рентгенови лъчи, ЯМР и ултразвук. Проба от получената тъкан незабавно се изпраща в лабораторията за специален хистологичен преглед. Пункцията на областта на кожата обикновено се понася добре, пациентите отбелязват само лек дискомфорт. За целите на анестезията е възможно да се използва повърхностна анестезия (подкожно инжектиране на анестезия, което води до "замразяване" на областта на кожата, в която ще влезе биопсичната игла).

Непрекъснатото развитие на медицината допринася за възникването на новаторски методи за биопсия. По-специално до този момент се използват нови инструменти за тази процедура: машини за еднократна употреба и биопсични пистолети. С помощта на такова диагностично оборудване "биопсия на рязане" е по-ефективна (в този случай се взема мека тъкан на гърдата за анализ). Провеждането на фина биопсия на пунктирането на иглата се свежда до използването на игла за еднократна употреба с тесен диапазон, предварително поставена в пистолета за пункция. Този инструмент действа със светкавична скорост, изстрелвайки специален нож с игла, с който се изрязва тънка колона от туморна тъкан. Важното е, че при такова проучване точността на резултата е до 95%.

Пробивна биопсия на млечната жлеза

Биопсията на гърдата намалява до приемането на органичен (клетъчен) тъканен материал за следващия цитологичен анализ, за да се идентифицира естеството на патологичната неоплазма в млечната жлеза. При тези случаи се предписва биопсия на пункции, когато се разкрива обемът на мамография и ултразвук и има съмнения за точната диагноза. С други думи, с помощта на тази манипулация е възможно да се получи клетъчен басейн за по-нататъшна микроскопия.

Пробивната биопсия на млечната жлеза е най-пестеливият диагностициран метод, насочен към събиране на клетки от увредената млечна жлеза с цел микроскопско изследване. Всъщност този вид биопсия прилича на обичайната интрамускулна инжекция. Тази биопсия в повечето случаи се извършва в лекарски кабинет и се състои от три основни етапа:

 • вмъкване на тънка игла, прикрепена към спринцовката в тъканта;
 • скрининг на тъканни фрагменти и течност в спринцовката;
 • извличане на иглата.

Методът на TAPB (биопсия за пробиване на аспирация с фина игла) се използва активно в съвременната клинична практика и е силно информативен. Целта му е да се определи злокачествеността или доброто качество на растежа на млечната жлеза. От резултата от биопсията ще се вземе решение за оперативното лечение на пациента.

Манипулацията се извършва на амбулаторна база. Не се изисква специална подготовка на пациента за тази процедура. Забранено е използването на аспирин и антикоагуланти, а пациентът трябва да предупреди лекаря за възможните алергични прояви на организма като реакция на някои лекарства.

Методът за вземане на пробиване може да бъде различен: в един случай се използва тънка игла тип Chib, за да се получи малко количество патологични клетки или течно съдържание; в друга - използва се игла за биопсия, която е малко по-дебела по диаметър и позволява да се получи равномерно парче тъкан за изследване и осигурява използването на локална анестезия. Този метод на биопсия се нарича "изрязване". Модификации на техниките, базирани на биопсичните принципи, описани по-горе, са възможни. С биопсия на пункцията се извършва удар на кожата при ултразвуково насочване, което позволява иглата да се вкарва директно в тъканта на неоплазмата. Когато иглата бъде отстранена, материалът за пробиване се прехвърля върху стъклата за последващо хистологично изследване.

Пробивната биопсия на млечната жлеза е противопоказана в случай на повторение на рак и наличие на метастази, както и декомпенсирана соматична патология. Предимствата на този диагностичен метод са безболезненост, нисък травматизъм, липса на обща анестезия и специална подготовка на пациента. Различни усложнения под формата на асептично възпаление или интерстициален хематом след процедурата са изключително редки.

След оценка на количеството и качеството на получения клетъчен материал, цитологът решава дали да повтаря манипулацията. По този начин, за по-голяма точност на резултата е възможно двукратно вземане на проби от материала за пробиване. Средно времето за пробиване на биопсия на гърдата е до 20 минути. Крайните резултати от цитологичното изследване на взетия материал ще зависят от сложността на патологията и могат да бъдат получени в рамките на период от 1 до 7 дни.

Trepan биопсия на гърдата

Биопсията на гърдата има няколко разновидности. По този начин, точно диагностициране на вида и степента на образуване на тумори или (кисти) може да се използва хирургически метод, който се състои в общото телесно тумор ексцизия (ексцизия) или негова специфична част (разрез) - с други думи, това е така наречената .. "Трепан биопсия".

Trepan биопсия на млечната жлеза се извършва с помощта на специална игла Palinka. Процедурата може да се извърши както при местна, така и при обща анестезия. Такава игла включва стебло нож и канюлата с сондата - дълго гъвкава тръба с сонда, която въвежда хирург внимателно в разрез преди това със скалпел, до точката на контакт с повърхността на тумора. След отстраняването на дорника чрез канюла се отрязва част от раковата тъкан. В този случай епруветката периодично се вкарва в пръчката с фрезата и след това се екстрахира вече с получения клетъчен материал. Когато има киста, съдържанието на канюлата се изсмуква. С помощта на поставените електрокоагулантни кисти стените са каутризирани. В резултат на този тип биопсия можете да получите максимална точност на изследването.

Част от тумора, получено с помощта на трепанова биопсия, е материал за по-задълбочено морфологично изследване. Приготвянето на материала позволява задълбочен хистологичен анализ на клетъчния състав на образуването, както и определянето на неговите по-фини структури.

Trepan биопсия на гърдата, както и пункция биопсия, обикновено се извършва преди радиационната терапия или по време на операцията като заместител на диагностиката сектора резекция. Трябва да се отбележи, че този вид биопсия се извършва в изключителни случаи, тъй като има определена степен на опасност за пациента.

Вакуумна биопсия на млечната жлеза

Биопсията на гърдата може да се проведе под формата на метод, комбиниращ диагностични и терапевтични възможности. По-специално става въпрос за вакуумна биопсия.

Вакуумната биопсия на гърдата се извършва както под ултразвук, така и под рентгенов контрол. Основното предимство на това изследване метод е възможността за получаване само за няколко минути проби множество тъкани, което е 8 пъти по-голям обем от проби клетки за вземане на проби, получени от биопсия или сърцевина биопсия, която използва система, снабдена с механизъм пружина.

Процедура вакуум биопсия включва еднократно прилагане специално биопсия игла, след което има въртене отвор, и поради вакуум засмукването се извършва до специфична тъкан отвор и последващо отстраняване на бързо въртящ се нож. Това ви позволява да получите множество тъканни проби на фона на минимална травма.

Поради транслационните движения след въвеждането на иглата за биопсия рискът от нараняване на гръдния кош се предотвратява и се улеснява процедурата за малка биопсия на гърдата. По този начин се увеличава точността на диагнозата и се решава проблема със спецификацията на диагнозата на патологичното образуване на млечната жлеза, която не е осезаема по време на изследването. Друго важно предимство на метода на вакуумна биопсия е достатъчността да се използва локална анестезия.

Основната индикация за назначаването на PSA за диагностични цели е изясняването на естеството на кистата на тумора или на млечната жлеза, което не е осезаемо, но е видимо при рентгенографски контрол. В допълнение, този тип биопсия се използва за точно определяне на прогнозите в присъствието на злокачествена неоплазма в гърдата.

Индикация за метода на вакуумната биопсия на гърдата с терапевтична цел е отстраняването на доброкачествена форма, която не е осезаема при изследване (фиброаденом, фибросклероза, микрокалцинати). Тази процедура се използва като алтернативен метод за хирургична интервенция. Все пак, трябва да се отбележи, че един от основните инхибиторни фактори за провеждане на вакуумна биопсия на гърдата с терапевтична цел е злокачествената природа на тумора.

Фина игла биопсия на млечната жлеза

Биопсията на гърдата е вид хирургическа манипулация, извършена с цел разкриване на патологично образуване на женската гърда, както и определяне на нейната структура, вид и природа. Основният материал за провеждане на последващо лабораторно изследване са клетките или парче тъкан, взета от гърдата чрез биопсия.

Фина игла биопсия на млечната жлеза всъщност е най-простият и най-често използван метод за изследване на непластична неоплазма, открита в млечната жлеза. При извършване на тази процедура се използва тънка игла за биопсия, специално предназначена за събиране на клетъчен материал от кистата или тумора.

Как се извършва тази манипулация? Пациентът седи на дивана, докторът обозначава мястото на биопсия, върху кожата на гърдата, а повърхността му се третира с антисептик. След това на спринцовката се поставя тънка игла директно в жлеба, буталото се изтегля назад и по този начин изсмуква вътрешността на спринцовката определено количество тъкан за изследване.

Този метод на биопсия е бърза и минимално инвазивна диагностична процедура, която ви позволява да разграничите киста, пълна с течност и тумор.

Освен tongoigolnoy то може да се приложи tolstoigolnaya биопсия на простатата - това се случва, когато с помощта на ултразвук или мамография може ясно да се види някакво образование в гърдите, както и един лекар по време на медицинския преглед на пациента може да се палпира един вид печат. За процедурата с помощта на игла с диаметър малко по-дебел, отколкото когато фина игла биопсия, с помощта на които е възможно да се получи няколко проби патологични тъкани и веднага ги изпрати специален хистологично изследване за откриване на ракови клетки.

Трябва да се отбележи, че изображенията с игли за по-точна картина допълнително използват други техники за изображения, като мамография, ултразвук, магнитно-резонансно изображение.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Стереотактична биопсия на гърдата

Биопсията на гърдата е необходима, за да се установи точна диагноза, когато една жена открие тюлени, тумори и други лезии в гърдите си.

Сред няколкото метода на биопсия, използвани за събиране на тъкани и клетъчни материали за целите на допълнителни лабораторни изследвания, може да се отбележи стереотактична биопсия.

Стереотактичната биопсия на гърдата се състои в вземането на материал за последващо хистологично изследване с една игла от няколко места. Това е необходимо в случай, че неоплазмата е разположена доста дълбоко. По време на процедурата могат да се използват тънки и дебели биопсични игли. Самата процедура се контролира от цифрова мамография, както и няколко ултразвукови устройства. По този начин, с помощта на създаването чрез мамография на йонизиращо (т.е. Рентгеново) излъчване, лекарят може точно да достави необходимите инструменти в патологичното място за събиране на клетъчен материал. Преди лекарят да предпише този тип биопсия, пациентът чака изследване на гърдите с рентгенови лъчи - докато жлезата се разглежда от различни ъгли. Това дава възможност за получаване на редица снимки за по-точна информация за локализацията и естеството на образованието.

Стереотактичната биопсия се използва в случаите, когато в женската гърда се открива гъста форма на неизвестна етиология; има нарушение на тъканната структура на млечната жлеза, има места на микрокалцинатите (калциеви отлагания) в зоните на предишните операции.

Процедурата на стереотаксичната биопсия е практически безболезнена и върху точността на крайните резултати от изследването се приравнява на хирургичната биопсия. Освен това, след него няма следи и дефекти по кожата и тъканите на млечната жлеза, за разлика от последиците от хирургическата интервенция. В допълнение, периодът на възстановяване след стереотактична биопсия отнема много по-малко време.

Аппирационна биопсия на гръдната жлеза с фина игла

Биопсия на гърдата може да се извърши по няколко начина. Един от най-често срещаните, прости и често използвани диагностични методи е TAB (биопсия на гърдата при аспирация с фина игла). Този метод на диагноза се избира в случай, че образуването в гръдния кош не се изследва.

Процедурата се извършва чрез пробиване на подозрителна област от кожата с най-тънката куха игла, прикрепена към спринцовка и специално проектирана да взема патологични клетки, за да определи тяхната природа (доброкачествена или злокачествена). По принцип на работа, иглата за биопсия прилича на вакуумна помпа, т.е. С помощта му, под налягане, клетъчният материал се всмуква в спринцовката за по-нататъшно изследване.

По време на биопсията с фина игла, пациентът лежи на дивана и на масата. Лекарят извършва манипулацията, като фиксира областта на гърдите с една ръка и насочва тънка игла за биопсия към определеното място. Трябва да се отбележи, че иглата за биопсия в този случай е по-тънка от тази, използвана за вземане на проби от венозна кръв. В спринцовката изсмукването на клетъчния материал или течността от кистата или тумора се осъществява през кухината на иглата.

Аспирационната биопсия е прост начин за разграничаване между тумор и киста, пълна с течност. Този метод избягва по-инвазивна процедура. Ако клетъчният материал е неуспешен, може да са необходими допълнителни диагностични процедури, а в сложни случаи е необходимо хирургично лечение.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19]

Коронарна биопсия на гърдата

Биопсията на гърдата се извършва с помощта на специално оборудване, по-специално биопсични игли с различен диаметър за събиране на клетъчен или тъканен материал с цел по-нататъшно лабораторно изследване за идентифициране на естеството на патологичното образуване в гръдния кош.

Корпусната биопсия на гърдата (мед "Core needle biopsy") е диагностичен метод, при който се използва гъста игла. С негова помощ можете да получите цяла колона от клетки и тъкани, не само от кожата, но и от определен орган. В този случай е на гърдата, така че чрез биопсия на котвата и последващо хистологично изследване на тъкани колона може да се определи природата неоплазмата - доброкачествени или злокачествени, и след това да се определи по-късно тактика, подходящи за лечение на заболяване.

Tolstoigolnaya биопсия е да се използва специален автоматичен механизъм, при напредването на иглата настъпва дълбоки тъкани и осигурява обратно в клетката с "колона" (т. Е. С тъканна проба за патологична анализ). Използвайки външна защитна обвивка, тъканта веднага се отрязва. Този процес се извършва многократно (3-6 пъти).

trusted-source[20], [21]

Биопсия на туморния тумор

Ако се наблюдават малки промени в гръдния кош по време на самооценка, жената незабавно трябва да се консултира с лекар за цялостен преглед. Ако при прегледа лекарят подозира за туморно заболяване, е необходимо да направите биопсия (пункция). Трябва да се отбележи, че терапевтичните тактики за откриване на тумор в млечната жлеза предполагат използването на редица лабораторни техники, чиято информация в комбинация ще позволи да се определи наличието или отсъствието на отдалечени метастази.

Биопсията на гърдата е един от най-точните диагностицирани методи за определяне на естеството на тумора - доброкачествен или злокачествен. Преди биопсия обикновено се възлага на такива методи на изследване, както палпация, ултразвук, мамография, сцинтиграфия (радиоизотопни изследвания), компютърна томография, анализ на туморни маркери на кръв и така нататък.

Биопсия на тумор на гърдата може да се извърши по няколко начина, всичко зависи от степента на развитие на тумора, състоянието на пациента, резултатите от допълнителни изследвания. Най-простият метод е биопсия на тумора с тънка игла, но може да не е достатъчно информативна. В този случай се използва трепан или ко-биопсия, за да се получат по-точни резултати от хистологичното изследване. Такива процедури се извършват на амбулаторна база при локална анестезия.

Коро- и трепановата биопсия дават възможност да се получи достатъчно количество материал, за да се определи не само хистологичната структура на тумора, но и да се изследва HER2 рецептора, както и рецепторните нива на стероидните хормони. Тази информация е много важна в първите стадии на заболяването, когато не става въпрос за хирургия, а за назначаване на режим на консервативна терапия.

В зависимост от размера и местоположението на тумора, се избира биопсичният метод. Така че, за малки тумори, разположени върху тъканните структури на гръдния кош, близо до гръдната кост, фина игла или стереотактична биопсия ще бъде оптималният метод на изследване. В някои случаи може да се използва хирургична биопсия, която също има свои собствени показания.

След избора на биопсична техника, лекарят дава на пациента подробно описание на процедурата, обяснява нуждата и ползите от нея, предупреждава за възможни рискове и усложнения.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27]

Биопсии на гърдата

Биопсията на гърдата може да се използва в случай на откриване на муковисцидоза. Кистите се състоят от външни мембрани, които са гъста съединителна тъкан и вътрешно съдържание, което може да има различна консистенция - гъсти или течни, а също и гнойни или кървави. Размерите на кистичните тумори варират от няколко милиметра до до 5 или повече сантиметра. Кистичното образуване е добре осезаемо по време на медицинското изследване на гърдата. Обикновено това е безболезнен печат, който има отделни, дори очертани.

Всички жени трябва да знаят и разбират, че кистата е вид проява на т.нар. "Кистозна фиброзна мастопатия" - доста опасно състояние, което се счита за произход или предракови болест. Ето защо е толкова важно при диагностицирането на киста на гърдата на жена, че е много важно да посетите болничен лекар възможно най-скоро и да се подложите на цялостен преглед.

Биопсията на гръдната кистика се счита за важен изследователски метод, който има за цел да изключи или потвърди наличието на нетипични клетки в гърдата. С помощта на този инвазивен метод тъканните частици или съдържанието на кистата се вземат за целите на следващия цитологичен анализ. Едновременно с това се назначава биопсия на пробиване заедно с други методи за изследване: мамография, ЯМР, ултразвук, пневмоцитография и др.

Пробивната биопсия на кистата на млечната жлеза се извършва в извънболнична среда под строго наблюдение на медицински специалист и се характеризира с абсолютна безопасност (т.е. Практическа липса на травма на кожата и меките тъкани). За събиране на клетъчен материал се използва тънка игла, за да се получат тъканни проби - по-дебела игла или биопсичен пистолет (така наречената "trepan-biopsy"). Материалът, взет за анализ, се изпраща на патоморфологичната лаборатория за извършване на специални анализи (хистологични, цитологични) за точна диагноза на заболяването.

Трябва да се отбележи, че биопсия се предписва само ако лекарят подозира наличието на цистома в гърдата на жената или злокачествено образуване. Пробивната биопсия може да се счита за лечебна мярка, тъй като по време на тази процедура съдържанието на кистата е напълно евакуирано чрез тънка игла. По този начин кистата се изпразва, стените й се залепват заедно, след което формацията изчезва. Този метод на лечение е оптимален за единични кисти и често се използва от мамолозите като ефективен и ниско-травматичен метод.

trusted-source[28], [29], [30], [31]

Биопсия на фиброаденома на гърдата

Биопсията на гърдата се извършва, за да се изяснят различни патологии, по-специално кисти и тумори. Един от най-честите тумори на гърдата, които имат доброкачествено естество, е фиброаденома, който прилича на топка във формата и произлиза от фиброзна тъкан. Тази патология най-често се среща при жени под 30-годишна възраст. Като част от фиброаденома има стромални или фибросвързващи клетки, самият тумор обикновено не е повече от 3 милиметра в диаметър, въпреки че има случаи, когато достигне диаметър 5 сантиметра.

Причините за fibroadenoma могат да бъдат различни фактори. От тях може да се отбележи ефектът на естрогените върху вътрешната структура на млечната жлеза в предменструален период или по време на бременност. Диагнозата на фиброаденома се състои в изследване и палпиране на жлезата, след което пациентът получава ултразвук, както и мамография и биопсия.

Биопсията на фиброаденом на млечната жлеза е всъщност единственият метод на клинично изследване, който позволява с висока точност да се определи вида на тумора - доброто му качество или злокачествеността му. Тази процедура се извършва чрез вземане на парче тъкан за анализ с биопсична игла. Пациентите на възраст 20-25 години не се нуждаят от биопсия, ако мамограмата и ултразвукът показват всички симптоми на фиброаденома. Най-често се проявява като един възел.

Пунктът от гърдата до биопсия е необходим за лабораторно изследване на фиброенетомните клетки, за да се предотврати появата на рак на гърдата. Например, листообразна фиброаденома, според статистиката, в 10% от случаите да се дегенерира в сарком. Забелязва се, че при непълно отстраняване на фолиевия фиброаденом се появява рецидив. Лечението на фиброаденома, което има филоидна форма, се състои изключително в хирургическа интервенция. Радикалната мастектомия е единственият метод за ефективно лечение на злокачествени новообразувания.

По този начин ясна диагноза може да бъде направена само след изрязване на тумора, както и вземането на неговите фрагменти за целите на последващо хистологично изследване. Трябва да се отбележи, че премахването на фиброаденом спешно показана при жени, които планират бременност, тъй като хормонални промени в женския организъм, придружаващи дете подхранването, може да предизвика активното развитие на фиброаденом и по-тежки случаи - нейното израждане в рак. В допълнение, фиброаденомът може да предотврати изтичането на кърмата поради препокриване на млечните канали, водещо до мастопатия, което има много нежелани последствия за кърмещата майка.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43]

Биопсия за рак на гърдата

Биопсията на гърдата се провежда за изучаване на патологичното образование по отношение на определянето на неговата основна природа - доброкачествена или злокачествена. За съжаление, никоя жена не е застрахована срещу риска от развитие на рак на гърдата и броят на заболяването се е увеличил само през годините. Особено важно е редовно да се изследва от мамолог лекар за жени с генетично предразположение към появата на рак на гърдата. Медицински прегледи и провеждане на диагностични тестове, като ултразвук, мамография, ЯМР, ще позволят да се намери здравният проблем навреме и да се отървете от него.

При ранната диагностика на рака е важно да се направи самостоятелно изследване на гърдата с помощта на палпация, както и рутинни проверки на гинеколога. Ако се установят промени в млечната жлеза, е необходимо да се извърши пълен медицински преглед и в случай на подозрение за тумор с неразбираема етиология - биопсия.

Биопсията при рак на гърдата има като основна задача производството на биологичен материал, т.е. Тъкан от патологичната област. По-късно, след пункцията, тъканната проба се подлага на лабораторно хистологично изследване, за да се определи типа клетки, включени в нейния състав. За процедурата се използват методи за аспирация с тънки или дебели игли. Най-често се извършва биопсия на разреза (отворена) на фона на хирургическа операция, насочена към изрязване на тумора.

Изборът на метода на биопсия при рак на гърдата зависи от местоположението и размера на тумора, както и от наличието на метастази, броя на атипичните фокуси и други фактори. Биопсията се извършва под локална анестезия. Ако се появи рак, биопсията е много важна, тъй като нейните резултати ще повлияят на избора на лечение. В този случай целта на биопсията е да се открият причините и да се изясни диагнозата на рецидив или метастази на рака. За тази цел се използва игла или стереотактична биопсия. При подозрение за белодробни метастази се извършва биопсия с помощта на бронхоскоп - специален медицински инструмент, вмъкнат в трахеята и след това в бронхите за визуална инспекция на подозрителната тъканна площадка.

trusted-source[44], [45]

Резултати от биопсия на гърдата

Биопсията на гърдата помага да се определи вида на обучението с цел последващо лечение на идентифицираната болест.

Резултатите от биопсия на гърдата ще бъдат известни няколко дни след процедурата. Патологът трябва внимателно да изучи пробите от получените тъкани и да изготви становище, което да отразява цялата необходима информация за размера, местоположението на тъканите, консистенцията, цвета, присъствието или липсата на ракови клетки. Трябва да се има предвид, че резултатите от биопсията, показващи наличието на доброкачествен тумор, трябва да съвпадат с мнението на лекуващия лекар. Ако лекарят се съмнява в диагнозата, виждайки симптомите на рака в резултат на мамограмата, ще трябва да повторите биопсията, както и по-нататъшни изследвания.

Ако раковите клетки, патологът трябва да бъде задържан включва информация за вида на злокачествено заболяване, неговата хормон-зависими, и други фактори, които впоследствие се отрази на избора на схеми на лечение са открити в биопсии. В зависимост от заключението (морфологично, хистологично), получено при изследването на биопсии, резултатите от биопсия на гърдата могат да бъдат разделени на следните групи:

 • Нормално - показваща формата и размера на клетките, които са в рамките на нормата; докато не бяха открити допълнителни атипични включвания и тела.
 • Непълна - да се посочи необходимостта от допълнително проучване поради неоснователни данни или недостатъчно количество материал.
 • Нераково - показва наличието на анормални клъстери от клетки в тъканните проби или всякакви атипични съединения, чиято природа не е свързана с туморния процес. Тази информация може да показва киста, възпалителен процес или мастит на гърдата.
 • Доброкачествена - показва наличието на тумор, но без зона на "коронарен растеж", характерна за рака, както и клетъчни щамове.
 • Злокачествени - такива резултати след биопсия свидетелстват за наличието на туморния тумор, неговата специфична локализация, формата и границите, етап на развитие. В този случай има очевидни промени в клетките поради злокачествеността на туморния процес.

Усложнения след биопсия на гърдата

Биопсията на гърдата със правилната процедура не е много травматична, но съществуват редица рискове и възможни усложнения, свързани главно с инфекциозния процес. По отношение на рисковете е необходимо да се отбележат противопоказания за процедурата за бременни жени, както и пациенти, приемащи антикоагуланти. Важно е предварително да информирате лекаря за възможните алергични реакции на тялото към определени лекарства.

Усложненията след биопсия на гърдата се проявяват под формата на широко натъртване, подуване, промени във формата на гърдата, треска, зачервяване на мястото на пункцията по време на биопсия. Също така има различно отделяне от раната, което показва проникването на инфекцията. В такива случаи незабавно трябва да потърсите медицинска помощ от лекар, тъй като инфекцията изисква незабавно лечение.

Ако се използва обща анестезия при биопсия, усложнения като временна дезориентация, замаяност, гадене са възможни. Обикновено неприятните симптоми се случват в рамките на 24 часа след операцията. Въпреки възможността от усложнения, навременната диагноза е най-важната, така че е толкова важно да се сравнят рисковете от процедурата за биопсия с рисковете от развитието на туморния процес. То може да бъде специфична заплаха не само за здравето, но и за човешкия живот.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53]

Къде да направите биопсия на гърдата?

Биопсия на гърдата се извършва в лечебно заведение, амбулаторно.

Много жени преди процедурата се чудят къде да направят биопсия на гърдата? Отговорът ще зависи само от решението на самата жена. Тя може да бъде държавна поликлиника, модерен медицински център за бозайници, онкологична лаборатория или частна клиника. Често след прегледа лекарят предлага на пациента определено място за процедурата. Специалистите от утвърдени клиники внимателно подхождат към прилагането на тази процедура, което прави възможно точното определяне на присъствието и характера на предлаганото образование.

В медицинския център пациентът ще получи необходимите препоръки, ще помогне да се подготви психически за биопсия на гърдата и ще отговори на всички въпроси, свързани с техниката на тази хирургическа манипулация и риска от възможни усложнения. Лекарят ще определи типа биопсия, която ще бъде необходима за диагностициране на патологията в млечната жлеза. Сред модерните видове биопсии са:

 • Пункт (тъканта се взема за по-нататъшно изследване чрез въвеждане на специална тънка игла в млечната жлеза);
 • Изрязване (с използване на локална анестезия, премахване на разкритото уплътняване се извършва за следващия цитологичен преглед);
 • Инжектиране (отстраняване на засегнатата тъкан на органа);
 • Аспирация (изсмукване на съдържанието на кисти чрез спринцовка се извършва).

Цената на биопсия на гърдата

Биопсията на гърдата в държавната поликлиника според указанието на лекуващия лекар е почти винаги безплатна. Трябва да се отбележи, че протоколът за процедурата по биопсия може да включва доста дълъг период на изчакване. В някои случаи, при назначаването на биопсия, лекарят може да препоръча на пациента да извърши това диагностично проучване в платена частна клика поради липса на качествено оборудване или квалифицирани специалисти.

Цената на биопсия на гърдата в частна клиника или медицински център ще зависи от няколко фактора. На първо място, е необходимо да се вземе предвид сложността на процедурата, както и вида на биопсията, тъй като, ако има нужда от няколко проби, респективно, общите разходи за самата процедура също се увеличават.

Решението за мястото на биопсията в крайна сметка остава при пациента. Можете да попитате за цените на този тип процедури в няколко клиники наведнъж, за да изберете най-добрия вариант, като вземете предвид финансовите си възможности. Разбира се, важността на авторитета на клиниката, наличието на съвременно оборудване, както и високият професионализъм на медицинските специалисти са от първостепенно значение. Ето защо цената не е толкова важна, когато става дума за човешкото здраве.

Прегледи на биопсия на гърдата

Биопсията на гърдата е сериозна материя и почти винаги причинява безпокойство, страх и страх при жените. Въпреки обяснението на лекаря за необходимостта от тази процедура, много жени се опитват да избегнат този метод и да търсят информация в онлайн източници, както и консултации с други медицински специалисти. Ако обаче има сериозни промени в млечната жлеза и това се потвърждава от редица медицински изследвания, по-специално като мамография и ултразвук, биопсията е неизбежна.

Прегледите за биопсия на гърдата могат да бъдат прочетени на интернет форуми, където в огромното мнозинство от жените, които преживяват тази процедура, изразяват мнението си за необходимостта и изключителната си значимост. В края на краищата, с биопсията можете да получите надеждна и точна информация за промените в тъканите на гърдата, за да идентифицирате заболяването на най-ранен стадий и да започнете ефективно лечение.

Биопсията на гърдата е просто необходима за диагностициране на рака и точно определяне на природата на тумора. При внимателно изследване на клетъчния материал, направен чрез биопсия, лекарят ще бъде в състояние не само да определи злокачествеността или доброто качество на патологията, но и да разкрие степента на лезията на гърдата. При планиране на хирургическа интервенция се увеличава необходимостта от биопсия.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.