^

Здраве

Повишен апетит

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

За дълго време се смяташе, че повишеният апетит е добър знак, което означава, че човек е здрав и доста доволен от живота.

Лекарите се бориха само с намален апетит - симптом на заболяване и лошо здраве. Въпреки това, през последните десетилетия, експерти направи разграничение между високо и нормално желание за храна, и са стигнали до извода, че гладът за някои хора идва дори когато стомахът им е пълен, и, така че можете спокойно да се разглежда като аномалия. Излишно е да казвам, че липсата на контрол върху апетита, рано или късно води до появата на заболявания като диабет, затлъстяване, метаболитни нарушения, проблеми с панкреаса, и така нататък. Днес ние ще говорим за това, защо това се случва и дали е възможно да се справят с този феномен.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Причини за повишен апетит

Центровете на глада и насищането са в хипоталамуса. Има много начини, по които при заболявания на храносмилателните органи се изпращат патологични импулси в тези центрове, което води до повишаване на апетита. Центърът за насищане се стимулира чрез опъване на стомаха и горната част на тънките черва. От химиорецепторите на червата до центъра на апетита идва информация за наличието и асимилацията на хранителните вещества. Центровете на глада и насищането също са засегнати от циркулиращи фактори (хормони, глюкоза и др.), Чието съдържание от своя страна зависи от състоянието на червата. Към хипоталамуса от по-високите центрове има сигнали, причинени от болки или емоционални реакции, които се появяват при заболявания на храносмилателния тракт.

Обикновено апетитът на човек се контролира от хипоталамуса, част от мозъка, която оценява количеството консумирана храна. Очевидно промените в жаждата за храна могат да доведат до смущения в нейната дейност. Често желанието да се яде нещо сладко или брашно се обяснява с колебанията в нивото на глюкозата в кръвта или с нарушения в производството на инсулин. В този случай се препоръчва да се ограничи храната с висок гликемичен индекс.

Жените могат да забележат повишеното желание да се хранят по време на периоди на хормонални огнища, а именно преди и по време на менструация или по време на бременност.

Хората, които се придържат към строгите диети или се занимават със спорт, могат да забележат острото желание да ядат, свързани с опитите на организма да компенсира липсата на енергия.

Защо повишен апетит? От голямо значение са многобройните изкушения, които ни атакуват навсякъде: красива рекламата на храните, павилиони със сладкиши на път за работа, аромата на готови храни от близкия ресторант - всичко това стимулира апетита и ни кара да се яде, дори и ако ние не искаме. Съблазните десерти, деликатеси, прясно приготвени и красиво декорирани ястия просто се молят да опитате поне парче.

И още един, много известни причини - проблеми със заглушаване. Силните емоции, преживяванията, стресът често са фактори в желанието да дъвчат. По този начин се опитваме да запълним някаква празнота вътре, която ние считаме за глад. Обикновено в тази ситуация хората се привличат към храни с високо съдържание на въглехидрати - сладки и брашно. Факт е, че тази храна благоприятства развитието на серотонин - добре известен хормон на удоволствието. Благодарение на серотонина, човек се успокоява, настроението му се повишава. Организмът си спомня това и при следващия стрес "ни води" директно към хладилника, за част от серотонина.

И още един хормон, който засяга желанието за ядене, е допаминът. Доказано е например, че при хората със затлъстяване допаминът е в недостатъчно количество, така че трябва да бъде "заменен" с друго хранене.

Всеки случай на повишен апетит е индивидуален и причините за това може да са различни. Да разгледаме някои от тях отделно.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Повишен апетит като симптом на болестта

В много случаи, жаждата за храна наистина е симптом на болестта. При болести тялото на ниво инстинкт започва да натрупва допълнителна енергия за собственото си възстановяване.

Разбира се, не можете да приемете желанието да ядете отново, като наличието на някаква болест. Това може да бъде потвърдено само от диагностичен път, когато посетите лекар.

Въпреки това, трябва да знаете какви заболявания могат да бъдат обсъждани с прекомерен апетит:

 • наличието на неоплазма в мозъка;
 • захарен диабет;
 • промяна в нивото на хормоните (дисбаланс);
 • нарушение на функцията на щитовидната жлеза;
 • заболявания на храносмилателната система;
 • депресивни състояния, психологически стрес;
 • претоварване на физически и психологически характер;
 • дехидратационен синдром;
 • безсъние;
 • разстройство на храненето;
 • берибери, анемия.

Повишеното желание за храна често придружава хората по време на възстановяване от различни заболявания: инфекциозни, възпалителни, дори студени. Това се счита за нормално, защото тялото се опитва да компенсира енергията, изразходвана по време на заболяването.

Повишен апетит при жените

Реакцията на центъра на мозъка, отговорна за глада в женското тяло, е пряко пропорционална на фазата на месечния цикъл. По време на втората фаза, приблизително 14 дни преди менструацията, тази реакция става по-изразена и една жена може да има постоянно желание да яде. За някои този проблем възниква две седмици преди критичните дни, а други - за 2-3 дни.

Това се обяснява преди всичко с циклично пренареждане на хормоналното ниво. След овулацията количеството прогестерон в кръвта се увеличава. Прогестеронът насърчава отделянето на адреналин и норадреналинови хормони, които на свой ред ускоряват производството на стомашен сок. Това засяга не само появата на чувство на глад, но и по-бързо храносмилане на храната.

Освен това самият прогестерон предизвиква повишаване на апетита, тъй като главната цел на този хормон е да подготви женското тяло за бременност. Увеличаването на броя му означава, че жената е готова да забременее, така че мозъкът сигнализира, че е необходимо спешно да се съхраняват хранителни вещества в случай на успешна концепция.

Тъй като във втората половина на месечния цикъл в тялото на една жена започва да произвежда по-малко инсулин, тогава PMS може да иска прости въглехидрати: торти, шоколади, шоколад. Едновременно с намаленото съдържание на хормони за удоволствие, всичко това може да доведе не само до фалшиво чувство за глад, но и до преяждане.

Повишен апетит при възрастните хора

Причините за нарастващите нужди и глад за храна в напреднала възраст са много. Един такъв фактор е увреждането на паметта и концентрацията на внимание: човек просто не помне колко време е изминало от последното хранене и отново изисква храна. В допълнение, възрастният човек може да няма чувство на насищане поради многобройни хронични заболявания, включително храносмилателния тракт.

Старите хора се притесняват и се притесняват за своите близки, за тяхното здраве, че животът им свършва. Тревожността създава същата жажда за храна: човек се опитва да удави проблемите и болката си с друго хранене. Освен това много възрастни хора запазват своя опит "сами по себе си" и нервното им напрежение може да бъде разпознато само от постоянното желание за ядене.

Има ендокринни фактори на лакомия. Дългосрочни заболявания, метаболитни нарушения - всичко това засяга състоянието на апетита. Необходимо е да се извърши диагностика, за да се установи причината за такава патология и да се лекува.

Особено важно е да се консултирате със специалист, ако постоянната употреба на храна се превърне в страничен ефект - затлъстяване.

Повишен апетит за бременност

Когато една жена научи, че е бременна, тялото й вече изпитва бързи хормонални промени. Необходимостта от хранителни вещества рязко се увеличава, освен това бъдещата майка започва да усеща какво точно трябва да яде. Има различни и не винаги обикновени желания и предпочитания в продуктите.

Първото тримесечие на бременността, дължащо се на присъщата токсичност на този период, може да бъде придружено от намаляване на апетита: гадене, слабост и понякога повръщане. Въпреки това, през второто тримесечие благосъстоянието по правило се подобрява и нуждата от храна отново се проявява, дори и няколко пъти повече.

Не е изненадващо, защото женското тяло отделя много сили и вътрешни ресурси, за да формира и да поеме детето. Всеки ден менюто трябва да съдържа пълен набор от всички необходими вещества: протеини, въглехидрати, микроелементи, витамини, мазнини. Ако всички хранителни вещества ще бъдат достатъчни, тогава тялото не изисква повече от необходимото. Това означава, че ако жената иска нещо, тогава в тялото на това "нещо" не е достатъчно.

Опитайте се да ядете само здравословна храна, не преяждайте, наблюдавайте теглото си според таблицата за повишаване на теглото по време на бременност. Такава таблица може да бъде взета при консултации с жени. Ако прекомерното желание за храна води до преяждане и прекомерно наддаване на тегло, то заедно с Вашия лекар прегледайте диетата.

Повишен апетит при дете

Апетитът на детето е подложен на значителни колебания. Накратко се намалява, което често се свързва с лошото хранене, качеството на готвенето, монотонността на диетата, неадекватността на пиенето през горещия сезон и други фактори. Дългосрочните нарушения на апетита, намаляването му до отсъствие (анорексия) са свързани с различни патологии и интоксикации, заболявания на храносмилателната система, нервната система и др.

Състоянието на повишен апетит (полифагия) при деца е по-рядко срещано. Физиологично увеличаване на апетита разглежда като периоди на интензивен растеж и развитие, например, по време на първото удължение (6-8 години), пубертета, понякога в недоносени деца поради ускореното нарастване на броя на случаите, в периода на възстановяването след остри заразни заболявания. Обикновено увеличаването на апетита до високи степени (булимия) при деца с диабет. Повишеният апетит при дете често води до затлъстяване. Този симптом се появява и в тумора на островния апарат на панкреаса (бета клетки) - инсулином. В този случай се наблюдава и хипогликемия.

Повишен апетит може да се наблюдава в мозъчни тумори, по-специално, на хипоталамуса областта, в някои случаи вродена хипоплазия на централната нервна система, продължителната употреба на стероиди, понякога ftivazida, някои антихистамини. Полифагия се наблюдава и при пациенти с някои форми на малабсорбция, хроничен панкреатит, язва на дванадесетопръстника.

Повишен апетит за кърмене

По време на кърменето причините за постоянно чувство на глад могат да бъдат:

 • загуба на течност с мляко;
 • увеличаване на потреблението на енергия (за производство на мляко, грижи за децата, нови грижи за дома и т.н.);
 • навик на интензивно хранене по време на бременност;
 • субективни фактори - липса на сън, чувства за детето, следродилна депресия.

Важна роля играе балансът на половите хормони. Повечето млади майки хормонални нива се стабилизират около шест месеца след раждането и през цялото това време една жена може да страда от повишена жажда за храна. Като правило, с времето нивото се връща към нормалното и отношението към храненето се нормализира.

Пречка да не ядете всичко, трябва да бъде здравето на детето. Не е тайна, че почти всичко, което майка яде, преминава към детето като част от млякото. Каква може да бъде лакомството на една жена за бебе: диатеза, колики в корема, алергии и дори бронхиална астма. Преди да отидете отново в хладилника, помислете дали наистина искате да ядете или е просто прищявка на тялото?

Повишен апетит към гастрит

При гастрит по-често жаждата за храна изчезва, отколкото се усилва, защото болката в стомаха не допринася за желанието да се яде. Понякога обаче това е възможно и обратно: неконтролираното разпределение на стомашния сок може да предизвика фалшиво чувство на глад. В допълнение, много пациенти се опитват да завладеят болката с повече храна.

Има трета причина: възпалителният процес в стомаха изисква допълнителни витамини и хранителни вещества от тялото, както и течности за отстраняване на остатъчните продукти от възпалителната реакция.

За да се бориш с постоянното чувство на глад с гастрит е безсмислено, е необходимо да се лекува директно гастрит. След възстановяването апетитът ще се възстанови. Но за да продължите и да преяждате, това е невъзможно. По-разумно е да се яде често, но малко по малко, намалявайки натоварването на храносмилателната система. Диетата трябва да бъде направена колкото е възможно по-лесно: например, варена супа трябва да бъде заменена с бульон и гарнирайте със задушени зеленчуци.

Не се опитвайте драстично да намалите диетата, тъй като постенето не е най-добрият вариант за гастрит. Яжте на всеки 2-2.5 часа, но порциите трябва да са малки, без да предизвикват чувство за ситост. Като лек за болестта, менюто може постепенно да се разширява.

Повишен апетит вечер

Хранителните специалисти обясняват увеличаването на апетита в късния следобед поради следните причини:

 • през деня човек губи калории;
 • През деня той консумира висококалорична въглехидратна храна, която причинява рязко увеличение на захарта в кръвта.

Ако тялото няма калории (например, вие сте на една строга диета), а след първата възможност той започва да изисква храна и най-често става вечер или дори през нощта.

Ако сте яли сладки, бонбони или сте били изкушени от тортата през деня, тогава ще се случи рязък спад на нивата на кръвната захар след няколко часа и тялото ще започне да изисква допълнителна порция сладка. Друг въпрос са комплексните въглехидрати (например, зърнени храни): те не предизвикват резки скокове в нивото на глюкозата, захарта се покачва и пада постепенно, а чувството за глад се контролира.

Когато избирате диета, не забравяйте, че прекомерното калорично ограничение на храната принуждава тялото ни да потърси храна рано или късно и да създаде уникални резерви под формата на мастни депозити. Човешкото тяло не може да позволи смъртта да дойде от изчерпване, така че в известна степен липсата на калории се влива в преяждане. И ако отначало сте гладни, изглеждате достатъчно лесни, всички последващи опити скоро и по-късно ще приключат с нападения от вечер "zhora".

Понякога вечерното преяждане е просто навик. През целия ден на работа, закуска-обяд е напълно просто няма време. И това в крайна сметка: вечерта човек се прибира в къщи и се промъква "в две вечери". И така всеки ден. Тялото е свикнало и спокойно толерира глада през деня, знаейки, че вечер храната ще дойде в изобилие.

Всички горепосочени фактори могат да се разглеждат като нарушение на диетата. Това не е добро за храносмилателната система и за здравето като цяло. Следователно хранителните навици трябва да бъдат преразглеждани и да се хранят напълно и правилно.

Гадене и повишен апетит

Гаденето може да говори за много заболявания и състояния. Така че гадене, придружено от някои заболявания на храносмилателния тракт, нарушения на вестибуларния апарат, токсикоза при бременност, отравяне и интоксикация. И какво може да покаже появата на гадене и в същото време чувство на глад?

Гаденето може да доведе до повишена слюнка и увеличено производство на стомашен сок, което предизвиква появата на чувство на глад. В такива ситуации не искате просто да ядете: храната се усвоява по-бързо, храносмилателната система работи по-активно. Може би дори повече движения на червата.

Ако не говорите за бременност, която може да бъде придружена от подобно заболяване, изброените симптоми могат да бъдат следствие от такива заболявания:

 • патология на стомашно-чревния тракт (пептична язва, остра и хронична форма на гастрит, подуване на стомаха, езофагит);
 • панкреатични заболявания (панкреатит, тумори);
 • заболявания на жлъчния мехур;
 • повишено вътречерепно налягане, менингит, енцефалит, паркинсонизъм;
 • морско заболяване.

Понякога се появяват пристъпи на гадене и желание за ядене, когато се приемат определени лекарства. Той може да бъде представител на сърдечни гликозиди или антидепресанти.

Повишен апетит, сънливост и слабост

Усещане за глад и сънливост, умора се наблюдават при понижено ниво на захар в кръвта. По правило това е страничен ефект от строгите диети и глада. Можете да вземете тестове, за да се уверите, че има ниско количество глюкоза в кръвта. Ако страховете се потвърдят, препоръчваме ви да посетите специалист по хранене, който ще преразгледа диетата ви и ще направи специално меню, което ще отговаря на вашите изисквания (например за отслабване) и няма да повлияе на вашето здраве и благополучие.

Усещането за глад изглежда съвсем логично, поради липсата на храна за тялото. Стомахът е празен, а центърът на глада сигнализира, че е необходимо да се приема храна.

Слабостта и сънливостта са свързани с незаменими енергийни разходи, обща обезводняване и загуба на мускулни протеини. Човек се чувства сънлив, уморен, той непрекъснато иска да спи, а на другата сутрин не чувства чувство на весело чувство.

Повишеният апетит и слабост могат да се появят и при повишено ниво на захар в кръвта, свързано с диабет, нарушения на надбъбречната жлеза или щитовидната жлеза. Продължителното увеличаване на количеството захар може да бъде придружено от следните симптоми:

 • често уриниране;
 • сухота в устата;
 • ishudanie;
 • усещане за глад;
 • слабост;
 • зрително увреждане;
 • присъединяване към инфекциозни заболявания.

Организмът в този случай е дехидратиран, изтощен. Човек не иска просто да яде: най-често чувства необходимостта от сладко. В същото време той не се възстановява, а напротив, губи тегло, защото усещането за глад и слабост само се увеличава.

Люлки в кръвната захар не трябва да бъдат остри. Следвайте промените в баланса, като няколко пъти преминавате теста за глюкозата. Следващата консултация с ендокринолог или терапевт ще определи дали има заболяване в организма. Ако е така, лекарят ще предпише подходящо лечение и ще следва динамиката на състоянието на пациента.

Много повишен апетит

"Бруталният" апетит често е следствие от нарушение на въглехидратния метаболизъм. Такива нарушения в повечето случаи стават причина за прекомерно тегло и затлъстяване. Хората с такива проблеми се насочват главно към продукти, богати на прости въглехидрати: сладкиши, сладкиши, бисквитки, пайове, кифлички.

С използването на тези продукти количеството глюкоза в кръвта бързо се увеличава. Прекомерно количество инсулин навлиза в кръвния поток, което също бързо понижава нивото на глюкозата. В резултат на резкия спад на глюкозата центърът на мозъка отново получава сигнал, че е необходимо да се приема храна. Оказва се, че един вид порочен кръг - колкото повече ядем, толкова повече се нуждаем. В резултат на това, въглехидратният метаболизъм се разстройва и след това общите метаболитни процеси. Налице е натрупване на излишна енергия, се получава голямо количество мастна тъкан, чието разцепване е блокирано от мозъка. И в резултат на това - затлъстяване.

Прекомерното желание за храна не се формира наведнъж - обикновено години на лошите хранителни навици, нездравословен начин на живот, стрес, липса на физически упражнения и т.н. Поради това, стабилизира работата на ситост център трябва да се нормализира само диета и житейски принципи ..

Повишен апетит за рак

При проблеми с рака апетитът обикновено се понижава, а не се повишава. Това се дължи на най-силната интоксикация на тялото, с освобождаването на продуктите от разпад на тумора, както и с употребата на мощни лекарства, които също оказват негативно влияние върху центровете за насищане.

Липсата на чувство на глад при рак на стомаха се дължи на факта, че неоплазмата запълва стомашния лумен, което създава чувство за ситост.

Интензифицирането на глада може да се наблюдава само в ранните стадии на заболяването или на етапа на възстановяване, когато пациентът след края на терапията е на поправка. Това се счита за добър знак и означава, че тялото се възстановява и изисква допълнителни хранителни вещества.

Въпреки това е необходимо хранене с рак. Много е важно тялото да се поддържа в ефективно състояние, защото ако бъде отслабено, то няма да може да устои на болестта. Храната трябва да бъде висококачествена, висококачествена, с висококалорични, малки порции, но често.

Червеи и повишен апетит

Глистов, способен да се засели в човешкото тяло, е известен с повече от двеста вида: най-вече плоски червеи и нематоди. Поради големия брой паразити, симптомите на инфекция могат да бъдат значително различни. По този начин, при хелминтовите инвазии може да се наблюдава както намаляване, така и повишаване на апетита. Следователно, наличието на глад не може да се счита за характерно признание за наличието на червеи.

Инфекцията с паразити се характеризира с комплекс от симптоми:

 • неразумна раздразнителност, гняв, постоянна умора, нарушения на съня;
 • неприятни усещания в корема, повишено образуване на газ, усещане за тежест, отсъствие или влошаване на глада, храносмилане (констипацията се заменя с диария);
 • анемия, бери-бери;
 • загуба на тегло, в детството - забавен растеж;
 • често алергии.

Постоянното усещане за глад може да бъде свързано с червеи, ако заедно с повишено желание за храна има загуба на тегло и някои от другите симптоми, изброени по-горе.

За да се провери наличието на червеи, е необходимо да се вземат няколко пъти, за да се анализират изпражненията, можете също така да дадете намазка или остъргване.

Повишен апетит при мъжете

Мъжете са склонни към лакомия не по-малко от жените. От само себе си се разбира, че мъжки пол се нуждае от повече калории, отколкото жени. Понякога обаче не можете да се въздържате и да ядете твърде много. Причините, поради които тялото прави човек да яде повече, също са много:

 • нарушения на функцията на щитовидната жлеза, ендокринни нарушения
 • заболявания на храносмилателната система (гастрит, язви, дисбактериоза и др.);
 • потиснати, потиснати състояния, липса на самореализация (уволнение от работа, ниски заплати, семейни разстройства и т.н.);
 • чести стрес;
 • хронична умора, претоварване, липса на сън, тежък физически труд;
 • небалансирано хранене, липса на подходящо хранене;
 • пиене на алкохол;
 • обезводняване.

По-често, повечето от изброените проблеми се решават в сравнително кратък период от време, като се регулира диетата, режима на деня, осигурявайки достатъчно време за достатъчно почивка и сън.

Ако човек пие алкохол, произтичащото от това повишаване на апетита може да е следствие от метаболитни нарушения, неуспех в производството на храносмилателни ензими и стомашен сок, хронично увреждане на храносмилателната система. И накрая, всяко приемане на алкохол се придружава от гъста "закуска", защото напитките, съдържащи алкохол, дразнят рецепторите на стомаха и предизвикват "брутално" желание за ядене.

Всичко това трябва да се има предвид, когато започнете да се борите с повишен апетит. Първо, е необходимо да се отървем от лошите навици, да установим храненето и начина на живот, да подредим нервната система - и основната част от проблема може да бъде решена.

Лечение на повишен апетит

За да се бориш с немотивираното чувство за глад, първо трябва да коригираш диетата си. Важно е да намалите процента на мазнините, сладките и пикантните храни в храната, да ядете по-малко полуфабрикати и готови ястия от магазини и бързо хранене. Много производители добавят продукти специални подобрители на вкуса, които карат потребителите да купуват и използват този конкретен продукт, и по-неконтролируеми количества: след такива добавки обичайната домашна и здравословна храна ще изглежда свежа и вкус. Помнете това, когато купувате храна.

Избягвайте преяждането. По-добре навреме, сложете табела настрана: нищо чудно няма да се случи, ако завършите ястието след час-два.

Отделете време докато ядете, не се разсейвайте, говорете по телефона, гледайте новини или четете вестници. За да може тялото да разбере, че е ял, очите трябва да видят храната, а не страниците на монитора на компютъра.

Не пийте храна, тя може да улесни бързата евакуация на нечистата храна от стомаха, която се проявява като чувство на глад за кратко време.

Опитайте се да не претоварвате тялото, не преуморявайте. Винаги намираме време за работа, понякога забравяме за почивка. Но тялото също трябва да се възстанови.

Не забравяйте да нахраните тялото си с витамини, минерали и чиста вода. Всичко това е от съществено значение за правилното функциониране на органите, включително храносмилателната система.

Когато говорим за психологически аспект - проблемите на личната отпред, стреса на работното място и у дома - вие може само да мечтае само едно нещо: гледаш на живота положително, се стремим да бъдем оптимисти, а след това много проблеми ще бъдат решени от самите тях, а животът ще бъде по-ярка.

Що се отнася до таблетките, които засягат центровете на глада в мозъка, не се препоръчва да се прибягва до тяхното използване. По-добре е да приемате лечебни билки, както и да използвате определени храни, за да намалите апетита.

Повишеният апетит не винаги говори за болест, просто трябва да преосмислите отношението си към храната и живота.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.