^

Здраве

Инфекциозни и паразитни болести

Пневмококов менингит: симптоми, диагноза, лечение

Освен възпаление на белите дробове и плеврата, средното ухо и околоносните синуси, меките тъкани и ставите, пневмококовата инфекция може да предизвика възпалителен процес в мозъчните обвивки – пневмококов менингит.

Менингит без температура: симптоми, лечение

В редки случаи менингитът се развива без температура, което значително усложнява диагнозата и може да показва нарушения в имунната система. 

Ентеровирусен менингит при деца и възрастни

Ентеровирусите се считат за най-честата причина за вирусен менингит в много страни по света, като някои страни с високи доходи отчитат годишно между 12 и 19 случая на 100 000 души население.

Гранулоцитна анаплазмоза при хора

Анаплазмозата има полиморфни симптоми и характерна сезонност (предимно пролетно-лятно време), свързана с периоди на естествена активност, пренасяна от кърлежи. 

Постмоиден синдром при възрастни и деца

Посткоиден синдром - тази диагноза поражда много въпроси. По правило хората си мислят: имали инфекция, възстановили се и вече няма нужда да се притеснявате. Но коронавирусът е по -коварен, отколкото очакваха лекарите: той може да напомня за себе си дълго време с различни патологични признаци под формата на звучен синдром.

Инфекциозен еритем

Когато са засегнати различни инфекции, върху кожата може да се появи фокално зачервяване - инфекциозен еритем, което е признак, че инфекцията е причинила реакция под формата на повишен приток на кръв към областта на кожата.

Видове стрептодермия: симптоми и особености на различните форми на заболяването

Streptoderma е колективна концепция, чрез която лекарите определят разнообразието от видове и форми на кожната патология, причинени от стрептококова инфекция. Различните видове стрептодермия имат свои характерни симптоми, особености и условия на развитие. 

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.