^

Здраве

Полисомнография

, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Какво представлява полисмонографията? Това е модерен хардуерен метод, използван при изследването на основните неврофизиологични показатели на съня и използван като диагностичен инструмент в неврологията и сонологията.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Показания и противопоказания за полисомнография

Към днешна дата индикациите за полисомнография включват широк спектър от спънкологични патологии, по-специално:

Този метод за диагностициране е единственият начин да се открият такива нарушения на дихателната функция по време на сън, като апнея и хипопения, които често се съпровождат от хъркане. Хората с тази патология развиват хроничен кислороден дефицит на мозъка и сърцето, което води до сериозни заболявания: коронарна болест на сърцето и централна церебрална исхемия.

Според невролозите практически няма противопоказания за полисомнография.

Към кого да се свържете?

Как се извършва полисмонографията?

Полисомнографски преглед се извършва през нощта, така че пациентът трябва да дойдат през нощта (след 20-21 часа) somnological лаборатория (или специално определено за целта камера) клиника, която извършва този вид диагностика и да имат подходящо оборудване и специалисти.

Преди лягане, пациентът е свързан с всички устройства за запис чрез сензор електрод (около двадесет), които се поставят върху повърхността на кожата на различни места, така че да е възможно да се записва всички неврофизиологични процеси, протичащи по време на сън.

Така че, през нощта се проследяват и записват:

  • биоелектрична активност на мозъка ( електроенцефалограма );
  • сърдечна честота и честота ( електрокардиограма );
  • ниво на кислород в кръвта (периферна пулсова оксиметрия);
  • интензивност на дихателните движения на гръдния кош (електролезимография);
  • обемната скорост на въздушния поток, издишан през носа (скоростта на дишане се измерва чрез сензори за налягане);
  • позицията на тялото и двигателната активност (видео наблюдение и миограма, взети от тибиалните мускули на предните повърхности на бедрото);
  • състоянието на мускулите на брадичката (електромиограма);
  • движения на очи в сън (електрокулограма);
  • хъркането (честотата и продължителността му се записват от звуков сензор, разположен в областта на шията).

Какво прави полиизмонографията по отношение на диагностицирането на нарушения на съня? Фиксиране и анализ се провежда в един сън неврофизиологични промени, записани от оборудването, позволява на професионалистите да изградят gipnogrammu - компютърна графика фази и цикли на съня, които - в сравнение с нормативните показатели, свързани с възрастта - да се уточнят някои аномалии в характеристиките на съня на пациента. И това дава обективна причина за определяне на правилната диагноза.

По очевидни причини цената на полисомнографията в сайтовете на клиниките и диагностичните центрове не е посочена: за да получите конкретни данни, трябва да се свържете директно с лечебното заведение.

И според това какви прегледи за полисомнография напускат пациентите на тези институции, възприемането на сериозността на проблемите със съня и разбирането за тяхното отрицателно въздействие върху здравето все още не достига необходимото ниво. Да, и да заспи на човека, покрит със сензори, не е лесно ...

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.