^

Здраве

A
A
A

Безсъние (безсъние)

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 30.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Безсъние - "повтарящи се нарушения на инициирането, продължителността, консолидирането или качеството на съня, настъпващи въпреки наличието на достатъчно време и условия за сън и проявявани от нарушения на ежедневните дейности от различен тип".

В това определение е необходимо да се идентифицират основните характеристики, а именно:

 • персистиращ характер на разстройствата на съня (те се появяват в продължение на няколко нощи);
 • възможността за развитие на различни видове нарушения в структурата на съня;
 • наличието на достатъчно време, за да се осигури сън в човека (например, безсънието не може да се счита за липса на сън в интензивно работещите членове на индустриално общество);
 • възникване на смущения във функционирането през деня под формата на намалено внимание, настроение, сънливост през деня, вегетативни симптоми и др.

trusted-source[1]

Эпидемиология инсомнии

Безсънието е най-често срещаното нарушение на съня, честотата му в общата популация е 12-22%. Честотата на смущенията в цикъла на "сън-будно състояние" като цяло и на безсъние, по-специално сред неврологичните пациенти, е много висока , въпреки че те често отиват на фона на масивни неврологични заболявания.

Честотата на безсъние при някои неврологични заболявания. Вижте също: Сън и други заболявания

Болест

Честота на нарушения на съня,%

 

Субективен

Обективен

Инсулт (остър период)

45-75

100

Паркинсонизъм

60-90

До 90

Епилепсия

15-30

До 90

Главоболие

30-60

До 90

Деменция

15-25

100

Невромускулни заболявания

До 50

?

Без съмнение, безсъние появява по-често при по-възрастни възрастови групи, което се дължи на свързани с възрастта промени като физиологичен цикъл "сън-събуждане", и висока честота на соматични и неврологични заболявания, които могат да предизвикат смущения в съня (хипертония, хронична болка, и др.).

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7]

Причини за безсъние

Причините за безсъние са разнообразни: стрес, невроза; психични разстройства; соматични и ендокринни метаболитни заболявания; приемане на психотропни лекарства, алкохол; токсични фактори; органично увреждане на мозъка; синдроми, възникващи при сън (синдром на сънна апнея, моторни нарушения при сън); болкови синдроми; външни неблагоприятни условия (шум и др.); работа на смени; промяна на часови зони; нарушения в хигиената на съня и др.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Симптомите на безсъние

Клиничната феноменология на безсъние включва предполагаеми, интразомални и пост-сънливи нарушения.

 • Предумишлени разстройства - трудността при започване на мечта. Най-често срещаната жалба е трудността да заспивате; в дългосрочен план, патологичните ритуали за заспиване, както и "страхът от леглото" и страхът от "непристъпване на сън" могат да се образуват. Желанието за сън изчезва веднага щом пациентите се окажат в леглото: появяват се болезнени мисли и спомени, двигателната активност се увеличава в опит да се намери удобна поза. Приближаващата сънливост се прекъсва от най-малкото звучене, от физиологичните миоклонии. Ако заспиването на здрав човек се случи в рамките на няколко минути (3-10 минути), при пациентите понякога се забавят до 2 часа или повече. В полисомнографско проучване, значимо увеличаване на времето на заспиване се забелязват чести преходи от първия и втория етап на първия цикъл на сън до събуждане.
 • Intrasomnicheskie разстройство включват честа нощно събуждане, след което пациентът дълго време не мога да спя, и чувство лек сън. Пробуждане поради двете външни (главно шум) и вътрешни фактори (плашещи сънища, страхове и кошмари, болка и автономни промени като респираторни заболявания, тахикардия, повишена двигателна активност, уриниране и др.). Всички тези фактори могат да се събудят и здрави хора, но пациентите драстично намалени прага на пробуждане е възпрепятстван и процеса на заспиване. Намаляването на прага на събуждане се дължи до голяма степен на недостатъчната дълбочина на съня. Полисомнографско корелира тези усещания се увеличават съня повърхност представителство (I и II етап MBF), чести събуждания, дълги периоди на будност в сън, дълбок сън намаляване (δ-сън), увеличаването на двигателната активност.
 • Постмодерните разстройства (възникващи в непосредствения период след пробуждането) - ранно събуждане, намалена ефективност, чувство за "счупване", недоволство от съня.

Форми на безсъние

В ежедневието най-честата причина за нарушения на съня - адаптивна безсъние - е нарушение на съня, което се случва, когато възникнат остри стресове, конфликти или промени в околната среда. В резултат на тези фактори се увеличава цялостната активност на нервната система, което затруднява достъпа на сън при нощно или нощно пробуждане. С тази форма на нарушения на съня, можете да определите с голяма сигурност причината, която го е причинила. Продължителността на адаптивната безсъние не надвишава 3 месеца.

Ако нарушенията на съня продължават да съществуват за по-дълъг период от време, те се свързват с психични разстройства (най-често формирането на "страх от сън"). В същото време активирането на нервната система се увеличава във вечерните часове, когато пациентът се опитва да "насили" себе си да заспива по-бързо, което води до влошаване на сънните смущения и влошаване на безпокойството на следващата вечер. Тази форма на нарушения на съня се нарича психофизиологична безсъние.

Специална форма на безсъние - psevdoinsomniya (преди тя да се нарича изкривено възприятие на сън, или спи агнозия), при които пациентът се посочва, че тя не спи, но обективно проучване потвърждава наличието на мечтата си с достатъчна продължителност (6 часа или повече). Psevdoinsomniya поради нарушаване на собствените си възприятие на съня, свързани главно със специалното усещане за време през нощта (събуждане периоди през нощта е добре си спомни, и периоди на сън, а напротив, amneziruyutsya) и определяне проблеми на собственото си здраве, свързани с разтройства на съня.

Безсъние може да се развива на фона на недостатъчен сън хигиена, т.е. Характеристики на човешките дейности, които водят до увеличаване на активирането на нервната система (пиенето на кафе, тютюнопушене, физическа и психическа натоварване вечер) или състояния, които увреждат началото на съня (в легнало положение по различно време на деня , използването на ярка светлина в спалнята, неудобно за съня среда). Подобно на тази форма на нарушение на съня поведенчески безсъние от детството, причинени от образуването на децата погрешни асоциации, свързани със съня (например необходимостта да спи само, когато морска болест), и да се опитате да ги отстранят или корекция се появява активна съпротива на детето, което води до намаляване на времето за сън.

От така наречената помощна (свързани с други заболявания), разстройства на съня най-често наблюдавани безсъние с психиатрични разстройства (по стария начин - при заболявания невротична кръгове). При 70% от пациентите с неврози има нарушения на инициирането и поддържането на съня. Често смущенията на съня е основният simptomoobrazuyuschim фактор, поради което, по мнението на пациента, както и разработени множество вегетативни оплаквания (главоболие, умора, замъглено зрение и т.н.) и ограничена социална дейност (например, те вярват, че те не могат да работят , тъй като те не получават достатъчно сън). Особено голямо е ролята в развитието на тревожност и депресия при безсъние. По този начин, при различни депресивни разстройства, честотата на нарушения в нощния сън достига 100% от случаите. Полисомнографски корелати на депресия считат скъсяване на латентния период на FBS (<40 минути - твърди, <65 минути - "демократичен" критерий), намалява продължителността на делта-сън спя цикъл и-δ-сън. Повишена тревожност често се проявява presomnicheskimi нарушения, както и хода на заболяването - и intrasomnicheskimi и postsomnicheskimi оплаквания. Полисомнографски тревожни прояви при високо неспецифичен и определя от удължена със заспиването, увеличението на повърхностните стъпки, двигателна активност, време се събужда, намаляване на продължителността на съня и дълбоки бавни етапи вълна съня.

Оплакванията от нарушения на съня също са много чести при пациенти със соматични заболявания, като хипертония, диабет и др.

Специална форма на безсъние са нарушения на съня, свързани с нарушение на биологичните ритми на тялото. В същото време "вътрешният часовник", който дава сигнал за появата на сън, осигурява подготовката за началото на съня или твърде късно (например при 3-4 часа през нощта), или твърде рано. Съответно, когато това е счупен или заспиване, когато човек безуспешно се опитват да спят по социално приемлив срок или сутрешно събуждане случва твърде рано за стандартно време (но "правилната" време, според вътрешния часовник). Често срещано нарушение на съня поради нарушение на биологичните ритми е "синдром на реактивно забавяне" - безсъние, което се развива с бързо движение през няколко часови зони в една или друга посока.

trusted-source[14], [15], [16]

Процесът на безсъние

С потока са изолирани остро (<3 седмици) и хронична (> 3 седмици) безсъние. Безсънието, продължаващо по-малко от 1 седмица, се нарича преходно. Хронично безсъние допринесе за устойчивостта на стрес, депресия, тревожност, монтаж хипохондрик, alexithymia (затруднения при разграничаването и описване на нечии емоции и усещания), нерационалното използване на хапчета за сън.

Последици от безсънието

Изолирайте социалните и медицински последици от безсънието. Първите имат голям публичен звук, главно във връзка с проблема за сънливостта през деня. Това се отнася по-специално за проблема с управлението на превозни средства. Показано е, че да повлияе на концентрацията и скоростта на реакция 24часа лишаване от сън е еквивалентен на 0.1% концентрация на алкохол в кръвта (интоксикация потвърдено, когато концентрацията на етанол в кръвта на 0.08%). Медицинските последствия от безсъние се изследват активно в настоящия момент. Доказано е, че безсънието е свързано с психосоматични заболявания - хипертония, хроничен гастрит, атопичен дерматит, бронхиална астма и други особено изразено отражение на липсата на сън в педиатричната популация :. На първо място, под формата на влошаване на способността за учене и поведение в отбора.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Диагноза на безсъние

Основните принципи за диагностициране на безсънието са следните: оценка на индивидуалния хронобиологичен стереотип на човек (бухал / чучулига, кратък / продължителен), който вероятно е генетично определен; отчитане на културните характеристики (сиеста в Испания), професионални дейности (нощна работа и работа на смени); изследване на характеристиките на клиничната картина, данните от психологическите изследвания, резултатите от полисомнографията; оценка на съпътстващи заболявания (соматични, неврологични, умствени), токсични и медицински ефекти.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Лечение на безсъние

Лекарствените методи за лечение на безсъние включват хигиена на съня, психологически, фототерапия (лечение с ярка бяла светлина), entsefalofoniyu ( "мозъчна музика"), акупунктура, биофидбек, физическа терапия.

Важен и неразделна част от лечението на всяка форма на безсъние е спазването на хигиена на съня, което предполага следните препоръки.

 • Отидете в леглото и станете по едно и също време.
 • Изключете дневния сън, особено следобед.
 • Не пийте чай или кафе през нощта.
 • Намалете стресови ситуации, психически стрес, особено вечер.
 • Организирайте физическа активност вечер, но не по-късно от 2 часа преди лягане.
 • Редовно използвайте водни процедури преди лягане. Можете да вземете хладен душ (лекото охлаждане на тялото е един от елементите на физиологията на заспиването). В някои случаи, да речем топъл душ (комфортна температура) до усещане за лека мускулна релаксация. Не се препоръчва използването на контрастни водни процедури, прекалено горещи или студени вани.

Лечение от лечебна безсъние

Идеалното е за лечение на заболявания, причинени от безсъние, които в повечето случаи е една от проявите на конкретен патология. Въпреки това, в повечето случаи, определянето на етиологичен агент е трудно или безсъние предизвиква определен пациент са многобройни и не могат да бъдат елиминирани. В такива случаи е необходимо да се ограничи назначаването на симптоматична терапия, т.е. Хипнотици. Исторически като хипнотици използвани много препарати от различни групи -. Бромиди, опиум, барбитурати, невролептици (предимно фенотиазинови производни), антихистамини и др значителна стъпка при лечението на безсъние е въвеждането в клиничната практика на бензодиазепини - хлордиазепоксид (1960), диазепам (1963) , оксазепам (1965); В същото време, препарати от тази група имат много нежелани ефекти (пристрастяване, зависимост, увеличава необходимостта от постоянна дневна доза, отнемане синдром обостряне сънна апнея, загуба на паметта, вниманието, времето за реакция, и др.). В тази връзка са разработени нови хапчета за сън. Група Често използвани лекарства "три Z» - зопиклон, золпидем, залеплон (агонисти различни рецепторни подтипове на постсинаптичните рецепторния комплекс GABA-ергични). От голямо значение при лечението на безсъние оттеглена мелатонин (melaxen) и мелатонин рецептор агонисти.

Основните принципи на лечението на безсънието са както следва.

 • Преобладаващото използване на краткотрайни лекарства като залеплон, золпидем, зопиклолон (представени по реда на увеличаване на полуживота).
 • За да се избегне формирането на зависимост и зависимост, продължителността на предписването на хипнотици не трябва да надвишава 3 седмици (оптимално - 10-14 дни). През това време лекарят трябва да разбере причините за безсънието.
 • При пациенти на по-големи възрастови групи трябва да се предпише половината (по отношение на пациенти на средна възраст) дневна доза хипнотици; важно е да се обмисли тяхното възможно взаимодействие с други лекарства.
 • При наличието на дори минимални съмнения за синдром на сънна апнея като причина за безсъние и невъзможността за нейната полисомнографска проверка, могат да се използват доксиламин и мелатонин.
 • В случай, че субективното недоволство от съня, обективно регистрираната продължителност на съня надхвърля 6 часа, използването на сънотворни хапчета е неразумно (е посочена психотерапията).
 • Пациентите, които получават дългосрочни хипнотични лекарства, трябва да преминат "медицинска почивка", която позволява да се намали дозата на лекарството или да се замени с него (особено в случай на бензодиазепини и барбитурати).
 • Препоръчително е да се използват хапчета за спане при поискване (особено приготвянето на групата "три Z").

Когато се предписват хипнотици, неврологичните пациенти трябва да имат предвид следните аспекти.

 • Основно пациенти в старческа възраст.
 • Ограничена приложимост агонисти различни рецепторни подтипове на постсинаптичните рецепторния комплекс GABA-ергични (в заболявания, причинени от заболявания на мускулите и невромускулна трансмисия).
 • По-висока честота на синдрома на сънна апнея (2-5 пъти по-голяма от тази в общата популация).
 • Повишеният риск от странични ефекти на приспивателни (особено бензодиазепини и барбитурати, които често водят до усложнения като атаксия, психични разстройства, паркинсонизъм, причинен от лекарства дистонични синдроми, деменция, и т.н.).

Ако безсънието е свързано с депресия, употребата на антидепресанти е оптимална за лечението на нарушения на съня. От особен интерес са анти-депресанти, хипнотичен ефект, без седативен ефект, по-специално, мелатонин рецепторни агонисти церебрална тип 1 и 2 (агомелатин).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.