^

Здраве

Хиперсомния (патологична сънливост)

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Хиперсомния (патологична сънливост) може да усложни хода на много заболявания на главната нервна система и се проявява като постоянна и пароксизма (периодична) хиперсомния.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Основните причини за хиперсомния

 1. Нарколепсия.
 2. Идиопатична хиперсомния.
 3. Синдром на "сънна апнея".
 4. Синдром на Kleine-Levin.
 5. Органично увреждане на горните участъци на мозъчния ствол и диенсефалона (краниоцеребрална травма, обемни образувания, енцефалит, прогресивен хидроцефалий и др.).
 6. С психични заболявания (депресия, дистимия).
 7. След инфекциозни заболявания.
 8. С нощни болки и чести нощни припадъци (например, хипногенна пароксизмална дистония, периодични движения на крайниците, синдром на неспокойните крака).
 9. Синдром на забавена (забавена) фаза на сън.
 10. Психогенни (стресови, с невротични разстройства).
 11. Соматични заболявания.
 12. Ярогенен хиперсомния.

Спален заболяване

Патологичната сънливост при нарколепсията има характер на непреодолими пристъпи на заспиване, които се появяват в неадекватна ситуация. Възникването на припадък се улеснява от монотонна ситуация, срещи, продължително заседание и т.н. Честотата на пристъпите варира от един до няколко стотин дневно. Средната продължителност на атаката е 10-30 минути. По време на нападение пациентът може да бъде събуден, но това не винаги е възможно да се направи лесно. Подробна картина на нарколепсия включва пет основни прояви: В допълнение към атаки на дневна сънливост (хиперсомния) също така се характеризира с катаплексия (краткосрочно генерализирано или парциални пристъпи загуба на тонус и сила без увреждане на съзнанието); хипногични халюцинации, които понякога се появяват при заспиване; катаплекси на събуждане и заспиване ("парализа на съня") и нарушение на нощния сън.

Сънят полиграфия разкрива ранното начало на фазата на бързо сън (характерен спад в латентния период на бърз сън), чести пробуждания, намаляване на делта спането и други характерни нарушения на неговата структура.

Идиопатична хиперсомния

Идиопатичната хиперсомния се характеризира с удължаване на продължителността на нощния сън в комбинация с патологична дневна сънливост; тя се различава от нарколепсията в отсъствието на катаплексия, хипногагозни халюцинации и парализа на съня.

Диагнозата е диагнозата на изключение; с полисомнография има продължителен сън без признаци на друга патология на съня. MTLS показва съкращаване на латентността на съня без появата на фаза на сън с BDG. Лечение, подобно на лечението на нарколепсия, с изключение на анти-катаракта.

Синдромът на "сънна апнея" ("синдром на Pickwick")

Хъркането и прекомерната дневна сънливост са сред най-характерните външни прояви на синдрома на "сънна апнея". За разлика от физиологичния спиране на дишането по време на сън, нарушена сънна апнея често разработен (повече от 5 часа) и те са по-дълги (10 секунди), а типичен неспокоен сън различен характер с чести събуждания. Sleepy апнея е придружено от други характерни симптоми: тежка хъркане, прекомерна сънливост през деня, хипнотични халюцинации, нощно напикаване, главоболие сутрин, хипертония, наднормено тегло, намалено либидо, личностни промени, намаляване на интелигентност.

Изолирайте централната, обструктивна и смесена апнея.

Причини централната апнея: органични лезии на мозъчния ствол (. Амиотрофична латерална склероза, siringobulbiya, първична алвеоларна хиповентилация или "клетва синдром Ондин" и др) и периферна пареза дихателните мускули (синдром на Guillain-Barre, и други тежки полиневропатия).

Често наблюдавана обструктивна сънна апнея: хипертрофия на сливиците, оток и възпалителна инфилтрация; анатомични аномалии на долната челюст; затлъстяване; Синдром на Прадер-Уили (Prader-Willi); разширен език или език със синдром на Даун, хипотиреоидизъм или акромегалия; фаринкса слабост разширител (миотонична дистрофия, мускулна дистрофия, мозък увреждане, амиотрофична латерална склероза); оток на фаринкса; аномалии на основата на черепа (синдром на Arnold-Chiari, синдром на Klippel-Feil, achondroplasia); диспнея при синдрома на Shay-Draeger и семейната disautonomy. Най-често срещаната смесена апнея. Спящата апнея е рисков фактор за внезапна смърт.

Най-добрият начин за диагностика е нощната полисомнография, която ви позволява обективно да регистрирате и измервате апнея, както и свързаната с нея хипоксемия (намалено насищане с кислород на кръвта).

Синдром на Клайн-Левин

Болестта се проявява периодични пристъпи на сънливост с повишен глад (полифагия) и психопатологични разстройства (объркване, безпокойство, възбуда, халюцинации, повишена сексуалност). Продължителността на атаката е от няколко дни до няколко седмици. Силното събуждане може да предизвика силно агресивно поведение. Болестта дебютира без видима причина, най-вече на пубертетна възраст и засяга почти изключително мъжки пациенти.

Органично увреждане на горните части на мозъчния ствол и диенцефалона

Епидемичният енцефалит в острата фаза често е съпътстван от патологична сънливост ("офталмоплегична хиперсомния"). Краикоцеребралното увреждане е друга възможна причина за хиперсомния. Незначителна сънливост е възможна в острия стадий и в периода на възстановяване на практически всяка инфекция; понякога се забелязва и след лека краниоцеребрална травма. Острите разстройства на церебралната циркулация, както и мозъчните тумори, могат да бъдат придружени от продължителни състояния на хиперсомния. Хиперпсомните синдроми се различават от кома с относително пробуждане: външните влияния позволяват на пациента да бъде изваден от хибернация и да получи от него повече или по-малко адекватен отговор на словесни стимули. Изясняването на естеството на органичните увреждания се постига, като се използват, освен клиничните изследвания, и методи за невроизобразяване и лумбална пункция, ако последната не е свързана с риска от разместване на мозъчния ствол.

Понякога се наблюдава хиперсомния при множествена склероза, енцефалопатия на Wernicke, африканска болест на съня.

Сред дегенеративните заболявания, които понякога се съпътстват от хиперсомния, най-често са болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, мултисистемна атрофия.

Психични заболявания

Психичните заболявания, особено ендогенната природа, понякога могат да бъдат придружени от повишена сънливост. Степените на депресия (например със сезонни афективни разстройства) се проявяват чрез намаляване на активността и сънливост. Дебютът на шизофренията в юношеството често се характеризира с повишена нужда от сън в деня.

Инфекциозни болести

Инфекциозните заболявания, особено в етапа на възстановяване са придружени от повишена сънливост в картината на астеничното състояние.

Нощни болки и други патологични състояния, прекъсващи нощния сън

Нощен болка соматогенна или неврогенен произход, както и чести нощни припадъци (например чести атаки gipnogennoy пароксизмална дистония), периодичните движения на крайниците по време на сън, или синдром на неспокойните крака, което води до фрагментиране на нощния сън, може да доведе до компенсаторно сънливост през деня и да предизвика намалена производителност и адаптация ,

Синдром на забавена (забавена) фаза на сън

Този синдром, подобно на някои други подобни синдроми, се причинява от нарушение на циркадианния ритъм и се проявява от оплаквания за изключително трудно пробуждане, което изисква дълго време и прекомерна сутрешна сънливост. Тези пациенти обаче нямат сънливост през нощта и лягат късно през нощта.

Психогенна хиперсомния

"Истерична хибернация" (в остарялата терминология) може да се прояви като епизод (часове) часове или часове на хибернация в отговор на остър емоционален стрес. Има поведенческа картина на съня (пациентът прилича на сън и не може да бъде събуден от външни стимули), но явен а-ритъм с изразен приблизителен отговор на външни стимули се записва в ЕЕГ.

Соматични заболявания

Хиперсомния може да възникне на такива соматични заболявания като чернодробна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, дихателна недостатъчност, електролитни нарушения от различно естество, сърдечна недостатъчност, тежка анемия, ендокринни нарушения (хипотиреоидизъм, акромегалия, захарен диабет, хипогликемия, хипергликемия).

Ярогенен хиперсомния

Хиперсомната на йатогенния произход често се среща в неврологичната практика. Тя се нарича бензодиазепини, не-бензодиазепинови хипнотици (фенобарбитал, золпидем), седативни антидепресанти, антипсихотици, антихистамини, наркотични аналгетици, бета-блокери.

Така наречената физиологична хиперсомния се наблюдава при лишаване от сън, свързан с начина на живот и нарушаване на обичайния сън и събуждане.

Споменавана е и хипосфония, свързана с менструалния цикъл.

Сред интоксикациите, причиняващи хиперсомния, злоупотребата с алкохол е най-често срещана.

Диагностични тестове за патологична сънливост

Електроглиптики на събуждането и нощния сън с запис на дъха; клинична оценка на соматичния, умствения и неврологичния статус; ако е необходимо - КТ и ЯМР, изследване на цереброспиналната течност (рядко).

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.