^

Здраве

Дневна сънливост: има ли причина за безпокойство?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ако човек е достатъчно хронично сън, което означава, че продължителността на нощния сън по-малко от седем часа на нощ, и то трае от ден на ден в продължение на месец или повече, сънливост през деня - логична последица от нарушаването на физиологичната норма на нощ почивка на централната нервна система и на целия организъм.

Но често е трудно да се преодолее желанието за сън през деня, особено след обяд, което се случва при онези, които спят достатъчно нощ. Каква е причината за това?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Причини за сънливост през деня

Така че най-простата причина за сънливост през деня е постоянната липса на сън и очевидно няма никакви въпроси с него. Въпреки че, както е известно, физиологично определената индивидуална нужда от сън може да не съвпада с общоприетите стандарти и да бъде по-малка от или повече от седем до осем часа. По правило това се дължи на спецификата на анаболизма - когато за биохимичните процеси на синтез на вещества, които се появяват през нощта и възстановяване на имунитета (поради производството на Т-лимфоцити), е необходимо малко повече време.

Той също така може да включва циркадианния ритъм на съня, т.е. Промяна на бодърстване и съня периоди в сравнение с времето на ден, например, работа на смени, а също и в случай на внезапна промяна на часовия пояс (синдром на забавяне).

В съвременната сонология (област на медицината, която изследва физиологията и патологията на съня) се разглеждат следните причини за сънливост през деня:

 • безсъние (безсъние), чието развитие може да се дължи на невротични състояния, стрес, психични разстройства и т.н.
 • патологията на мозъка (тумори, хематоми, кисти, хидроцефалия) и черепно-мозъчна травма;
 • синдром на сънна апнея (нарушена дихателна функция в състояние на сън с механичен или психогенен характер);
 • хиперсомния (психофизиологичен, нарколептичен, иатогенен, идиопатичен);
 • продължителна скрита депресия;
 • ендокринни заболявания (захарен диабет тип II, хипотиреоидизъм);
 • липса на желязо в кръвта ( дефицит на желязо анемия ).

Сънливост през деня - опасен симптом на апнея ( "и умря") сън, по време на който се намира на кратко (15-25 секунди), внезапно спиране на дишането, причинени от прекратяването на свиване на дихателните мускули. Това нарушава нормалната структура на съня: човек се събужда или сънят става повърхностно. И когато сънна апнея е причинено от стесняване на лумена на дихателните пътища в съня си, диагнозата звучи като синдром на обструктивна сънна апнея. Въз основа на това, някои мъже с наднормено тегло силен след четиридесет години не могат да вземат дълбоки вдишвания и за ускоряване на темпа на дишането, което дава основание да се диагностицира своите патологии като белодробна алвеоларна хиповентилация (т.нар синдром Pickwick), което се характеризира с повишена сънливост през деня.

Говорейки за хиперсомния, експертите означават прекомерна продължителност на съня през нощта, както и особени пристъпи на сънливост през деня. На първо място, тук включват нарколепсия (Gélineau болест), в който маркира неспокоен, често прекъснат сън през нощта и за кратко да изпадне в състояние на сън през деня - понякога в най-неочаквани ситуации, като например, когато пътувате. В такива случаи невролозите диагностицират катаплексията - мускулна слабост за няколко секунди (някакъв вид ступор), без да губи съзнание. Нарколепсия развитие, свързани с генетично определен дефицит на невропептид орексин (хипокретин), който се синтезира от хипоталамуса и осигурява възбуждащите нервните импулси.

Неинсулинозависимият захарен диабет е включен в списъка на причините за сънливост през деня поради нарушения в осигуряването на глюкозни клетки за тялото, в резултат на нечувствителност към инсулин. Известно е също така, че това заболяване кост (diencephalon епифизната жлеза) произвежда по-малко мелатонин - неврохормон който регулира на циркадните ритми на тялото и се синтезира само през нощта. Така че всяка промяна в неговото развитие води до нарушения на съня под формата на безсъние или повишена сънливост през деня.

В вродени или придобити хипотиреоидизъм (недостатъчни хормони на щитовидната жлеза) - в допълнение към слабост, бързо физическа умора, главоболие, студенина, сухота на кожата - лицето страда от прекомерна сънливост през деня. Почти една и съща симптоматика се случва при анемия с дефицит на желязо.

И накрая, сънливостта може да бъде страничен ефект на анти-едематозни, антихипертензивни, антиастматични или стероидни лекарства.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Как да се справяме с дневната сънливост?

Сред препоръките как да се справяме с дневната сънливост, на първо място са напитките, съдържащи кофеин. Кофеинът има психостимулиращи свойства, които насърчават активирането на всички функции на тялото, включително съдовия тонус и синтеза на неврохормони. Но лекарите не са напразно предупреждават за опасностите от злоупотребата с кафе и силен чай (особено вечер), както прекаляването с кофеин може да причини психогенна зависимост - теизъм, което е придружено от главоболие, нервност, повишена сърдечна честота и, разбира се, безсъние. След 16-17 часа пиенето на кафе е нежелателно.

Сутрешното упражнение, топъл душ (или поне миене до талията) и закуска са три китове, на които стои весело състояние през целия работен ден. Температурата на водата може постепенно да се намали до + 28-30 ° C и да се правят контрастни водни процедури.

За закуска е полезно да се ядат зърнени храни, т.е. Зърнени храни, зеленчукови салати с варено месо или риба, както и яйца и извара със заквасена сметана.

Предотвратяване на сънливостта през деня - правилната подготовка за сън или хигиена на съня. Според препоръките на специалистите от Американската национална фондация за сън (NSF), е необходимо да се придържаме към здравословните навици, а именно:

 • да откаже от късен (след 19 часа) хранене;
 • опитайте се да си легнете и да се събудите по едно и също време (дори в почивните дни);
 • всяка нощ вземайте успокояващ душ (с температура на водата не повече от + 40 ° C).
 • вечер да не включва в апартамента твърде ярка светлина и прекалено силна музика;
 • Когато спи със сън, сънят трябва да се избягва;
 • ежедневно упражнение;
 • в спалнята трябва да бъде тихо, свежо и удобно;
 • тихите класове преди лягане изключват използването на електронни устройства (например лаптоп), тъй като определен вид светлина, излъчвана от екраните на тези устройства, активира мозъка.

Ясно е, че прогнозата за дневната сънливост зависи изцяло от причината за нея. По този начин при синдрома на обструктивна сънна апнея често се появяват церебрална хипоксия и сърдечна недостатъчност до сърдечна исхемия. Въпреки, че всяка дневна сънливост - независимо от етиологията - оказва отрицателно влияние върху общото състояние и ефективността на човека.

Диагностика на сънливостта през деня

Диагнозата на сънливостта през деня е насочена към откриване на причините за това състояние. Понякога един лекар страда от обичайното слушане на оплакванията на пациента и изясняване на ежедневните му рутинни и жизнени условия, както и да пита за заболяванията, нараняванията, стреса и използваните медикаменти.

Въпреки това, за диагностициране на това не е достатъчно, а след това с невролог или сън притежава специален тестове, за да се определи оптималната продължителност на нощния сън, който предоставя на пациента усещане за бодрост след събуждане.

В допълнение, проучването на ключовите неврофизиологични показатели на съня, използващи полисомнография, и характеристиките на функционирането на отделните мозъчни структури са изяснени по време на ЕЕГ (електроенцефалография).

Както сънливост през деня, често включва сънна апнея, може да е подходяща респираторна или сърдечна и наблюдение (проучване ритъм на дишане по време на сън през нощта), както и определяне на нивото на кислород в кръвта от пулсоксиметрия.

Разбира се, че при наличието на заболявания на всички органи и системи на първо място, ендокринни, които могат да бъдат включени в сънливост през деня, трябва да се подложи на пълна проверка от специалисти в тази област, включително изследвания на кръвта и урината.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.