^

Здраве

Сомнолог

, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Солологът е лекар, който се занимава с лечението, диагностиката и изследването на нарушенията на съня. Нека разгледаме кога е необходимо да се свържете със сомнолог, какви заболявания лекува лекарят и основните съвети за здрав сън от сонолог.

Лекарят-сонолог има необичайна и много уникална специализация, участва в проучването и лечението на нарушения на съня. Според статистиката около 20% от хората имат нарушения на съня, които оказват отрицателно въздействие върху благосъстоянието и работния капацитет, което от своя страна засяга качеството на живот. Ето защо професията на лекар на сонолог е релевантна в наше време. Солологът се занимава с лечение на нарушения на съня, както при възрастни, така и при деца. Като правило детският сонолог диагностицира пациенти с психотерапевти и лекари от ОНД. Това се дължи на факта, че в детството не само външните фактори влияят върху съня, но и върху развитието на организма.

Към днешна дата лекарите сомнолози са идентифицирали повече от 80 вида нарушения на съня и около 50 заболявания, които причиняват безсъние. Пълната диагноза на пациента позволява на лекаря да определи заболяването, да открие причината за появата му и да направи лечебна програма. Но е много трудно да се намери лекар за сомнолог, тъй като лекарите не работят в прости клиники. По правило можете да се регистрирате за среща с сомнолог в специализирана или частна клиника, която работи върху чужд модел на медицина.

Кой е сонолог?

Кой е сонолог? Солологът е лекар, чиято основна задача е проучването и лечението на патологии и нарушения на съня. Сомнолозите работят съвместно с хирурзи и оториноларинголози, които помагат за лечение на хъркане и други нарушения на съня, свързани с функционирането на органите за ОНГ и други физически характеристики на организма.

Сомнологията е наука, която е отделна част от невробиологията и медицината. Съннологичните проучвания спят и разстройва, както и как сънят засяга човешкото здраве. Познавайки теоретичните аспекти на нормалния човешки сън, лекарите на практика разработват методи за лечение на различни нарушения на съня. Също така, в компетенцията на сонолозите, разработването на методи за лечение и изследване на заболявания, които се проявяват и развиват в сън. Например астматичните атаки и заболявания на сърдечно-съдовата система в съня са доста болезнени. Към днешна дата има много нарушения на съня, които са свързани с хронични заболявания и общото състояние на организма.

Кога трябва да се свържа със сомнолог?

Кога трябва да се свържа със сонолог и какви разстройства на съня изискват незабавно медицинско обслужване? Така че, трябва да се свържете със сомнолога, ако:

 • През деня се повишава сънливостта, умората и апатията, които траят повече от седмица.
 • Силно хъркане през нощта, което се появи на фона на хормонални заболявания (захарен диабет) или заболявания на сърдечно-съдовата система (високо кръвно налягане).
 • Разстройства на съня, които възникват на фона на дългосрочната употреба на лекарства.
 • Ходене в сън, епилептични припадъци, кошмари и скърцане със зъби.
 • Разстройства на съня, причинени от често взаимозаменяеми часови зони, климат или модели на работа (промяна и нощен график).
 • Хипертонични пристъпи, исхемична болест на сърцето, които се появяват само по време на сън.
 • Неприятни и болезнени усещания, слабост в мускулите на тялото, често падащи в сън.

Какви тестове трябва да предприема, когато се свържа със сомнолог?

Ако отивате на среща с лекар, който се занимава с нарушения на съня, тогава трябва да знаете какви тестове трябва да минете, когато се свържете със сонолог. Като правило, сонологът не изисква предаване на тестове при диагностицирането на нарушения на съня, които са причинени от нервни разстройства или психоемоционално състояние. Но ако проблемите със съня са свързани с неправилно функциониране на органите на органи, са необходими допълнителни тестове (кръвни изследвания, урина и др.).

Ако нарушението стане нарушение на съня, сомнологът изпраща пациента на доктора за инфекциозни заболявания за предоставяне на стандартни анализи. Ако нормалният сън възпрепятства хъркането или смилането на зъбите, сомнологът препраща към лекаря по ОНГ, който провежда изследването на пациента и взема стандартни тестове. Това означава, че всяко нарушение на съня се диагностицира от сомнолог, но за да се направи точна диагноза, лекарят може да поиска извършването на определени изследвания, които са свързани с проявената симптоматика на нарушенията на съня.

Какви диагностични методи използва сонологът?

Солологът, подобно на всеки друг лекар, използва някои техники и методи в работата си. Нека разгледаме какви диагностични методи използва сонологът, за да определи причината за нарушението на съня и да диагностицира заболяването. Основните диагностични методи, използвани от сонологът са:

 • Полисонография - метод за диагностика на съня, който се извършва в болница. Същността на този метод е, че сензорите са прикрепени към тялото на пациента, което определя дейността на мозъка по време на сън.
 • Електрокардиограма и електроенцефалограма - фиксиране със сензори, прикрепени към тялото и главата, електрическа активност на мозъка.
 • Електромиграма и електрокулограма - фиксиране и запис на движението на мускулите и очите в съответната фаза на сън.

Какво прави сомнологът?

Това, което един сомнолог прави, е най-честият въпрос от пациентите, които първи забелязаха сомнолог. Солологът е професионален специалист, чиято компетентност включва лечение на нарушения и патологии на съня, както и заболяванията, които причиняват тези нарушения.

Първото нещо, което сомнологът прави при среща с пациент, е диагностицирането на нарушенията на съня и идентифицирането на причините, довели до нарушението. Това означава, че за да направи диагноза, сомнологът трябва да научи за психоемоционалното състояние на пациента. Така че наличието на проблеми в работата и в личния живот, постоянни стресови ситуации и нездравословен начин на живот са основните причини за нарушения на съня. Но проблеми със съня могат да се появят срещу хормонални разстройства и определени заболявания. Проблемите в нормалната работа на мозъка и неврозите са основната причина за безсъние. В процеса на работа с пациента, сонологът може да насочи пациента към други специалисти, които ще помогнат да се потвърди диагнозата. Като правило, сонологът работи в тясно сътрудничество с лекар от ОНД, психотерапевт, ендокринолог, невролог.

Какви заболявания се лекуват от сонолог?

Ако страдате от нарушения на съня, тогава трябва да знаете какви заболявания лекува сонологът. Тъй като най-вероятно лекарят ще ви помогне да решите проблемите си със съня и лекуването на болести, които са причинили безсъние или сънливост. Нека да разгледаме, по отношение на лечението, какви заболявания извършва сомнологът.

 • Нарушения на съня, които са възникнали срещу лоши навици.
 • Нарколепсия, бруксизъм, сънливост.
 • Разстройства на съня, които причиняват нарушения на храненето.
 • Атаки на апнея, т.е. Спиране на дишането в сън.
 • Синдромът на уморените крака, причинен от определена фаза на сън.

Съвети на лекар на сонолог

Съветите на един сонолог лекар са практически методи и препоръки, които ще ви позволят да се подготвите правилно за леглото и съня. Съветите на лекаря ще ви помогнат да се отпуснете възможно най-много и да си почивате през нощта.

 1. Наблюдавайте сън и будност, опитайте се да не излеете.
 2. Отидете в леглото веднага, когато имате чувство на сънливост. Ако в рамките на 20-30 минути не спите, препоръчваме да ставате от леглото и да вършите спокойна монотонна работа.
 3. Спалнята ви трябва да бъде място за спане, не за работа, развлечения и хранене.
 4. Отхвърлете дневния сън, тъй като това е дневен преливник, който прекъсва нощния сън и чувство на сънливост.
 5. Разработете за себе си определен ритуал, който ще бъде свързан със съня. Вземете топла баня, прочетете я или направете лека закуска.
 6. Ако правите спортове, не забравяйте, че тежките товари трябва да бъдат шест часа преди лягане, а светлината упражнява четири часа преди лягане.
 7. Не яжте кофеин, преди да си легнете и да се откажете от здравословна вечеря. Тъй като това е основната причина за безсъние. Това важи за алкохола и никотина, те също трябва да бъдат изхвърлени, особено преди лягане.
 8. Ако приемате хапчета за сън, спазвайте продължителността на приема (обикновено не по-дълго от три седмици). В противен случай, наркотикът ще стане пристрастяващ и ще предизвика нарушения на съня.

Sonnologist е модерна медицинска професия, която помага за решаване и лечение на разстройства и проблеми със съня. Ако имате проблеми със съня, вие сте измъчвани от кошмари, страдащи от сънливост и безсъние, тогава трябва да потърсите помощ от сонолог.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.