^

Здраве

Зъболекар

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Зъболекарят е специалист с висше медицинско образование, завършил Катедрата по дентална медицина в медицинско училище.

Всеки от нас винаги иска да има снежнобяла усмивка и красив вид зъби. За да постигнем това, зъболека ни помага. Във всяко лице периодично е необходимо да посетите зъболекар - зъболекар. Това може да бъде както превантивни редовни прегледи, така и планирано лечение на зъбите и заболявания на устата.

trusted-source[1]

Кой е зъболекар?

В зависимост от специализацията има зъболекари - детска стоматология, стоматолог-хирург, prosthodontist, ортодонт, пародонтология, както и към категорията на зъболекарите включват Лицево-челюстна хирурзи. В отделна категория са специалисти със средно медицинско образование стоматологични - зъботехници, те са същността на работата е само в производството на различни видове зъбни протези, изражения, ортодонтски и лицево-челюстни устройства, монтаж на което в бъдеще вече е в конкретната специалност зъболекар. Зъболекарят е достатъчно изискван специалист на съвременния пазар на медицина и медицински услуги, тъй като всеки пациент желае да получи "холивудска усмивка".

Кога трябва да отида при зъболекар?

Хората са се развили по такъв начин, че често хората често се обръщат към лекари, когато те "pripetchet", т.е. Когато заболяването вече е в пренебрегвана или остра фаза. Същото се отнася и за посещението на зъболекар. Всеки знае, че трябва да посещавате зъболекаря редовно два пъти годишно, независимо от наличието на оплаквания, тъй като може да няма симптоми, а болестта вече може да се развива. Зъболекарят трябва да се свърже с Вас, когато забележите следните симптоми:

 • венците кървят след миене на зъбите,
 • имаше миризма от устата,
 • чувстваш дъвка върху венците,
 • храната започва непрекъснато да се забива между зъбите (това може да означава, че зъбите започват да се разхлабват и "да се разделят"),
 • възникването на възпаление на назофаринкса,
 • изглеждаше бяло или обратно, тъмните петна по емайла.

Естествено, това не е целият списък на симптомите, след които е необходимо да се свържете с зъболекаря. Ето защо, редовно превантивно посещение на зъболекаря ще ви помогне да предотвратите развитието на всякакви сложни и опасни заболявания и да предотвратите прогресирането на вече очевидни заболявания.

Какви тестове трябва да предприема, когато посещавам зъболекар?

Тя не винаги има спешна нужда от доставка на анализи, преди да посети зъболекар, но когато трябва да вадене на зъб или друга операция, лекарят правото да изискват от вас да кръвни тестове за ХИВ, хепатит и други болести, които се предават трансмисивна начин да се предпазите от потенциална инфекция. В допълнение, лекарят трябва да знае, че имате захарен диабет, тъй като заболяването е много негативно влияние върху регенерацията на тъканите на капацитет в следоперативния период, както и един много важен индикатор на тромбоцитите в кръвта, за да се предотврати загуба на кръв по време на операция. Но във всеки случай, ако имате по-сериозна намеса в стоматолог-хирург, не забравяйте да се изправи е необходимо да се приеме общ кръвен тест и ако е необходимо, прави допълнителни изследвания на кръв, слюнка и т.н.

Какви диагностични методи използва зъболекарят?

Често се случва, че за да се направи точна диагноза или по-внимателно да се разгледа ясен проблем, зъболекарят насочва пациента да приеме допълнителни диагностични методи. Има няколко основни и най-популярни диагностични методи в стоматологията: 

 • Профилометрия - изследване на зъба с помощта на лазерен лъч, което ви позволява да видите структурата на зъба с дълбочина 5 мм.
 • Реодотографията е метод на изследване, който ви позволява да видите кръвния поток през съдовете и пародонталните тъкани.
 • Радиографията е метод, при който можете да получите панорамно изображение на зъбите, челюстите и носните синуси.
 • Компютърната томография е изследване, при което е възможно зъбната и костната тъкан да се видят чрез слоеве.
 • Луминисцентната диагностика е метод за диагностика, при който UV лъчите са насочени към зъбите и лигавиците на устната кухина и по този начин здравите тъкани променят естествения си цвят. С помощта на този метод кариесът може да бъде диагностициран на ранен етап.

Какво прави зъболекарят?

Зъболекарят се занимава с лечението и профилактиката на заболявания на зъбите, устната кухина и лицево-челюстната област. В зависимост от квалификацията на зъболекаря, той се занимава със следните дейности: 

 • Зъболекарският лекар извършва първичен преглед на пациентите, насочва към допълнителни методи за изследване, диагностика, провежда зъболечение, което е ограничено до зоната на стоматологичния кабинет. 
 • Детският зъболекар третира заболявания на зъбите на бебето, както и се занимава с профилактиката на различни заболявания при изригването на постоянни зъби.
 • Зъболекарят извършва различни хирургични процедури в устната кухина и частично в областта на челюстите. Тя се занимава с дентална отстраняване хирург лечение зъб и отстраняване на различни тумори, абсцеси отвор в устната кухина, и реконструира пластмасови челюсти, третира заболяването, свързано с лицево-челюстната област (слюнчените жлези заболявания, тригеминална нерв и т.н.). 
 • Зъболекарят-ортодонт специализира в коригирането на вродени дефекти на зъбната челюст. Основната категория пациенти ортодонт - деца и юноши с захапка и неправилното положение на зъбите, но и за ортодонт и лечение на по-възрастните хора, в които е имало промени на пародонтални и дъвчене реч апарат в резултат на загуба на зъби. 
 • Ортопедичната стоматология третира пациентите с дефекти и деформации на устройството за дъвчене и говор, които са причинени от травма или други увреждания. 
 • Хирурзите по лицевози са ангажирани с лечението на заболявания, дефекти и наранявания на главата, шията и челюстите. Обхватът на техните дейности включва лечение и пластична корекция на последиците от травматични наранявания, коригиране на вродени дефекти и аномалии на областта на челюстите, хирургическа корекция на дефектите на ухапване.

Какви заболявания лекува стоматологът?

Към днешна дата има много заболявания, които се лекуват от зъболекар. В зависимост от квалификацията, зъболекарите лекуват следните заболявания: 

 • Зъболекарски терапевти са лечение на възпалителни заболявания, като например стоматит, gingvit, глосит, лечение на зъбни заболявания като кариес, зъбен камък, пулпит, периодонтално заболяване, периодонтит. Освен това терапевтичната стоматология третира заболяванията на слюнчените жлези, прости травматични наранявания на езика, устните и челюстите. 
 • Хирурзи зъболекарите ангажирани отстраняване зъби и лечение на по-сложни заболявания, такива като тумори и абсцеси на устната кухина са ангажирани трансплантиране на костен и стоматологична имплантиране, провеждане на операции на пародонтални тъкани. 
 • Ортодонтите се занимават с лечението на аномалии на положението и размера на челюстите, аномалии в съотношението, размера и формата на зъбните арки и отклоненията в развитието на зъбите. 
 • Ортопедичните зъболекари се занимават с коригиране на аномалии в резултат на травма или заболяване. Те се занимават с протези от различни видове. 
 • Maxillofacial хирурзите се занимават с коригирането както на вродените, така и на придобитите дефекти. Това вродено отнася цепка на небцето (популярно "заешка устна" или "цепка на небцето"), както и козметични коригиране на лицево-челюстната зона след травматично нараняване или заболяване.

Съвети за зъболекар

Зъболекарят може да даде на пациентите си много полезни съвети и ако непрекъснато се придържате към тях, тогава необходимостта от редовно лечение на зъбите може да отпадне веднъж завинаги. 

 • Почистете зъбите си 2 пъти на ден и използвайте зъбен конци или четка за зъби.
 • Два пъти годишно преминава превантивен преглед при зъболекаря и извършва професионално почистване на зъбите.
 • На всеки три месеца сменяйте четката за зъби.
 • За предпочитане използвайте клечки за зъби вместо клечки за зъби.
 • Яжте пресни плодове и зеленчуци, те помагат за почистване на зъбния емайл от различни плаки.
 • За да подсилите зъбите си, консумирайте богата храна за калций (особено за деца).
 • Когато детето има неправилна захапка, трябва незабавно да се свърже с зъболекаря, за да избегне по-нататъшни усложнения.
 • Не се отвличайте от прекомерно избелване на зъбите, което може да увреди емайла и да го направи уязвим.
 • Внимавайте за температурата на храната, която ядете. Избягвайте резки температурни промени.
 • Ако е възможно, след хранене изплакнете устата си с минерална вода.
 • Ако имате някаква болка в зъбите или венците, незабавно се свържете с вашия зъболекар.

Така можем да заключим, че зъболекарят в съвременния свят е достатъчно изискван специалист, специализиран в превенцията и лечението на различни видове зъбни и чернодробни заболявания. Има много разновидности на стоматолози, които в зависимост от тяхната квалификация работят само със специфични заболявания. Кръгът на работата на зъболекаря е много широк и предполага високо професионално обучение.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.