^

Здраве

Стоматологичен хирург

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Зъболекарският лекар е лекар, специализиран в операции в устната кухина.

trusted-source[1], [2]

Кой е зъболекар?

Хирург зъболекар е специалист по челюсти и лица, свързани с лечението на наранявания и вродени и придобити дефекти. Заедно с хирург, хирургът коригира вродените и придобити дефекти на лицето. Заедно с хирург-онколог извършва отстраняване на доброкачествени и злокачествени тумори на челюстта и устната кухина. Премахване на зъби, които държи само в крайни случаи, когато терапевтичните методи на лечение са неефективни: в пародонтит, неправилно изригване на мъдреци, при пациенти с тежка унищожаване на короната, когато протезата не е възможно (без опорни зъби за протези, няма как да се сложи на зъбни импланти).

Кога трябва да отида на дентален хирург?

Стоматологичен хирург може да ви помогне с дълбок кариес, пулпит сложно, с изостряне на пародонтит, когато един мъдрец боли бузата или ако зъба е силно движима в пародонтит. Можете да се възползвате от малка хирургическа операция в устната кухина с частично изригване на зъби от мъдрост. Ако сте наранили лигавицата на зъбите, челюстта или устата, ако имате гнойно усложнение от оралното заболяване (абсцес или флегмон), вие също се нуждаете от помощта на дентален хирург. Също така, стоматолог-хирургът имплантира в челюстта на опората за изкуствени зъби. За зъболекаря може да насочи ортодонтката, тъй като в зъба може да няма достатъчно място за нормално подреждане на зъбите при коригиране на оклузията.

Какви диагностични методи използва стоматологът?

Преди всяка операция се извършва общ кръвен тест, а за ХИВ, според показанията - алергични тестове за локални анестетици и препарати за обща анестезия. Бактериологичната сеитба е задължителна, за да се избегне инфекцията.

Зъболекарският лекар в неговата работа използва визуалния преглед, рентгенографските методи на зъба, MRI, CT на зъбите, за правилно установяване на диагнозата и провеждане на адекватно лечение .

Какви заболявания се лекуват от стоматолог?

Dental хирург извършва zubosohranyayuschie процедура третира такива възпалителни процеси на устната кухина като периостит, остеомиелит на челюстта, абсцеси и целулит), доброкачествени и злокачествени туморни формации орални провежда екстракция. Също активен специалист получаване на устната кухина на протезата, провежда първичен хирургично лечение на рани на шията и лицева област, реконструктивна хирургия на горните и долните челюсти, периодонтални тъкани.

Съвети на дентален хирург

Зъболекар на рецепцията ще ви обясни как да го направите, за да не го виждате отново. За да избегнете премахването на зъбите, трябва да се грижите за здравето им още от ранна възраст. Пародонтит, ако той има да ти се случи, защото на лоша устна хигиена, е лечим в ранните етапи, можете да се избегне загуба на зъби, ако време да се свържете с вашия стоматолог за терапевтична помощ. След екстракция на зъбите1 без последваща имплантация, проблемите с ухапването и стомашно-чревния тракт неизбежно започват. Не забравяйте, че вашият зъб винаги е по-добър от красив изкуствен зъб! Така че днес стандартът на стоматологията е борбата за всеки зъб до последния. Хората с четка за зъби пародонтоза, паста за зъби и др Хигиена избира пародонтолог, които трябва да бъдат наблюдавани за живота след откриването на пародонтоза и пародонтоза. Благодарение на неговите усилия е възможно да се спре процесът на унищожаване на венците и костите при тези заболявания и да се пазят зъбите. Яжте храни, които съдържат калций и фосфор: речна риба, извара, елда, киви, пийте мляко. Ябълките, репичките и други твърди зеленчуци и плодове стимулират слюноотделянето, което помага да се измие плаката от зъбите. Дъвчащата гума не заменя почистването на зъбите, а само възстановява киселинно-базовия баланс в устата, което спомага за подтискането на възпроизводството на бактериите. След като ядете, изплакнете устата си с алкална минерална вода. Целта е същата - да се предотврати унищожаването на зъбните емайлови киселини. Но не забравяйте, че изплакването никога не може да замени четка за зъби.

За здравето на зъбите са полезни алкални храни, например краставици и дини.

Зъбите и венците трябва да се лекуват преди бременност. Модерните обезболяващи не увреждат детето, ако трябва да се използват по време на бременност.

Венците са отрицателно засегнати от тютюнопушенето; никотинът води до спазъм на кръвоносните съдове на венците.

Емайловите пукнатини, периодонталните заболявания и бременността са противопоказания за сегашната популярна процедура на избелване.

Помислили ли сте някога как да съхранявате правилно четка за зъби? Само в открита форма и с четина нагоре, а не в разтвор на сода или маргангиум и с косъм надолу, както много. Това не е наред. По-добре е да изберете четка за зъби от синтетика, отколкото от естествени влакна - това поражда бактерии по-бързо.

Хирургът по дентална медицина помага да се справят с оралните проблеми, където терапевтичните терапии вече не дават желания ефект.

trusted-source[3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.