^

Здраве

Зъболекар

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Зъболекарят-ортодонт е много важен и необходим специалист: лекар от тази посока извършва корекция на зъбите и зъбите, поставяйки акцент върху правилната захапка.

Зъболечението включва няколко направления. Една от тях е ортодонтия. 

trusted-source[1]

Кой е ортодонт?

Появата на ортодонтия като зъбна линия започва от 400 г. Пр. Хр. Ера. Дори тогава хората си помислиха за важността на правилната захапка и направиха опити да изгладят зъбите и да коригират пропорциите на лицето. Въпреки това истинското разпознаване на ортодонтията и подобряването на практиката за елиминиране на дентифосоциалните дефекти се случи едва през миналия век. Само тогава ортодонтията е изолирана в отделна посока и е определена специалността на зъболекаря-ортодонт.

Зъболекарят от тази специализация работи с фактори на челюстно-фасовата деформация и коригира зъбите и индивидуалните деформирани зъби.

Лекарят-ортодонт е длъжен да има висше медицинско образование по специалност "стоматология-ортодонтия" и да премине курс на стаж.

Специалистът трябва да може да организира квалифицирана стоматологична помощ по негова насока, да може да класифицира заболяванията на устната кухина и областта на лицево-челюстната област, да използва методи за дентална анестезия, ако е необходимо. Лекарят-ортодонт трябва да има отлични познания за развитието и изригването на зъбите, образуването на челюстната система, структурата на челюстната фаза. Той трябва да разбере класификацията на деформации и аномалии в развитието на зъбите и челюстите, да открие и отстрани дефекти и разстройства в структурата на маскиращия апарат.

Кога трябва да отида при ортодонт?

Причината за кандидатстване за ортодонт може да бъде препращане от общ зъболекар или собственото наблюдение на зъбния ред.

Родителите на малки деца трябва да обърнат повече внимание на местоположението и състоянието на зъбите на детето. Правилното захапване е най-лесно в детството, освен това лечението се извършва в детска възраст, по-удобно и по-бързо, а резултатът е по-стабилен.

За съжаление, не винаги дори зъбите - това е гаранция за правилна захапка. Консултирайте се с експерт и не се страхувайте да доведете детето на профилактичен прием с ортодонт.

Ако забележите нарушение на дъвченето, анормална абразия на зъбите, образуване на речеви дефекти, чести увреждания на езика или бузите или промяна в формата на лицето, трябва да се обърнете към специалист. Неправилната захапка може да причини сериозни здравословни проблеми, като храносмилателни смущения, речеви функции, образуване на естетически дефекти в областта на лицето.

Какви тестове трябва да правя, когато се обадя на ортодонт?

Позоваването на ортодонт не изисква представянето на специални тестове или изпити. Лекарят ще ви приеме само по предварителна уговорка или без нея в реда на опашката.

Какви диагностични методи използва зъболекарят-ортодонт?

За да се изготви оптимален режим на лечение, експерт-ортодонтът трябва да извърши задълбочена диагноза. В допълнение към рентгенографията, ортодонтията използва някои други диагностични методи:

 • ортопантограма - получаване на панорамно изображение на челюстната система (необходимо за оценка на положението и състоянието на зъбните корени и близките тъкани);
 • телеградиограма - рентгеново изследване на страничната проекция на черепа (за определяне на ъгъла на наклона на предния ред на горния и долния зъб).

Наличието на дефекти на ухапване, степента на нарушението и очакваните терапевтични ефекти, които лекарят определя при задълбочено визуално изследване на устната кухина. Понякога може да е необходимо да се извърши рентгенография на dentoalveolar система.

За да се коригира оклузията, обикновено се извършва специфична терапия, която използва специални ортодонтски структури, които осигуряват правилното подреждане на зъбите и отделните зъби. Ако злоупотребата причини абразия или загуба на зъб, препоръчително е да се използват протези.

Може да се наложи ортодонтска помощ във всяка възраст, въпреки че лечението на деформацията на зъбите при деца е по-лесно.

Какво прави зъболекарят-ортодонт?

Компетенцията на ортодонтия включва:

 • оценка на зъбите и челюстите, откриване на аномалии и аномалии на тяхното формиране;
 • консултиране на пациенти с открити dentoalveolar дефекти;
 • провеждане на клинични изследвания за определяне на качеството на дъвченето, речта, преглъщането и дихателните функции на пациента;
 • визуална оценка на състоянието на устната лигавица;
 • определяне на мобилността на отделните зъби;
 • определяне на предварителна диагноза според класификацията на dentoalveolar аномалии;
 • отстраняване на челюстите и отклонение на съответния модел;
 • Рентгенови изображения на челюстта и зъбите;
 • дешифриране на резултатите от други стоматологични изследвания;
 • антропометрични измервания;
 • определението за централна оклузия;
 • изготвяне на план за ортодонтска терапевтична интервенция;
 • селективна терапия на временни зъби при деца;
 • извършване на превантивна работа с родители и деца относно опазването на здравето на зъбите и устната кухина.

Какви заболявания лекува зъболекарят-ортодонт?

Лекарят-ортодонт коригира дефектите на оклузията, като елиминира следните аномалии на образуване на dentoalveolar система:

 • признаци на дистална оклузия - недостатъчно развита долна челюст и прекалено развита горна част (при затваряне на челюстта предната горна редица зъби изглежда се избутва напред пред долния ред);
 • признаци на мезиална оклузия - липса на развитие на горната челюст с прекалено развита долна част (съответно, долната предна дентина напредва напред спрямо горния ред);
 • признаци на дефект на отворена хапка, когато някои зъби (отпред и отстрани) не могат да се затварят напълно;
 • признаци на дълбоко ухапване - нарушение, при което, когато челюстите се сближават, горната предна зъбца повече от половината се припокрива с долната;
 • признаци на дефект от кръстосана хапка, характеризиращ се с недоразвита част от зъбната челюст на която и да е от челюстите;
 • признаци на дистопия - "падане" на зъбите от серията им, изместване на зъбите от нормалното им положение;
 • признаци диастема - появата на междинен прорез между горните (по-рядко по-ниски) резци от 1-6 mm.

Ортодонтски съвети за зъболекар

Изключително важно е периодично да се проверява местоположението на зъбите и зъбите, да се определи наличието на симетрия на долните и горните зъби.

Правилната захапка се определя от контакта на противоположните зъби. Ако забележите, че детето има такъв контакт, било то липсващо или изместено, това е знак за възможни проблеми с ухапването. В допълнение, това показва потенциално разрушаване на функцията на маскировка, когато долните резетки допират меки тъкани, венци или небето. Корекцията на тази ситуация трябва да бъде разрешена незабавно, докато окончателното образуване на зъбната система на детето все още не е приключило.

Често е възможно да се ограничи обичайното предотвратяване на дефектите при ухапване, ако периодично независимо наблюдение на развитието на зъбите при деца и незабавно се консултират със специалист за съвет.

Също така е необходимо да се предприемат превантивни мерки, които намаляват риска от развитие на пародонтални заболявания, които могат да предизвикат деформация на зъбите. Сред основните методи за превенция са следните:

 • ограничаване на използването на сладкиши;
 • редовно и правилно четкане на зъбите;
 • използване на твърди сортове зеленчуци или плодове, особено тези, съдържащи достатъчно цинк, аскорбинова и фолиева киселина;
 • Изключете от менюто твърде гореща или твърде студена храна, особено използвана контрастиращо;
 • използването на храни, богати на калций, по-специално на ферментирало мляко и млечни продукти.

Идеални и дори естествени зъби - доста рядко явление. Много хора страдат от наличието на техните извити или изпъкнали зъби, които развалят естетиката на външния вид и могат да пречат на словесни и дъвчащи процеси. Изход от тази ситуация е консултацията с квалифициран специалист. Зъболекарят-ортодонт ще оцени състоянието на вашите зъби и ще предприеме ефективни мерки за подобряване на зъбното място и създаване на красива и висококачествена захапка.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.