^

Здраве

Стоматолог

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Зъболекарят е медицински специалист, завършил висше образование и получил квалификация за диагностика, лечение и профилактика на заболявания и увреждания на зъбната и челюстната система.

trusted-source[1]

Кой е зъболекар?

Зъболекарят е много важна, широко разпространена и изисквана медицинска професия. Болести на зъбите, венците, челюстите, лигавицата на устата - всичко това е в компетенцията на зъболекар. Лекарят може да предписва и провежда терапевтични или профилактични мерки, да провежда допълнителни прегледи, да извършва реставрация и зъболекарски протези.

За да станете зъболекар, трябва да получите по-високо медицинско образование по дентална специализация. Такова образование може да осигури медицинска академия или университет. След завършване на обучението си, бъдещият специалист ще трябва да премине курс на стаж, след което да започне практиката на зъболекар.

Специалистите по дентална медицина могат да работят както в частни структури, така и в държавни поликлинични институции.

Зъболекарят има право да провежда частна практика, да обслужва пациентите в своя стоматологичен кабинет или да се занимава с научна дейност и да стане кандидат или лекар по медицина.

Кога трябва да отида при зъболекаря?

Консултациите на стоматолога изискват следните условия:

 • неусложнени кариозни лезии на зъбите - деминерализация на зъбния емайл с по-нататъшно образуване на кариесната кухина. Процесът може да бъде повърхностно, средно и дълбоко;
 • сложна кариес - развитие на пулпит или пародонтит;
 • пародонтоза - болезненост, слабост на зъбите, загуба;
 • признаци на гингивит, пародонтит;
 • феномени на флуороза.

Просто казано, е необходимо да посетите зъболекаря:

 • със зъбобол;
 • с повишена чувствителност на зъбите или венците към топла или студена, кисела или сладка храна;
 • с травматични лезии на зъби или венци;
 • с прекомерно кървене от венците;
 • с подуване на областта на венците, супресия, болезненост с натиск и изтръпване
 • при смяна на формата и цвета на зъба, появата на петна;
 • когато има лоша миризма от устата;
 • когато зъбът се разхлаби или падне;
 • когато на емайла се появяват пукнатини и чипове;
 • с улцерация и пигментация на устната лигавица.

Какви тестове трябва да предприема, когато посещавам зъболекар?

Обикновено, когато пишете на консултация на зъболекар, не се изискват специални тестове. Лекарят, по свое усмотрение, след приемането може да назначи рентгеново изследване, като отнема от мукозата утайка за наличието на бактерии или гъбични инфекции.

Предварителното изпитване не е необходимо: може да не са необходими.

Какви диагностични методи използва зъболекарят?

Зъболекарят може да използва следните видове диагностични процедури:

 • Рентгеново изследване на засегнатия зъб или челюст;
 • микроскопско изследване - използвано при поражение на зъбните канали;
 • метод на електродиоддиагностиката - определя състоянието на нервните окончания на целулозата чрез действие на електрически ток;
 • Метод на ренографията на целулозата - оценява функционалния капацитет на целулозата;
 • метод на пародонталната реография - изследва функционалното състояние на пародонталната васкуларна система.

Какво прави зъболекарят?

За съвременната стоматология следните насоки се отнасят до:

 • дентална терапия. Това лечение на зъбния канал, зъбните канали, запечатването и натрупването на зъбен емайл;
 • пародонтология. Тази терапия на възпалителни процеси в венците, обграждащи и съседни на зъба: включва лечението на гингивит, стоматит, пародонтит, пародонтит и др .;
 • Хирургия. Включва хирургични методи на лечение: извличане на зъби или образуване на кистозна зъбка, кюретаж на кухини, дисекция на гнойни фокуси;
 • стоматологична ортопедия. Занимава се с протези;
 • ортодонт. Целта е да се коригират дефектите при ухапване;
 • детската стоматология. Осигурява работа с деца.

Доктор на денталните посоки, необходими да се разбере напълно анатомията и физиологията на човешкото тяло, да имат познания за структурата на устната кухина и зъбите система, устната кухина, за да бъде компетентен в стоматологични материали, медицински материали, подходящи инструменти и оборудване.

Какви заболявания лекува стоматологът?

Общите зъболекари извършват терапия на кариес, патологии на зъбните канали на различни стадии на увреждане на тъканите.

Специалистите могат да лекуват възпалението на лигавиците и тъканите на устата и венците. Често срещаната пародонтална болест, която възниква в резултат на инфекция в интерденталното пространство, също е в компетенцията на зъболекаря. Тази болест - пародонтоза, се характеризира с болка и неприятна миризма от устната кухина; ако не лекувате тази болест, скоро ще можете да загубите засегнатите зъби.

Целта на специалиста е да унищожи огнищата на инфекция и да запази здравето на зъбите и венците. Понякога обаче, когато обичайната терапия вече не е ефективна, трябва да премахнете зъба. Това също се отнася до зъболекаря, освен това той също така премахва кисти и гнойни фокуси в тъканите на устната кухина.

Ако засегнатият зъб вече не е подложен на възстановяване, зъботехник протестист идва за спасяване. Той прави измервания, настройва и фиксира протезата. Работата му - коронки, мостове, импланти и подвижни протези.

Корекцията на дефекта на ухапване се извършва чрез избиране на скоба или капачка.

Зъболекарят също така следи развитието на педиатричната лицево-челюстна система, третира млечните и постоянните зъби, следи формирането на правилната хапка.

Съвети на зъболекаря

Излишно е да се каже колко е важно стоматологичната помощ да поддържа здравето си. Честита зъби е необходима редовно, свикнали с това и децата: да навлизате в добри навици означава да удължите здравето си в бъдеще.

Редовното и цялостно четкане на зъбите ще позволи да се запази красивата усмивка и да се избегне появата на камъни и кариес.

Четката за зъби не трябва да е прекалено мека, за да почисти плаката и остатъците от храната, но не е твърде трудна, за да не нарани венците.

Между основното почистване на зъбите (сутрин след закуска и вечер преди лягане), трябва да използвате зъбен зъб. Необходимо е тя да почиства интердиталните пространства.

Четката за зъби трябва да се сменя на всеки 3 месеца, тъй като бактериите, натрупани върху нея, могат да се размножават и да се утаят в устната кухина.

Изборът на паста за зъби е идеално поверен на лекуващия стоматолог, след като всичко това е избрано индивидуално и зависи от много фактори.

Много важно за здравето на зъбите е правилното хранене: липсата на калций, излишъкът от прости въглехидрати оказва неблагоприятно въздействие върху зъбите. Калцият се намира в млечните продукти, сирената, ядките и зелените.

За укрепване на венците, е полезно да се използват твърди зеленчуци и плодове - моркови, ябълки.

Важен фактор за поддържане на здравето на зъбите е редовното превантивно посещение в зъболекарския кабинет. Инспекторът няма да отнеме много време, но ще ви позволи да сте сигурни в здравето на зъбите си. Зъболекарят ще извърши необходимото лечение и ще даде полезни препоръки, които ще помогнат да запазите красотата на усмивката си в продължение на много години.

trusted-source[2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.