^

Здраве

Пародонтолог

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Пародонтистът е зъболекар, който се занимава със стоматологично лечение, главно пародонтални заболявания (тъкани на зъбите, които го заобикалят и осигуряват надеждно фиксиране). Нека разгледаме кой е пародонтост, какво е включено в задълженията му и кога трябва да се лекува.

Пародонтистът е специалист от висок клас, който проучва, диагностицира и третира периодичната болест. Периодионът е пародонтална тъкан, т.е. Венците, челюстта и лигаментът на зъба.

В допълнение към пародонтиса, пародонтистът третира гингивита. С това заболяване има оток и обезцветяване на венците, кървене, лош дъх и болезнени усещания - сърбеж, болка и изгаряне в венците. За да излекува болестта, пародонтостът трябва да я диагностицира. За това има специални методи и визуална проверка. Ако болестта е на ранен етап, пародонтистът премахва плаката, почиства камъните в джобовете на венците и изглажда повърхността на корена на зъба. Ако болестта е в късен етап, тогава лекарят извършва хирургично лечение.

trusted-source[1], [2]

Кой е пародонтостът?

Кой е пародонтист е лекар, който лекува пародонтални и други зъбни заболявания. Дейността на пародонтиста се състои от три основни етапа:

 • Начален етап - визуална проверка, диагностика и анализ.
 • Хирургическа фаза - лечение на болестта.
 • Профилактичен стадий - на този етап е поддържащата терапия.

Освен това, пародонтистът трябва да бъде квалифициран специалист и да има знания за избор на подходящи антибиотици. Лекарят има право да използва лекарства за реанимация и стоматологично оборудване в работата си.

Кога трябва да отида при пародонтиста?

Когато трябва да отидете на пародонтиста - за всяка болест в устната кухина. Не изливайте и превантивни прегледи с лекар. Пародонтологът ще може да диагностицира ранните признаци на заболяването и да предотврати появата му.

Пародонталната грижа е необходима и при деудация на шията на зъбите, зачервяване и кървене на венците, появата на лош дъх и неприятния послевкус. Лекарят ще помогне да се излекува гной и промени в ъгъла на зъбите (поради възпаление и разрушаване на пародонталната тъкан, т.е. Пародонталната тъкан, дължаща се на инфекция). Редовните изследвания на пародонтиста ще предпазват зъбите и венците от пародонтални и други опасни заболявания.

Какви тестове трябва да преминете на пародонтост?

Ако отивате на среща в стоматологията, тогава ще ви бъде полезно да разберете какви тестове са необходими, когато се обърнете към пародонтоста.

 • Общ клиничен и биохимичен анализ на кръвта.
 • Имунограма - анализ за оценка на състоянието на имунната система (проведено чрез изследване на венозна кръв).
 • Анализ на жизнеността на левкоцитите е определяне на жизнеспособността на левкоцитите чрез изследване на активността на (фагоцитни) клетки.
 • Тестът на Ротер - позволява да се определи нивото на насищане на тялото с витамин С, а именно аскорбиновата киселина. За да се извърши този анализ, капката от специален разтвор на реагент се прилага върху задната част на езика с игла за инжектиране. Ако петното изчезне след 15 или повече секунди, това означава недостиг на аскорбинова киселина в тялото. Липсата на това вещество е причината за загубата на зъби.
 • Оценка на активността на протеолизата - изследване на процеса на разграждане на протеините в ензими.
 • Отпечатъци и петна от устната лигавица.
 • Микробиологични методи.

Какви диагностични методи използва пародонтостата?

За да се определи заболяването, всеки лекар използва определени методи и технологии. Нека разгледаме какви диагностични методи използва пародонтоста.

 • Визуална проверка - превантивните прегледи при зъболекар се препоръчват да се извършват на всеки шест месеца. Такива чести посещения на стоматологията са обещание за здрави венци и зъби. При визуален преглед, пародонтистът може да диагностицира първите симптоми на заболяване на венците, да оцени мобилността на зъбите и състоянието на устната лигавица. Визуалната проверка също така разкрива кариозни кухини.
 • Радиография - позволява да се идентифицират лезии на венците и костните тъкани на челюстта.

В допълнение към стандартните методи за диагностика, пародонтистът използва система от индекси, която ви позволява да оценявате пародонталните състояния. Основните видове използвани индекси са:

 • Хигиена на устната кухина, т.е. Оценка на присъствието (състоянието) на зъбен камък и плака.
 • Възпаление (пародонтит, гингивит, пародонтит).
 • Комбинирана диагностика.

Какво прави пародонтостът?

С какво се занимава пародонтост - лекарят проучва пародонталните тъкани, третира и предотвратява пародонталните заболявания. Работата на лекаря зависи от предназначението на пациента. Така че, някои пациенти се нуждаят от превантивен преглед и препоръки за предотвратяване на зъбни заболявания и правилна хигиена на устната кухина. За други е необходимо да се извърши изчерпателна диагностика на устната кухина, да се идентифицират причините за периодонталната болест и да се разработят ефективни методи за лечение.

За да определи точно болестта и назначаването на ефективно лечение, пародонторът използва различни диагностични методи и тестове. Поради това лекарят може да разпознае симптомите на заболяването на ранен етап. Пародонтистът третира пародонталните заболявания, премахва зъбните камъни и плаката от гингивалните джобове и зъби. В компетенцията на лекаря, употребата на лекарства, както за профилактика, така и за лечение на заболявания.

Какви заболявания има пародонтост?

Пародонтистът е зъболекар, специалист по пародонтология. Нека разгледаме какви заболявания пародонтостът третира.

 • Пародонтитът е хронично заболяване, което има вълнообразен курс (неочаквани рецидиви и избледняване). През периода на заболяването възникват възпалителни и инфекциозни процеси в устната кухина, които разрушително засягат състоянието на зъбите и венците.
 • Пародонтозата е невъзпалително заболяване, което засяга пародонталните тъкани, т.е. Периодонтий.
 • Гингивитът (улцерозен-некротичен гингивит) е възпаление на венците.
 • Кореновата киста на зъба е нов растеж, който се появява на върха на корена на зъба поради инфекция в кореновите канали на зъба.

Съвети за доктор по пародонтология

Препоръките и съветите на специалист по пародонта са практически методи за стоматологична помощ и профилактика на заболявания на устната кухина. Ето някои от тях:

 • Най-ефективната превенция на пародонтита е спазването на хигиената на устната кухина. Това предполага, че трябва да се грижите за зъбите си през целия си живот. Почистете зъбите си два пъти на ден, не забравяйте за използването на зъбен конец. След хранене на устата се препоръчва да се изплакне с вода, така че останалата част от храната да не остане на зъбите и венците.
 • Четката за зъби трябва да има заоблени краища и меки влакна. Това внимателно ще почисти зъбите от плаката, без да повреди венците. Сменете четката на всеки 2 до 4 месеца.
 • Зъбният конци е ефективен метод в борбата за хигиена на устната кухина. С помощта на нишка можете да се отървете от плаката между зъбите, където четката за зъби не достига.
 • Изберете висококачествена паста за зъби, която надеждно почиства зъбите, осигурява превантивно действие и предотвратява редица зъбни заболявания.

Пародонтист е професионален стоматолог, чиято основна задача е да лекува пародонтални лезии. Редовните проверки на пародонтиста и хигиената на устната кухина ще предпазват зъбите и венците от различни заболявания.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.