^

Здраве

Отстраняване на зъбен камък

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Много хора, ако намерят зъбен камък, се опитват да се отърват от тях, като ги закачат с игла, щифт и дори нож. Това не само е много опасно, но може да доведе до нараняване на венците и увреждане на емайла. Други използват прекалено твърди четки за зъби, с надеждата, че ще намалят възможността за отлагане на твърда плака. Но този метод също има отрицателни последици под формата на постоянна травма на венците (особено при тези, с които те са чувствителни). Премахването на зъбен камък трябва да се извършва само от специалисти в специализирани зъболекарски кабинети или клиники. Те ще го направят бързо, качествено и напълно безболезнено. Какви са методите за премахване на твърдата плака, как е процедурата за нейното премахване и как мога да махна тартара у дома? Ние отговаряме на всички тези въпроси в нашата статия.

trusted-source[1], [2]

Необходимо ли е да се премахне зъбен камък?

Изглежда, какво може да бъде опасен зъбен камък, ако дори не боли? Тези отлагания се състоят от закалени, като цимент, минерали, бактерии и хранителни остатъци. Всичко това експлозивна смес дава киселина баланс в устата, което води до мултиплициране на патогенни бактерии заболяване на венците, повишена вероятност за образуването на зъбен кариес и като следствие от неприятната миризма от устата. Мислите ли, че това е всичко? Не! Нарастващата, закалена плака пресира меката част на венците, излагайки корена на зъба. Това води до разхлабване на зъбите и последващ пародонтит. Ако пародонтитът не се лекува, тогава можете да загубите напълно здрави зъби. От всичко казано по-горе, възниква отговор, че е необходимо да се премахне твърдата плака, освен това, без да се провалят!

Методи за отстраняване на зъбен камък

Днес развитите технологии имат невероятно разнообразие от методи за отстраняване на зъбен камък и дори комбинацията от тях. Ще разгледаме най-основното. 

  1. Механично отстраняване на твърдата плака. 
  2. Премахване на смятане с ултразвук. 
  3. Лазерно отстраняване на твърда плака. 
  4. Изтрийте с помощта на процедурата за въздушния поток. 
  5. Химическо отстраняване на втвърдена плака.

Сега нека разгледаме по-подробно всеки един от методите. 

Процедурата за отстраняване на зъбен камък по консервативен метод (механично)

Принципът на този метод се състои в ръчно нарязване на твърдата плака със специална лъжица. Това е доста травматичен метод за изхвърляне и сега практически никога не се практикува никъде. Освен в старата поликлиника. Но има едно предимство на този метод - това е най-евтиният. 

Отстраняване на зъбен камък с ултразвук

Най-често срещаният метод. Процедурата за отстраняване на втвърдената плака по този метод се извършва с помощта на специално ултразвуково устройство, което го унищожава. В същото време, отстраняването му става без контакт, само дюзата на устройството докосва повърхността на зъба. В допълнение, с този метод, повърхността на зъба се обработва със силен поток от вода и въздух, благодарение на което дори и най-малките фрагменти от твърда плака отблъскват. Методът за отстраняване на зъбен камък с ултразвук е по-малко травматичен, но пациентите с чувствителни венци отбелязват слаб дискомфорт по време на процедурата. Но има мнение, че ултразвукът не е толкова безопасен, колкото е рекламиран, тъй като той все още е вибрация и е невъзможно да се предскаже какви щети ще бъдат причинени на самите зъби. Ултразвуковият метод за отстраняване на закалената плака се предлага в добрите зъболекарски кабинети и всички частни зъболекарски клиники, като цената му е средна. 

Лазерно отстраняване на зъбен камък

Сравнително нов, но най-атравматичен метод за премахване на твърдата плака. С лазерното отстраняване на зъбен камък, разрушаването му се извършва със специален лазер, който не оказва влияние върху емайла на зъба и венците. В допълнение, лазерното действие също има антисептичен ефект, така че профилактиката на възпроизводството на патогенни бактерии се извършва в устната кухина. И това не е всичко! Лазерът има способността да избелва зъбите. Ето защо лазерният метод за отстраняване на закалената плака е най-добрият. За съжаление, далеч от всички зъболекарски клиники може да осигури такава услуга. Тъй като растенията за премахване на твърдата плака с лазер са доста скъпи. Съответно разходите за процедурата ще бъдат значително различни. 

Отстраняване на зъбен въздушен поток

Обикновено процедурата за отстраняване на въздушния поток се комбинира с ултразвуков метод. Неговият принцип е да третира повърхността на зъба със силна вода с натриев бикарбонат (сода за хляб). Често този метод се нарича пясъкоструене. С този метод е невъзможно да се премахнат големи и дебели области от твърда плака, така че те първо да бъдат отстранени чрез ултразвук. Методът за отстраняване на зъбния въздушен поток идеално отстранява меките отлагания и малките отлагания на твърди надгъбични депозити, затова е най-добре да се използва за превантивни цели. Въпреки, че повърхностната обработка на зъба е сода, тя все още е абразивен метод, така че има известна вероятност от травматизъм на зъбния емайл и венците. 

Химическият метод за отстраняване на зъбен камък

При химичния метод за отстраняване на твърда плака се използват специални разтвори на алкали и киселини, които разтварят зъбен камък. Това е доста агресивен метод, тъй като има голяма вероятност за нараняване с концентрирани химикали от дъвка. В наше време този метод се използва много рядко и само ако други методи не могат да бъдат използвани по някаква причина.

Болка ли е да премахнете зъбен камък?

На този въпрос не може да се отговори недвусмислено, тъй като чувствителността на венците е различна за различните хора. Ако обобщим, тогава можем да кажем, че механичният метод е най-неприятният, ултразвукът практически е безболезнен, добре, лазерният метод води, не предизвиква дискомфорт.

Отстраняване на зъбен камък по време на бременност

Много хора се чудят дали е възможно да се премахне твърдата плака по време на бременност. Ние отговаряме. По принцип е възможно, но само ако нямате фобия в стоматологичните клиники. Възбудата и стресът се предават на вашето дете, докато пулсът му се увеличава. Самият процес на премахване няма да причини никаква вреда. Не използвайте само анестезия (през първия триместър на бременността).

Отстраняване на зъбен камък чрез алтернативни средства

Какво да направите, ако имате фобия в стоматологичните си столове? Можете да опитате отстраняване на твърда плака от дома чрез алтернативни методи. Разбира се, те няма да дадат никаква гаранция, но както казват "не се опитвайте да изтезавате". Така че, в този труден бизнес ще ни помогне:

  • търкане на зъби със силен отвар от клонки от орехи няколко пъти на ден;
  • Използвайте за измиване на устната кухина отвара от варовикови цветя и празни кошове от слънчоглед;
  • приложение в отвара от хвощ на полето (пийте 2-3 пъти дневно с курс от 20 дни);
  • прилагане вътре в бульона от бобови листа и репей (пийте 3 пъти на ден);
  • често потребление на лимони и репички.

Независимо от начина, по който премахвате зъбния камък, винаги е по-добре да пренебрегвате външния му вид. Бъдете здрави!

Цената за премахване на зъбен камък

Каква е цената на процедурата за отстраняване на зъбен камък? Цената за отстраняване на втвърдена плака варира значително и зависи от местоположението на процедурата, избрания метод и състоянието на устната кухина. Можете дори да премахнете плаката безплатно в регионалните поликлиники, като вземете талон, но все пак, ако е възможно, по-добре е да отидете в добра стоматологична клиника, където имате цялото необходимо оборудване за безопасна и качествена грижа. В Украйна, средната цена на премахване на зъбен камък с ултразвук + лечение зъб по метода на въздушния поток е 300-600 UAH. Ако искате да спестите пари, тогава в интернет, на специални сайтове, можете да купите кутии за действие за отстъпки в известни стоматологични клиники.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.