^

Здраве

Отстраняване на зъбен камък с ултразвук

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Сега е трудно да се намери човек, който никога не е прибягнал до зъболекар за помощ в живота си. Зъболечението зависи от много фактори. Огромна роля играят наследствеността, екологията, здравословното балансирано хранене и наличието на лоши навици. Но това са глобални проблеми, които трудно могат да се справят незабавно. Има ли универсални методи за поддържане на здравето на зъбите? Да, има такъв начин! Това е правилната хигиена на устната кухина и навременното отстраняване на закалената плака. В тази статия ще говорим за премахването на калкулацията с ултразвук.

trusted-source[1], [2], [3]

Индикации за премахване на смятане с ултразвук

При недостатъчна или неправилна хигиена на устната кухина меко покритие започва да се втвърди, се превръща в един вид "обвивка" на зъба, която не позволява на хранителните вещества да проникнат в зъбния емайл, както и механично избутва меката част на венеца, като по този начин излагането на корена на зъба. Всичко това води до треперене и вследствие на загуба на здрави зъби. В допълнение, присъствието на твърди отлагания върху зъбите прекъсне киселина-база баланс в устата, което води до увеличаване на вероятността за образуване на зъбен кариес, както и лош дъх. За да се избегне такъв негативен ефект, е необходимо да се премахнат твърдите отлагания своевременно. Идеалният начин е да се премахне твърдата плака с ултразвук. Защо? Защото, благодарение на най-новите технологии, тази процедура стана практически безболезнена, а разходите за провеждане не са толкова големи. Как върви тази процедура? На първо място, преди да се проведе внимателно зъболекар изследва устата на пациента за наличието на стоматологични заболявания на кариес, гингивит, ако е необходимо, след това възлага допълнителна рентгенов преглед, след което заключава, възможността за извършване на процедурата. Отстраняване на депозитите на зъбен камък произвежда специален апарат, който е оборудван с дюза - множител, който генерира високо честотни ултразвукови вълни с различен обхват. Scaler изглежда като L-образна извита тел, рафинирана в края. Когато скалерът е изложен на зъбен камък, той отскача от емайла на зъба, без да го повреди. Някои зъболекарите преди процедурата за удобство на зъбната повърхност се обработва с разтвор на специален флуоресцентен, който оцветява твърди отлагания в светло синьо, магента или зелено. Най-често премахването на процедурата на зъбен камък с ултразвук е безболезнена, но при пациенти с чувствителни венци казват малко дискомфорт. Ако се страхувате от болка, тази процедура може да се извърши с локална анестезия.

Предимства на ултразвуковото отстраняване на зъбен камък

За разлика от предшественика си, ръчното почистване на зъбен камък с кука, което изглежда "брутално", отстраняването на твърди отлагания по ултразвуков метод има много предимства. По-рано, след като посети зъболекаря и така запомняща се процедура за отстраняване на закалената плака, пациентът отдавна не може да се събере със силата на ума, за да дойде многократно в това "Ковал". Благодарение на новата техника за почистване на зъбен камък с ултразвук процедурата стана почти безболезнена, по-нежна към повърхността на зъбите и по-малко травматична за венците. С тази процедура стана възможно, без особени проблеми, да се премахнат не само сугегививалният, но и сугегивалният камък, чието премахване преди това се превърна в истинско изтезание. Точно след процедурата по отстраняване обикновено се излекува плака ултразвук провежда специални почистващи зъби със система за въздушен поток, което дава зъби по-светъл нюанс и предотвратява последващо бързо втвърдяване мека плака. Друг важен положителен аспект на премахването на смятане с ултразвук е неговата сравнително ниска цена и наличност. Тази процедура се извършва в повечето големи стоматологични клиники, както и във всички частни зъболекарски кабинети.

trusted-source[4], [5], [6]

Недостатъци на отстраняването на ултразвук от зъбен камък

Методът за ултразвуково отстраняване на твърди отлагания практически няма никакви недостатъци. От дребни недостатъци може да се отбележи лек дискомфорт, когато се използва манипулатор, малка травматична тъкан на венците, с отстраняване на субгингивалния камък и наличие на някои противопоказания, описани по-горе. В този случай болката, възникваща от отстраняването на твърди отлагания, може да бъде предотвратена чрез прилагане на локална анестезия, която преди това е проверена за алергична реакция.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Противопоказания за премахването на камъните с ултразвук

Въпреки че премахването на смятане с ултразвук е доста проста процедура, но има и противопоказания тук. Като начало трябва да се отбележи, че тази процедура трябва да се започне само със здрави или напълно обработени зъби. Също така не е възможно да се отстрани твърдата плака с възпаление на устната лигавица и венците, наличието на язви, стоматит. С грижата за прилагането на тази процедура трябва да се лекува бременна, тъй като самият процес може да причини голям стрес, който може да повлияе неблагоприятно на развитието на детето. Също така не препоръчваме почистване на ултразвук и деца. Пълно противопоказание е да се отстрани закалената плака, когато:

  • наличието на пейсмейкъри и импланти в пациента (тъй като не е известно как това или онова устройство може да реагира на ултразвукова симулация);
  • наличието на конзолни системи и ортопедични структури (когато се излагат на тях чрез ултразвук, те могат да отслабнат или дори да се сринат);
  • нарушаване на сърдечната честота (премахване на твърди отлагания - това неизбежно е психологически стрес, така че не правете тази процедура за хора със слабо сърце);
  • астматични атаки (процедурата може да причини ларингоспазъм, което може да доведе до атака на задушаване);
  • тежките форми на епилепсия (отстраняването на зъбен камък с ултразвук може да предизвика атака);
  • сложни форми на захарен диабет (при пациенти с това заболяване се нарушава коагулацията на кръвта, което може да доведе до продължително кървене и повишена вероятност за възпаление на венците);
  • инфекциозни заболявания (СПИН, туберкулоза, хепатит);
  • остра респираторна вирусна инфекция;
  • наличие на онкологични заболявания (с имунитет от ракови заболявания се отслабва, което може да доведе до дълго възстановяване на венците и възможен възпалителен процес върху тях);
  • нарушение на дишането през носа.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Цената на процедурата за премахване на зъбен камък с ултразвук

Днес премахването на зъбен камък с ултразвук осигурява по-голямата част от модерната стоматология. Разходите за тази процедура варират в зависимост от вида на клиниката и региона. Например, градът на жителите Киев в частни клиники може да плати за отстраняване на зъбен камък с ултразвук + почистване на въздушния поток 400 до 800 UAH, жителите на други региони могат да се възползват от тази процедура е малко по-евтино само за 250-500 UAH. Ако искате да се спаси, е по-добре да се справи в добро състояние стоматологична клиника, където почистването на твърди плака ще допринесе за по-разумна сума, но ще трябва да изчакаме място.

Преглед след отстраняване на зъбен камък с ултразвук

След процедурата за ултразвуково извличане на зъбите, зъбният емайл е по-лесен за приемане на флуорид и калций в продукти и пасти за зъби, така че тази процедура трябва да се извършва редовно, но не повече от веднъж на всеки шест месеца. Цветът на емайла става по-лек поне с един тон, миризмата от устата изчезва, вероятността за кариес е по-малка. Забелязва се, че след отстраняването на зъбен детайл чрез ултразвук вероятността за отлагане на нов варовиков камък намалява.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.