^

Здраве

A
A
A

Защо рожденият знак е нараснал и какво да правя?

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Здравата кожа е украшение на всеки човек. Но може да се появи различен растеж, най-често това е невус. Помислете какво да направите в такава ситуация и как да разпознаете патологията?

Рождените белези са почти всички, те се различават по цвят, размер и местоположение. В повечето случаи те не се намесват и ние тихо се разбираме с такива характеристики на кожата. Но това не винаги е правилно, тъй като при определени условия растежът може да промени цвета и размера си, т.е. Те се израждат в злокачествени новообразувания.

Ако ненусът не е на видимо място, не причинява неудобства и не се нарани, то най-често не го обръща внимание. Но ако има промени в цвета или размера му, тогава това е повод да отидете в болницата.

Защо белегът на растежа е нараснал и какво да се прави с него, дерматологът може да каже, което, ако е необходимо, ще даде насока на хирурга или козметиста. Въпреки че рискът от трансформация на пигментирани образувания е малък, превантивните посещения при лекарите ще помогнат да се намали до минимум. В допълнение, навременният достъп до медицински грижи и ранна диагностика на меланома дават добри шансове за пълно излекуване на рака.

Причини растеж на рождения маркер

Има много фактори и причини, които причиняват растежа на меланоцитни клетки. Не е задължително да се дължи на злокачествената им дегенерация. Най-често увеличението или появата на нов невус се свързва с кожни травми, например по време на козметични процедури, различни ендокринни и хормонални фактори и много други.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Може ли мол да расте?

Рождените белези са правилно считани за естествен орнамент на кожата. Те се появяват и изчезват през целия ни живот. Следователно, ако възникне въпросът дали молът може да нарасне при възрастен човек, тогава отговорът е недвусмислен - да. По-малко опасни са вродените неврози, тъй като те рядко се израждат, за разлика от тези, които се появяват в по-напреднала възраст.

Нормален пигментиран растеж има малки размери <5 мм, краищата му са равномерни, формата е симетрична и повърхността е гладка. Ако той постоянно се увеличава по размер, тогава съществува риск от злокачествено заболяване. Съществуват редица причини, включително физиологични, които причиняват неговото развитие:

 • Травматизиране - механични наранявания най-често се появяват с израстъци, разположени на гънките и гънките на кожата, в деколтето или бельото без презрамки. Поради постоянното триене, тънкият слой на епидермиса е повреден и когато се възстанови, на него се образува особена царевица. Това води до постепенното му нарастване. Основната опасност от тази ситуация е, че съществува риск от инфекция и онкология.
 • Промяната на хормоналния фон - рязкото увеличение или понижаване на хормоните по време на бременност, пубертет, менопауза или използване на хормонални контрацептиви може да провокира растеж. В този случай е необходимо да се консултирате не само с дерматолога, но и с ендокринолога.
 • Ултравиолетово облъчване - прекомерното излагане на слънце е риск не само от прекомерния растеж на неви, но и от различни кожни заболявания. В рисковата зона са блондинки, шарени и червени, тъй като кожата им не е устойчива на ултравиолетова светлина.

Редовното самостоятелно изследване и наблюдение на състоянието на кожата ще помогне да се предотврати патологичният процес, а не да се паникьосват, ако рожденият знак е нараснал.

Основните причини за разрастването на бенките:

 • Механично въздействие - пигментиран тумори увеличават размера си, и се прероди в части на тялото, изложени на редовен травма (краката, врата, кръста, площ врата, вътрешната част на бедрата и палми).
 • Увреждания - всяка травма на рождената марка може да предизвика допълнително нарастване или разделяне на няколко допълнителни места.
 • Ултравиолет - ефектът от слънчевата светлина отрицателно влияе върху състоянието на кожата. Дългите слънчеви бани водят до появата и модифицирането на вече съществуващи кожни дефекти. В рисковата зона има хора с лек тип кожа.
 • Хормонални промени в тялото - появата на неви или промяна в техния размер често се наблюдава по време на бременност, пубертет и менопауза.
 • Приемане на хормонални лекарства и контрацептиви - увеличава броя на петна с меланинови клетки, обикновено на лицето. Това е така, защото деликатната и деликатна кожа на лицето е особено чувствителна към ефектите на външните фактори и скока на хормоните.

За да израснеш мол, се нуждаеш от време, понякога отнема години, а в някои случаи и няколко дни. Във всеки случай системното наблюдение на състоянието на кожата няма да пренебрегне никакви промени. И ще предотврати опасни заболявания.

trusted-source[7]

Патогенеза

Знакът за раждане е хиперплазия на дермалните клетки от серията меланоцити. Патогенезата е свързана с индивидуалните характеристики на човешкото тяло и генетичното предразположение. Невюсът може да се появи на всяка част от епидермиса и лигавиците. В повечето случаи те имат тъмен цвят с различни нюанси. Това се обяснява с натрупването на меланин в структурата на клетките. Колкото по-често такава неоплазма е изложена на ултравиолетова радиация, толкова по-тъмна става. Това се дължи на активирането на меланоцитни клетки, които увеличават пигмента в присъствието на хормона на хипофизата.

Растежът на пигмента възниква при хиперплазия на клетките, т.е. При тяхното неразпределено разделение. Това е възможно, ако има провокиращи фактори. Сам по себе си, невусът няма склонност към динамичен растеж, което е основната му разлика от злокачествените новообразувания. Много видове пигментирани растежи са вродени и се увеличават заедно с растежа на организма. Това означава, че до 20-25 годишна възраст техният растеж се забавя или спира напълно.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

Симптоми растеж на рождения маркер

Има много видове неви (бели, червени, прозрачни, плоски, изпъкнали и т.н.), чиито външен вид може да предизвика тревожност. Техните симптоми не са придружени от болезнени усещания или други признаци, показващи, че рожденият маркер е нараснал. Само редовното самостоятелно изследване на кожата ще позволи да забележите нов пигментиран растеж. Проблеми възникват, когато раждането е ранено или рязко увеличено. В този случай трябва да се свържете с дерматолог, който класифицира увреждането, определя неговия външен вид и провежда диагнозата.

Помислете за симптомите и външните признаци на обикновените къртици:

 1. Не е опасно (без риск от дегенерация на меланома)
 • Flat - Lentigo се образува от меланоцити в горните слоеве на кожата. Имат кръгла или овална форма с размери 3-5 см, могат да бъдат гладки и релефни, цветът е по-тъмен от луничките. Те не са засегнати от ултравиолетовите лъчи, те не потъмняват и не се увеличават по размер. Най-често се появяват на лицето, ръцете и врата.
 • Изпъкнали - се формират от меланоцити в дълбоки слоеве на кожата. Много често тя има косми, с диаметър около 1 см с гладка или неравна повърхност.
 • Папиломатози - най-често локализирани в скалпа, имат груба повърхност с неравномерности, брадавици и жлебове.
 • Galoneuvus - около пигмента се формира депигментиращ пръстен и центърът му е закрепен над околните тъкани.
 • Монголско петно - може да достигне големи размери и да се локализира на всяка част от тялото. Цветът му варира от интензивно при деца, до бледо при възрастни.
 • Фиброепителиал - израстване на кръгла форма с равномерни ръбове, розово или светло кафяво на цвят.
 • Хемангиома - съдова болест, червена или розова. Тя се формира под формата на възли, които висят неви.

По-горе описаните пигментни неоплазми не причиняват никаква особена вреда, те не променят цвета с възрастта и не растат.

 1. Опасни неви (има опасност от злокачествено заболяване)
 • Синята - има син или син цвят, а в някои случаи кафяв. Малък размер до 2 см, се издига над повърхността на кожата. Най-често се локализират по лицето, крайниците и задните части.
 • Граничен пигмент - може да бъде с различни форми и цветове. Отличителна черта е концентричната промяна на цвета до центъра от периферията.
 • Гигантският пигмент - има големи размери и неравномерни краища, се издига над околните тъкани. Често подобни формирования са увеличили растежа на космите.
 • Диспластични - неправилни по форма с неравномерни ръбове и хетерогенни цветове.
 • Невът Ота - локализиран в областта на орбитата, скулите или горната челюст. Може да се появи на лигавиците на устата, носа или очите.

Всички дефекти на кожата, описани по-горе, имат характеристики, които ги отличават един от друг и от други кожни образувания. Ако направите диагноза след визуална проверка е трудно, тогава лекарят извършва отстраняване на кожата или хистология.

Дистанционният знак за раждане е нараснал

Повтарянето на меланоцитния невус след отстраняването е продължителен растеж на тъкани, които не са напълно отстранени. Ако дистанционното раждане е нараснало и по хистологията е добро, тогава рецидивите не носят опасност. Но ако има бърз растеж на пигмента и изтичането му от ръба, тогава е необходимо да се извърши преосмисляне, последвано от повторна хистология.

Последиците от отстраняването на неви, т.е. Риска от по-нататъшното им развитие, зависят от редица фактори. Много е важно да се вземат предвид индивидуалните реакции на тялото, коректността на постоперативните грижи и, разбира се, качеството на извършената процедура на отстраняване. Непосредствено след операцията има дискомфорт, който може да трае от няколко дни до месец. На мястото на ексцизия се появява кора, което не може да бъде докосвано. За да се предотврати възможна инфекция, раната трябва да бъде намазана с разтвор на калиев перманганат или зеленок.

trusted-source[13]

Знакът за раждане нараства след отстраняването

Много от собствениците на пигментирани растения по кожата са изправени пред такъв проблем, когато молът нараства след отстраняването. Това се дължи на неправилна процедура, т.е. Непълно отстраняване на меланоцитни клетки.

Нека разгледаме подробно, с какви усложнения освен повтарянето, е възможно да се сблъскате при използването на различни методи за отстраняване:

 • Лазерното отстраняване - всички усложнения са сведени до минимум, целият процес на изцеление е без последствия. Ако имаше лечение на малък плосък мол, след пълно възстановяване, дори няма белег върху кожата. След като са изпъкнали, може да има малки вдлъбнатини в зоните на отстраняване и белези. В редки случаи се наблюдава промяна в пигментацията на кожата.
 • Cryodestruction е един от най-евтините и най-достъпни методи. След това много често има различни усложнения. Тъй като се използва течен азот, е невъзможно да се определи дълбочината на пигментните тъкани, т.е. Рискът от тяхното частично отстраняване, след което се налага многократна процедура. Безгрижното използване на течен азот може да причини изгаряне на тъканите, което удължава времето за излекуване и нарушава структурата на здравата кожа. Друг недостатък на този метод е, че на мястото на непълно отстранена белега се образува малка уплътняваща туберкула, която изисква допълнително лечение.
 • Радио нож - в своята ефективност е подобна на лазерната процедура. Може да остави малки белези, но не се прилага за премахване на образувания по лицето.
 • Хирургично изрязване - след натрупване на локален анестетик се изрязва с скалпел и се прилага шев. След процедурата се следва лечебният процес, който отнема повече време, за разлика от другите методи. Съществуват редица последствия, които пациентът трябва да познава: подкожни кръвоизливи, белези, келоидни белези, инфекция на раната и, разбира се, повторение.
 • Самоубийството е най-опасният метод с най-голям брой опасни последствия. Когато го използвате, е необходимо да разберете, че не всички неви са подлежащи на унищожаване, тъй като има такива, които не могат да бъдат докосвани. В дома е много трудно да се спазват всички хигиенни стандарти, така че рискът от инфекция на раната значително се увеличава. Без специална микроскопична диагноза е трудно да се каже колко дълбоко са проникнали меланоцитни клетки, така че след самолечение в 90% от случаите има рецидив. И още едно чести феномен са белези.

Дали рожденият знак ще нараства след отстраняването зависи от избрания метод на лечение, от професионализма на хирурга и от спазването на препоръките за лечение на рани.

trusted-source[14]

Знакът за раждане е нараснал

За много хора, става неприятен факт, че когато рожденият знак нараства косата. Това дава естетически дискомфорт и може да предизвика психологически комплекси. Но ако невусът, покрит с коса, не е на видно място и не причинява дискомфорт, тогава остава въпросът: растежът на косата е опасен и може да бъде премахнат.

Харизирането е нормален физиологичен процес. Това показва, че пигментираната неоплазма се състои от здрави, зрели меланоцити. Той е добър и не носи заплаха. Някои погрешно вярват, че косата на рождения знак е знак за меланом, но не е така. Напротив, рискът от преобразуване на заградения ръб с косата е много по-малък, отколкото без него. Това означава, че ако косата ви расте на къртици, това не е извинение за вълнение. Но ако те развалят външния вид, те могат да бъдат изтрити.

За изтриване се използват два метода:

 • Периодично изрязване с ножици.
 • Изтриване.

Това означава, че можете да премахнете косата само като я срежете с ножици. Инструментът трябва предварително да се дезинфекцира с водороден прекис или алкохол. За да се отървете от проблема завинаги, трябва да се свържете с дерматолог, който ще избере оптималния метод за премахване на натрупването. Ако косата не е причина за дискомфорт или естетичен дискомфорт, тогава е по-добре да не ги докосвате. В този случай, не забравяйте, че линията на косата - това е ясен знак за добро качество.

Космите са противопоказани за изваждане с пинсети. Тъй като съществува риск от травматизиране на космения фоликул, дразнене и последващо възпаление. Не бръснете космите, тъй като увреждането на тъканите може да причини злокачествена дегенерация. Но ако косата все още е изтекла, по-добре е да се консултирате с дерматолог, особено ако след процедурата има болка, сърбеж и изгаряне. С помощта на дерматоскопия и визуална инспекция, лекарят ще предпише лечението или отстраняването на тумора. Ако има ситуация, когато самата коса падне, това не е много добър симптом, тъй като увеличава риска от дегенерация в рак. В този случай трябва също да се консултирате с дерматолог.

trusted-source[15]

Рожденият маркер е нараснал през годината

Пигментирани кожни лезии се срещат в много хора, защото някой са декорация, докато в други те причиняват дискомфорт и отвращение. Дори ако човек е роден без тези специални белези, тогава по време на цял живот те непременно ще се появят. Ако молът е нараснал за една година, но има нормални размери и не причинява болезнени усещания, тогава няма причина за безпокойство. Процесът на растеж е особено активен през първите десет години от живота на един човек, по време на пубертета и по време на бременност.

Първите петна с меланинови клетки се появяват на едногодишна възраст, те са малки и едва забележими. Причината за техния растеж е свързана с активното производство на хормони или продължителното излагане на ултравиолетова радиация. Това означава, че рожденият знак може да бъде вродена малформация на кожата или придобита доброкачествена неоплазма. Те се различават по размер, цвят, местоположение и дълбочина на възникване в слоевете на кожата. Така че, ако рожденият знак е безопасен, той има кръгла или овална форма, малка <5 мм и цветът му не се променя.

Причината за безпокойство трябва да е появата на голям брой неви в кратък период от време. В този случай е по-добре да се свържете с дерматолог, който ще провери злокачествеността и ще определи техния тип. Ако съществува риск от онкология, тогава заплахата трябва да бъде елиминирана на ранен етап. Тъй като без медицинска помощ дори малка, на пръв поглед незабележима белези може да се превърне в меланом, разпространявайки ракови клетки в тялото.

Молът затъмнява и расте

Много хора са изправени пред проблем, когато рожденият знак е потъмнял и пораснал. Това може да се дължи на излагане на ултравиолетова радиация, хормонална недостатъчност или травма. В този случай, неоплазмата не винаги приема злокачествена форма. Но ако израстването потъмнее и расте в кратък период от време, значи си струва да бъдете бдителни. Такива резки промени в някои случаи водят до сериозни последици.

Злокачественият тумор е меланом, който бързо се разпространява през тялото през кръвоносната система. Съществуват редица симптоми, които показват патологичен процес:

 • Пигментът се почервеня
 • Имаше тъмни включвания
 • Контурите са се променили
 • Цветът стана хетерогенен
 • Повишен размер

В този случай е много важно да се изключи рискът от онкология. За да направите това, трябва да се свържете с дерматолог, който ще извърши диагнозата на променените тъкани. След редица проучвания проблемът с премахването на натрупването ще бъде такъв, тъй като подозрението за злокачествено заболяване е пряк показател за тази процедура.

Какво да направите, ако молът е нараснал по време на бременност

След зачеването на детето в женското тяло настъпват сериозни промени. Много бъдещи майки се оплакват, че рожденият знак расте по време на бременност. Тяхното появяване в този период е съвсем нормално и обясним феномен. В повечето случаи те са доброкачествени по природа и не причиняват усложнения. В допълнение към появата на нови, през този период съществуващите могат да растат или да станат по-тъмни. Всички тези процеси са свързани с повишеното производство на меланин (пигментния хормон на кожата). Точно както цветът на пъпа се променя, районът близо до зърната или лентата на корема, както и къртиците.

Ако новото петно не причинява болезнени усещания, тоест не се сърбя и не се възпалява, тогава всичко е нормално. Това важи за вече съществуващи, които са потъмнели или са се увеличили по размер. Но ако има поне един от горните симптоми, тогава трябва да се обърнете към лекар. Не забравяйте, че рискът от злокачествено заболяване е, въпреки че е минимален.

По отношение на всички промени, които настъпват при nevi, бременна жена трябва да се консултира с нейния гинеколог. Женски лекар ще се обърне към дерматолог, който ще диагностицира смущаващи неоплазми и ще реши какво да прави с тях по-нататък. Не се препоръчва премахването на белезите по време на бременността, но не е забранено. Можете да се отървете от растенията, които редовно се травмират, т.е. Те са в група с висок риск от прераждане. Задължително отстраняване на кожни дефекти в перинеума и ражданията, тъй като те могат да бъдат увредени и дори заразени по време на раждането. Ако бременната жена има злокачествен невус, т.е. Тя също се отстранява.

Какво ще стане, ако бебето има къртица?

Появата на къртиците при деца, това е често явление, което в повечето случаи не предизвиква загриженост. В търсене на отговор на въпроса защо едно дете има мол, е необходимо да се консултирате с дерматолог. Лекарят ще извърши диагнозата, ще определи вида на образуването на кожата и причината за появата й (наследственост, натрупване на меланоцити, неблагоприятни фактори на околната среда).

Неви могат да се появят веднага след раждането, в който случай те са класифицирани като вродени. Те идват в различни цветове, размери и места. Като правило, има 3-10 от тях. Тъй като пораснат, те се увеличават и потъмняват, някои изчезват, други се появяват.

 • Най-често децата се диагностицират с пигментирани растения по главата, носа и задната част на главата. Те са вродени по природа, тъй като се формират през периода на вътрематочно развитие.
 • Второто най-често срещано явление е плоските рождени дни. С възрастта те се увеличават, но не променят цвета си.
 • Много рядко има хемангиоми - изпъкнали неоплазми с различни цветове. В повечето случаи те растат по лицето, предизвиквайки естетичен дискомфорт.

Много родители повдигат въпроса за премахването на такива формации. Това може да бъде свързано с риска от тяхното дегенерация в злокачествени тумори и с факта, че развалят външния вид на детето. За отстраняването се използват същите методи, както при възрастни пациенти: лазерна хирургия, криоструктура или електрокоагулация. Окончателното решение и разрешението за отстраняване се дават от дерматолога, като се ръководят от резултатите от анализите.

Усложнения и последствия

Знакът за раждане, подобно на всички други кожни лезии - е потенциален риск от онкология. За да предотвратите патологията, много собственици на неви се решават да ги премахнат. Неправилно проведената процедура заплашва сериозни опасности. Последствията са различни, от инфекция до злокачествено заболяване. За да преценим обективно възможните последици от процедурата, нека разгледаме най-често:

 • Много често натрупването не е напълно отстранено, поради което се извършват многократни операции. Това води до сериозно травмиране и изтъняване на кожата, появата на белези.
 • Някои методи на лечение включват използването на течен азот, който може да причини изгаряне. В този случай пациентът чака дълъг период на възстановяване.
 • Много процедури оставят следи зад, от леки почти незабележими белези до сериозни уплътнения и келоидни белези.
 • При използване на метода за хирургично отстраняване съществува риск от инфекция и развитие на кървене.
 • Опитите за самостоятелно премахване на кожата чрез използване на алтернативни методи и други занаятчийски методи застрашават развитието на меланома.

Преди да се вземе решение за процедурата за отстраняване, е необходимо да се претеглят плюсовете и минусите. Тъй като описаните по-горе последици могат значително да усложнят ситуацията.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21]

Родът е нараснал и сърбеж

В някои случаи се появяват неприятни и дори болезнени усещания в областта на невуса. Фактът, че молът е нараснал и сърбежи, може да се свърже с различни фактори. Най-често това дразнене е здраво облекло. По-сериозна причина за дискомфорт е острото деление на клетките, което води до бързо увеличаване на размера и риск от образуване на меланома.

Има редица причини, които могат да доведат до сърбеж и растеж:

 • Алергична реакция.
 • Разни наранявания и увреждания на кожата.
 • Хормонални промени в тялото или употребата на хормонални лекарства.
 • Подобрен масаж и други механични ефекти.
 • Повишено ултравиолетово лъчение.

Независимо от причината за дискомфорта, е необходимо да се консултирате с дерматолог. Лекарят ще предпише адекватно лечение и ще оцени степента на риска. Ако е необходимо, ще се извърши процедура за отстраняване на кожната неоплазма.

trusted-source[22], [23], [24]

Рожденият знак е нараснал и боли

Меланоцитните клетки могат да се проявяват във всяка част на тялото, образувайки невус. Такива неоплазми обикновено са доброкачествени по природа, но при определени условия могат да се израждат в рак. Ако забележите, че молът е нараснал и боли, това може да е индикация за началото на патологичния процес. Това изисква професионална помощ от дерматолог.

В повечето случаи възниква болка поради нараняване. Но причината може да бъде свързана с действието на всякакви други стимули, например, повишена слънчева радиация. Ако ненусът е болен, освен дискомфорта и ускореното му развитие може да се наблюдава появата на асиметрия в нейната форма и кървене, обезцветяване. В този случай лекарят предписва отстраняването с последваща диагноза и хистологичен анализ. Въз основа на резултатите от проучването може да се предпише допълнително лечение под формата на локални препарати или таблетки.

Ако раждането се е увеличило върху тялото, в повечето случаи това не представлява opsnosti. Усложненията се появяват, когато се израждат в меланом. Това се дължи на травматизация, процесите, протичащи в организма (промени в нивото на хормоните), употребата на лекарствена терапия или повишената ултравиолетова експозиция. Някои неви са присъщи заплаха, поради което изискват повишено внимание.

Редовното самооценка на организма и контролът върху състоянието на рождените белези ще предотвратят различни усложнения, които застрашават живота. При първите патологични симптоми (промяна в цвета, размера, асиметрията, кървенето и т.н.) е необходимо да се свържете с дерматолог. Лекарят ще изследва неоплазмата, ще извърши диагнозата и, ако е необходимо, ще я отстрани, като по този начин ще предотврати необратими последици.

Диагностика растеж на рождения маркер

Мери, независимо от техния произход, се нуждаят от медицински преглед, особено ако те започнаха да се увеличават драматично по размер, промяна на цвета, структурата или формата. Диагнозата започва с консултация с дерматолог. Докторът разглежда натрупването и изготвя допълнителен план за изследване.

Диагнозата се състои от:

 • Анамнеза и визуален преглед.
 • Цифрова дерматоскопия.
 • Лабораторни изследвания.
 • Панч-биопсия.

Основният акцент се поставя върху резултатите от дерматоскопията. След това могат да се предписват тестове и биопсии. По време на прегледа лекарят оценява размера, наличието на асиметрия, структура и цвят. Структурата има определена класификация, която ви позволява да получите пълна информация за невуса.

За да се определи колко дълбоко са разположени меланоцитни клетки, се извършва компютъризирано епилуминисцентно изследване. Изблиците се проникват навътре, определяйки нивото на неговото възникване. Ако има подозрение, че е прераснал в меланома, е показано радиоизотопно изследване (неинвазивна диагноза). Пациентът трябва да пие динатриев фосфат, след което чрез контактна радиометрия да определи нивото на изотопа в неоплазмата и здравите тъкани.

Може също да се използва термометричен метод, чиято същност се крие в откриването на патологията с помощта на температурната разлика на кожата. Като правило, здравата и засегнатата кожа има разлика от 4 градуса. Решаващата диагностична стойност е в хистологията. За това лекарят премахва и изследва тъканите под микроскоп. Неговите резултати потвърждават или опровергават злокачествеността на дефекта на кожата.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30]

Анализи

Лабораторната диагноза в изследването на състоянието на невуса е от второстепенно значение. Необходими са тестове за кръв и урина за откриване на онкологията. Използвайки кръвен тест, определям нивото на ензима лактат дехидрогеназа. Неговите високи нива показват устойчивостта на раковите клетки към химиотерапията. Биохимичният анализ е необходим за оценка на състоянието на костния мозък, бъбреците и черния дроб, които също могат да бъдат засегнати от раковите клетки.

Хистологичният анализ е много важен. За нея молът се изрязва, получените тъкани се обработват със специални хистологични разтвори и се изследват под микроскоп. Със своите резултати е възможно да се определи доброкачествена, преднасочена и злокачествена неоплазма. Също с помощта на това изследване може да се прецени присъствието и тежестта на възпалителния процес (специфичен и неспецифичен).

trusted-source[31]

Инструментална диагностика

След визуален преглед и набор от лабораторни тестове, пациентът се насочва за инструментална диагностика. Нека разгледаме основните инструментални методи на изследване:

 1. dermoscopy

Прост, безболезнен преглед със специално устройство - дерматоскоп. Позволява да се оцени етап на развитие на неоплазма и да се открие меланом. Методът е визуално многократно увеличение. Процедурата се състои от:

 • На кожата се нанася гел, за да се увеличи прозрачността на дермата и да се предотврати появата на отблясъци.
 • Посока на специално осветление.
 • Инспектиране на оптичния дерматоскоп и неговата макро фотография.
 • Определяне на размерите на невуса със специална скала на устройството.
 • Оценка на състоянието и диагноза.

С помощта на дерматоскопия лекар може да направи карта за майчинство. По правило това се прави за пациенти с многобройни дермални изпражнения, които причиняват страх.

 1. Биопсия

От пигментарна неоплазма се направи биопсия и директно върху хистология. Процедурата се провежда при локална анестезия. Към днешна дата се различават няколко вида биопсии:

 • Бръснене - е показан за бенки с нисък риск от прераждане. Ако съществува риск от трансформиране на рака, методът не се използва, тъй като дебелината на среза не е достатъчна за определяне степента на проникване на рак в кожата.
 • Пункт - за изследването се вземат няколко слоя кожа (епидермис, дермис, горния слой и мастната тъкан).
 • Инжектирането и изрязването са най-инвазивните методи, които откриват меланоцитите в дълбоките слоеве на кожата. Когато се извършва ексцизия, се извършва пълно отстраняване на невуса, а при резки - частични.

Ако резултатите от биопсията разкриват ракови клетки, тогава се извършва изследване на близките тъкани и лимфни възли. За целта използвайте биопсия на аспирация с фин игла и хирургия на лимфни възли. Ако меланомът се е разпространил в други органи, тогава е необходимо да се отдели от други видове онкология.

В допълнение към горните процедури могат да се използват епилуминесцентна дерматоскопия, компютърна диагностика, хистология и други информативни методи.

Какво трябва да проучим?

Диференциална диагноза

За да се определи степента на злокачественост на пигментираните неоплазми и риска от тяхната дегенерация, в медицинския арсенал има цяла гама от различни изследователски процедури. Диференциалната диагноза е необходима за разграничаване на кожния растеж от подобни явления.

Диференциацията се представя от следния алгоритъм:

 • Събиране на анамнеза - дерматологът определя кога се е появил рожденият знак, дали неговият размер и цвят са се променили, дали има неприятни или болезнени усещания (сърбеж, лющене, кървене).
 • Визуална проверка - изследва се състоянието му, обкръжаващо тъканите и лимфните възли.
 • Лабораторни тестове - пациентът дава кръв и урина. В кръвния тест могат да бъдат открити туморни маркери на меланома - протеин S-100 и LDH. Провежда се и хистология на пигментираните тъкани.
 • Молекулни изследвания - след изследване на състоянието на всички съществуващи тумори, е възможно да се идентифицира дори най-малкия знак за раждане, засегнат от меланома (RT-PCR).
 • Дерматоскопията и конфокалната микроскопия са визуално увеличение и изследване на структурата на неоплазмата на клетъчно ниво чрез инфрачервено лъчение.
 • Радиоизотопното сканиране се провежда редовно, за да се наблюдава динамиката на промените.
 • Компютърна диагностика - MRI, CT, ултразвук и други методи за получаване на допълнителна информация за състоянието на невроза и тялото.

Молът се диференцира с обикновена брадавица, фиброма, базалиома и други тумор-имитиращи неоплазми. Изследването до голяма степен зависи от местоположението му.

Към кой лекар трябва да отида, ако рожденият ми знак е нараснал?

Честотата на раковите заболявания нараства ежедневно. В рисковата зона има хора с различни кожни заболявания и много неви. Ако принадлежите към тази категория, струва си да знаете кой лекар да отиде, ако рожденият маркер е нараснал.

Така че, ако забележите подозрителен пигментиран растеж в тялото си, тогава не трябва да се паникьосвате. Първото нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с терапевт, който ще се обърне към дерматолог. Дерматологът е ангажиран в изучаването и лечението на кожни новообразувания. Има редица симптоми, които изискват медицинска диагноза на невуса:

 • Цялостна промяна на цвета, увеличена пигментация или промяна в цвета.
 • Неравномерен цвят, зачервяване.
 • Деформация, появата на асиметрия.
 • Около заграждението се появиха нови прожекции с бърз растеж.
 • Границите станаха неясни, неясни.
 • Има ареола, т.е. Леко зачервяване по периферията на пигмента.
 • Болезнени усещания, пилинг, сърбеж, кървене, възпаление.
 • Нарушаване на целостта, образуване на пукнатини и улцерации.

Горните явления могат да показват дегенерация на доброкачествени неви в меланома. За презастраховане и ранно откриване на патологичния процес е необходимо да се извърши редица изследвания с дерматолог.

Лекарят ще извърши изчерпателна диагноза. Ако резултатите от раковите клетки не са намерени, тогава знакът за раждане не е засегнат. В противен случай се отстранява, последвано от хистологично изследване на тъканите и лечение. Ако дефектът на кожата е безопасен, но причинява естетически дискомфорт или е склонен към честа травматизация, той също се отстранява. За тази цел се използват съвременни и безопасни методи: лазерна хирургия, криоструктура, отстраняване на радиовълни, ексцизия. След процедурата пациентът получава препоръки за периода на възстановяване. Ако се наблюдават на мястото на работа, няма белези или други дефекти.

Към кого да се свържете?

Лечение растеж на рождения маркер

Независимо от локализирането на неви на тялото, всички те изискват внимателно наблюдение и диагностика. Лечението се извършва от дерматолог, ако съществува риск от злокачествена дегенерация или молът вече е под формата на меланом. Лечението е необходимо и с чести травматизации или естетически дискомфорт от невуса.

Лекарствената терапия в повечето случаи не се прилага, тъй като няма явен ефект върху новообразуваните тумори. Процесът на приемане на лекарства е показан, ако дефектът на кожата се появи на фона на други патологични състояния. В други случаи, лечението включва пълното отстраняване на рождения маркер.

Какво ще стане, ако рожденият ми знак е нараснал?

Много собственици на пигментирани кожни тумори са измъчвани от въпроса какво да правят, ако молът е нараснал? Първото нещо, от което се нуждаете, е да определите колко бързо се е случило увеличението. Колкото по-бързо нараства невусът, толкова по-сериозна е прогнозата. В повечето случаи пигментационните петна постепенно нарастват, 1-2 mm на година. Визуално е трудно да забележите такива промени, особено ако молът е в лошо проучена област. В този случай трябва да се свържете с дерматолог, който ще проведе цялостен преглед.

Ако в момента не виждате лекар или не сте сигурни, че вашият невус е нараснал, тогава трябва да отговорите на няколко въпроса:

 • Независимо дали имаше сърбеж, усещане за парене, пукнатини или екдизия.
 • Дали ръбовете, цветът или формата са се променили.
 • Има ли подуване на самия пигмент или кожата около него.

Ако няма положителни отговори на гореописаните въпроси, тогава си струва да продължите да наблюдавате състоянието на натрупването. Но ако съществуват тревожни сигнали, спешно се нуждае от медицинска помощ. Това се дължи на факта, че растежът в комбинация с други патологични симптоми може да е признак на дегенерация. Но не се паникьосвайте предварително, защото в някои случаи безвредни физиологични процеси (бременност, пубертет, менопауза) или продължително излагане на слънчева светлина могат да предизвикат промени.

Медицина

Лечението с употребата на различни лекарства е насочено към потискане на растежа и отстраняване на пигмента. Най-често се използват местни лекарства, които позволяват да се постигне разрушаване на тъканите, да има противовъзпалително, резорбиращо и ускоряващо действие за възстановяване на кожата.

Помислете за популярните наркотици за унищожаването на къртиците:

 • Стефалин е билков мехлем срещу много видове неви. Богатото растително съединение прониква в по-дълбоките слоеве на кожата, като по този начин елиминира сложните неоплазми. Агентът се прилага върху кожата за 40-60 минути веднъж дневно, докато се постигне желаният ефект.
 • Viferon е мехлем, който в повечето случаи се използва за премахване на брадавици. Но според пациентите лекарството помага да се премахнат някои видове къртичета. Лекарството съдържа интерферон, който има защитни и регенериращи свойства. Прилага се в рамките на 5-30 дни, докато дефектът изчезне напълно.
 • Панавир е билково лекарство под формата на гел с антивирусни свойства. Използва се за премахване на неврози от вирусен произход. След прилагане върху кожата, прониква дълбоко в тъканта, като напълно унищожава меланоцитните клетки, предотвратявайки повторното им повторно влошаване.
 • Aldara - крем с активно вещество - имихимод. Обикновено се използва за отделяне на къртици в интимни места. Лекарството се прилага върху почистената кожа 2-3 пъти седмично, докато се постигне желаният резултат.

Използването на гореспоменатите лекарства е възможно само при подходяща медицинска цел. Независимата им употреба може да доведе до непредсказуеми последствия, които ще доведат до злокачествена дегенерация на невуса.

Алтернативно лечение

За отстраняването на молове се използват различни методи. Изборът им зависи от местоположението на пигмента, неговия размер и естество (доброкачествено / злокачествено). Алтернативното лечение е метод на алтернативна медицина, резултатите от които са доста противоречиви.

Популярни алтернативни рецепти:

 • Сребърен нитрат или лапис е вещество, използвано за моксибусиране и дезинфекция на кожни лезии. За да премахнете неви, той се прилага върху кожата 1-2 пъти на ден, докато се появят признаци на намаляване на пигмента. Ако след месец от тази терапия няма положителни ефекти, трябва да се избере друг метод на лечение.
 • Чистотата е най-популярното средство за борба срещу пигментираните растения. Има каутеризиращи и дезинфекционни свойства. На повърхността на кожата дефект тънък слой от растителен сок. Процедурите се извършват, докато пигментът се разясни напълно. Тъй като сокът няма достатъчно вискозитет, той може да се смесва с вазелин или бебешки крем.
 • Оцет от оцет - това лекарство е много по-ефективно от келандин и лапис. След прилагане върху кожата причинява болезнени усещания. Според рецензии, с помощта на оцет от рождената марка може да се отърве в рамките на една седмица.
 • Лимонов сок - има каулеризиращ ефект. За отстраняване използвайте неразреден, прясно изцеден сок, който се прилага върху кожата 5-6 пъти на ден.
 • Конопено масло - действието му се основава на отстраняването на пигмента от кожата. Агентът се прилага върху кожата 3-4 пъти дневно в продължение на един месец. Тъй като маслото не унищожава тъканите, болката не възниква, което позволява да се използва за малки деца.

Всички горни методи са ефективни в 15% от случаите. Освен това, използването на каутеризиращи агенти и концентрирани киселини заплашва сериозни увреждания и инфекции на кожата.

Билколечение

Друга възможност за алтернативна медицина е лечението с билки. За изясняване и премахване на невнимания можете да използвате такива рецепти:

 • 30 г прясна цветя, добавете 350 мл студена вода и оставете я да варя 2-3 часа. Получената инфузия трябва да се филтрира и да се прилага като компрес 2-3 пъти на ден.
 • За да се облекчи рожденият маркер, смесете сок от лимон и сок от корен от магданоз в съотношение 1: 1. Наркотикът се прилага през нощта, всеки ден в продължение на един месец.
 • Друга възможност за безопасно изсветляване е краставиците лосиони. Вземете голяма краставица, отлепете и смилайте с миксер, мелница или ренде. В получената инфузия овлажнявайте марля и прилагайте върху неоплазмата 3-5 пъти на ден.
 • В сезон на цъфтеж, млечни, откъснете няколко стъбла на растението, изплакнете и смилате. Получената овесена каша трябва да се приложи към дефекта за 10-20 минути. В деня се извършват 3-4 процедури и така, докато рожденият маркер напълно изчезне.

Хомеопатия

Невусите принадлежат към категорията дерматологични дефекти, за чието премахване се използват много различни методи. Хомеопатията е алтернативно лечение. Много често се използва за злокачествена дегенерация на бенки. Всички лекарства се избират от лекар след пълен преглед.

Най-често пациентите са назначени да лекуват мястото на лезията с борен алкохол и поръсват прах със стрептококи 1-2 пъти на ден. Тези процедури могат да се извършват след хирургично лечение. Най-ефективното лекарство за всякакъв вид бенки е Acidum nitrikum. Неговото приложение води до постепенно намаляване и изсушаване на растежа. Друг инструмент, използван за премахване на нежеланите неви, е Psorinum. Спира процеса на злокачествено заболяване, премахва сърбежа, лющенето и болезнеността. Дозировката, методът на приложение и продължителността на лечението се определят от хомеопата, индивидуално за всеки пациент.

Хирургично лечение

В повечето случаи се използват хирургични методи за лечение на пигментирани кожни неоплазми. Оперативното лечение е възможно както по медицински причини, така и по искане на пациента, например, с козметични проблеми. Що се отнася до медицинските доказателства, това е преди всичко признаци на злокачествено заболяване. Премахването не е сериозна операция, така че процедурата се извършва от много козметични центрове. Основното му състояние е изключването на всякакви злокачествени лезии и меланома. Ако се подозира патологичен процес, процедурата се извършва само от дерматолог.

Основните методи на хирургично лечение:

 • Лазерната ексцизия - с помощта на лазерна тъкан е внимателно изрязана. След тази процедура, кожата не оставя никакви белези или белези.
 • Хирургическа ексцизия - отстраняването се извършва със скалпел под локална анестезия. Цялата процедура отнема около час. На мястото, където има къртица, се налагат шевове. След този метод могат да останат белези и келоидни белези. Ако премахването не е приключило, то се появява отново.
 • Радиохирургия - високочестотни радиовълни се използват за лечение. Мястото на действие е анестезирано и цялата процедура отнема не повече от 5-10 минути. Предимството на този метод е, че той е без контакт и предотвратява кръвоизлив.
 • Криоразрушението - върху пигментната лезия се влияе от течен азот, който замръзва меланоцитните клетки. Ако процедурата се извърши небрежно, здравите тъкани могат да се повредят. Този метод се характеризира с дълъг период на възстановяване и рецидив.
 • Електрокоагулация - с помощта на пигментни тъкани с висока честота на ток се отстраняват. Методът е безкръвен, но може да предизвика термично изгаряне и белези.

Всеки от горните методи има предимства и недостатъци. За да изберете най-ефективния метод за лечение, трябва да се консултирате с дерматолог.

Предотвратяване

Моретата са естествена декорация на тялото, но ако са оставени без подходящо внимание, те могат да причинят много проблеми. Предотвратяването е насочено основно към предотвратяване на развитието на меланома. В рисковата зона има хора с ниско съдържание на меланин в кожата, тъй като предпазва тъканите от вредните ефекти на ултравиолетовото облъчване. Трябва да се подхожда с внимание и собствениците на голям брой различни неви. Тъй като травмата им може да предизвика патологичен процес.

Помислете за основните превантивни мерки, насочени към предотвратяване на злокачествени трансформации на молове:

 • Има много дерматологични заболявания, които могат да се превърнат в провокиращ фактор в развитието на меланома. Ако кожата изглежда обрив, сърбеж, зачервяване или лющене на неопределена етиология, тогава е полезно да се види лекар.
 • Ултравиолетовата радиация е особено опасна. Ограничете времето, прекарано на слънце, тъй като слънчево изгаряне или интензивно слънчево изгаряне може също да причини рак.
 • Поддържайте оптимално ниво на влажност на кожата. Сухотата предразполага към клетъчни промени в злокачествената природа. Използвайте специални овлажнители и лосиони. По техен избор можете да се свържете с козметик или дерматолог, който ще определи вида на кожата и ще се консултира относно спецификата на грижата за нея.
 • Различни механични наранявания, триене и други физически ефекти върху пигментирания растеж също представляват риск от злокачествено заболяване. Ако имате зародишни белези, които често са травмирани, те трябва да бъдат премахнати и да се извърши хистология.
 • Ако бенките нарастват на ръцете си, е много важно да ги предпазим от въздействието на химически стимули. Елементарните препарати и почистващи препарати могат да причинят сърбеж, болезненост и увеличаване на размера на невусите.

Необходимо е също да се провеждат редовни консултации с дерматолог. Постоянният мониторинг на състоянието на бенките ще предотврати всякакви патологични процеси.

trusted-source[32]

Прогноза

Защо знакът за раждане е нараснал и какво да направите е въпрос, който никога няма да загуби своята релевантност. Неправилната грижа за неви, постоянната им травматизация и редица други фактори могат да причинят рак на кожата. Меланомът се нарежда на 9-то място сред раковите смъртни случаи. Прогнозата на всеки мол зависи от навременното откриване на патологични промени. Веднага щом забележете, че пигментираният растеж се е увеличил по размер, промени цвета си или е причинил болезнени усещания, трябва незабавно да се консултирате с дерматолог.

trusted-source[33], [34]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.